Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παρουσιάζουν οι κατηγορίες των προϊόντων περιποίησης προσώπου, σώματος και μακιγιάζ. Από το 2005 αναμένεται νέα σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους. Αυτό υπόσχονται οι γενναίες επενδύσεις των βιομηχανιών του κλάδου στον σχετικό τομέα των δραστηριοτήτων τους, καθώς οι πωλήσεις τους στα συναφή προϊόντα καθαρισμού περιποίησης μαλλιών και σώματος δεν υπόσχονται πλέον σημαντικές προοπτικές ανόδου

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παρουσιάζουν οι κατηγορίες των προϊόντων περιποίησης προσώπου, σώματος και μακιγιάζ. Αν και το 2004 εκτιμάται ότι δεν ήταν το πλέον αντιπροσωπευτικό έτος για να καταδειχθεί η δυναμική των εν λόγω κατηγοριών, από το 2005 αναμένεται νέα σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους. «Μοχλός» για τη θετική αυτή μεταστροφή αναμένεται ότι θα αποτελέσουν οι γενναίες επενδύσεις των βιομηχανιών, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις συγκεκριμένες κατηγορίες, δεδομένου ότι οι πωλήσεις των συναφών προϊόντων καθαρισμού περιποίησης μαλλιών και σώματος (σαμπουάν, αφρόλουτρα κλπ) έχουν ήδη αγγίξει την "οροφή" των πωλήσεών τους και ως εκ τούτου δεν έχουν ιδιαίτερα περιθώρια ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της προσδοκώμενης δυναμικής ανάπτυξης των κατηγοριών προϊόντων περιποίησης προσώπου, σώματος και μακιγιάζ, και δεδομένου του ότι δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί τα ποσοστά των πωλήσεων των καναλιών διανομής, τα σούπερ μάρκετ διεκδικούν μια σημαντική μερίδα από την "πίτα" των πωλήσεων. Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ δίνουν σταδιακά ιδιαίτερη σημασία στις εν λόγω κατηγορίες, μέσω της αναβάθμισης της εικόνας των προϊόντων αυτών στα καταστήματά τους, με άμεσο στόχο την ανακοπή της επικρατούσας τάσης υπέρ των καταστημάτων καλλυντικών. Οι αλυσίδες που επέλεξαν τη στρατηγική της ανάπτυξης των κατηγοριών αυτών -προωθώντας τη δημιουργία ειδικών τμημάτων πώλησης καλλυντικών, με φωτιζόμενα ράφια κλπ- είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό το 2004. Οι συγκεκριμένες ωστόσο κατηγορίες, αν και εμφανίζουν σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας, χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό κλοπών και απωλειών, γεγονός που προβληματίζει τις αλυσίδες.

Κατανομή των πωλήσεων από τα σούπερ μάρκετ

Το μερίδιο των σούπερ μάρκετ στις συνολικές πωλήσεις, σε ό,τι αφορά τον τομέα της ευρείας διανομής, εκτιμάται ότι ανέρχεται από 60%-75% στην κατηγορία των προϊόντων περιποίησης προσώπου και σε περίπου 60%-70% στην κατηγορία των προϊόντων περιποίησης σώματος.

Στην κατηγορία εν τούτοις των προϊόντων μακιγιάζ η κατάσταση διαφοροποιείται αισθητά. Το μερίδιο των σούπερ μάρκετ στις πωλήσεις προϊόντων των εταιρειών που διαθέτουν ευρεία γκάμα προϊόντων μακιγιάζ, εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το 10%, ενώ το υπόλοιπο 90% πραγματοποιείται από τα καταστήματα καλλυντικών. Το ποσοστό των σούπερ μάρκετ παρά ταύτα παρουσιάζει αισθητά ανοδικές τάσεις, δυνάμενο να ανέλθει ακόμα και στο 35%-40% στις πωλήσεις των «δυνατών» κωδικών -επί παραδείγματι αν ένας κωδικός κραγιόν είναι εξαιρετικά ταχυκίνητος, μια γυναίκα μπορεί να τον αγοράζει εξίσου συχνά τόσο από το σούπερ μάρκετ όσο και από το κατάστημα καλλυντικών, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό μερίδιο των σούπερ μάρκετ στις πωλήσεις της εταιρείας. Εκπρόσωποι πάντως των εταιρειών προϊόντων μακιγιάζ επισημαίνουν ότι επιβάλλεται μια αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους των αλυσίδων, καθώς αυτές διαθέτουν ιδιαίτερα περιορισμένης έκτασης χώρους πώλησης προϊόντων μακιγιάζ, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις της εν λόγω κατηγορίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση κατά την οποία σε ένα μόνο κατάστημα αλυσίδας όπου αναπτύχθηκε ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων ενός brand name, οι πωλήσεις εμφανίστηκαν μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο σύνολο των καταστημάτων ανταγωνίστριας αλυσίδας, που δεν επενδύει αρκούντως στην παρουσία της κατηγορίας! Με δεδομένο ότι μακιγιάζ στη συνείδηση της καταναλώτριας ταυτίζεται με το "χρώμα", επισημαίνεται ότι μόνο με τη διάθεση της πλήρους γκάμας μιας σειράς μακιγιάζ μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική αύξηση των πωλήσεων.

Εκ μέρους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τονίζεται ότι η κατηγορία των προϊόντων μακιγιάζ είναι από τις πλέον επιρρεπείς στις κλοπές και ότι γι' αυτό τον λόγο ορισμένες αλυσίδες αποφεύγουν συνειδητά την ανάπτυξή της. Εξάλλου, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, σε πολλά καταστήματα δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη της γκάμας ενός brand name με τον ίδιο τρόπο που επιτυγχάνεται στα καταστήματα καλλυντικών.

Τάσεις της επιλεκτικής διανομής στην ευρεία

Η συνεχής εξειδίκευση των προϊόντων αποτελεί μία από τις κύριες τάσεις που χαρακτηρίζουν την κατηγορία των καλλυντικών τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των συνεχών επενδύσεων των εταιρειών του κλάδου στη διαφήμιση των προϊόντων τους, προκειμένου να αναπτύσσονται οι πωλήσεις. Ως εκ τούτου λανσάρονται συνεχώς νέα, εξειδικευμένα και πρωτοπόρα προϊόντα, όπως επί παραδείγματι οι αντιρυτιδικές κρέμες με συστατικά που αποτελούν προϊόν πολύχρονης έρευνας στην κατηγορία περιποίησης προσώπου ή οι κρέμες που επιβραδύνουν την τριχοφυία στην κατηγορία των προϊόντων περιποίησης σώματος.

Μια επίσης σχετικά νέα τάση ορίζει η προσπάθεια καθιέρωσης μίας κατηγορίας καλλυντικών αποκλειστικά για άνδρες, τάση που εκδηλώθηκε αρχικά στην επιλεκτική διανομή και σταδιακά εξαπλώθηκε και σε κατηγορίες των προϊόντων ευρείας διανομής. Γενικότερα παρατηρείται μια μεταφορά των προϊοντικών τάσεων της επιλεκτικής διανομής και των προϊόντων φαρμακείου στα προϊόντα της ευρείας διανομής. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στην αγορά των καλλυντικών ευρείας διανομής ήδη δημιουργούνται εταιρείες "δύο ταχυτήτων", ανάλογα με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν. Λόγω πάντως της επιρροής της διαφήμισης, εκτιμάται ότι σταδιακά θα υπερισχύσουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα οι μικρότερες της ευρείας διανομής να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τη συρρίκνωση των μεριδίων τους.

Αγορά καλλυντικών το 2003

Οι Έλληνες καταναλωτές το 2003 δαπάνησαν συνολικά 878 εκατ. ευρώ για την αγορά καλλυντικών και αρωμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Καλλυντικών (τα στοιχεία αφορούν τις τιμές χονδρικής). Η κατηγορία των καλλυντικών στη συγκεκριμένη έρευνα περιλαμβάνει αρώματα, προϊόντα μακιγιάζ, προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, αντηλιακά, προϊόντα για τα μαλλιά, αφρόλουτρα και σαπούνια. Από το προαναφερθέν ποσό, συνολικά 524,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πωλήσεις προϊόντων της ευρείας διανομής, 160,5 εκατ. ευρώ της επιλεκτικής διανομής, ενώ σε 83 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις καλλυντικών από τα φαρμακεία, σε 41 εκατ. ευρώ των προϊόντων που διανέμονται door-to-door και σε 69 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις μέσω των κομμωτηρίων. Μέσω των προαναφερόμενων καναλιών οι πωλήσεις των αρωμάτων ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ποσό διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις προϊόντων μακιγιάζ, ενώ σε 132 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις των προϊόντων περιποίησης προσώπου και σε 36 εκατ. ευρώ εκείνες των προϊόντων περιποίησης σώματος. Οι πωλήσεις των αντηλιακών ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις πωλήσεις των προϊόντων ευρείας διανομής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι πωλήσεις των καλλυντικών το 2003 σε σύγκριση με το 2002 διαμορφώθηκαν ως εξής: οι πωλήσεις των προϊόντων μακιγιάζ έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 7%, και εκείνες των προϊόντων περιποίησης προσώπου και σώματος τα 30 εκατ. ευρώ (σταθερές σε σύγκριση με το 2002) και τα 20 εκατ. ευρώ (αύξηση 20%) αντίστοιχα. Οι πωλήσεις των αρωμάτων ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ, των αντηλιακών σε 20 εκατ. ευρώ, των προϊόντων για τα μαλλιά και βαφών σε 231 εκατ. ευρώ και των αφρόλουτρων, σαπουνιών κλπ σε 166 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι πωλήσεις των καλλυντικών ευρείας διανομής (συμπεριλαμβανομένων όλων των παραπάνω κατηγοριών) αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2002.

Οι επιλογές της καταναλώτριας

Η καταναλώτρια των καλλυντικών ευρείας διανομής, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, είναι εργαζόμενη, ηλικίας 24-44 ετών, ενημερωμένη σχετικά με τις τάσεις της μόδας και όχι σπάνια οικονομικά ανεξάρτητη. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας απευθύνονται συνήθως στην επιλεκτική διανομή για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τις κρέμες ημέρας, αν και οι ισχυρές εταιρείες της ευρείας διανομής προσφέρουν σταδιακά ολοένα και πιο εξειδικευμένες λύσεις. Τα όρια πάντως μεταξύ επιλεκτικής και ευρείας διανομής δεν είναι πάντα ευδιάκριτα: μια καταναλώτρια που αγοράζει μια κρέμα ημέρας από την επιλεκτική, μπορεί εξίσου εύκολα να αγοράσει γαλάκτωμα καθαρισμού από την ευρεία.

Τα καλλυντικά χαρακτηρίζονται από αρκετά υψηλή πιστότητα στη μάρκα (brand loyalty), η δε πιστότητα τελεί σε απόλυτη συνάρτηση με το προϊόν. Οι καταναλώτριες δεν φαίνεται να πειραματίζονται με τα προϊόντα περιποίησης προσώπου, όπως οι κρέμες ημέρας και νύχτας ή το make up, προϊόντα για τα οποία ακόμη και οι οικονομικά ασθενέστερες μπορεί να διαθέσουν περισσότερα χρήματα. Αντίθετα, εμφανίζονται πρόθυμες σε δοκιμές άλλων προϊόντων όπως το γαλάκτωμα καθαρισμού -προϊόν που συνήθως επιλέγουν από την ευρεία- αλλά και τα προϊόντα μακιγιάζ.

Ο παράγων τιμή επηρεάζει σημαντικά τις συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως επίσης και η διαφημιστική υποστήριξη των προϊόντων, ιδιαίτερα δε σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εικόνα που προβάλλει η εκάστοτε εταιρεία αναφορικά με την προηγμένη ή όχι τεχνολογία των προϊόντων της.

Η επιλογή του καναλιού διανομής για την αγορά των καλλυντικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της καταναλώτριας. Οι νεότερες καταναλώτριες προτιμούν να επισκέπτονται και να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα καταστήματα καλλυντικών, διότι στα εν λόγω κανάλια διανομής υπάρχει αφενός η δυνατότητα επιλογής μέσα από την ευρεία γκάμα των κωδικών και αφετέρου η παροχή της επαγγελματικής συμβουλής της ειδικευμένης αισθητικού. Ιδιαίτερα αναφορικά με το μακιγιάζ, το οποίο συνδέεται άμεσα με το χρώμα και τη μόδα, η καταναλώτρια επιλέγει τα καταστήματα καλλυντικών διότι σε αυτά αναπτύσσεται πλήρως η γκάμα της κάθε μάρκας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς, η επίσκεψη της καταναλώτριας στα καταστήματα καλλυντικών, ιδιαίτερα στα μεγάλα, ισοδυναμεί με μια διαδικασία ομορφιάς ανάλογη με την επίσκεψη στο κομμωτήριο: η καταναλώτρια επισκέπτεται συνειδητά τα καταστήματα αυτά προκειμένου κατά πρώτον να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις ή ακόμα και να αφεθεί στην περιποίηση της αισθητικού και κατά δεύτερον για να αγοράσει το προϊόν που θα της προτείνουν. Αντίθετα, στο σούπερ μάρκετ, που αποτελεί το κανάλι που προτιμούν οι μεγαλύτερες σε ηλικία καταναλώτριες, ένα καλλυντικό αντιμετωπίζεται ως απλούστερη αγορά. Στο εν λόγω κανάλι η καταναλώτρια δεν αφιερώνει πολύ χρόνο στα ράφια των καλλυντικών, δεν αναζητά την ενημέρωση για τις νέες τάσεις, δεν δυσκολεύεται να επιλέξει το προϊόν που αναζητά, αλλά απλώς αγοράζει το καλλυντικό που χρησιμοποιεί και το οποίο είχε προαποφασίσει να αγοράσει από το κατάστημα.

Private label: σε νηπιακό στάδιο ανάπτυξης

Αναφορικά με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας -κυρίως όσον αφορά τις κατηγορίες των καλλυντικών- η έκφραση που ακούγεται στους κύκλους της αγοράς ότι "βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο" είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Στην κατηγορία των προϊόντων μακιγιάζ τον τελευταίο χρόνο καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες που αφορούν στην ανάπτυξη των -εισαγόμενων και διατιθέμενων με άλλη επωνυμία από εκείνη του καταστήματος- προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από τα καταστήματα καλλυντικών. Τα μερίδια πάντως των private label προϊόντων επί των συνολικών πωλήσεων εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μικρά, ενώ θεωρείται αμφίβολο το κατά πόσο οι προσπάθειες που καταβάλλονται θα ευοδωθούν, καθώς η παραγωγή προϊόντων μακιγιάζ απαιτεί συνδυασμό υψηλής τεχνογνωσίας και συνεχούς ανανέωσης.

Η καταναλώτρια εξάλλου αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα προϊόντα περιποίησης προσώπου ιδιωτικής ετικέτας, εν αντιθέσει με τα pl προϊόντα περιποίησης σώματος (κρέμες σώματος, χεριών κλπ), στην αγορά των οποίων προβαίνει με μεγαλύτερη ευκολία. Παρά ταύτα το μερίδιο των pl στη συγκεκριμένη κατηγορία εκτιμάται ότι είναι κατώτερο του 10% σε όγκο. Αύξηση του μεριδίου των pl εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε προϊόντα στα οποία η καταναλώτρια δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μάρκα, όπως είναι για παράδειγμα τα προϊόντα ντεμακιγιάζ και οι κρέμες σώματος.

Προϊόντα περιποίησης προσώπου: μικρή άνοδος των πωλήσεων

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κατά το 2004 παρατηρήθηκε μικρή άνοδος στις πωλήσεις των προϊόντων περιποίησης προσώπου, αναμένεται όμως νέα και μεγαλύτερη αύξηση το 2005, χάρη στην ανάπτυξη νέων υποκατηγοριών. Η υποκατηγορία των κρεμών ημέρας, που είναι και η μεγαλύτερη –με μερίδιο περίπου 50% επί των συνολικών πωλήσεων- εκτιμάται ότι προσέγγισε το ανώτατο δυνατό όριο ανάπτυξης. Η αύξηση των πωλήσεων της κατηγορίας αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης άλλων υποκατηγοριών, όπως οι κρέμες νύχτας και οι αντιρυτιδικές, υποκατηγορίες στις οποίες οι εταιρείες έχουν επικεντρώσει τις επικοινωνιακές τους ενέργειες και τη διαφημιστική τους δαπάνη.

Προϊόντα περιποίησης σώματος: ανακατατάξεις μεριδίων

Στην εν λόγω κατηγορία οι πωλήσεις παρουσίασαν μικρή άνοδο το 2004, αλλά αναμένεται νέα αύξηση το 2005. Το 2004 χαρακτηρίστηκε κατά κύριο λόγο από ανακατατάξεις των μεριδίων μεταξύ των τριών κύριων "παικτών", αλλά αναμένεται νέα επιθετική πολιτική και επενδύσεις από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου το επόμενο έτος.

Ανάλογα με τα προϊόντα που η κάθε εταιρεία διαθέτει στην αγορά "βλέπει" και διαφορετικά τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο διαχωρισμός σε υποκατηγορίες γίνεται με γνώμονα τη σύνθεση των προϊόντων (πυκνότητα). Ειδικότερα, η κατηγορία περιλαμβάνει τις κρέμες (με πιο πλούσια σύνθεση), τα γαλακτώματα (με πιο ρευστή σύνθεση), τα λάδια, αλλά και πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως τα προϊόντα σύσφιξης και αδυνατίσματος (firming-slimming), και τα προϊόντα απολέπισης και τόνωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα γαλακτώματα πραγματοποιούν περίπου το 80% των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας (εξαιρουμένων των λαδιών). Σημαντικά αυξητική τάση παρουσιάζουν οι πωλήσεις της υποκατηγορίας σύσφιξης, αδυνατίσματος και καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Η υποκατηγορία που «άνοιξε» πριν περίπου δύο χρόνια, εμφανίζει υψηλή εποχικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτήν η καταναλώτρια παρουσιάζει πολύ υψηλότερη πιστότητα στη μάρκα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες «αδελφές» υποκατηγορίες. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των προϊόντων διαδραματίζει η διαφήμιση αλλά κυρίως το word-of-mouth (μια γυναίκα θα πειστεί πιο εύκολα να αγοράσει ένα προϊόν το οποίο της έχει συστήσει μια φίλη της, παρά αν υποπέσει στην αντίληψή της μια διαφημιστική καταχώριση).

Μακιγιάζ: η κατηγορία της μόδας

Η άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μόδα κατηγορία του μακιγιάζ παρουσίασε το 2004 άνοδο σε πωλήσεις στο σύνολο της αγοράς. Στην ευρεία διανομή, τα προϊόντα με τις υψηλότερες πωλήσεις εκτιμάται ότι είναι τα κραγιόν και τα βερνίκια νυχιών, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, οπότε παρατηρείται η τάση της μόδας να ενθαρρυνθούν οι χρωματικές ποικιλίες. Στα σούπερ μάρκετ οι εταιρείες διαθέτουν κατά κύριο λόγο τούς πλέον ταχυκίνητους κωδικούς, οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων δεν αντιπροσωπεύουν το προφίλ της μάρκας για την συγκεκριμένη περίοδο. Το βασικό κανάλι διανομής των εν λόγω προϊόντων είναι τα καταστήματα καλλυντικών, ιδιαίτερα δε τα μεγάλα, εντός των οποίων αναπτύσσεται η πλήρης γκάμα των προϊόντων της κάθε μάρκας.

Έρευνα ICAP για το 2002

Κατά 9,3% εκτιμάται ότι διευρύνθηκε η αξία της κατανάλωσης της αγοράς των καλλυντικών το 2002, έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ICAP -στην έρευνα περιλαμβάνονται και οι κατηγορίες περιποίησης και καθαρισμού μαλλιών και σώματος, τα αρώματα κλπ (η έρευνα από το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης δεν αυξήθηκαν άνω του 3% συμπεραίνει πως και η αύξηση των πωλήσεων σε όγκο θα πρέπει να ήταν σημαντική). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς το συγκεκριμένο έτος, με μερίδιο 46,2%. Σημαντικό εξάλλου ποσοστό απέσπασαν τα καλλυντικά για την περιποίηση των μαλλιών. Η αγορά των προϊόντων μακιγιάζ και των αρωμάτων διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, δηλαδή το 47,3% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης το 2002, πραγματοποιείται μέσω του δικτύου της ευρείας διανομής, η οποία αναφέρεται στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ και στα τμήματα self service των καταστημάτων καλλυντικών -τη μεγαλύτερη δε συμμετοχή σε αυτό είχαν τα καλλυντικά για την περιποίηση των μαλλιών. Η επιλεκτική διανομή, η οποία περιλαμβάνει τα καταστήματα καλλυντικών εκτός των τμημάτων self service, κάλυψε το 29,4% της αγοράς το ίδιο έτος. Οι πωλήσεις καλλυντικών μέσω των κομμωτηρίων και φαρμακείων κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ μικρότερο ήταν το μερίδιο των απευθείας πωλήσεων.

Αναλυτικούς πίνακες βλέπε τεύχος Νο.335 σελ.78-84