Ποιος ίδρυσε τη νέα εταιρεία συσκευασίας αγροτικών προϊόντων Farm Pack

Σε ένα νέο επιχειρηματικό βήμα στην ελληνική αγορά προχωρά ο χρηματοπιστωτικός και επιχειρηματικός σύμβουλος Νικόλας Γιαμβριάς, managing director της συμβουλευτικής εταιρείας NY Capital Advisors με έδρα το Λονδίνο. Ειδικότερα, ο κ. Γιαμβριάς βρίσκεται πίσω από τη νεοσύστατη εταιρεία Farm Pack, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στη συσκευασία και αποθήκευση αγροτικών προϊόντων, καθώς και στο χονδρικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών.

Η Farm Pack συστάθηκε μόλις χθες, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, με έδρα την Αθήνα και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 25.000 ευρώ, το οποίο θα καλύψει εξ ολοκλήρου ο ιδρυτής της.

Σημειώνεται ότι ο Νικόλας Γιαμβριάς ειδικεύεται στις εναλλακτικές επενδύσεις, στη διαχείριση funds και στη διεθνή χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Έχει διοργανώσει roadshows στις ΗΠΑ και εκστρατείες συγκέντρωσης πόρων για έργα στους τομείς της ναυτιλίας και της υγείας, ενώ έχει ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες για εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, το 2016 και μέχρι τον Απρίλιο του 2017 ήταν οικονομικός διευθυντής της Coffee Island (UK) Ltd, συνεισφέροντας στην προετοιμασία και στην ανάπτυξη των καταστημάτων της ελληνικής αλυσίδας καφέ Coffee Island στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κερδίζει μερίδια στον Καναδά η ελληνική φέτα

Ευνοημένη φαίνεται πως βγαίνει η ελληνική φέτα από την εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, με τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα φέτας να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην καναδική αγορά, όπου στο παρελθόν κυριαρχούσαν απομιμητικά προϊόντα από τη Δανία και τη Βουλγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σε έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τορόντο, ενώ το 2018 (χρονιά κατά την οποία συνήφθη η συμφωνία CETA) οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά ανέρχονταν σε 659.000 κιλά αξίας 4,25 εκατ. ευρώ, το 2022 είχαν αυξηθεί στα 846.000 κιλά αξίας 6,39 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 εκτιμάται ότι κατέγραψαν θεαματική άνοδο, αγγίζοντας το 1 εκατομμύριο κιλά (979.772 για την ακρίβεια) αξίας 9,98 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023. Συνολικά, από το 2018 έως το 2023 καταγράφεται αύξηση των ποσοτήτων φέτας που εξάγει η Ελλάδα στον Καναδά κατά 49% και αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 111%. Ο ρυθμός μεταβολής των εξαγωγών φέτας το 2023 (Ιανουάριος – Νοέμβριος) σε σχέση με το 2022 ανήλθε σε 41% ως προς την αξία και 16% ως προς την ποσότητα. Η μεγαλύτερη αύξηση της αξίας έναντι της ποσότητας οφείλεται εν πολλοίς στις πληθωριστικές τάσεις που κυριάρχησαν παγκοσμίως πέρυσι.

Από το 47% στο 70% το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών
Η αύξηση των πωλήσεων συνοδεύεται από αύξηση του μεριδίου της ελληνικής φέτας που πωλείται στον Καναδά. Το 2017 η Ελλάδα αντιπροσώπευε μόλις το 47,3% των συνολικών εισαγωγών φέτας ή «φέτας» στον Καναδά σε αξία, ποσοστό που το 2018 αυξήθηκε στο 60,3%, ενώ το 2022 είχε ήδη αυξηθεί σχεδόν στο 70%. Αντίθετα, οι εισαγωγές «φέτας» από τη Δανία έχουν μειωθεί σημαντικά: το 2017 αντιπροσώπευαν το 46,6% επί του συνόλου σε ποσότητα και το 47,3% σε αξία, όμως το 2022 είχαν πέσει στο 13% σε ποσότητα και στο 24,9% σε αξία. Πτωτική πορεία ακολουθούν αντίστοιχα και οι εισαγωγές «φέτας» από τη Βουλγαρία. Συνεπώς, μεταξύ 2017 και 2022 μειώθηκε το μερίδιο αγοράς τόσο της Δανίας, από 30,2% σε 13%, όσο και της Βουλγαρίας, από 18,9% σε 11%, προς όφελος των ελληνικών εξαγωγών.

Το πρόβλημα της χαμηλής τιμής
Αυτό που ενδεχομένως θα πρέπει να μας προβληματίζει, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ Τορόντο, είναι ότι είτε ως φέτα αυθεντική ελληνικής παραγωγής, είτε ως τυρί καναδικής παραγωγής, η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ένα από τα φθηνότερα διαθέσιμα τυριά. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2024 μία συνηθισμένη τιμή ελληνικής φέτας σε σούπερ μάρκετ είναι 35-40 δολάρια Καναδά ανά κιλό ή 27,5 ευρώ ανά κιλό, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να πωλούνται κυρίως εισαγόμενα τυριά σε τιμές άνω των 60 δολαρίων Καναδά ανά κιλό. Ενδεικτικά, επί συνολικά 34 τυριών φέτας διαθεσίμων online, μόνο δύο ήταν ελληνικής προέλευσης. Οι τιμές κυμαίνονταν από 18,3 δολάρια Καναδά ανά κιλό (12,5€/κιλό) έως 59,9 δολάρια ανά κιλό (41€/κιλό), ενώ τα δύο ελληνικά προϊόντα διατίθεντο προς 37,5 δολάρια ανά κιλό (25,7€/κιλό) και 39 δολάρια ανά κιλό (26,7€/κιλό), σε συσκευασίες των 200 γραμμαρίων και 1 κιλού αντιστοίχως. Γενικότερα, οι τιμές λιανικής δεν φαίνεται να εξαρτώνται από την ελληνική ή μη προέλευση του τυριού ή το γάλα παρασκευής ή άλλα χαρακτηριστικά. Χαμηλότερες, κατά περίπου 10%- 25%, είναι συνήθως οι τιμές διάθεσης της φέτας ελληνικής προέλευσης στα ομογενειακά καταστήματα λιανικής πώλησης, όπου διατίθεται και χύδην.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αγορά γάλακτος: Tι δείχνουν οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ

Μια συνολική εικόνα των προκλήσεων αλλά και της ισχύουσας κατάστασης στην ελληνική αγορά νωπού γάλακτος και των προϊόντων του θα δώσει ο Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στο Dairy Conference powered by MIK3, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024.

Παρουσίαση καταγραφής εξέλιξης τιμών του κλάδου
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι θα υπάρξει αναφορά στα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από τους ελέγχους του ΕΛΓΟ στην αγορά, στην καταγραφή της εξέλιξης των τιμών όλων των ειδών γάλακτος καθώς και στις τάσεις που επικρατούν στη διαμόρφωση των τιμών και στα βασικά ζητήματα τα οποία καλούνται να διαχειριστούν σωστά στο προσεχές διάστημα οι γαλακτοπαραγωγοί και η βιομηχανία.

Η καταστροφή στη Θεσσαλία
Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά θα γίνει και στις επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής Daniel η οποία έπληξε τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, την παραγωγική δυναμικότητα της περιοχής, τις επιδράσεις των καταστροφών στην παραγωγή προϊόντων και πώς επηρεάζουν την ελληνική αγορά αλλά και τις εξαγωγές.
Για περισσότερα, δείτε την αναλυτική παρουσίαση του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στο Dairy Conference powered by MIK3.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εδώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter