Η νέα στρατηγική της EMFI βρίσκει μπροστά της τη σχέση με τη Unilever

Μειωμένη ήταν η συνολική ετήσια αξία πωλήσεων της EMFI ΑΕ το 2023. Ανήλθε σε 31,25 εκατ. ευρώ, έναντι 38,03 εκατ. ευρώ το 2022, υπολειπόμενη δηλαδή κατά 6,78 εκατ. ευρώ ή κατά 17,8%, σε ποσοστό. Όπως και το 2023 και για το 2024 η εταιρεία έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη πωλήσεων στα επώνυμα παγωτά Menne, αλλά και στα επώνυμα προϊόντα ζύμης Έβγα, που αφορούν κυρίως κρουασάν (ατομικών και πολυσυσκευασιών), συσκευασμένες βάφλες και γλυκές πίτες-σνακ (γλυκές ζύμες), με σταθερό δίκτυο πωλήσεων κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Ο στόχος των 1.000 ροζ ψυγείων Menne σε όλη την Ελλάδα δεν αναφέρθηκε στις οικονομικές καταστάσεις, ωστόσο γίνεται λόγος για ανάπτυξη πωλήσεων «μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιών σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού στην κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας».

Η EMFI ΑΕ φέρεται να επιχειρεί εμπορική απεξάρτηση από τη Unilever, η οποία, πάντως και για το 2023 αποτέλεσε τον κυρίαρχο πελάτη της, καταλαμβάνοντας μερίδιο 39,2% στο συνολικό τζίρο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μερίδιο το 2022 ήταν 52,7% και αντιστοιχούσε σε αξία πωλήσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι η Unilever αγόρασε από την EMFI παγωτά αξίας 12,25 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 7,75 εκατ. ευρώ λιγότερα. Πρόκειται για όσα χρήματα λείπουν από τις πωλήσεις δωδεκαμήνου 2023 της EMFI συγκριτικά με εκείνες του 2022, προσαυξημένα κατά 14,3%. Άλλωστε, η EMFI μείωσε το 2023 και τις αγορές υλικών συσκευασίας από τη συνδεδεμένη εταιρεία Μόρνος ΑΕ Ειδών και Υλικών Συσκευασίας, που εδρεύει στη Θήβα. Ενώ κατά την προηγούμενη τριετία, οι ανάγκες για αγορά υλικών ήταν σταθερές κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, πέρσι οι τελικές αγορές μειώθηκαν κατά 25,18%, από τα €2.986.204 σε €2.234.177. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν οι αγορές προϊόντων κατά 42,6% από τη συνδεδεμένη Menne SRL, σε απόλυτες τιμές όμως που βρίσκονται ακόμη χαμηλά σε σχέση με τις αντίστοιχες ανάγκες του εγχώριου ανταγωνισμού.

Διαδοχικές κεφαλαιακές ενισχύσεις
Στους στόχους της EMFI για το 2024 έχουν προστεθεί, η ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας για προϊόντα νέων κατηγοριών και η επένδυση σε τεχνικό εξοπλισμό και net metering παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Οδού, με σκοπό τη βελτίωση κόστους ενέργειας. Αναφέρεται επίσης ο στόχος περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Η τελευταία έγινε στις 15 Μαΐου 2024 κατά 6 εκατ. ευρώ και διαμόρφωσε το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε €117.730.113, διαιρούμενο σε 39.243.371 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας €3,00 η καθεμία. Μόνο τη διετία 2022 – 2023, πραγματοποιήθηκαν στην EMFI αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 17,1 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οι ελληνικές μπύρες εισχωρούν σταδιακά στην ισπανική αγορά με αύξηση εξαγωγών κατά 20% το 2023

Η ζυθοποιία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής οικονομίας, διατηρώντας περίπου 540.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν το 2,7% του εργατικού δυναμικού και το 66% του δυναμικού στον κλάδο εστίασης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το ζύθο που δημοσίευσε το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης. Αναλυτικότερα, ο ζύθος συμβάλλει κατά 1,3% στο ΑΕΠ της Ισπανίας και αποτελεί το 2,6% των εισπραττόμενων φόρων (6,5 δισ. ευρώ).

Ο εγχώριος ζύθος καλύπτει το 90% της ισπανικής αγοράς
Όσον αφορά στην εσωτερική κατανάλωση, ο εγχώριος ζύθος καλύπτει το 90% της ισπανικής αγοράς, δείχνοντας μια χαμηλή εξάρτηση από εισαγωγές (περίπου 500 εκατ. λίτρα).
Η μπύρα είναι το ποτό με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία στην αγορά.

Εκτός από την οικονομική συμβολή, η ζυθοποιία στηρίζει τη βιωσιμότητα άλλων κλάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου ΟΕΥ Μαδρίτης, στον κλάδο της εστίασης, το 25% των εσόδων προέρχεται από τη μπύρα, ενώ στον αγροτικό τομέα το 90% των πρώτων υλών για την παραγωγή μπύρας προέρχεται από την ισπανική ύπαιθρο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Ευρώπη και ο ένατος παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022, η Ισπανία παρήγαγε 39 χιλ. εκατόλιτρα μπύρας, ενώ το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων αναφέρει 41,14 εκατ. εκατόλιτρα, που αντιπροσωπεύουν το 11,5% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Το 2023, η Ισπανία διατήρησε τη θέση της με συνολική παραγωγή 41,46 εκατ. εκατόλιτρα. Η χώρα είναι, επίσης, πρωτοπόρος στην παραγωγή και κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ εντός της ΕΕ. Η αγορά της Ισπανίας παρουσιάζει ολιγοπώλιο στον συγκεκριμένο κλάδο, με τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες να έχουν σχεδόν την αποκλειστική παραγωγή της χώρας. Οι εταιρείες αυτές παράγουν μία ποικιλία προϊόντων, διαφορετικών επωνυμιών και τύπων μπίρας, ενώ έχουν και δικαιώματα διανομής άλλων ζύθων του εξωτερικού. Τα τελευταία όμως έτη, παρατηρείται άνοδος και των μικρότερων ζυθοποιείων, τα οποία παράγουν και διανέμουν το δικό τους προϊόν, το οποίο καταναλώνεται από πιο επίλεκτους καταναλωτές.

Η μεγάλη παραγωγή της χώρας συνάδει με την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, παράλληλα όμως, οι εταιρείες συνεχίζουν να προωθούν τα προϊόντα τους και σε άλλες αγορές, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου, όπως της Κίνας, όπου και οι ισπανικές μπύρες κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αναφορικά, οι μπύρες που καταναλώνονται περισσότερο είναι οι ξανθές, με ήπια γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα προσιτές.

Ελλάδα: Οι εισαγωγές μπύρας βύνης από την Ισπανία ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ
Οι ελληνικές μπύρες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ισπανία και πωλούνται κυρίως σε ελληνικά εστιατόρια και καταστήματα με ελληνικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης, το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές μπύρας βύνης στην Ισπανία ανήλθαν σε 118,35 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,1% από το 2022, ενώ οι εισαγωγές από την Ισπανία ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,03%. Παρά την αύξηση των εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο της Ισπανίας παραμένει αρνητικό λόγω των υψηλότερων εισαγωγών. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ισπανικές εξαγωγές μπύρας βύνης το 2023 αυξήθηκαν κατά 3,4% φτάνοντας τα 323,6 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερους αποδέκτες την Κούβα, την Πορτογαλία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ανδόρρα.

Μεγάλες ισπανικές ζυθοποιίες εξετάζουν εξαγορές μικρότερων ζυθοποιιών του εξωτερικού
Οι ελληνικές εισαγωγές μπύρας χωρίς αλκοόλ από την Ισπανία έφτασαν τα 54,07 χιλ. ευρώ το 2023 έναντι 2,1 χιλ. ευρώ το 2022. Επισημαίνεται από το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης ότι η ισπανική αγορά μπύρας είναι κυρίως εσωστρεφής, προτιμώντας τοπικά προϊόντα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εισαγωγή ξένου ζύθου. Ωστόσο, οι μεγάλες ισπανικές ζυθοποιίες επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά, εξετάζοντας εξαγορές μικρότερων ζυθοποιιών σε άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Food waste: Τα διδάγματα από την ελληνική και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Παραδείγματα εθελοντικών πρωτοβουλιών ανά την Ευρώπη για την αποτροπή της σπατάλης τροφίμων αναλύει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντλώντας συμπεράσματα από τη λειτουργία τους και τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές είναι και η ελληνική «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», που όπως επισημαίνεται ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για τη σπατάλη τροφίμων, ενώ τα επίπεδα συνειδητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα αυτό ήταν χαμηλά. Ποια είναι, σύμφωνα με την έκθεση, τα βασικά διδάγματα από το case study της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»;

  • Η χρηματοδότηση αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ίδρυση ενός εθελοντικού σχήματος και ειδικά για την υλοποίηση κοινών, επιδραστικών έργων, κάτι που είναι υψίστης σημασίας για την κινητοποίηση των συμμετεχόντων μελών.
  • Η διασφάλιση της ευρείας αντιπροσώπευσης διαφορετικών ειδών ενδιαφερόμενων πλευρών είναι σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση ενεργειών προς την αποτροπή της σπατάλης τροφίμων που απαιτούν συνεργασία σε όλη την αλυσίδα διατροφικής αξίας.
  • Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των δημοσίων αρχών είναι κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση ενός υποστηρικτικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Η μεγάλη εικόνα
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη, η έκθεση αντλεί και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα. Μεταξύ αυτών, η σημασία των ισχυρών συστημάτων παρακολούθησης και δυνατοτήτων ανάλυσης δεδομένων για την καταγραφή των στοιχείων γύρω από τη σπατάλη τροφίμων, τα οποία όταν είναι ακριβή μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η επένδυση σε υποδομές δεδομένων και σε τεχνολογία αποτελεί κλειδί για τη διευκόλυνση του διαμοιρασμού διαφανών δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων για τη δημιουργία σπατάλης τροφίμων, τη ρίψη και την ανάκτηση απορριμμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση τάσεων, την καταγραφή της προόδου και σε ευκαιρίες βελτίωσης», τονίζεται.

Φυσικά, όπως ισχύει και στην ελληνική περίπτωση, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για βιώσιμες, μακροχρόνιες οικονομικές δεσμεύσεις που μπορούν να επιτρέψουν την υλοποίηση των σχετικών πρωτοβουλιών. Όπως επισημαίνεται, «η δημόσια χρηματοδότηση παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, αλλά η οικονομική δέσμευση των επιχειρήσεων είναι επίσης σημαντική για την επιτάχυνση του ρυθμού δράσης». Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί ένα εθελοντικό σχήμα κατά της σπατάλης τροφίμων να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ευθύνες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να είναι πιο ομαλή η διαδικασία λήψης αποφάσεων, να αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη δράσεων και να διασφαλίζεται η λογοδοσία όλων των μελών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σε ανοδική πορεία οι πωλήσεις της Lallemand Zeus Ελλάς

Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι πωλήσεις της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου Lallemand Zeus, ο οποίος δραστηριοποιείται στη μαγιά. H Lallemand Zeus Ελλάς ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, τον Ιούλιο του 2021, και ήδη στην πρώτη της «λειψή» οικονομική χρήση, έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, πλησίασε τα 2 εκατ. ευρώ σε τζίρο.

Στην πρώτη της πλήρη χρήση, για το 2022-23, η εταιρεία έφτασε τα 5,62 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, ενώ στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ανέβηκε στα 7,43 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια χρήση, η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση κερδοφορίας, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 340.999 ευρώ, έναντι 30.902 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, και τα κέρδη μετά από φόρους στα 260.201 ευρώ, έναντι 13.554 ευρώ.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, η αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου, ωστόσο θεωρεί πως σε περίπτωση αναταράξεων στην ελληνική οικονομία δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία της, καθώς λαμβάνει τη συνεχή στήριξη της θυγατρικής του ομίλου Zeus IBA Srl που αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η προωθητική καμπάνια που… φέρνει Σέρβους τουρίστες στην ΑΒ Βασιλόπουλος

Μία πρωτότυπη προωθητική καμπάνια ξεκίνησε χθες στη Σερβία, που «ενώνει» δύο θυγατρικές του ομίλου Ahold Delhaize: τη σερβική Maxi και την ελληνική ΑΒ Βασιλόπουλος. Ειδικότερα, από τις 2 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου οι χρήστες του προγράμματος πιστότητας Moj Maxi της σερβικής αλυσίδας Maxi έχουν διαθέσιμο ένα κουπόνι έκπτωσης 10% το οποίο μπορούν να εξαργυρώσουν κατά τις αγορές τους στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, εφόσον σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Σημειώνεται ότι το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άπαξ για αγορές έως 300 ευρώ.

H καμπάνια ανακοινώθηκε με μία αφίσα που… μυρίζει Ελλάδα, με ένα γαλανόλευκο σκηνικό που παραπέμπει στη Σαντορίνη και μία ταμπέλα με το λογότυπο της ΑΒ Βασιλόπουλος. «Πηγαίνετε στην Ελλάδα;», είναι το ερώτημα που θέτει στους πελάτες της η Maxi, ενημερώνοντάς τους για την προσφορά που μπορούν να αξιοποιήσουν, εφόσον έρθουν στη χώρα μας για διακοπές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σερβία, λόγω και της εγγύτητάς της με την Ελλάδα, είναι μία χώρα από την οποία η χώρα μας υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, και η προωθητική καμπάνια της Maxi αναμένεται να φέρει αρκετούς από αυτούς στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τσίπουρο Αρόδο: Ενισχύει την κατηγορία των ελληνικών αποσταγμάτων της Beverage World

Το τσίπουρο Αρόδο είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο ανανεωμένο “all around the clock” portfolio της Beverage World, το οποίο ενισχύει τη νέα κατηγορία των ελληνικών αποσταγμάτων, όπως είχε αναφερθεί και για πρώτη φορά σε παλαιότερο τεύχος του FOODReporter. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τσίπουρο αποκλειστικής παραγωγής για την εταιρεία, που έχει στόχο να ταξιδέψει τους καταναλωτές και να τους συντροφεύσει στις όμορφες στιγμές τους γύρω από το τραπέζι. Με το συμβολικό όνομα Αρόδο – καράβι που δεν πιάνει λιμάνι – το νέο τσίπουρο υπενθυμίζει στον καταναλωτή ότι σημασία έχει το ταξίδι με ή χωρίς παρέα και όχι τόσο ο προορισμός. Για αυτό, έρχεται να τον ταξιδέψει νοητά σε θαλασσινά ταξίδια και εικόνες καλοκαιριού και να τον συνοδέψει σε αυθεντικές στιγμές διασκέδασης και ανεμελιάς.

Από επιλεγμένες ποικιλίες από Μοσχάτο Αμβούργου και Ροζακί Θράκης
Το διπλής απόσταξης τσίπουρο Αρόδο παράγεται με φροντίδα και αγάπη εμποτισμένη σε κάθε σταγόνα σε παραδοσιακά αποστακτήρια με χάλκινους άμβυκες, χωρίς προσθήκη γλυκάνισου. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί μεράκι και αφοσίωση, αλλά οδηγεί και σε ένα τελικό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας. Η παραδοσιακή συνταγή του Αρόδο από επιλεγμένες ποικιλίες από Μοσχάτο Αμβούργου και Ροζακί Θράκης, το κάνουν να ξεχωρίζει στην κατηγορία λόγω της γεμάτης γεύσης και των πλούσιων αρωμάτων.

Η Κλαίρη Χαρόγιαννη, Head of Marketing & Trade Marketing της Beverage World, είχε σημειώσει στο FOODReporter: «Παρουσιάσαμε το Αρόδο στο πλαίσιο της HORECA, οπότε είναι σαφές ότι στοχεύουμε ιδιαίτερα στους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης. Αρχικά, θα δραστηριοποιηθούμε σε αυτά τα κανάλια και καθώς αναπτύσσεται το δίκτυο διανομής του Αρόδο θα ακολουθήσουν επιπλέον ενέργειες». Το τσίπουρο Αρόδο διανέμεται αποκλειστικά από την Beverage World σε όλη την Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Νέο concept: Διαθέσιμος ο καφές Il Toto στα My market Local Ιλισίων

Τα Ιλίσια ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο concept των My market Local στις 11 Ιουλίου 2024, προσφέροντας στους πελάτες τους μια μοναδική εμπειρία συνοδευόμενη από έναν καφέ Il Toto.

Είτε πρόκειται για έναν καθημερινό καφέ είτε για τον κορυφαίο καφέ Il Toto, το νέο αυτό εγχείρημα στοχεύει να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της ποιότητας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γιώργου Πρωτόπαπα, Head of Franchise Department στα My market Local.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε στη δημοσίευσή του στα social media, μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε για την συνεργασία, την ομάδα του Il Toto Official Gr και ειδικά τον Σωτήρη Χασιώτη που οι ιδέες του και ο ενθουσιασμός του, βοήθησαν το όραμα μας να γίνει πραγματικότητα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οι 107 διαφορετικές συνταγές και οι 15 ενεργοί κωδικοί μπύρας της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Τη νέα, αρωματική μπύρα Indian Pale Ale με το όνομα «Αλωνάρης» παρουσίασε η Ζυθοποιία Αναστασίου, στην εκδήλωση στο The Local Pub στο Χαλάνδρι, που συνδιοργάνωσε με την πιτσαρία Napoli 1121.

Ο «Αλωνάρης» περιέχει λυκίσκους Citra, Talus, El Dorado, Galaxy, με ήπια πικράδα και ελαφριά γεύση, αποτέλεσμα και της χαμηλής του περιεκτικότητας σε αλκοόλ (4%). Η Ζυθοποιία Αναστασίου επικεντρώνεται στην παραγωγή φρέσκων, γνήσιων, τοπικών ζύθων, εποχιακής λογικής, που να ταιριάζουν με τις διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης μπύρας ανά εποχή.

Συνεργασίες με Ζυθοποιία Πηνειού και Unibräu Beer Supplies, κατά βάση σε επίπεδο Ho.Re.Ca.
Σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων, η Ζυθοποιία Αναστασίου εμφιαλώνει την μπύρα «Φλύα» σε συνεργασία με τη Ζυθοποιία Πηνειού, για διανομή σε σημεία εστίασης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο της επιλογής σημείων, σε Ho.Re.Ca., αλλά και ICM (Instant Consumption Markets) και FCM (Future Consumption Markets) και της συνολικής μεταφοράς και διανομής έχει αναλάβει η Μπακαλάρος Δ. Μον. ΙΚΕ (Unibräu Beer Supplies).

Μιλώντας στο FOODReporter, ο ιδρυτής και διαχειριστής της ζυθοποιίας, Φώτης Αναστασίου, μίλησε για τη φιλοσοφία της παραγωγικής εταιρείας: «Μας ενδιαφέρει να παράγουμε την μπύρα φρέσκια και κατευθείαν να τη στέλνουμε για κατανάλωση, από βαρέλι. Έχουμε εμφιαλώσει μόνο έναν κωδικό, τη Φλύα». Μεγάλο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης των 15 συνολικών κωδικών γίνεται στο The Local Pub του Χαλανδρίου, ιδιοκτησίας επίσης Φώτη Αναστασίου (The Local Αναστασίου Φ. και Σία ΟΕ). Η Ζυθοποιία Αναστασίου διανέμει με δικές της υποδομές μόνο σε δέκα συνεργαζόμενα bars και pubs σε Μαρούσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Γλυφάδα. Πρόκειται για μπύρες lager, weiss και pale ale, που έχουν γίνει περισσότερο δημοφιλής. Για το σύνολο όμως του κωδικολογίου (IPA, Stout, Ale και άλλες), που καλύπτει όλα τα γευστικά γούστα που έχουν οι λάτρεις του ζύθου, πρέπει κανείς να επισκεφθεί το The Local Pub (Χαϊμαντά 25). «Είμαστε μία από τις πιο δημιουργικές ζυθοποιίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, έχοντας κατοχυρώσει 107 διαφορετικές συνταγές μπύρας», πρόσθεσε ο κ. Αναστασίου. Η μεγάλη διαθέσιμη ποικιλία επιτρέπει την εναλλαγή προσφερόμενων κωδικών ανά περιόδους, σε συσχέτιση και με το ελληνικό κλίμα, κάτι που αποτελεί εμπορική καινοτομία της Ζυθοποιίας.

Στην αντίστοιχη συνεργασία της Ζυθοποιίας Αναστασίου με τη Ζυθοποιία Πηνειού για το λανσάρισμα των υπόλοιπων εποχιακών brands ζύθου τη διανομή έχει αναλάβει η Massokostas Bros ΑΕ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος: Η Ελένη Σίντου ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης

Από την 1η Ιουλίου 2024, η χημικός-οινολόγος Ελένη Σίντου ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Με 25 χρόνια εμπειρίας ως υπεύθυνη παραγωγής στο οινοποιείο Zoinos Winery στην Ήπειρο, η κυρία Σίντου φέρνει νέα πνοή στον οργανισμό. «Οι αξίες που προήγαγε ο Στέλλιος Μπουτάρης ως πρόεδρος έχουν σηματοδοτήσει το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί. Το να συνεχίσεις το έργο του είναι συναρπαστικό και παράλληλα πρόκληση. Η προεδρική θέση της ΕΝΟΑΒΕ αποτελεί τιμή και καθήκον για κάθε μέλος της. Ως εκπρόσωπος της συνεταιριστικής οινοποιίας Zoinos Winery, αισθάνομαι την ευθύνη αλλά και την πρόκληση ιδιαίτερα έντονες», δήλωσε η νέα πρόεδρος.

Ο Στέλιος Κεχρής στο πλάι της ως διευθύνων σύμβουλος
Στο πλευρό της Ελένης Σίντου βρίσκεται ο έμπειρος οινοποιός Στέλιος Κεχρής (Οινοποιείο Κεχρής) ως διευθύνων σύμβουλος, ενώ τη θέση της αντιπροέδρου ανέλαβε η Μαριάνθη Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου). Το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι: Σπύρος Αργυράκης (Argyrakis Wines), Χριστόφορος Γεωργιάδης (Αργατία), Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Άλφα), Θωμάς Καμκούτης (Αμπελώνας Καμκούτη), Γεράσιμος Λαζαρίδης (Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη), Άκης Παπαδόπουλος (Κτήμα Τέχνη Οίνου), Αφροδίτη Στεργίου (Κτήμα Στεργίου) και Χρήστος Ταραλάς (Κτήμα Ταραλά).

Το ΔΣ της Ένωσης παραμένει ανοιχτό στη συμμετοχή και την προσφορά όλων των μελών, αποδεικνύοντας τη συλλογικότητα με την οποία η Ολομέλεια εργάζεται. Στόχος τους είναι όχι μόνο η ανάπτυξη των οινοποιείων τους, αλλά κυρίως το όφελος του Επώνυμου Ελληνικού Οίνου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Elbisco: Στον αναπτυξιακό νόμο επένδυση 9,6 εκατ. ευρώ

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα των άρθρων 72 έως 77 (έτους 2022), εντάχθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Elbisco, με απόφαση του αναπληρωτή προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης αναπτυξιακών νόμων και άμεσων ξένων επενδύσεων, Σωτήρη Αθανασίου.

Tο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής μπισκότων, φρυγανιών και διατηρούμενων προϊόντων ζαχαροπλαστικής της εταιρείας στη Χαλκίδα, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 9.586.540ευρώ.

Για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 3.067.692,80, που αναλύεται σε 2.965.356,80 ευρώ ως επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και 102.336 ευρώ ως φορολογική απαλλαγή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter