Εντατικοί έλεγχοι σε τυρί και γάλα, αλλά κυρώσεις με βάση το «παλιό» πλαίσιο

Επιφυλάξεις για τους ολιστικούς ελέγχους που διέταξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με συνεργασία διαφορετικών φορέων για τα τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και για το γάλα εκφράζουν φορείς της αγοράς. Το βασικό αιτιολογικό του σκεπτικισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμη και αν διαπιστωθούν παραβάσεις και παρατυπίες, εκείνες θα λάβουν κυρώσεις με βάση το κυρωτικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και για την πλειονότητα της αλυσίδας αξίας του γαλακτοκομικού κλάδου έχει κληθεί ανεπαρκές.

Θυμίζουμε ότι εταιρείες οι οποίες είχαν δεχτεί κυρώσεις για κατ’ επανάληψη παρατυπίες μέσα από το ισχύον κυρωτικό πλαίσιο έχουν πια στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ανέτρεψαν τις κυρώσεις του οριστικού «λουκέτου» στα εργοστάσιά τους, με βάση την αρχή της αναλογικότητας ως προς το αδίκημα και την κύρωση επ’ αυτού.

Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται ήδη από τον Μάιο του 2023 ένα σχέδιο νόμου προς πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής, το οποίο θα δίνει περισσότερες δυνατότητες ελιγμών ως προς τη διαβάθμιση των κυρώσεων. Η αρχική κυβερνητική αιτιολογία ως προς την έλλειψη προόδου στο συγκεκριμένο νομοπαρασκευαστικό έργο ήταν το εκλογικό έτος και οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, παρότι η κυβέρνηση διέθετε «καθαρό» πολιτικό χρόνο από τον Οκτώβριο και μετά, η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν έχει ακόμη προωθηθεί.

Ο πρωτοφανής συντονισμός ελέγχων και η διαδικασία έως τον εντοπισμό πιθανών παρατυπιών
Στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι οι ολιστικοί έλεγχοι που εμπνεύστηκε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης «έχουν περισσότερο να κάνουν με την αναχαίτιση της τιμής». Πάντως, οι αρμόδιοι φορείς, που θα διεξαγάγουν τους ελέγχους, πράγματι μιλούν για εντατικοποίηση ελέγχων: «Οι έλεγχοι στο γάλα θα αφορούν κυρίως την προέλευση της πρώτης ύλης του γάλακτος. Οι έλεγχοι στα ΠΟΠ και ΠΓΕ τυριά πράγματι θα είναι περισσότερο εντατικοί από ποτέ, διότι, σε σύγκριση με το παρελθόν, για πρώτη φορά θα προβλέπουν συντονισμό ελέγχων, είτε με ταυτόχρονες, είτε με προγραμματισμένες και έκτακτες διαδοχικές αυτοψίες διαφορετικών φορέων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του φάσματος των ελέγχων από φορείς που διατηρούν διαφορετικά αντικείμενα αρμοδιότητας. Οι κύριοι τομείς ελέγχου θα αφορούν την υγιεινή, την προέλευση, την ποσόστωση των συστατικών για την παραγωγή των τυριών και την εγκυρότητα της σήμανσής τους. Εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες, οι εταιρείες, τις οποίες θα αφορούν οι παρατυπίες, θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Παρατυπιών για επιβολή κυρώσεων με βάση το ισχύον κυρωτικό πλαίσιο», επεσήμανε, μιλώντας στο FOODReporter, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αγροτική «συμμαχία» για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Την εταιρεία «Αγροτική Σύμπραξη Μεσσηνίας ΙΚΕ» δημιούργησαν από κοινού 42 αγρότες και ο επιχειρηματίας Γιώργος Καραμπότσος, με κύριο αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου. Στη νεοσύστατη εταιρεία ο καθένας από τους 42 αγρότες έχει μερίδιο 2%, που αντιστοιχεί σε καταβολή ποσού ύψους 60 ευρώ έκαστος, ενώ ο Γιώργος Καραμπότσος της ελαιουργίας Καραμπότσος, που παράγει μεταξύ άλλων τα ελαιόλαδα με την επωνυμία Country Kalamata, έχει μερίδιο 16%, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 480 ευρώ, ενώ παράλληλα έχει και τον ρόλο του διαχειριστή της εταιρείας. Σημειώνεται ότι, βάσει νομοθεσίας, οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις είναι ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ ή ΙΚΕ τις οποίες συνιστούν αγροτικοί σύλλογοι ή άλλες αγροτικές συμπράξεις, καθώς και μέτοχοι – επενδυτές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Οι μετοχές των εταιρειών αυτών είναι πάντοτε ονομαστικές, ενώ κανένας μέτοχος δεν μπορεί να αποκτήσει μετοχές πέραν του 20% του συνολικού αριθμού των μετοχών της σύμπραξης και το σύνολο των μετοχών που κατέχονται από μετόχους – επενδυτές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του συνόλου των μετοχών.

Σε εποχή προκλήσεων ο κλάδος
Η «συμμαχία» αυτή έρχεται σε μία περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για την αγορά του ελαιολάδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι διαδοχικές κακές σοδειές στη μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου, Ισπανία, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η δραματική αύξηση των τιμών του ελαιολάδου δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα», πιέζοντας τους ελαιοπαραγωγούς να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Και εδώ μάλλον ταιριάζει το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», καθώς η οργάνωση σε μία αγροτική εταιρική σύμπραξη μπορεί να βελτιώσει τη διαπραγματευτική ισχύ των συμμετεχόντων και να λειτουργήσει ως «ασπίδα» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αυτό που προβληματίζει πολλούς ελαιοπαραγωγούς, βέβαια, δεν είναι τόσο η παραγωγή ή η διανομή του ελαιολάδου τους, αλλά η κατανάλωση. Με τις τιμές να αγγίζουν επίπεδα που ούτε καν μπορούσε να φανταστεί κανείς λίγα χρόνια πριν, οι καταναλωτές στην καλύτερη περίπτωση μειώνουν την κατανάλωση ελαιολάδου, και στη χειρότερη περίπτωση στρέφονται σε φθηνότερα έλαια ή σε αμφίβολης ποιότητας ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα εδώ είναι μεγάλο: το λάδι βρίσκεται στο DNA του Έλληνα καταναλωτή (και ευρύτερα των καταναλωτών στις χώρες της Μεσογείου), όμως κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα προϊόν πολυτελείας που για τους πολλούς δεν θα έχει πια εξασφαλισμένη θέση σε κάθε πιάτο. Και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας, καθώς είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κουρίκος ΑΒΕΕ: Αυξημένος τζίρος και κέρδη στη χρήση 2022/23

Οριακά πάνω από το 1 εκατομμύριο ευρώ κινήθηκαν οι πωλήσεις της βιομηχανίας μπαχαρικών Κουρίκος ΑΒΕΕ στη χρήση 2022-23 (1/7/2022 – 30/6/2023), ενώ ανοδικά κινήθηκε και η κερδοφορία της επιχείρησης.

Ειδικότερα, η 24η οικονομική χρήση της εταιρείας έκλεισε με κύκλο εργασιών 1.003.274 ευρώ, έναντι 892.326 ευρώ της χρήσης 2021-22, καταγράφοντας αύξηση 12,4%, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 75.583 ευρώ, έναντι 63.823 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της χρήσης ανήλθαν σε 74.859 ευρώ, έναντι 63.931 ευρώ της προηγούμενης χρήσης και το ποσοστό κερδών επί του τζίρου ανήλθε σε 7,46%, έναντι 7,16% της προηγούμενης χρήσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως προκύπτει από την πορεία των εργασιών της κατά τους πρώτους μήνες της χρήσης 2023-24, και η τρέχουσα χρήση θα είναι κερδοφόρα για την Κουρίκος ΑΒΕΕ.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία δεν έχει δανεισμό και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, ενώ στη χρήση 2022-23 αύξησε το συνολικό προσωπικό της από 16 σε 18 απασχολουμένους, ενώ αντίστοιχα οι μισθοί και τα ημερομίσθια που κατέβαλε η εταιρεία αυξήθηκαν στα 277.900 ευρώ, έναντι 232.436 ευρώ στη χρήση 2021-22.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter