Βράδυ Τετάρτης, παραμονή της ψήφισης του νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Άλλη μια αλλαγή, άλλο ένα χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από την ελπίδα πως μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να κρατήσει κάποια χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν να χρησιμοποιεί και στο μέλλον, τον όρο «κοινωνικό».

Η κυρίαρχη ιδεολογία αυτών που αποφασίζουν για το μέλλον μας, σε οποιαδήποτε θέση βρίσκονται και ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή εγκατάλειψη της γενικής αρχής της δημοκρατίας που μιλά για ίσα δικαιώματα. Αυτή τη βραδιά του καλοκαιριού του 2010 έχω την αίσθηση πως φτάσαμε στο τέλος των προσχημάτων. Οι άξιοι μόνο, σύμφωνα με όσα δηλώνουν φανερά ή με μισόλογα και υπεκφυγές οι κυβερνώντες, θα είναι αυτοί που θα κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών.

Με άλλα λόγια, εκείνοι που είναι έτοιμοι να υπογράψουν με τον τρόπο τους τη δήλωση υποτέλειας σε όποιον έχει επενδυτικά κεφάλαια αλλά και εκείνοι που -κατά τους κατέχοντες την εξουσία- διαθέτουν προσόντα ικανά να τους διασφαλίσουν μια θέση… εκ δεξιών στο δύσκολο έργο της σωτηρίας των οικονομιών, είναι αυτοί που έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσουν μέρος της εικόνας του μέλλοντος. Εκείνοι που με ευκολία ξεγελάστηκαν και νόμισαν πως άλλαξαν κοινωνική τάξη, που πίστεψαν ότι μιμούμενοι τους τρόπους και τις μεθόδους που μετέρχονται οι πονηροί για να λεηλατήσουν μια χώρα θα μπορούσαν, στο δικό τους πάντα μέτρο, να απολαύσουν όσα παντοιοτρόπως διαφημίστηκαν ως οδηγός στην ευτυχία, θα επιστρέψουν καταγέλαστοι στην αρχική τους θέση.

Από παντού, άλλωστε, θα ακούνε για την ύβρη τους και για το πόσο μικρόνοες ήταν που πίστεψαν -άκου θράσος- πως θα μπορούσαν με κρύσταλα Σβαρόφσκι να προσεγγίσουν την αίσθηση της χλιδής ενός πολύμετρου σκάφους ή πισίνας, με λίγες χιλιάδες ευρώ και με δάνεια που θα πληρώνουν μέχρι να πεθάνουν, τους ελβετικούς ψευδώνυμους λογαριασμούς. Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναμπούν τα πράγματα στη θέση τους. Ποτέ το μέλλον δεν διασφαλίζεται. Η γεμάτη από ανατροπές ζωή είναι που γεννά το ενδιαφέρον και την περιέργεια που μας κρατά ουσιαστικά ζωντανούς.

Οι προβλέψεις, δυσοίωνες. Η βελτίωση της ζωής στα βασικά της στοιχεία, όσα οι άνθρωποι κυνηγούν για να προχωρήσουν παραπέρα, στα πιο ουσιαστικά, είναι υπό u945 αμφισβήτηση. Για αρκετά χρόνια η συνταγή ήταν η επιχειρηματικότητα. Οι κοινωνίες που εξελίσσονταν ήταν αυτές που είχαν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, μειωμένη ανεργία και ελεγχόμενο πληθωρισμό. Τώρα είναι πιο βέβαιο παρά ποτέ, πως οικονομία και κοινωνία έχουν βρεθεί σε αντίθετα στρατόπεδα.

Οι οικονομικοί στόχοι αφορούν για άλλη μια φορά στους ελάχιστους και ως εκ τούτου, δεν μπορούν παρά να είναι εχθρικοί προς τους πολλούς. Για ένα αβέβαιο μέλλον καλούμαστε να δεχθούμε την υποβάθμιση της ζωής μας. Η ελευθερία μας κινδυνεύει αφού οι κανόνες της αγοράς μας κάνουν ευάλωτους σε άνωθεν αποφάσεις και την επιβολή τους. Δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη για τις αποφάσεις, γιατί δεν έχουμε τη γνώση ούτε τους μηχανισμούς για να προτείνουμε άλλες λύσεις. Επίσης, είμαστε ανίκανοι να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη αφού τα κατάλληλα εργαλεία βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών που στοιχηματίζουν στην καταστροφή μας.

Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι να απολαύσουμε στην άγνοιά μας ένα ακόμη καλοκαίρι στην τόσο όμορφη αυτή χώρα και να ελπίζουμε πως θα επιστρέψουμε σε ένα φθινόπωρο με τα κακά όνειρα να έχουν διαλυθεί μέσα στη νύχτα. Μια παιδικότητα που κρύβεται σε αυτήν την αντιμετώπιση είναι ίσως η μόνη σωτηρία και κρύβει μια αντίληψη ζωής που μπορεί να διακρίνει πίσω από το ταχυφαγείο της πολιτικής και των οικονομικών επιστημών, τη δυνατότητα να στρέφουμε την πλάτη και να ανακαλύπτουμε νέους δρόμους, παίρνοντας μαζί μας ό,τι μπορούμε να περισώσουμε από τη σοφία που μας άφησε αυτή η μάχη.

Όσα η τέχνη, και όποια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα έχει τις ρίζες της στα πιο αρχέγονα ένστικτα, προσπάθησε να καλύψει με μια αίσθηση αιωνιότητας, αυτά είναι που μπορούν να διασωθούν και να μας σώσουν στην επερχόμενη καταιγίδα.