Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το ανανεωμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού», μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για ένα διευρυμένο καλάθι, που πέρα από τις 56 κατηγορίες προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση, θα περιλαμβάνει και το «καλάθι σχολικών προϊόντων», με 11 κατηγορίες σχολικών προϊόντων που θα πρέπει να ενταχθούν για την περίοδο έως και τις 3 Οκτωβρίου.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, με βάση την υπουργική απόφαση, για καταστήματα με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 1.000 τ.μ. ορίζεται ως υποχρεωτική η ύπαρξη ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα του «καλαθιού σχολικών προϊόντων», καθώς και ενός ακόμα ξεχωριστού σημείου πώλησης όπου διατίθενται τα προϊόντα (κατ’ελάχιστον) των εξής κατηγοριών: Ρύζι, ψωμί για τοστ, μακαρόνια Νο6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, φακές (ή φασόλια ή ρεβίθια), γάλα εβαπορέ, χυμός τομάτας διατηρημένος, αυγά, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λευκή ζάχαρη, ελληνικός καφές, στιγμιαίος καφές, απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα, τροφές για σκύλους και τροφές για γάτες. Η υποχρέωση για ξεχωριστό σημείο πώλησης των σχολικών προϊόντων τίθεται σε ισχύ από τις 6 Σεπτεμβρίου, και η υποχρέωση για ξεχωριστό σημείο πώλησης των επιλεγμένων κατηγοριών από το Καλάθι του Νοικοκυριού τίθεται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου. Τονίζεται ότι για όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι δεν τηρούν τις παραπάνω υποχρεώσεις, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Σε ποιες κατηγορίες μπαίνουν υποχρεωτικά και επώνυμα προϊόντα
Επισημαίνεται ότι για τις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Καλάθι του Νοικοκυριού θα πρέπει να εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας (από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία): Ρύζι, μακαρόνια Νο6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, φακές, φασόλια, ρεβίθια, γάλα φρέσκο πλήρες, γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι αγελαδινό χωρίς γεύσεις, γιαούρτι αγελαδινό χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά, χυμός τομάτας διατηρημένος και κατεψυγμένα λαχανικά. Όσον αφορά στη συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων προς το υπουργείο Ανάπτυξης από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, αυτή θα είναι και πάλι εβδομαδιαία και οι κατάλογοι θα πρέπει να αποστέλλονται κάθε Τετάρτη έως τις 9 το πρωί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter