Στη Food Expo 2022 η Kapelis Packaging έφερε σε μια πρώτη επαφή με την ελληνική αγορά το σύστημα Halopack, που λόγω της καινοτομίας του, αγκαλιάστηκε γρήγορα από τις βιομηχανίες τροφίμων που πρωτοπορούν στις νέες τεχνολογίες. Φέτος, μέσω της Food Expo 2023, η εταιρεία ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία του σκεύους Halopack, καθώς πλέον παράγεται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα. Σκοπός της εταιρείας είναι να δει από κοντά ο κόσμος της βιομηχανίας τα πλεονεκτήματα του οικολογικού αυτού σκεύους και να υιοθετήσει την τεχνολογική εξέλιξη που προσφέρει, εξασφαλίζοντας μείωση του πλαστικού έως και κατά 90% ανά σκεύος, με πολλές δυνατότητες όπως ψύξης, κατάψυξης, αναθέρμανσης σε φούρνο, ποιοτικής εκτύπωσης σε κάθε πλευρά κ.α.

Η καινοτομία του Halopack
Το σκεύος Halopack® είναι το πρώτο και πιο αναγνωρισμένο παγκοσμίως χάρτινο σκεύος με ικανότητα φραγής αερίων που δημιουργήθηκε ποτέ. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη από προμηθευτές συσκευασμένων τροφίμων σε εταιρείες όπως: Lidl Europe, Aldi, Carrefour, Marks and Spencer, Coop, Unilever, Ahold Delhaize κ.ά. Το σκεύος είναι κατάλληλο για συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP) και skin pack χωρίς κόλλα και πρόσθετα, εξασφαλίζοντας διατήρηση ή και επέκταση της διάρκειας ζωής των συσκευασμένων προϊόντων.

Ήδη πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και την Κύπρο, βλέποντας τα πολλαπλά οφέλη της συσκευασίας αυτής έχουν ήδη προσθέσει στην γκάμα τους τα σκεύη Halopack, τα οποία πλέον βλέπει κανείς σε ράφια αλυσίδας supermarket, στα έτοιμα γεύματα της Meallion, της POT & PAN, του Δειπνοσοφιστήριον, της Farmers’ Fresh, στα «Τραγανάκια» των Κουλουράδων, στα κρεατοσκευάσματα της Vioma και του Drakoulis, στις βιολογικές ελιές της Bio Olives και σύντομα σε πολλούς νέους πελάτες της Kapelis Packaging. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έλαβε τρεις σημαντικές διακρίσεις στα βραβεία Green Awards 2022, κατακτώντας μεταξύ άλλων και τον κορυφαίο τίτλο “Brand of the Year 2022”, αλλά και την πρόσφατη χρυσή διάκριση “Excellence in Promoting Sustainability” στα βραβεία FEA (Food Experts’ Awards).

Παραγωγή σε clean room
Όπως προαναφέραμε, πλέον η παραγωγή του Halopack γίνεται στις εγκαταστάσεις της Kapelis Packaging στο Κορωπί, κατόπιν μίας σημαντικής επένδυσης που πραγματοποίησε για τον σκοπό αυτό η εταιρεία, κρίνοντας ότι η ανάγκη για μαζική διάθεση ενός τόσο καινοτόμου σκεύους καθιστά την παραγωγή του από μία ελληνική εταιρεία ως επιτακτική ανάγκη και εκτιμώντας ότι ακόμη και σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί που ζούμε, η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τόσο την τοπική οικονομία, όσο και το αίσθημα οικολογικής συνείδησης του κοινού. Η παραγωγή των σκευών γίνεται εντός καθαρού χώρου (Clean room), με υψηλών προδιαγραφών ψυκτικές μονάδες για διατήρηση σταθερών 24/7 συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας και φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air filters), εφάμιλλα στείρων χώρων μονάδων υγείας (ΜΕΘ). Το πάτωμα είναι βαμμένο με διαδοχικές στρώσεις υλικού ειδικής βαφής.

Τα φώτα είναι τεχνολογίας LED, ώστε να εξασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση και να μην προσδίδεται θερμότητα στο χώρο. Η είσοδος του προσωπικού στο χώρο γίνεται από ξεχωριστό ενδιάμεσο διαμέρισμα (airlock), στο οποίο γίνεται η διαδικασία του καθαρισμού και της ένδυσης με τα πρότυπα μέτρα ατομικής προστασίας, και από εκεί μεταβαίνει στο χώρο της παραγωγής. Η είσοδος των υλικών της παραγωγής γίνεται σε ξεχωριστό διαμέρισμα (material airlock), και μεταφέρονται σε ενδιάμεσο χώρο προσωρινής αποθήκευσης, στον οποίο γίνεται η διαδικασία της εξισορρόπησης της υγρασίας του χαρτονιού (procurement) και παραμένει για χρόνο τριών ημερών, μέχρι να προχωρήσει στο χώρο παραγωγής. Οι συνθήκες του χώρου παρακολουθούνται μέσω συστήματος διαχείρισης χώρου (Building Management System – BMS) και το οποίο ορίζει επίπεδα συναγερμού σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις συνθήκες ξεφεύγει από τις προδιαγραφές. Τα δεδομένα των συνθηκών καταγράφονται συνεχώς και αποθηκεύονται σε εξωτερικό αρχείο, ώστε να ελέγχονται από το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter