Η προχθεσινή διάψευση περί εφαρμογής του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας συσκευασιών (Deposit Return Scheme, DRS) από την 1η Ιουλίου 2024 καθησύχασε προσωρινά την αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε πλήρη αναταραχή. Αν και φειδωλά γραμμένη, εμπεριείχε την… προοικονομία εξαίρεσης των γυάλινων μπουκαλιών από το πλαίσιο εφαρμογής του DRS: Αναφέρθηκε μόνο σε «πλαστικά και αλουμινένια μπουκάλια». Στο DRS δεν θα περιλαμβάνονται ούτε το γάλα, ούτε το κρασί.
Το ζήτημα που απασχολεί είναι ότι ο νέος νόμος ώστε να προχωρήσουν όσα είχαν συμφωνηθεί το Φεβρουάριο στη σύσκεψη του Μαξίμου. Ο νέος νόμος θα καθορίσει τη συμμετοχή των λιανεμπόρων, η οποία είναι δόκιμη, αλλά δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα. Πληροφορίες ανέφεραν στο FOODReporter ότι θα προβλεφθεί και συμμετοχή συνδέσμων εταιρειών στο νέο φορέα, άρα και η δυνατότητα στους λιανέμπορους να συμμετέχουν -ως τελικοί πωλητές και παράλληλα, αποδέκτες reverse logistics- μέσω της Ένωσης Supermarket Ελλάδος (ΕΣΕ). Η συμμετοχή της «ζεστής αγοράς» νερών και αναψυκτικών υπολογίζεται στο 45%, οπότε οι retailers δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν.
Ίσως δοθεί «πάτημα» συμμετοχής σε ΣΕΦΥΜΕΝ ή και ΕΠΟΕΣ, που επιβεβαιώνεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο νέος νόμος δεν θα αφήνει δυνατότητα για πολλαπλά συστήματα DRS. Ακόμη, θα διατυπωθεί με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια η κατάληξη του τέλους εγγυοδοσίας για τις μη επιστρεφόμενες φιάλες.
Ο ισχύον νόμος προβλέπει ευθύνη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για το ζήτημα, αλλά είναι ειλημμένη απόφαση η διοχέτευση των χρημάτων που δεν θα επιστρέφονται στα ταμεία του νέου φορέα διαχείρισης DRS που θα συσταθεί, ώστε να καλύπτουν λειτουργικά έξοδα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ποσοστό συμμετοχής των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση φορέα. Το προτεινόμενο έως 49% που ισχύει είναι υψηλό. Από την πλευρά των παραγωγών, υπάρχει ο αντίλογος της ευελιξίας δράσης για ένα αντικείμενο που έχει συγκεκριμένους κοινοτικούς στόχους (77% στο τέλος του 2025, ενώ βρισκόμαστε στο 37,5%), η ευθύνη τυχόν μη επίτευξης των οποίων θα βαρύνει τους ίδιους.
Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η αντιπροσωπευτική συμμετοχή των δήμων μέσω Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Συνεπώς, ακούγεται εξαιρετικά ρεαλιστική η πρόβλεψη του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου ότι το DRS αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2025.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter