Le Pain Quotidien: Ψήνει τον βελγικό επιούσιο άρτο στην πλατεία Κάραβελ

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά πραγματοποίησε πρόσφατα η μεγάλη βελγική αλυσίδα καφέ-αρτοποιείων Le Pain Quotidien, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα, στην πλατεία Κάραβελ στα Ιλίσια. Το κατάστημα λειτουργεί στο κτίριο επί της οδού Ιοφώντος 31, όπου παλιότερα υπήρχε εστιατόριο Palmie Bistro, που εν συνεχεία μετατράπηκε στο Varka, επίσης του ομίλου Palmie. Το μενού του Le pain Quotidien δε διαφέρει από αυτό που θα βρει κανείς στα καταστήματα της αλυσίδας σε άλλες χώρες, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων γεύματα πρωινού, tartines, σαλάτες, σούπες, κρουασάν και άλλα αρτοποιήματα, γλυκά, και φυσικά καφέ.

«Ο άρτος ο επιούσιος»
Η Le Pain Quotidien (κυριολεκτικά σημαίνει «ο καθημερινός άρτος», ή καλύτερα «ο άρτος ο επιούσιος», παραπέμποντας στην Κυριακή Προσευχή) αποτελεί δημιούργημα του Βέλγου σεφ Αλέν Κουμόν, ο οποίος εργάστηκε σε πολλά ακριβά εστιατόρια στη Γαλλία προτού αποφασίσει το 1990 να ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας το έναυσμα για το άνοιγμα ενός υψηλής ποιότητας αρτοποιείου από τη δυσκολία που αντιμετώπιζε να βρει ως νεαρός σεφ πραγματικά καλό ψωμί στη βελγική πρωτεύουσα. Το Le Pain Quotidien «έπιασε», επεκτάθηκε ταχύτατα στις Βρυξέλλες και το 1997 ήρθε το μεγάλο βήμα, με το πρώτο κατάστημα στη Νέα Υόρκη, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν και άλλα καταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, αλλά και σε πόλεις εκτός των ΗΠΑ, με τη στήριξη ενός ομίλου Βέλγων επενδυτών.

Το ξεχωριστό στοιχείο που χαρακτηρίζει τα καταστήματα της Le Pain Quotidien είναι το μοναστηριακό τραπέζι, που προτρέπει τους πελάτες να καθίσουν σαν μία μεγάλη παρέα, είτε με φίλους είτε με αγνώστους που μπορούν να γίνουν φίλοι.

19η αγορά της αλυσίδας η Ελλάδα
Η ανάπτυξη της Le Pain Quotidien όμως ανεκόπη από το σοκ της πανδημίας, με αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία και η αμερικανική θυγατρική της να αιτηθούν τον Μάιο του 2020 προστασίας από τους πιστωτές της. Έκτοτε όμως μπόρεσε να ορθοποδήσει και σήμερα διαθέτει πάνω από 200 καταστήματα σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να είναι η 19η αγορά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας είναι η τέταρτη στην οποία επεκτείνεται εντός του 2023 η Le Pain Quotidien, μετά το Λουξεμβούργο, την Ουρουγουάη και το Μαρόκο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά για την αλυσίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τον περασμένο Ιούλιο κήρυξε πτώχευση και έκλεισε σχεδόν όλα της τα καταστήματα. Σημειωτέον ότι η επέκταση της αλυσίδας σε νέες αγορές γίνεται με franchise καταστήματα, ενώ τα καταστήματά της σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία είναι εταιρικά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τροποποίηση για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες – Ποιες είναι οι νέες αλλαγές

Σε συμφωνία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα αυτών. Ειδικότερα, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στις Βρυξέλλες, ενώ τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, εκπροσώπησε στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης. «Κάθε Ευρωπαίος παρήγαγε 190 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας το 2021. Και αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί κατά σχεδόν 20% το 2030, αν τα πράγματα παραμείνουν ίδια. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί» σχολίασε μεταξύ άλλων, η Ισπανίδα Teresa Ribera Rodríguez (third vice-president of the government and minister for the ecological transition and the demographic challenge). Η Πρόταση εξετάζει τον πλήρη κύκλο ζωής της συσκευασίας, ενώ θεσπίζει τις απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι η συσκευασία είναι ασφαλής και βιώσιμη, απαιτώντας όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες με την ελαχιστοποίηση παρουσίας ανησυχητικών ουσιών. Καθορίζει, επίσης, τις απαιτήσεις επισήμανσης για τη βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών, ενώ σύμφωνα με την ιεραρχία των αποβλήτων, η πρόταση αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας θέτοντας δεσμευτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης, περιορίζοντας ορισμένους τύπους συσκευασιών μιας χρήσης και απαιτώντας από τους οικονομικούς φορείς να ελαχιστοποιήσουν τη χρησιμοποιούμενη συσκευασία.

Οι κύριες αλλαγές
Ειδικότερα, το κείμενο διατηρεί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις βιωσιμότητας για όλες τις συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά και τους κύριους στόχους που προτείνει η Επιτροπή. Επιπρόσθετα, ενισχύει τις απαιτήσεις για ουσίες στις συσκευασίες καλώντας την Επιτροπή να εκπονήσει έκθεση έως το 2026 σχετικά με την παρουσία ανησυχητικών ουσιών στις συσκευασίες, προκειμένου να προσδιορίσει εάν επηρεάζουν αρνητικά την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση υλικών ή εάν έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια. Αξιοσημείωτο δε το γεγονός ότι το Συμβούλιο τροποποίησε την πρόταση για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ενώ υποστηρίζουν ότι όλες οι συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες, όπως προτείνει η Επιτροπή, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι οι συσκευασίες θα θεωρούνται ανακυκλώσιμες όταν σχεδιάζονται για ανακύκλωση υλικών και όταν τα απορρίμματα συσκευασίας μπορούν να συλλεχθούν χωριστά, να ταξινομηθούν και να ανακυκλωθούν σε κλίμακα (η τελευταία προϋπόθεση θα ισχύει από το 2035).

Το Συμβούλιο συμφώνησε, επίσης, ότι τα φακελάκια τσαγιού και οι κολλώδεις ετικέτες στα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι κομποστοποιήσιμα, εισάγοντας την επιλογή για τα κράτη μέλη να απαιτούν άλλη συσκευασία για να είναι κομποστοποιήσιμη υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Οι στόχοι μείωσης έως και το 2040
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η γενική προσέγγιση θέτει τους στόχους για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας, με βάση τις ποσότητες του 2018: 5% έως 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040. Αυτοί οι στόχοι θα υπόκεινται σε επανεξέταση από την Επιτροπή οκτώ χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού. Το Συμβούλιο εισήγαγε τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα πρόληψης των απορριμμάτων συσκευασίας που υπερβαίνουν τους προαναφερθέντες ελάχιστους στόχους.

Το Συμβούλιο διατήρησε τα κριτήρια της Επιτροπής για τον ορισμό της επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας, εισάγοντας έναν ελάχιστο αριθμό «ταξιδιών» στη χρήση της. Διαφορετικοί στόχοι ισχύουν για πακέτα τροφίμων, αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών (εκτός κρασιού), συσκευασίες μεταφοράς (εκτός από εύκαμπτες συσκευασίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τρόφιμα). Οι συσκευασίες από χαρτόνι εξαιρούνται επίσης από αυτές τις απαιτήσεις. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2029, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν τη χωριστή συλλογή τουλάχιστον 90% ετησίως πλαστικών φιαλών μίας χρήσης και μεταλλικά δοχεία ποτών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται να δημιουργήσουν συστήματα επιστροφής καταθέσεων (DRS) για αυτές τις μορφές συσκευασίας.

Περιορισμοί σε ορισμένες μορφές συσκευασίας
Οι νέοι κανόνες εισάγουν περιορισμούς σε ορισμένες μορφές συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης για φρούτα και λαχανικά, για τρόφιμα και ποτά, καρυκεύματα και σάλτσες στο κανάλι HORECA.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Εντός Φεβρουαρίου 2024 τα αποτελέσματα για νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με τις προσφορές προϊόντων

Σε διαβούλευση τέθηκαν από χθες Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ Α’173/2013) προκειμένου να παρέμβουν παράγοντες τις αγοράς για τη βελτίωση των ρυθμίσεων της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.

Οι διατάξεις τέθηκαν σε διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν σχετικά σχόλια και παρατηρήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έως και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2023.

Στη διαβούλευση τέθηκε ακόμα και η Υπουργική Απόφαση με θέμα «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ, ΦΕΚ Β΄2983/2017) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το FOODReporter, η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται ένα βήμα πίσω από την αρχική αυστηρή στάση του Υπουργείου, το οποίο εξέτασε σε πρώτο στάδιο την κατασκευή σχεδίου νόμου για τη διαμόρφωση της ανώτατης αρχικής τιμής και αντίστοιχη καταγραφή κανονισμών και διατάξεων για τον τρόπο πραγματοποίησης προσφορών βάσει εκείνης από την αρχή.

Το βήμα πίσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Όπως φαίνεται, οι διαβουλεύσεις τόσο με το λιανεμπόριο, όσο και με εκπροσώπους προμηθευτών, έπεισαν τον υπουργό Κώστα Σκρέκα ότι ο ακριβής ορισμός του τρόπου διεξαγωγής προσφορών όχι μόνο δεν θα μειώσει τις υπερβολικές προσφορές, αλλά θα δημιουργήσει «ρήγματα» μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων, που δεν θα επέτρεπαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Οπότε, φαίνεται πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εναρμονίστηκε με την προτεραιότητα στην οποία έχει μαζί του τους προμηθευτές και τους λιανέμπορους, δηλαδή την καταπολέμηση των «πλασματικών» και των «παραπλανητικών» προσφορών.

«Σε σωστή κατεύθυνση η συζήτηση» – Το Υπουργείο σε ρόλο εναρμονιστή για τις προσφορές
Με προτεραιότητα το παραπάνω ζήτημα φαίνεται πως λαμβάνει χώρα η ηλεκτρονική διαβούλευση και άρα, στο θέμα των προσφορών αναμένουμε να παραχθούν αποτελέσματα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2024, όταν θα έχουν ληφθεί υπόψη και οι σχετικές παρατηρήσεις και θα αποφασιστεί αν το Υπουργείο θα προχωρήσει σε έκδοση σχεδίου νόμου ή θα αρκεστεί στη δημοσίευση νέας Υπουργικής Απόφασης για τη βελτίωση διατάξεων. Άλλες πηγές τόνισαν στο FOODReporter ότι η υπουργική πρωτοβουλία περί ρυθμίσεων στον τρόπο διεξαγωγής προσφορών σε αγαθά και υπηρεσίες είναι πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση, «καθώς το Υπουργείο είναι η μόνη πλευρά που θα μπορούσε να το ρίξει στο τραπέζι, καθώς ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει στις υπόλοιπες πλευρές να ξεκινήσουν μονομερώς τέτοιες ενέργειες δίχως να έχουν εξασφαλίσει ότι δεν θα το πράξουν και οι αντίστοιχοι ανταγωνιστές τους».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter