Ήταν Νοέμβριος του 1989 (σελφ σέρβις , τεύχος 161, σελίδα 158), του «βρόμικου '89», όπως έμεινε στην ιστορία.

Το πιο αρνητικό ίσως αποτέλεσμα της ασφυκτικά περιορισμένης χρηματοδότησης του εμπορίου είναι η δημιουργία παρατραπεζικής αγοράς χρήματος, γνωστότερης ως «μαύρης αγοράς». Εκεί, όπως λέει ένας έμπορος, το επιτόκιο διαμορφώνεται με τον μήνα και μπορεί, αν το υπολογίσεις σε ετήσια βάση, να φτάσει το 60% ή το 70%. Αυτό εξαρτάται από το πώς θα εκτιμήσει ο τοκογλύφος τις ανάγκες που έχεις ή από το ύψος του ποσού που θα ζητήσεις.

Περιγράφοντας την παράνομη αγορά χρήματος, ένας άλλος είπε: «Η παρατραπεζική αγορά καμιά φορά αναπτύσσεται μέσα από το τραπεζικό σύστημα, όταν κάποιος αρμόδιος -ευτυχώς, διευκρινίζει, οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες- σου πει: “για να πάρεις το δάνειο που θέλεις, θα δώσεις σε μένα το 10% ή το 15%”…».

Συνηθέστερο είναι να σου συστήσει κάποιον «δικό του» που κάνει τη δουλειά αυτή, χωρίς να υπάρξουν μπλεξίματα με τις τράπεζες. Αυτούς τους τοκογλύφους τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε να τους λέμε «Γούκους», απ’ τη γνωστή ιστορία των Ιωαννίνων. Οι κύριοι αυτοί, έχοντας φτιάξει ένα κεφάλαιο, παίζουν τον ρόλο της τράπεζας με τους δυσμενέστερους δυνατούς όρους. Εκεί μπορείς να καταλήξεις και χωρίς την προτροπή κάποιου τραπεζικού.

Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Τρόπος να μάθεις πού θα βρεις χρήματα υπάρχει, αφού δεν είμαστε λίγοι αυτοί που καταφύγαμε κάποια στιγμή σε τέτοιου είδους λύση. Πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα που θησαυρίζει εις βάρος μας. Σε «δένουν» καλά με γραμμάτια, ψεύτικες αγοραπωλησίες, μεσεγγυήσεις κλπ. Αυτής της μορφής ο «δανεισμός» είναι συνήθως βραχυχρόνιος και αν δεν καταφέρεις να αντεπεξέλθεις στις επαγγελματικές σου δυσκολίες, μπορείς να καταστραφείς από τα χρέη.