Νέο προϊόν με βάση τη γλιστρίδα, βότανο που μέχρι σήμερα δεν επεξεργάζεται στη σύγχρονη μαγειρική, έχει πλέον στα χέρια της η Gaea Τρόφιμα ΑΒΕΕ.
Πρόκειται για ένα προϊόν επάλειψης ψωμιού (bread spread), το οποίο λειτουργεί ως συνοδευτικό μεζέ, ως επάλειψη σνακ, ως συστατικό brunch και ως συνοδευτικό κρασιού ή ορεκτικό, κυρίως για σημεία Ho.Re.Ca., αλλά και προς τα κανάλια του λιανεμπορίου. Το προϊόν προέκυψε μέσα από τη συνεργασία στην οποία προχώρησε η εταιρεία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η έρευνα και η ανάπτυξη του προϊόντος, που βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική μορφή, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στην πόλη του Αγρινίου. Το προϊόν συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2023, αλλά παρουσιάστηκε σε ευρύ κοινό για πρώτη φορά στην έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ 2023. Στην τελική προτεινόμενη συνταγή λόγο είχε ασφαλώς και η Gaea Τρόφιμα.
Καινοτομία και αξιοποίηση της γλιστρίδας
Η ιδέα αφορά την ελλιπή αξιοποίηση της γλιστρίδας, ή αλλιώς αντράκλας, η οποία αποτελεί φυτό που φυτρώνει και αναδύεται πολύ εύκολα, πλάι σε άλλες καλλιέργειες, δίχως επιπλέον κόστος παραγωγής σε πολλά μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Μεσογείου ειδικότερα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν αποτελούσε τρόφιμο, το οποίο να έχει ερευνηθεί ως προς την επεξεργασία του και τη μίξη του με άλλα υλικά διατροφής.
Στο προϊόν, το οποίο φέρει το πιλοτικό όνομα Ελ-yum, η γλιστρίδα συνδυάζεται γευστικά με πάστα ελιάς, ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, ως «πάστα γλιστρίδας». Πρόκειται για το μοναδικό προϊόν συσκευασμένης επεξεργασμένης γλιστρίδας, καθώς μέχρι τώρα οι γλιστρίδες στο λιανεμπόριο πωλούνταν μόνο τουρσί. Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, το προϊόν έχει τεθεί προς έγκριση στην εταιρεία Zertus GmbH, μόνου μετόχου της Gaea Τρόφιμα, για να εγκριθεί προς μαζική παραγωγή και στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί προς έγκριση και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Το ελ-yum, αν και εφόσον καθιερωθεί, φιλοδοξεί να αποτελέσει επιλογή υγιεινού σνακ, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης αγροτικού υποπροϊόντος, όπως η γλιστρίδα, σε μετάβαση στην κύρια κατανάλωση. Το προϊόν ακολουθεί τη λογική της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, με μια πλήρως βιοδιασπώμενη και ενεργή συσκευασία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter