Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο της οξοποιίας Παπαδημητρίου ΑΒΕΤ (Kalamata Papadimitriou) που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής μουστάρδας της εταιρείας στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 571.305 ευρώ, ενώ η ενίσχυση που θα λάβει η εταιρεία για την υλοποίηση της επένδυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής διαμορφώνεται στα 257.087,25 ευρώ, ήτοι το 45% του συνολικού κόστους.

Πώς θα αυξήσει την παραγωγή
Το σύνολο του κόστους αφορά στη χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικών εγκαταστάσεων που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή της. Ειδικότερα, στην επένδυση περιλαμβάνεται η χρηματοδοτική μίσθωση γραμμής εμφιάλωσης, (270.280 ευρώ), περιστροφικού μηχανήματος συσκευασίας έτοιμης σακούλας (81.300 ευρώ), μύλου άλεσης σιναπόσπορου (80.600 ευρώ), δεξαμενής ωρίμανσης μουστάρδας (51.400 ευρώ) και δεξαμενής προανάμιξης μουστάρδας (40.200 ευρώ), μεταξύ άλλων. Με την προσθήκη του εξοπλισμού αυτού, η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής μουστάρδας της Kalamata Papadimitriou θα αυξηθεί από τα 70.000 κιλά ανά έτος στα 2.070.000 κιλά ανά έτος.

Από το βαλσαμικό ξύδι στη μουστάρδα
Σημειώνεται ότι η Kalamata Papadimitriou, μία εταιρεία που μετρά πάνω απο οκτώ δεκαετίες ζωής, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που το 2000, διαπιστώνοντας πως η κατηγορία του βαλσαμικού ξιδιού περιλάμβανε αποκλειστικά προϊόντα εισαγωγής από την Ιταλία, έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση βαλσαμικού ξιδιού στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε και κρέμα βαλσαμικού ξιδιού, δημιουργώντας μία νέα προϊοντική κατηγορία. Πέρα όμως από το βαλσαμικό ξύδι, έχει δημιουργήσει μία σειρά από μουστάρδες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι, αντλώντας έμπνευση από τις γεύσεις και τα αρώματα της Μεσογείου. H εταιρεία έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, εξάγοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Nα σημειωθεί οτι στην εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 20% η ΕΛΓΕΚΑ, ενώ το υπόλοιπο 80% ανήκει στην «Παπαδημητρίου Ποιοτικά Τρόφιμα ΕΠΕ» και στον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter