Μία πατέντα που μπορεί να φέρει επανάσταση στον έλεγχο της ποιότητας των γαλακτοκομικών κατοχύρωσε η Αθηνά Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πατενταρισμένη τεχνολογία εισάγει μια εξαιρετικά ευαίσθητη και εξειδικευμένη μέθοδο για την ανίχνευση νοθείας πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος με την προσθήκη αγελαδινού γάλακτος. Χρησιμοποιώντας μια διπλή μέθοδο φθορισμού TD-PCR σε πραγματικό χρόνο που ακολουθείται από ανάλυση τήξης, αυτή η καινοτομία προσφέρει μια γρήγορη και οικονομικά αποδοτική λύση για τη διασφάλιση της καθαρότητας και της αυθεντικότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σημειωτέον ότι το γάλα είναι ένα από τα προϊόντα με το μεγαλύτερο πρόβλημα νοθείας, όμως οι υπάρχουσες μέθοδοι είναι μόνο εν μέρει αξιόπιστες για την ανίχνευση νοθείας, ειδικά εάν η πρόσμειξη είναι μεγαλύτερη από 20%. Για την ώρα, η πατέντα αφορά στην ανίχνευση νοθείας στο γάλα, όμως σε επόμενο στάδιο θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά της και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πλέον, το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών που θα βοηθήσουν ώστε η τεχνολογική αυτή λύση να έρθει στο προσκήνιο της καινοτομίας της γαλακτοβιομηχανίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση των υψηλότερων προδιαγραφών αριστείας και ακεραιότητας στη γαλακτοκομική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter