Με απειλητικά ανοδικό ρυθμό κινείται ο πληθωρισμός. Το Μάιο, ο γενικός δείκτης των τιμών καταναλωτή έκανε και νέο βήμα προς τα πάνω, κλείνοντας με αύξηση 3,6% έναντι 3,5% του Απριλίου. Στον πληθωριστικό χορό μπήκαν και τα τρόφιμα, με αύξηση του ειδικού τιμαρίθμου της κατηγορίας τους κατά 4,6%. Εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για τη μετατροπή της κατηγορίας των τροφίμων από «άγκυρα στην πορεία του πληθωρισμού» σε κινητήριο δύναμή του.

Με επικίνδυνα σταθερά ανοδικό ρυθμό κινείται ο πληθωρισμός καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ενώ για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή το Μάιο, ο γενικός δείκτης των τιμών καταναλωτή έκανε και νέο βήμα προς τα πάνω, κλείνοντας με αύξηση 3,6% από 3,5% τον Απρίλιο.

Ο τιμάριθμος καταναλωτή δεν είναι ωστόσο αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποφέρουν από μία υφέρπουσα αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία δυστυχώς συνοδεύεται και από υποχώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών των χωρών της Ευρωζώνης. Έτσι, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου αναγκάσθηκε στα μέσα Ιουνίου να ανακοινώσει ότι όχι μόνο ο τιμάριθμος καταναλωτή ξέφυγε στο 3,6% το Μάιο, αλλά και ότι οι ισχυρές αναπτυξιακές τάσεις της χώρας για φέτος πρέπει θα περιορισθούν σε αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος(ΑΕΠ) μόνο κατά 4,5%. Να σημειωθεί ότι ελάχιστες ημέρες πριν ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό της τάξης του 5%. Έτσι, στο μέτρο που αναζωπυρώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρεί και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ. Πέρα όμως από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, χειροτερεύει και η διάρθρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό να παρατηρήσουμε ότι στον πληθωριστικό χορό μπαίνουν και τα τρόφιμα, με αύξηση του ειδικού τιμαρίθμου της κατηγορίας αυτής κατά 4,6% το Μάιο. Είναι σαφές ότι η όξυνση των πιέσεων των λιανικών τιμών και στη βασικότερη κατηγορία καταναλωτικών αγαθών δημιουργεί πλέον ένα περιβάλλον διευρυμένων πληθωριστικών πιέσεων. Μέχρι τώρα ο βασικότερος αυτός κλάδος των οικογενειακών προϋπολογισμών αποτελούσε άγκυρα σταθερότητας και ο τιμάριθμος των τροφίμων υπολειπόταν σταθερά των αυξήσεων του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Δηλαδή, τα τρόφιμα, λόγω της μεγάλης σημασίας τους στη διάρθρωση του γενικού δείκτη τιμών και της υψηλής συμμετοχής τους στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έπαιζαν σταθεροποιητικό ρόλο στις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Δυστυχώς, από τον προηγούμενο Μάιο όλα αυτά άλλαξαν και τα τρόφιμα ξεπέρασαν όλες τις επί μέρους κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών σε ρυθμό αύξησης των τιμών. Έτσι με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει καταγράψει αύξηση 3,6% το Μάιο, τα τρόφιμα ακρίβυναν συνολικά κατά 4,6% τον ίδιο μήνα και αντί να αποτελούν, όπως στο παρελθόν, άγκυρα στην πορεία του πληθωρισμού, μετατρέπονται σε κινητήριο δύναμή του. Η τροπή αυτή αποτελεί κρίσιμο σημείο καμπής στην πορεία της οικονομίας και αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παπαντωνίου ανέλαβε ο

ίδιος να καθησυχάσει τους παράγοντες της οικονομίας, που δείχνουν ενοχλημένοι από τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνεται πλέον και όλη η βιομηχανία, όπως έγινε σαφές από τις έντονες συγκρούσεις που καταγράφηκαν στη διάρκεια της φετινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Εκεί οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επιτέθηκαν με πρωτοφανή δριμύτητα εναντίον της κυβέρνησης, ενώ και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησαν με οξύτητα. Εν πάση περιπτώσει, οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία ανησυχούν πλέον ένα αυξανόμενο τμήμα των παραγόντων του χώρου, με τον πληθωρισμό να αποτελεί απλώς την ορατή κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων παραγωγικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.