Ιδρύθηκε η «Τυροκομεία Δωρική ΑΕ» της Μινέρβα

Γεγονός αποτελεί η ίδρυση της εταιρείας «Τυροκομεία Δωρική ΑΕ», η οποία «υποδέχθηκε» το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού της Μινέρβα. Η εταιρεία ιδρύθηκε χθες, Πέμπτη 27 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την έγκριση της μερικής διάσπασης της Μινέρβα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης επιχείρησης ανέρχεται σε 3.065.078 ευρώ, αναλαμβάνοντας τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου φέτας και λευκού τυριού της Μινέρβα, και το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους Κατερίνα Βλάχου (πρόεδρος), Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο (αντιπρόεδρος) και Ουρανία Τσάκα (μέλος).

Πρόκειται για μία κίνηση που η εταιρεία είχε προαναγγείλει ήδη από το φθινόπωρο του 2023 στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της, με σκοπό τον διαχωρισμό της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού, με ξεχωριστή λογιστική παρακολούθηση από την υπόλοιπη εμπορική λειτουργία της Μινέρβα, ώστε να αναπτυχθεί αυτοτελώς. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο διαχωρισμός αυτός και η συνακόλουθη δημιουργία συνεργειών για την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και την πλήρη εκμετάλλευση της περιουσίας της εταιρείας αναμένεται να αυξήσει ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης και χρηματοδότησης, δεδομένης της δυναμικής που παρουσιάζει ο κλάδος.

H εν λόγω εταιρική αναδιοργάνωση κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί μέσω απόσχισης κλάδου, μεταξύ άλλων, και προς το σκοπό διατήρησης της επιδότησης με την οποία έχει ενισχυθεί ο κλάδος φέτας και λευκού τυριού της Μινέρβα δυνάμει του αναπτυξιακού νόμου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Passalis: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2023

Με διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας έκλεισε το 2023 για την εταιρεία εμπορίας τροφίμων Passalis, καλύπτοντας μέρος των απωλειών που είχε στην κερδοφορία της το 2022. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 η Passalis πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 34,44 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 16,6% ή κατά 4,90 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 (29,54 εκατ. ευρώ), ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 6,41 εκατ. ευρώ, έναντι 5,54 εκατ. ευρώ το 2022 (+15,8%).

Παρά την αύξηση των εξόδων διάθεσης κατά σχεδόν 450.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, η εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει την κερδοφορία της τόσο προ φόρων (806.929 ευρώ, έναντι 643.955 ευρώ το 2022, +25,3%), όσο και μετά από φόρους (585.337 ευρώ, έναντι 489.332 ευρώ το 2022, +19,6%). Η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα αυτά, λαμβανομένων υπόψιν των ιδιαίτερα αρνητικών γεωπολιτικών δεδομένων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, που δημιούργησαν σοβαρούς κλυδωνισμούς και αναταράξεις τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, παρά τη δυναμική και το θετικό κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά από μια παρατεταμένη δεκαετή κρίση.

Όσο για τη φετινή χρονιά, όπως συνάγεται από την πορεία των εργασιών της εταιρείας και τις εν γένει δραστηριότητές της μέχρι τώρα, η Passalis αναμένεται να συνεχίσει τη σταθερή της πορεία, πλην όμως οι προοπτικές και τα αποτελέσματά της τελούν σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν αφενός μεν στην εγχώρια αφετέρου δε στην παγκόσμια αγορά και οικονομία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Όχι» στη μείωση του ΦΠΑ, «ναι» στην… εκπαίδευση των καταναλωτών

Τις δικές του επισημάνσεις αναφορικά με τον διάλογο γύρω από το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, το οποίο αποτελεί «αγκάθι» μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων και της κυβέρνησης, κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, έπειτα από ενδελεχή ανάλυση πλήθους προϊόντων σε 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αναφορικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι αυξομειώσεις του ΦΠΑ στις τελικές τιμές, προκύπτουν τρία ενδιαφέροντα ευρήματα:

  • Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως, οι αυξήσεις του ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.
  • Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί τη μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωση του.
  • Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών. Τα ευρήματα μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, δείχνουν ότι η σχεδόν πλήρης διάχυση της μείωσης ΦΠΑ κατά τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου.

Το παράδοξο του χυμού
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, σε σχέση με την ισπανική, το Γραφείο εκτιμά ότι η όποια επίπτωση στις τελικές τιμές καταναλωτή από μία ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εάν υπάρχει, αναμένεται να είναι μικρότερη ή πολύ μικρότερη, καθώς και πιο βραχύβια από αυτή στην Ισπανία. Συνυπολογίζοντας το δημοσιονομικό κόστος, το Γραφείο εκτιμά ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την λύση του δομικού προβλήματος της ακρίβειας. Αντίθετα, το Γραφείο θεωρεί ως απαραίτητα μέτρα την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με την άρση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων, όπως και την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των καταναλωτών με πληροφορίες μέσω ψηφιακών εργαλείων για τη σύγκριση τιμών και χαρακτηριστικών προϊόντων, ώστε να διαθέτουν ικανή πληροφόρηση για να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις στις αγορές τους. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται το Γραφείο, δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που κρατούν τις τιμές στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες: η υψηλή συγκέντρωση, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ανταγωνισμό, και οι ισχυρές καταναλωτικές συνήθειες προς μικρότερες συσκευασίες, που συνεπάγονται υψηλότερη τιμή ανά μονάδα προϊόντος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αν στην Ελλάδα ο καταναλωτής επέλεγε μεγαλύτερη συσκευασία χυμών που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των 1,2 λίτρων της γερμανικής αγοράς, αυτό θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής τους κατά 22,5%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κουλουράδες: Συνεργασία με την Κουτέρης Αρτοποιήματα

Τη συνεργασία της με την εταιρεία Κουτέρης Αρτοποιήματα ανακοίνωσε η αλυσίδα Κουλουράδες. Όπως γνωστοποίησε η τελευταία, το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης των Κουλουράδων θα βρίσκεται καθημερινά σε όλα τα σημεία της Kουτέρης Αρτοποιήματα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σημειώνεται ότι η Κουτέρης Αρτοποιήματα διαθέτει πάνω από δώδεκα καταστήματα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ διαθέτει επίσης τρεις μονάδες παραγωγής και δύο κέντρα διανομής στο Αγρίνιο, παράγοντας τα μπισκότα Korona και διάφορα χύμα και συσκευασμένα αρτοποιήματα. Διαθέτει επίσης αντιπροσωπείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΖΑΝΑΕ: Επιστροφή στην κερδοφορία και αύξηση τζίρου το 2023

Περαιτέρω αύξηση τζίρου και διατήρηση της κερδοφορίας που πέτυχε το 2023 προβλέπει για φέτος η ΖΑΝΑΕ, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΖΑΝΑΕ αυξήθηκε κατά 13,65% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 34,80 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 30,62 εκατ. ευρώ το 2022.

Σημειωτέον ότι από το σύνολο του τζίρου, τα 19,56 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις εμπορευμάτων (2022: 17,87 εκατ. ευρώ) και τα 12,7 εκατ. σε πωλήσεις ετοίμων και ημιτελών προϊόντων (2022: 10,26 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμα 2,52 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις αποθεμάτων και άχρηστου υλικού (2022: 2,50 εκατ.), ενώ αυξημένη ήταν και η μεικτή κερδοφορία, από τα 3,77 εκατ. ευρώ του 2022 στα 5,56 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σημαντικά βελτιωμένο ήταν το περιθώριο μεικτού κέρδους της εταιρείας, που διαμορφώθηκε στο 16%, έναντι 12,3% το 2022. Σημειώνεται ότι χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και τη συγκράτηση των εξόδων διάθεσης και διοίκησης, η ΖΑΝΑΕ επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από φόρους, καταγράφοντας κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 61.779 ευρώ το 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Baijiu: Το κινεζικό ποτό που επιδιώκει να κατακτήσει τη Δύση

Οι παραγωγοί του κινέζικου αλκοολούχου ποτού «baijiu» αναδιαμορφώνουν το έντονο αυτό ποτό για να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών των κοκτέιλ σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο, καθώς οι εγχώριες πωλήσεις επιβραδύνονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Αναλυτικότερα, αν και οι πωλήσεις στην Κίνα συνεχίζουν να αυξάνονται, οι κορυφαίοι παραγωγοί baijiu όπως η Kweichow Moutai αντιμετωπίζουν πολύ πιο αργή ανάπτυξη σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι νεότερες γενιές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο εναλλακτικές λύσεις αντί του «εθνικού ποτού» της χώρας. Σε μια προσπάθεια να βρουν νέες αγορές ανάπτυξης, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί baijiu αρχίζουν για πρώτη φορά να το προωθούν στους δυτικούς καταναλωτές εκτός Κίνας.

Ωστόσο, το εν λόγω ποτό είναι ελάχιστα γνωστό στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί δυτικοί καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τη γεύση του.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κινήσεις των κινεζικών εταιρειών να προωθήσουν το baijiu εκτός Κίνας αναμένεται να γίνουν πιο στοχευμένες, καθώς δυτικές εταιρείες ποτών όπως η Pernod Ricard και η Diageo επεκτείνονται σημαντικά στην αγορά της Κίνας, προσελκύοντας τους Κινέζους καταναλωτές ηλικίας 20 – 30 ετών, με ιρλανδικά και σκωτσέζικα ουίσκι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά αλκοόλ στον κόσμο, κυρίως λόγω των πωλήσεων baijiu, που ανήλθαν περίπου στα 156 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στην Κίνα το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής εταιρείας Euromonitor.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν παρακολουθεί τις πωλήσεις baijiu εκτός Κίνας, οι οποίες παραμένουν μικρές.

Πώς το «λευκό αλκοόλ» θα κερδίσει το κοινό εκτός Κίνας
Αναφορικά, πρόκειται για ένα παραδοσιακό κινέζικο ποτό, γνωστό και ως «λευκό αλκοόλ». Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%. Παρασκευάζεται κυρίως από σόργο, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα δημητριακά για την παραγωγή του όπως σιτάρι, κριθάρι, κ.ά..

Σημειώνεται ότι η γεύση του baijiu διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή παραγωγής και τη μέθοδο απόσταξης. Κάποιες ποικιλίες έχουν γεύση που θυμίζει βότκα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν γεύση που μοιάζει με… σάλτσα σόγιας.

Είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα και καταναλώνεται κυρίως σε κοινωνικές και επίσημες περιστάσεις, συχνά κατά τη διάρκεια παραδοσιακών γιορτών και δείπνων. Παρά την τεράστια δημοφιλία του στην Κίνα, το baijiu είναι σχετικά άγνωστο στις δυτικές χώρες.

Ωστόσο, οι Κινέζοι παραγωγοί προσπαθούν να το προωθήσουν σε διεθνείς αγορές, αναδιαμορφώνοντας το προϊόν με στόχο να «ταιριάξει» στις γεύσεις των δυτικών καταναλωτών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Coca‑Cola – Special Olympics: Επεκτείνουν τη συνεργασία τους μέχρι το 2031

Στις 26 Ιουνίου 2024, οι Special Olympics και η The Coca‑Cola Company ανακοίνωσαν την οκταετή επέκταση της μακροχρόνιας συνεργασίας τους μέχρι το 2031.

Η Coca‑Cola, ιδρυτικός εταίρος των Special Olympics από το 1968, στηρίζει την αποστολή τους να προάγουν την ένταξη και να αναδείξουν τις δυνατότητες των ατόμων με διανοητικές αναπηρίες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Mary Davis, Διευθύνων Σύμβουλος των Special Olympics, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Coca‑Cola, τονίζοντας την επίδρασή της στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς.

Με τη σειρά του, ο James Quincey, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Coca‑Cola, δήλωσε υπερήφανος για τη συνέχιση της υποστήριξης της εταιρείας προς τους Special Olympics. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Coca‑Cola υποστηρίζει τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα των Special Olympics με χρηματικές και υλικές δωρεές, εθελοντική υποστήριξη και καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Το 2023, η Coca‑Cola προώθησε τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics στο Βερολίνο με την καμπάνια «Η Υποστήριξή σας είναι Πραγματική Μαγεία».

Αναφορικά, οι επόμενοι Παγκόσμιοι Χειμερινοί Αγώνες θα διεξαχθούν το 2025 στο Τορίνο της Ιταλίας και οι Θερινοί Αγώνες το 2027 στο Σαντιάγο της Χιλής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ωμέγα ΑΒΕΕ: Λανσάρει νέες συσκευασίες με σύγχρονη εμφάνιση

Η Ωμέγα ΑΒΕΕ «αγκαλιάζει» τις σύγχρονες προκλήσεις και παρουσιάζει μια πλήρως ανανεωμένη και φρέσκια εικόνα μέσα από τις νέες συσκευασίες της που έχουν κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα και τη γεύση, η Ωμέγα ξεχωρίζει στα ράφια λιανικής με το έντονο, δυναμικό και σύγχρονο look της. Η νέα συσκευασία χαρακτηρίζεται από μια κομψή, λιτή, σχεδόν μινιμαλιστική αισθητική, με το εμβληματικό «Ω» να πρωταγωνιστεί στην πρόσοψη μαζί με το ξεχωριστό στάχυ. Παράλληλα, το λογότυπο με ανανεωμένη αισθητική και καθαρή γραμματοσειρά και με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που συνοδεύει διαχρονικά του brand, αποτυπώνουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της εταιρείας.

Η Ωμέγα ωστόσο, εκτός από τη νέα αισθητική στις συσκευασίες της, φρόντισε στον σχεδιασμό τους να αποτυπώνονται εμφανώς τα διατροφικά claims για κάθε ένα από τα 15 διαφορετικά ρύζια και όσπρια της Ελλάδας και του κόσμου που διαθέτει στο portfolio της, δικαιώνοντας το γεγονός ότι παραμένει η αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων για πάνω από 6 δεκαετίες. Η Όλγα Κωνσταντακοπούλου, Marketing Manager της Ωμέγα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης του brand, η εντυπωσιακή ανανέωση στην εικόνα του, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά ιστορία του. Προτεραιότητά μας είναι να διατηρηθεί η αξία και η παράδοση του brand, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα σύγχρονο κώδικα επικοινωνίας με τον καταναλωτή».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ελαιόλαδο: Εξαιρείται από την υποχρέωση για το µη αποσπώµενο πώµα στη συσκευασία

Εξαιρούνται τα ελαιόλαδα, τα πυρηνέλαια και τα σπορέλαια τα οποία διακινούνται σε πλαστικούς περιέκτες µέχρι 3 λίτρα, από την υποχρέωση να φέρουν πώµατα µη αποσπώµενα (προσαρτηµένα στην συσκευασία), σύµφωνα µε την τελική γνωµοδότηση του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κσι Ενέργειας
Ειδικότερα, η εν λόγω γνωµοδότηση επιβεβαιώθηκε και από το αρµόδιο τµήµα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), δεδοµένου ότι τα έλαια δεν χαρακτηρίζονται ως ποτά βάσει της Οδηγίας 219/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου (σχετικά µε τη µείωση των επιπτώσεων ορισµένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον) και των κατευθυντήριων γραµµών της Επιτροπής, λόγω της χρήσης τους κατά κανόνα περισσότερες από µια φορές και δεν καταναλώνονται άπαξ.

Επιπρόσθετα, µε τη συγκεκριµένη διευκρίνιση ξεκαθαρίζεται κάθε αµφιβολία κυρίως από τη µερίδα των καταστηµάτων λιανικής πώλησης και από ορισµένες επιχειρήσεις τυποποίησης ελαίων για το τι ακριβώς ισχύει επί του θέµατος, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά η αγορά αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ

Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως «χρονιά επαναφοράς» για την αγορά αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ, με μείωση όγκων κατά -3%, αλλά αύξηση αξίας κατά +1%, σύμφωνα με μελέτη του IWSR. Παρά τις προκλήσεις από υψηλά αποθέματα και μειωμένα διαθέσιμα εισοδήματα, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν βασικός παράγοντας αξίας, προσθέτοντας πάνω από 7,5 δισ. δολάρια έως το 2028.

Η πανδημία και οι οικονομικές πιέσεις οδήγησαν σε πτώση των πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών, κρασιών και μπύρας, ενώ τα έτοιμα προς κατανάλωση ποτά (RTDs) παρουσίασαν οριακή αύξηση. Οι προβλέψεις του IWSR δείχνουν συνεχιζόμενες μειώσεις κατανάλωσης, με αναμενόμενη ετήσια μείωση 1% έως το 2028. Υψηλά επίπεδα αποθεμάτων αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το 2025 ή 2026, με την αύξηση της ζήτησης να είναι απαραίτητη για την κίνηση αυτών. Επίσης, η μεταπανδημική οικονομική κατάσταση και η προτεραιότητα των καταναλωτών στην υγεία έχουν μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ, με αυξημένη ζήτηση για προϊόντα χωρίς ή με χαμηλό αλκοόλ.

Τα αποστάγματα αγαύης και RTDs παραμένουν τομείς ανάπτυξης
Τα αποστάγματα αγαύης και τα RTDs παραμένουν τομείς ανάπτυξης, ενώ οι premium μπύρες και το prosecco διατηρούν ισχυρή καταναλωτική πίστη. Τα μη αλκοολούχα προϊόντα υπεραποδίδουν, με την κατανάλωση τους να διπλασιάζεται από 6% σε 13% μεταξύ τέλη 2023 και αρχές 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter