«Η κατηγορία των προϊόντων χαμηλής ζάχαρης (low sugar), πέραν των προϊόντων “low!” της Κάμπος Χίου, γενικότερα θεωρείται εξαιρετικά ακμάζουσα και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως χρόνο με το χρόνο, αλλά χρειάζεται επένδυση στον τρόπο αντίληψης και ενημέρωσης του καταναλωτή», σημείωσε, μιλώντας στο FOODReporter ο εμπορικός διευθυντής της Κάμπος Χίου, Γιάννης Τράνταλης. Στην Κάμπος Χίου, τα προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο, επειδή στο εξωτερικό τίθεται η προτεραιότητα στη διαφοροποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών πώλησης (unique selling points) σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με οδηγό πάντα την τάση της αγοράς, σε ό,τι αφορά τις γεύσεις, με τη λεμονάδα να παραμένει κυρίαρχη προτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο και να συνεχίζει να αναπτύσσεται σε πωλήσεις. «Στην Ελλάδα, τα προϊόντα “low!” σημείωναν τα τελευταία χρόνια αύξηση πωλήσεων από 60% έως 80% χρόνο με το χρόνο. Η Κάμπος Χίου αναπτυσσόταν τα τρία τελευταία χρόνια με ρυθμούς μεγαλύτερους του 20%, έως και 35%, στο σύνολο των πωλήσεών της», επεσήμανε ο κ. Τράνταλης.

Οι ανατιμήσεις και τα… απόνερα από τις ιδιαίτερες ισορροπίες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού
Θυμίζουμε ότι η Κάμπος Χίου είχε προβεί σε δύο ανατιμήσεις των προϊόντων της μέσα στο τελευταίο δεκαπεντάμηνο, κατά 3% και 3,5% αντίστοιχα και ακολούθησε μία τρίτη, τον Ιανουάριο του 2023, κατά 9%. «Οι συνολικές ανατιμήσεις που έχει υποστεί η εταιρεία από πρώτες ύλες, δευτερεύουσες ύλες, κόστη ζάχαρης και προμηθευτών ήταν πολλαπλάσιες: Ξεπέρασαν το 35%. Συνολικά, οι ανατιμήσεις που έχουμε κάνει αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο από τις συνολικές αυξήσεις που έχουμε υποστεί», υπογράμμισε ο κ. Τράνταλης.

Ο τζίρος της Κάμπος Χίου για το 2022 έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2021, εμφανίζοντας μεγάλη ανάπτυξη στις εντός Ελλάδος πωλήσεις, αλλά ουσιαστικά, από την εταιρεία εκτιμάται ότι το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα είναι κάπως πλασματικό, διότι εμφανίζεται ως αποκύημα των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού, το αμέσως επόμενο διάστημα από την εκτόνωση της οποίας η Κάμπος Χίου δεν πρόλαβε να χαράξει ξεχωριστή και νέα εμπορική στρατηγική.

«Μέσω των επόμενων παραγγελιών, έχει ήδη φανεί σημαντική ανάπτυξη για το 2023», τόνισε, πάντως, ο κ. Τράνταλης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter