Αύξηση κατανάλωσης μπύρας στο πρώτο τετράμηνο 2024

Αύξηση της κατανάλωσης μπύρας σε όγκο στο πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα διαπίστωσε στο σύνολο της αγοράς ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης.

Ο κ. Δανιηλίδης απέδωσε την αύξηση σε όγκο στον καλό ελληνικό καιρό στο συγκεκριμένο διάστημα.

Συνεπικουρικά αποκάλυψε και αύξηση αξίας πωλήσεων της επώνυμης μπύρας σε όλα τα κανάλια. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις ζυθοποιίας έχουν συνολικά διαχειριστεί πολύ καλά τις πληθωριστικές πιέσεις και προσφέρουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστική τιμή στο καταναλωτικό κοινό. Εκτιμώ ότι αυτό φαίνεται και από τη μικρή διείσδυση της ιδιωτικής ετικέτας στην κατηγορία, ενώ σε άλλες κατηγορίες τροφίμων συνεχώς αυξάνει μερίδια», σημείωσε.

Δίχως άλλη ανατίμηση το 2024 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν θα προχωρήσει σε επιπλέον ανατίμηση μέσα στο 2024. Ο κ. Δανιηλίδης εκτίμησε ακόμη ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα είναι καλύτερο σε πωλήσεις για το σύνολο του κλάδου σε σχέση με το περσινό και πάλι λόγω του καλύτερου καιρού και είπε ότι «οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό δείχνουν ακόμη μεγαλύτερα νούμερα από πέρσι».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η ιστορία του μπέργκερ και η θέση του ανάμεσα στις ελληνικές καταναλωτικές συνήθειες

Σύμφωνα με παλαιότερες καταγραφές, το φημισμένο μπέργκερ με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, πριν γίνει το δημοφιλές γεύμα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργήθηκε μεταξύ 1850 και 1860 στο Αμβούργο της Γερμανίας από περισσευούμενο κιμά που δεν είχε καταναλωθεί την προηγούμενη ημέρα. Από εκεί (Hamburger) πήρε την ονομασία μπέργκερ. Νωρίτερα ονομαζόταν «Hamburger wurst», δηλαδή «λουκάνικο του Αμβούργου». Το 1904, στο Food Festival του Σεντ Λιούις ο επιχειρηματίας Λούις Λάσεν το έφερε στις ΗΠΑ, απαλείφοντας τη λέξη «wurst» στην περιγραφή του. Και έκανε θραύση. Η εταιρεία White Castle βιομηχανοποίησε πρώτη τετράγωνα μπιφτέκια και ψωμάκια (1921). Το 1940, τα McDonald’s άνοιξαν το πρώτο φαστφουντάδικο με μπέργκερ. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε καθιερώθηκε στην πράξη η National Hamburger Day, η οποία το 2018 μετονομάστηκε σε International Burger Day. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια μπέργκερ το χρόνο. Τι ισχύει όμως στην Ελλάδα; Το FOODReporter απευθύνθηκε στον culinary mind σεφ, τον «αρχιερέα του ελληνικού μπέργκερ» κατά πολλούς, Ηλία Σκουλά.

Πώς ξεκίνησε ιστορικά η αγάπη του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για τα μπέργκερ;

Τη δεκαετία του ’80 είχαν ξεκινήσει σποραδικές προσπάθειες σε διάφορες τοποθεσίες, με μικρή απήχηση. Η μεγάλη διαφορά έγινε όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Goody’s στη Θεσσαλονίκη. Έκαναν πραγματικά καλή δουλειά, πρώτα για να αποδείξουν ότι το νέο προϊόν, που δεν το γνώριζε καλά ο κόσμος, ήταν χορταστικό. Όσοι δοκίμαζαν, αναγνώριζαν ότι είναι γευστικό. Υπήρχε η αίσθηση σε όλες τις ηλικίες ότι «θα γευτούν κάτι καλό».

Πώς άλλαξε ο χαρακτήρας του burger;

Αρκετοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν το επιτυχημένο παράδειγμα. Αλυσίδες του εξωτερικού άνοιξαν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Παρέμενε ο «τοίχος» του καλού εστιατορίου. Εξέλιξα το μπέργκερ σε premium γεύμα, χρησιμοποιώντας πανάκριβα κομμάτια κρέατος, από διάφορα μέρη του μόσχου και έπειτα, από άλλα είδη κρέατος, ακόμη και ελάφι ή φουαγκρά πάπιας, μαζί με προσεγμένα συνοδευτικά υλικά και σως, σε premium τοποθεσίες εστίασης κι έτσι, μπόρεσα να αποδείξω ότι μπορεί να σταθεί ως έδεσμα σε καλό εστιατόριο.

Ποια η εξέλιξη στην εκπαίδευση του ελληνικού κοινού γύρω από το μπέργκερ;

Ο Έλληνας καταναλωτής ακόμη αντιμετωπίζει έλλειμμα εκπαίδευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κρέας που δουλεύεται στην ελληνική εστίαση, πάνω-κάτω έχει την ίδια τιμή ανά ποιότητα, όπου κι αν προσφερθεί. Στα μπέργκερ και στα συνοδευτικά υλικά τους ισχύει η λογική «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Όμως δεν το συμμερίζεται ο μέσος καταναλωτής: Είμαστε προσκολλημένοι στη λογική «καλό είναι το φθηνό και ογκώδες.

Τι ισχύει για τα κατεψυγμένα μπέργκερ στα σούπερ μάρκετ;

Διατηρώ ενεργή συνεργασία με τη Φάρμα Μητσόπουλος, η οποία εκτελεί βιομηχανικά τις συνταγές μου.

Τα μπέργκερ που βρίσκει κανείς στο σούπερ μάρκετ είναι αξιόλογα. Το κοινό πρωτίστως τα επιλέγει λόγω ταχύτητας, όμως παίζει ρόλο και η ασφάλεια που νιώθει ο καταναλωτής, βάσει των standards ασφάλειας τροφίμων που πληρούν οι βιομηχανίες.

Και εγώ πολλές φορές θα εμπιστευτώ το κατεψυγμένο κρέας από το νωπό, το οποίο περνώντας νωπό από όλα τα στάδια (σφαγείο, κρεοπωλείο, κουζίνα), εγκυμονεί κινδύνους μη άρτιας διαχείρισης. Η βιομηχανική παραγωγή, στην πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, δίνει δυνατότητα να κατέβει και το κόστος.

Ποιο είναι το αύριο του ελληνικού μπέργκερ;

Με σιγουριά σας λέω ότι τις έξι από τις δέκα ημέρες της εργασίας μου τις περνάω στην έρευνα γύρω από την εξέλιξη του μπέργκερ. Το μπέργκερ, ως προϊόν, εξελίσσεται διαρκώς και εμφανίζονται πολύ συχνά καινοτομίες που αυξάνουν την απόλαυση, οδηγίες που ενισχύουν τη γεύση, τρόποι μείωσης του κόστους ή διατήρησης της υψηλής ποιότητας. Το μπέργκερ είναι ένα γεύμα που κάθε γονιός θα ήθελε πλέον να το γευτούν και τα παιδιά του.

Στην εξέλιξη του προϊόντος υπάρχει η ηθική πλάι στην ποιότητα. Γενικότερα, υπάρχει ωραία κουλτούρα για να φτιάξουμε ένα καλό προϊόν. Μπέργκερ πρωτίστως πρέπει να εννοούμε το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας. Τα μπέργκερ από κοτόπουλο πανέ, για παράδειγμα, στο εξωτερικό ονομάζονται «chicken sandwiches».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Laoudis Foods: Στο +20% ο τζίρος το 2023

Αύξηση της τάξεως του 20% σημείωσε το 2023 ο κύκλος εργασιών της Laoudis Foods, συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική του πορεία μετά τη «βουτιά» της πανδημίας.

Ειδικότερα, από τα 16,11 εκατ. ευρώ που είχαν υποχωρήσει οι πωλήσεις της εταιρείας το 2020, αυξήθηκαν το 2021 στα 19,40 εκατ. ευρώ και το 2022 στα 23,28 εκατ. ευρώ, προτού φτάσουν πέρυσι τα 27,93 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, που ειδικεύεται στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα μικτά κέρδη, που ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,90 εκατ. ευρώ το 2022, με το περιθώριο μικτού κέρδους πάντως να περιορίζεται ελαφρώς, από το 29,65% στο 28,93%.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,62 εκατ. ευρώ, έναντι 1,79 εκατ. το 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 2,05 εκατ. ευρώ, έναντι 1,38 εκατ. το 2022.

Παρά τη θετική πορεία της εταιρείας και το 2023, η διοίκηση της Laoudis Foods παρακολουθεί τις εξελίξεις για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από παράγοντες όπως μία ενδεχόμενη καθίζηση της αγοράς εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης, η λήψη μέτρων που μπορεί να μειώσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα και να επηρεάσουν τη ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα, ή η γενικότερη αυξανόμενη τάση εμφάνισης οριακά θετικών ή μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Tsakiris Family: Η καινοτομία του «OlivEgg» και οι επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνονται

Ένα καινοτόμο προϊόν αναβαθμισμένης διατροφικής σύνθεσης και εμπορικής αξίας προέκυψε από τη συνεργασία της Tsakiris Family και του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών/ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η καινοτομία του συγκεκριμένου προϊόντος συνίσταται στην προσθήκη πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, η οποία όπως προκύπτει έχει πολλαπλά οφέλη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική αξία των αυγών τους.

Πρόκειται για προϊόν που αποτελεί καρπό του πρωτοποριακού τριετούς διεπιστημονικού προγράμματος «OlivEgg» με εταίρους την Tsakiris Family και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών/ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με προϋπολογισμό 389.000 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος – αβγού προστιθέμενης αξίας, που θα παράγεται σύμφωνα με τις αρχές της υγείας και ευζωίας των ζώων, της κυκλικής οικονομίας, και της στρατηγικής πράσινης ανάπτυξης.

Τα οφέλη της πάστας ελιάς
Τα αποτελέσματα του προγράμματος, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχε και ο Παύλος Τσακίρης, διευθύνων σύμβουλος της Tsakiris Family και συντονιστής του έργου OlivEgg, είναι εντυπωσιακά.

Με βάση πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρατηρήθηκε αύξηση στο πάχος του κελύφους αβγών σε πουλιά που διατράφηκαν με σύνθετη πάστα ελιάς (2,9%-7,35%), με αποτέλεσμα και τη μείωση έως και 34% του ποσοστού των αυγών με σπασμένο κέλυφος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη της σύνθετης πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, επηρεάζει θετικά το χρωματισμό του κρόκου των αυγών (+ 6%), κάνοντάς τον πιο σκούρο κίτρινο (κροκί – πορτοκαλί).

Σε παράλληλη έρευνα κοινού (focus group), που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, επιβεβαιώθηκε ότι το πορτοκαλί χρώμα του κρόκου αποτελεί δείκτη προτίμησης των καταναλωτών, έναντι του κίτρινου χρώματος.

Σημαντικά ευρήματα αποτελούν επιπλέον, η αύξηση της περιεκτικότητας του αυγού σε πολυφαινόλες στο αρχικό στάδιο της αυγοπαραγωγής, μείωση της περιεκτικότητας των αυγών σε χοληστερόλη και βελτίωση του προφίλ λιπαρών οξέων.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε επίσης ότι, η πάστα ελιάς αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας εκχύλισης του ελαιολάδου, που είναι πλούσιο σε λιπίδια και μπορεί να προσφέρει στα ζώα ενέργεια και συγκεκριμένα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή πολλών βιολογικώς δραστικών (πολυφαινόλες, ελευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη) ενώσεων με αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την παραγωγή της συγκεκριμένης πάστας χρησιμοποιούνται τα απόβλητα της ελαιουργίας, γεγονός που συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνονται επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ
Πέρα από την καινοτομία του OliveEgg, η Tsakiris Family ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά και άλλα νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας με κοινωνικό πρόσημο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επενδύσεις στη μονάδα της, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις: νέα μονάδα βιολογικής παραγωγής δυναμικότητας 20.000 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 1.200.000 ευρώ), η νέα μονάδα βιολογικής γεωργίας 6.500 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 250.000 ευρώ) και η τρίτη μεγάλη μονάδα συμβατικών (αβγών), 96.000 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 1.500.000 ευρώ).

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων επενδύσεων, η συνολική παραγωγή της εταιρείας, που σήμερα ανέρχεται σε 190.000 όρνιθες, θα αυξηθεί κατά 65% και θα ξεπεράσει τις 310.000 όρνιθες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Akriotou Microwinery: Αυξημένες οι φετινές πωλήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην Αμερική

«Οι πωλήσεις μας σε σχέση με εκείνες του 2023 έχουν αυξηθεί κατά 20%» δήλωσε η Βασιλική Ακριώτου, ιδιοκτήτρια και οινολόγος στο Κτήμα Ακριώτου (Akriotou Microwinery) συνομιλώντας με το FOODReporter.

«To οινοποιείο μας βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από την Αθήνα στις παρυφές του όρους Κιθαιρώνα στις Πλαταιές Βοιωτίας και περιμετρικά των Πλαταιών στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα βρίσκονται τόσο ο ιδιόκτητος αμπελώνας, όσο και οι συνεργαζόμενοι αμπελώνες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά, ένας παλαιός αμπελώνας Σαββατιανού, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια του συζύγου της Βασιλικής Ακριώτου, αποτέλεσε την αφορμή για την κυρία Ακριώτου, να δημιουργήσει την πρώτη δική της σειρά κρασιών θέλοντας να αποτυπώσει σε αυτά τόσο την εμπειρία της από την μακρόχρονη παρατήρηση του αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας, όσο και την άποψη της για τις αγαπημένες της ποικιλίες σταφυλιού.

«Έτσι, λοιπόν, προκύπτουν οι “Ορειβάτες”, μια σειρά κρασιών της οποίας το όνομα θέλει να δηλώσει τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την παραγωγή ενός υψηλού επιπέδου κρασιού, και οι “Ερημίτες” μια σειρά η οποία θέλει να αναδείξει μέσα από την ανάμειξη των ελληνικών ποικιλιών του αμπελώνα το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής», σημείωσε η ίδια. Όλα τα κρασιά του Akriotou Microwinery, εκτός από τον Ορειβάτη pinot noir, φέρουν πιστοποίηση vegan.

Πώς η τοποθέτηση του «Ορειβάτη» στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος ενισχύει τις πωλήσεις
«Σε 45 μεγάλα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος υπάρχει stand των μικρών οινοποιών, όπου το σούπερ μάρκετ έχει επιλέξει κάποιους κωδικούς κρασιών από τα οινοποιεία που ανήκουν στο Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) και το δικό μας είναι ο Ορειβάτης Ροζέ» ανέφερε η κυρία Ακριώτου όσον αφορά στην τοποθέτηση των κρασιών του Akriotou Microwinery στο ράφι του οργανωμένου λιανεμπορίου, προσθέτοντας ότι τις περισσότερες πωλήσεις, τις κατέχει μέχρις στιγμής η εν λόγω ετικέτα.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, η Βασιλική Ακριώτου αναφέρει ότι το οινοποιείο εξάγει σε πολλές χώρες τις ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. «Το επόμενο μεγάλο μας στοίχημα είναι η τοποθέτηση των κρασιών μας στις ΗΠΑ και τον Καναδά» σχολίασε η ίδια.

Στα σκαριά η παραγωγή ενός νέου βιολογικού προϊόντος
Σχετικά με τις επενδύσεις του Akriotou Microwinery, η κυρία Ακριώτου ανέφερε ότι προγραμματίζεται να γίνει μια μικρή επέκταση του οινοποιείου ώστε να αποκτήσει το οινοποιείο τον χώρο που απαιτείται για να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι αμφορείς στην παραγωγική διαδικασία, ενώ επίσης αναμένεται ο σχεδιασμός και η παραγωγή ενός νέου βιολογικού προϊόντος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων που συμμετείχαν στη Sial Canada

H διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών, Sial Canada, σημαντικότερη κλαδική έκθεση τροφίμων του Καναδά, πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Palais des Congrès de Montréal κατά την περίοδο 15- 17 Μαΐου 2024. Αναφορικά, διοργανώνεται σε ετήσια βάση, εναλλάξ σε Τορόντο και Μόντρεαλ η επομένη θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο τον Μάιο 2025. Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ του Τορόντο, την ελληνική παρουσία προετοίμασε η εταιρεία Great Exhibitions, ενώ αυτόνομα συμμετείχαν η Alfa Pastry και το Κτήμα Μανωλάκη.

Οι εταιρείες Ολιβελλάς, Imperial Olives, Ελληνικές Αγροτικές Συνεταιριστικές Ομάδες, Άλμη, Λατροβάλης και Eurimac συμμετείχαν με την οικονομική και ουσιαστική υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το παρών έδωσαν, επιπλέον, οι ελληνικές εταιρείες: Premium European Products (συνεταιρισμός Καλαβρύτων), Αλμπαντάκης, Σαβουιδάκης και Charm EU. Το Γραφείο ΟΕΥ δημιούργησε ενημερωτικό φυλλάδιο για τις ελληνικές συμμετοχές, το οποίο έστειλε σε 600 εισαγωγικές εταιρείες τροφίμων.

Προέκυψε σειρά συναντήσεων οι οποίες έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της έκθεσης. Πέραν αυτών, κάθε εταιρεία είχε 10-12 συναντήσεις μέσω του συστήματος “hosted buyers meetings” του διοργανωτή της έκθεσης. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών δήλωσαν ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους, ενώ η φετινή συμμετοχή αποτιμάται πολύ θετικά, καθώς από μία εταιρεία το 2022 και πέντε εταιρείες το 2023, υπήρχαν φέτος 12 συμμετοχές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

«Ερευνώ – Καινοτομώ»: Οι τομείς ενδιαφέροντος στην ελληνική βιομηχανία και αγορά

Στη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την εργασία και βιομηχανία στην Ελλάδα στοχεύει η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. «Μοριοδοτούμε εκείνους που θα συνδέσουν την επένδυσή τους με ένα Πανεπιστήμιο, με μια νεοφυή επιχείρηση», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Αναζητήθηκαν επενδυτικά σχέδια που αφορούν την ελληνική βιομηχανία και αγορά, τα οποία θα χρειαστεί να προσθέσουν έρευνα και καινοτομία στο προφίλ τους.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα είχε ζήτημα ως προς την κατοχύρωση πατέντας, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, που κατοχυρώνει πολλαπλάσιες σε λιγότερο χρόνο». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης μίλησε για «μετάβαση σε ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα» με «αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας» και για «προώθηση συμπράξεων επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών», επειδή «δεν επιτυγχάνεται πάντα η εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιείται από δημόσιους φορείς». Ο μέγιστος συνολικός προϋπολογισμός αίτησης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Σφραγίδα Αριστείας αφορά προτάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα «Ορίζων – Ευρώπη», αλλά δεν υπήρχε νωρίτερα προϋπολογισμός για να καλυφθεί το κόστος τους (διατίθενται 21 εκατ. ευρώ). Ορισμένες από αυτές αφορούν νέους κωδικούς προϊόντων. Στο 100% και στο στο 100% τους, αφορούν υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού. Το μέγιστο επιχορηγούμενο κόστος για ερευνητή ανέρχεται σε €4.000 ανά μήνα και για τεχνικό προσωπικό σε €2.000 ανά μήνα.

Οι προτεραιότητες ανά Περιφέρεια
Κάθε αυτοτελή επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε δράσεις, με προϋπολογισμό έργου έως 60% του υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης σε βάθος τριετίας. Οι επιχειρήσεις συμμετέχουν υποχρεωτικά στο κόστος κατά 30%. Οι περιοχές παρέμβασης καθορίστηκαν στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021 – 2027 και αφορούν: υλικά, κατασκευές και βιομηχανία, τουρισμό, πολιτισμό και δημιουργική βιομηχανία, αγροδιατροφικό τομέα, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, βιοεπιστήμες, υγεία, φάρμακα, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα, αειφόρο ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Τα 234 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων Περιφερειών της Ελλάδας, κατά σειρά: Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Τα υπόλοιπα 66 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Μαζί με τη μόχλευση, η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση θα κατατίθενται πλέον σε ενιαίο φάκελο, με όλα τα δικαιολογητικά. Διαχειρίζονται 885 εκατ. ευρώ συνολικά, αρχικά για τη διαχείριση 1.118 έργων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (προηγούμενη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»). Ο στόχος του 2024 περιλαμβάνει το 100% των εντάξεων των δυνητικών δικαιούχων στη νέα δράση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η «Έξυπνη Σπορά» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συνδυάζει αύξηση παραγωγής κριθαριού και πράσινη γεωργία

Στα 16 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με περίπου 2.500 καλλιεργητές – παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, η εταιρεία εγκαινιάζει ένα νέο, πιλοτικό, παράλληλο πρόγραμμα, με την ονομασία «Έξυπνη Σπορά». Το νέο πρόγραμμα αφορά γεωργία ακριβείας, με ουσιαστική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τόπος υλοποίησης είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας, ως έμπρακτη στήριξη στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία χρησιμοποιεί το 20% του συνολικού παραγόμενου κριθαριού στην Ελλάδα. Κατά δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της, Αλέξανδρου Δανιηλίδη, αγοράζει και πλεονασματικές ποσότητες, στις οποίες πραγματοποιεί βυνοποίηση. Η παραγόμενη βύνη κατευθύνεται στο εξωτερικό. Οι όροι και οι κατευθυντήριες γραμμές της Αθηναϊκής Ζυθοποίας για το νέο πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αφορούσαν την περιβαλλοντολογική και οικονομική βιωσιμότητα, ώστε να είναι θελκτική η πρόταση προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο γεωργό και να του εξασφαλίζει κέρδος, παράλληλα με την πράσινη μετάβαση σε καλλιέργειες με νέα εργαλεία.

Ακριβέστερη πρόβλεψη για μεγαλύτερη παραγωγική αποδοτικότητα
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο 2024 και βρίσκεται ακόμη στη συλλογή δεδομένων από συνεργαζόμενους συμβολαιακούς καλλιεργητές. Η ομάδα του καθηγητή γεωργίας ακριβείας Σπύρου Φουντά χρησιμοποιεί ψηφιακή πλατφόρμα με αντίστοιχο λογισμικό ακριβείας, το οποίο θα υπολογίσει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και συγκριτικό ενεργειακό μηχανισμό. Τα στοιχεία που εισάγονται εκπαιδεύουν όλο και ακριβέστερα το μοντέλο πρόβλεψης παραγωγής. Στην ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας περιλαμβάνεται και η οπτικοποίηση δεδομένων από εκτάσεις, φυτά και σπόρους, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει. Το συνολικό κόστος για την έναρξη και λειτουργία του προγράμματος έχει αναλάβει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Η καθηγήτρια γεωργίας Γαρυφαλλιά Οικονόμου αποκάλυψε ότι μετά από ενδελεχή αξιολόγηση επτά ετών και επιπλέον δύο από το αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύο γονότυποι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που δοκιμάστηκαν σε εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα Σπάτα, αναμένεται σύντομα να προαχθούν σε ποικιλίες, να εγγραφούν στον αντίστοιχο κατάλογο ποικιλιών και να βγουν στο εμπόριο. Πρόκειται για ποικιλίες που διαπιστωμένα έχουν τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα κάτω από τις ελληνικές κλιματικές και καιρικές συνθήκες, φθάνοντας ακόμη και τα 600 κιλά παραγωγής ανά στρέμμα.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με ενισχυτές τις θρέψεις, εξασφάλισε γι’ αυτές λιγότερα κιλά σποράς ανά στρέμμα και επιβεβαίωσε τη χρήση λιγότερου νερού, τηρώντας σταθερές διαδικασίες πρόληψης υγιεινής για αγροτικές ασθένειες. Η «Έξυπνη Σπορά» εξασφαλίζει μέγιστη αποδοτικότητα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το στοίχημα που απομένει είναι να ενταχθούν σταδιακά όλο και περισσότεροι παραγωγοί στο πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το αποτύπωμα της κατηγορίας των χυμών στη μικρή λιανική

Μία κατηγορία με ολοένα και ισχυρότερο αποτύπωμα στη μικρή λιανική είναι αυτή των χυμών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Intale, με βάση τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Μαΐου 2023 και Απριλίου 2024 σε εκατοντάδες περίπτερα και μίνι μάρκετ που χρησιμοποιούν την εφαρμογή διαχείρισης Intale Point.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Convenience Panorama της εταιρείας, οι φρέσκοι χυμοί σημειώνουν το τελευταίο δωδεκάμηνο ανάπτυξη τζίρου +18,9% σε σχέση με πέρσι και αύξηση του αριθμού συναλλαγών κατά 11,7%, ενώ η τιμή ανά τεμάχιο είναι αυξημένη κατά 7,4%. Ενδεικτικό είναι ότι οι φρέσκοι χυμοί συμμετέχουν στο 4,1% των συναλλαγών της κατηγορίας των soft drinks, ενώ αποτελούν το 4,8% του τζίρου της. Αναφορικά, η μέση τιμή ανά τεμάχιο το τελευταίο δωδεκάμηνο διαμορφώνεται στα 1,90 ευρώ, ενώ το μέσο έξοδο ανά καλάθι σε φρέσκους χυμούς φτάνει στα 2,15 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται ανά κατάστημα και περιέχουν φρέσκους χυμούς υπολογίζεται στις 89 το μήνα κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, με καλύτερο τον μήνα Ιούλιο, όπου οι συναλλαγές φτάνουν τις 125.

Στο +15,4% οι χυμοί μακράς διάρκειας
Ακόμα πιο ισχυρή είναι η υποκατηγορία των χυμών μακράς διάρκειας, που το τελευταίο δωδεκάμηνο κατέγραψαν ανάπτυξη τζίρου +15,4% σε σχέση με πέρσι και αύξηση του αριθμού συναλλαγών κατά 10,7%, με την τιμή ανά τεμάχιο να αυξάνεται κατά 4,5%.

Οι χυμοί μακράς διάρκειας συμμετέχουν στο 7,2% των συναλλαγών της κατηγορίας των soft drinks, ενώ αποτελούν το 7,3% του τζίρου σε αυτή την κατηγορία. Η μέση τιμή ανά τεμάχιο το τελευταίο δωδεκάμηνο διαμορφώνεται στα 1,47 ευρώ, ενώ το μέσο έξοδο ανά καλάθι φτάνει στα 1,85 ευρώ. Κατά μέσο όρο, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται ανά κατάστημα και περιέχουν χυμούς μακράς διάρκειας υπολογίζεται στις 144 το μήνα κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, με καλύτερο και πάλι τον μήνα Ιούλιο, όπου οι συναλλαγές φτάνουν τις 179 κατά μέσο όρο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πώς οι Έλληνες γνώρισαν, αγάπησαν και εξέλιξαν το μπέργκερ

Οι έρευνες το επιβεβαιώνουν: τα μπέργκερ είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα comfort foods των Ελλήνων καταναλωτών. Εκεί που κάποτε κυριαρχούσαν το σουβλάκι και η πίτσα, πλέον έχει μπει «σφήνα» ένα… ξενόφερτο φαγητό, που όμως έχει ριζώσει για τα καλά στην κουλτούρα μας. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτήν την ξενόφερτη συνήθεια δε μας την ενέπνευσε κάποια από τις μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, αλλά μία ελληνική εταιρεία.

Ήταν το μακρινό 1975 όταν άνοιξαν τα δύο πρώτα καταστήματα Goody’s στη Θεσσαλονίκη. Η αλυσίδα επεκτάθηκε με γρήγορους ρυθμούς, εφαρμόζοντας το πρωτόγνωρο τότε σύστημα franchising, και το 1981 έφτασε και στην Αθήνα, με το πρώτο της κατάστημα στο Σόλωνος. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Goody’s έγινε συνώνυμη με αυτό που τότε λέγαμε «χάμπουργκερ».

Μία αμερικανική «εφεύρεση» που είχε γνωρίσει επιτυχία και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως μέσω της εξάπλωσης των McDonald’s, και πλέον είχε έρθει η ώρα να τη γνωρίσει και το ελληνικό κοινό.

Βέβαια, όταν μιλάμε για τη «γνωριμία» του ελληνικού κοινού με τα μπέργκερ, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το πρωτοποριακό για την εποχή του Queen Burger στη Γλυφάδα, που άνοιξε το 1978 και για πολλούς Αθηναίους ήταν η πρώτη τους επαφή με αυτό το… εξωτικό τότε φαγητό.

Η επιτυχία των Goody’s και του Queen Burger ενέπνευσε πολλά παρόμοια εγχειρήματα στην Ελλάδα, όπως τα Hambo και τα Label, ενώ άνοιξε το δρόμο για την έλευση στη χώρα μας μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού, που πάντως με εξαίρεση τη McDonald’s δεν κατάφεραν να «πιάσουν» μακροπρόθεσμα, αποτυγχάνοντας να συνδεθούν με το ελληνικό κοινό στο βαθμό που το πέτυχαν οι πρωτοπόροι της αγοράς.

Επιπλέον, η αναγνωρισιμότητα των μπέργκερ «επεκτάθηκε» και στα σούπερ μάρκετ, όπου έκαναν την εμφάνισή τους σταδιακά κατεψυγμένα μπιφτέκια, στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται κανείς για να φτιάξει ένα μπέργκερ στο σπίτι, φτάνοντας μέχρι και τα plant-based μπιφτέκια που βρίσκει κανείς σήμερα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

«Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι»
Ένα από τα στοιχεία που έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή τα μπέργκερ στην Ελλάδα, ιδίως των Goody’s, ήταν η ταχύτητα με την οποία ετοιμάζονταν. Σε μία εποχή όπου οι καταναλωτές ήταν συνηθισμένοι να κάθονται σε μία ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο και να περιμένουν αρκετή ώρα προτού σερβιριστούν, ήρθε το concept της ταχυεστίασης να αλλάξει τα δεδομένα. Μάλιστα, οι παλιότεροι θα θυμούνται και το σλόγκαν των Goody’s «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι», που επιχειρούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες πολλών ότι, για να φτιάχνεται τόσο γρήγορα το φαγητό, μάλλον θα ήταν κατώτερης ποιότητας και ανθυγιεινό. Βέβαια, από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον τα μπέργκερ που ζητά και τρώει ο Έλληνας καταναλωτής ελάχιστα μοιάζουν με αυτά που τρώγαμε πριν από τριάντα χρόνια.

Σταδιακά, και χάρη στο άνοιγμα νέων, ανεξάρτητων καταστημάτων, όπως το Juicy Grill και το Μπαρ Μπεε Κιου, αλλά και αλυσίδων όπως τα Simply Burgers, το μπέργκερ μετατράπηκε από ένα «γρήγορο» γεύμα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, που για πολλούς φτάνει στο επίπεδο της… ιεροτελεστίας.

Το μπέργκερ πλέον δε χρειάζεται να είναι γρήγορο, χρειάζεται όμως να είναι ζουμερό και χορταστικό για να ικανοποιήσει τα γούστα των σημερινών καταναλωτών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι παραδοσιακοί παίκτες στην αγορά των μπέργκερ, όπως τα Goody’s και τα McDonald’s, κινούνται επίσης προς αυτήν την κατεύθυνση, λανσάροντας προϊόντα που μόνο στο… σχήμα θυμίζουν τα «παλιά» χάμπουργκερ.

Και κάπως έτσι, μπορεί το μπέργκερ να μη γίνει ποτέ το «εθνικό» μας street food (ένας τίτλος που κατέχει δικαιωματικά και αδιαπραγμάτευτα το σουβλάκι), όμως είναι ένα φαγητό που έχει αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό σε όλες τις μορφές του και αυτή η μακροχρόνια σχέση αγάπης των Ελλήνων με τα μπέργκερ φαίνεται πως πηγαίνει για… γάμο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter