Νέα δεδομένα στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία δημιουργεί η εξαγορά της Vivartia από την Marfin Investment Group (MIG), η οποία διαθέτει ικανά κεφάλαια για την ανάληψη... ανατρεπτικών πρωτοβουλιών στην αγορά. Το σκηνικό στη γαλακτοβιομηχανία είναι «καυτό», καθώς επίκειται και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το "καρτέλ στο γάλα", ενώ αιωρείται το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον τεσσάρων εταιρειών του κλάδου. Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η τακτική της MIG, όσον αφορά στο ζήτημα της ΜΕΒΓΑΛ, της οποίας η Vivartia ισχυρίζεται ότι κατέχει το 21% του μετοχικού κεφαλαίου, πράγμα που όμως δεν συμμερίζεται η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ.

Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η τακτική της MIG, όσον αφορά στο ζήτημα της ΜΕΒΓΑΛ, της οποίας η Vivartia ισχυρίζεται ότι κατέχει το 21% του μετοχικού κεφαλαίου, πράγμα που δεν συμμερίζεται η διοίκηση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας.

Η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, χωρίς παρεκκλίσεις από τον στόχο της αυτόνομης ανάπτυξης, δηλώνει ότι “με επιχειρηματικό πνεύμα και μόνο” θα άκουγε την MIG, “εάν η τελευταία είχε να προτείνει κάτι”.

“Αν θέλουνε να μας μιλήσουν, θα τους ακούσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί και δεν αποκλείουμε τίποτε, αρκεί να εξυπηρετείται ο στόχος τής διασφάλισης της ανάπτυξης της εταιρείας”, τονίζει ο κ. Π. Παπαδάκης, πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, προσθέτοντας: “Ο τρόπος του κ. Δασκαλόπουλου (σσ προέδρου της Vivartia) δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Ηταν άκομψος και προσπάθησε να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ με πρακτικές, οι οποίες αντίκεινται στα χρηστά ήθη, με προφανέστατο σκοπό τον προσπορισμό ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε βάρος της εταιρείας μας. Η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα και ανατροπές στο καταστατικό της επιχείρησης… Εξάλλου, ένα μεγάλο θέμα που εκκρεμεί είναι η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το εάν είναι εφικτή η εξαγορά της τρίτης σε μέγεθος γαλακτοβιομηχανίας της χώρας από την πρώτη! Δεν προκύπτει, τάχα, δεσπόζουσα θέση από ένα τέτοιο εγχείρημα;”, διερωτάται ο κ. Παπαδάκης.

Vivartia: “Δικό μας το 21%”

Η Vivartia προχώρησε πρόσφατα στην κατάθεση αγωγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης του 21% της ΜΕΒΓΑΛ. Με την αγωγή της, που θα συζητηθεί στις 28 του Σεπτεμβρίου, η Vivartia αιτείται να εγγραφεί ως μέτοχος του 21% στο μετοχολόγιο της ΜΕΒΓΑΛ, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία θεωρεί άκυρο το εγχείρημα της Vivartia, γιατί πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του άρθρου 8 του καταστατικού της.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος της Vivartia, πρόσφατα δήλωνε: “Για εμένα ισχύει το ότι κατέχουμε το 21%. Δεν έχει αλλάξει η θέση μας. Μας προσφέρθηκε ένα ποσοστό και το αγοράσαμε. Προτείναμε και στους άλλους μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ να βρούμε μία λύση για το καλό και των δύο πλευρών…», ενώ επισήμανε με νόημα: “Δεν καθορίζουν τα ΔΣ το ποιοι είναι οι κάτοχοι μετοχών σε μία εταιρεία…”.

“Κάποιοι το έχουν παρακάνει…”

Οσον αφορά στο ζήτημα του καρτέλ, ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής εταιρείας είναι “κάθετος”: “Δεν μπορεί να σταθεί με τίποτε η ποινική δίωξη εναντίον των γαλακτοβιομηχανιών για ένα θέμα, το οποίο ούτε καν υφίσταται. Πολλά πράγματα στο ζήτημα του εικαζόμενου καρτέλ γίνονται για να γίνονται. Κάποιοι το έχουν παρακάνει, με αποτέλεσμα οι γαλακτοβιομηχανίες να δυσφημίζονται ωσάν να είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες. Ενώ αντικειμενικά ευρήματα για την ύπαρξη καρτέλ δεν υπάρχουν, δημιουργούνται εντυπώσεις προς ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού”, υποστηρίζει ο κ. Παπαδάκης. Αντίστοιχη είναι η θέση της άλλης μεγάλης βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας, της ΑΓΝΟ, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα του καρτέλ, “κάτι που θα αποδειχθεί από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές”.