Έρχεται ραγδαία άνοδος στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού

Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% που φαίνεται να προετοιμάζει η κυβέρνηση για την αγορά των αναψυκτικών, δεδομένου ότι δεν επέλεξε τη διατήρηση στο χαμηλότερο συντελεστή, νέες, μεγαλύτερες ανατιμήσεις απειλούν σοβαρά την υποκατηγορία. Πρόκειται για τη μεγάλη αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, ειδικά στα πορτοκάλια, που φέρονται να έχουν ξεπεράσει από το 2022 σε κόστος ανά κιλό, ακόμη και τα λεμόνια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 35 χρόνια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας, μιλώντας στο FOODReporter, ανέφερε ότι οι τιμές αγοράς χυμου που έχουν ανακοινωθεί στη βιομηχανία για το επόμενο διάστημα έχουν ξεπεράσει κατά 100% το κόστος αγοράς του 2022 και κάλεσε τους χυμοποιούς «να εξασφαλίσουν πιο χαμηλές τιμές»: «Παρά το γεγονός ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι χρηματιστηριακό προϊόν, στην Ελλάδα η παραγωγή ήταν σχετικά σταθερή σε σχέση και με προηγούμενες χρονιές όπου είχαν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα καλοκαιρινής ξηρασίας. Δεν δικαιολογείται να αυξάνονται τόσο ραγδαία οι τιμές», σχολίασε.

Ο κίνδυνος της ανόδου της τιμής του αναψυκτικού της πορτοκαλάδας να μετακυλιστεί στους καταναλωτές είναι προφανώς υπαρκτός. Ο κ. Μαρλαφέκας δεν διανοείται να προβεί κατ’ ανάγκην, λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του χυμού πορτοκαλιού και της διαφαινόμενης αδυναμίας του τελικού καταναλωτή να αγοράσει ένα πολύ ακριβότερο προϊόν, σε αλλαγή της συνταγής της πορτοκαλάδας ως προς τα ποσοστά περιεκτικότητας χυμού πορτοκαλιού, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη παράδοση και κουλτούρα στην πορτοκαλάδα, την οποία πρέπει να αναλογιστούν πρωτίστως οι χυμοποιοί».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γιατί είναι πρακτικά ανεφάρμοστη στη βιομηχανία η Ψηφιακή Κάρτα εργαζομένου

Εξαιρετικά προβληματισμένος αναφορικά με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας εργαζομένου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουξ Γιάννης Μαρλαφέκας, μιλώντας στο FOODReporter: Παρότι το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, χρειάζονται διαρθρωτικές κινήσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, όπως τόνισε.

«Πρόκειται για περίπλοκες και ανεφάρμοστες διατάξεις, ιδιαίτερα στη βιομηχανία 24ωρης λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, όπου ο ανθρώπινος παράγοντας συνδυάζεται με τη συνεχόμενη λειτουργία μηχανών», σχολίασε, εκφράζοντας την αγωνία των ανθρώπων της βιομηχανίας για την ορθή εφαρμογή του νέου μέτρου και για το άγχος που ενδέχεται να δημιουργήσει στους εργαζόμενους. «Δεν έχει προβλεφθεί επακριβώς τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος καθυστερήσει στην εργασία του στη βιομηχανία, όπου οι βάρδιες διαδέχονται αδιάκοπα η μία την άλλη. Από την άλλη, δεν είναι λογικό να δημιουργείται πρόβλημα και κίνδυνος προστίμου στην επιχείρηση αν ο εργαζόμενος δεν χτυπήσει σωστά ή χτυπήσει ετεροχρονισμένα την κάρτα του ή προσέλθει στην εργασία του χωρίς την κάρτα του από δική του αμέλεια», σχολίασε επίσης.

Η «ιδιότυπη ομηρία» της διαρκούς επιτήρησης
Ο κ. Μαρλαφέκας μίλησε για ένα καθεστώς «ιδιότυπης ομηρίας» που περιμένει τόσο τους εργοδότες, όσο και τους εργαζόμενους: «Προβλέπω ότι θα περάσουμε από την κουλτούρα του “ευ επιχειρείν” σε εκείνη του “δυσ-επιτηρείν”. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ίδια την επιχείρηση, που πρέπει να επιτηρεί τους πάντες και τα πάντα για να μην την “πληρώσει” εκείνη. Αυτό δεν είναι καθόλου παραγωγικό. Σχετικά με τις νέες διατάξεις περί αναγγελιών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και αν ο εργοδότης επιθυμεί να δώσει αύξηση σε κάποιον εργαζόμενο, ο νέος νόμος προβλέπει ότι πρέπει να αναρτηθεί στο σύστημα Εργάνη σχετική τροποποίηση στη σύμβαση εργασίας. Δεν δικαιολογείται τόση γραφειοκρατία, με το κόστος της να βαραίνει τελικά την επιχείρηση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουξ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καινοτόμα πάστα γλιστρίδας στα χέρια της Gaea Τρόφιμα

Νέο προϊόν με βάση τη γλιστρίδα, βότανο που μέχρι σήμερα δεν επεξεργάζεται στη σύγχρονη μαγειρική, έχει πλέον στα χέρια της η Gaea Τρόφιμα ΑΒΕΕ.

Πρόκειται για ένα προϊόν επάλειψης ψωμιού (bread spread), το οποίο λειτουργεί ως συνοδευτικό μεζέ, ως επάλειψη σνακ, ως συστατικό brunch και ως συνοδευτικό κρασιού ή ορεκτικό, κυρίως για σημεία Ho.Re.Ca., αλλά και προς τα κανάλια του λιανεμπορίου. Το προϊόν προέκυψε μέσα από τη συνεργασία στην οποία προχώρησε η εταιρεία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η έρευνα και η ανάπτυξη του προϊόντος, που βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική μορφή, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στην πόλη του Αγρινίου. Το προϊόν συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2023, αλλά παρουσιάστηκε σε ευρύ κοινό για πρώτη φορά στην έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ 2023. Στην τελική προτεινόμενη συνταγή λόγο είχε ασφαλώς και η Gaea Τρόφιμα.

Καινοτομία και αξιοποίηση της γλιστρίδας
Η ιδέα αφορά την ελλιπή αξιοποίηση της γλιστρίδας, ή αλλιώς αντράκλας, η οποία αποτελεί φυτό που φυτρώνει και αναδύεται πολύ εύκολα, πλάι σε άλλες καλλιέργειες, δίχως επιπλέον κόστος παραγωγής σε πολλά μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Μεσογείου ειδικότερα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν αποτελούσε τρόφιμο, το οποίο να έχει ερευνηθεί ως προς την επεξεργασία του και τη μίξη του με άλλα υλικά διατροφής.

Στο προϊόν, το οποίο φέρει το πιλοτικό όνομα Ελ-yum, η γλιστρίδα συνδυάζεται γευστικά με πάστα ελιάς, ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, ως «πάστα γλιστρίδας». Πρόκειται για το μοναδικό προϊόν συσκευασμένης επεξεργασμένης γλιστρίδας, καθώς μέχρι τώρα οι γλιστρίδες στο λιανεμπόριο πωλούνταν μόνο τουρσί. Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, το προϊόν έχει τεθεί προς έγκριση στην εταιρεία Zertus GmbH, μόνου μετόχου της Gaea Τρόφιμα, για να εγκριθεί προς μαζική παραγωγή και στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί προς έγκριση και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το ελ-yum, αν και εφόσον καθιερωθεί, φιλοδοξεί να αποτελέσει επιλογή υγιεινού σνακ, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης αγροτικού υποπροϊόντος, όπως η γλιστρίδα, σε μετάβαση στην κύρια κατανάλωση. Το προϊόν ακολουθεί τη λογική της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, με μια πλήρως βιοδιασπώμενη και ενεργή συσκευασία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter