Μόνιμη Μείωση Τιμής: Γιατί το μέτρο δεν επαρκεί για να αναχαιτίσει την ακρίβεια

Το νέο στόχο των 1.000 προϊόντων που θα συμμετέχουν στο μέτρο της Μόνιμης Μείωσης Τιμής έχει θέσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, εκτιμώντας ότι, ως πρωτοβουλία, η Μόνιμη Μείωση Τιμής, «βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση». Μέχρι στιγμής, στην πρωτοβουλία βρίσκονται 770 προϊόντα σε 37 βασικές κατηγορίες, τα οποία επικοινώνησε αναλυτικά, ανά προϊόν, ανά εταιρεία και ανά κατηγορία το ίδιο το Υπουργείο. «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, δίνοντας καθημερινά τη μάχη με την ακρίβεια», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, όμως το πιο σημαντικό κομμάτι στη δήλωσή του ήταν το παρακάτω: «Η ανταπόκριση μας ικανοποιεί αλλά δεν εφησυχάζουμε». Πράγματι, κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν το μέτρο «αποσπασματικό» και «σύνθετο ως προς τις απαιτήσεις του και ως προς την κατανόησή του». Πρέπει να αποτελεί μεγάλη πρωτοτυπία, λιανέμποροι και προμηθευτές έμπρακτα να στηρίζουν ένα μέτρο, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγοράς δείχνει ότι δεν πιστεύουν τόσο πολύ σ’ αυτό. Πρόκειται για ένα γεγονός που αξίζει να το πιστωθεί η κυβέρνηση.

Δύο πυλώνες κριτικής προς το μέτρο της Μόνιμης Μείωσης Τιμής
Η κριτική προς το μέτρο, πάντως, εδράζεται πάνω σε δύο κύριους πυλώνες: Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μη σαφή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τις σχετικές σημάνσεις για την αρχική τιμή του προϊόντος που έχει ενταχθεί στο μέτρο. Αυτό αποτελεί ανοικτό ζήτημα για λόγους νομικούς: Όταν νομοθέτησε η κυβέρνηση, αποφασίστηκε ως ημερομηνία-ορόσημο για τις αρχικές τιμές να θεωρηθεί η Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023. Από τότε και μέχρι την εφαρμογή του μέτρου στα σούπερ μάρκετ, υπήρξαν αυξομειώσεις στις τιμές. Ο δεύτερος πυλώνας κοιτάζει περισσότερο την επόμενη ημέρα: «Σε περίπτωση που ένας προμηθευτής αντιληφθεί ότι οι τιμές των πρώτων υλών των προϊόντων του βαίνουν μειούμενες και για οποιονδήποτε λόγο, έχει τη δυνατότητα ακόμη και να πραγματοποιήσει έκπτωση της τάξης του 15% ή και μεγαλύτερη, έχει λόγο να το κάνει; Στην παρούσα συγκυρία, τον συμφέρει να κάνει τη μικρότερη δυνατή έκπτωση, δηλαδή εκείνη του 5%, η οποία του εξασφαλίζει το ίδιο “ταμπελάκι”, άρα και τις ίδιες εντυπώσεις πάνω-κάτω απέναντι στο καταναλωτικό κοινό», εκμυστηρεύτηκε άνθρωπος της αγοράς στο FOODReporter. Γεννάται, συνεπώς, το ερώτημα, αν, «παρότι το μέτρο φτιάχτηκε με προφανή σκοπό να ανακουφίσει τους καταναλωτές από την ακρίβεια», όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, αν τελικά στη συνέχεια λειτουργήσει σαν να «φρενάρει» την αποκλιμάκωση των τιμών. Το ζήτημα αναμένεται να επανατοποθετηθεί στο τραπέζι, στην περίπτωση που αποκλιμακωθούν τα κόστη ενέργειας, τα οποία ακόμη αποτελούν ερωτηματικό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η πιθανότητα νέων ανατιμήσεων, που έρχονται και η -θεωρητική μέχρι ώρας- συζήτηση για «καθαρές» τιμές, χωρίς προσφορές στο ράφι
Από την άλλη, οίκοι του εξωτερικού φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε νέες ανατιμήσεις, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το FOODReporter. Πέρα από το γεγονός ότι αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος που μέχρι στιγμής προδιαγράφει επιτυχία του μέτρου της Μόνιμης Μείωσης Τιμής, έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση για «καθαρές» τιμές προϊόντων στο ράφι, «ώστε να ενεργοποιηθεί ευθύς ανταγωνισμός των σούπερ μάρκετ, προς όφελος του καταναλωτή», σκέψη που φέρεται να βρίσκει ακόμη και ευήκοα υπουργικά ώτα. «Δεν θα είναι εύκολο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο. Ίσως όντως χρειάζεται συνολικά ως αγορά να περιορίσουμε τον όγκο των προσφορών μας στο οργανωμένο λιανεμπόριο, φτάνοντας τα επίπεδα άλλων αγορών, όπως η γαλλική ή η αγγλική, αλλά η ολική κατάργηση προσφορών φαντάζει ανεδαφική. Πέρα από τις αγορανομικές παρατυπίες που θα δημιουργούσε, εγείρει και το ερώτημα της αρχικής τιμής στην οποία θα πωλούνται τα προϊόντα. Υπάρχουν προϊοντικές κατηγορίες που δουλεύουν με de facto εκπτώσεις 40% και 50%. Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να πέσουν οι τιμές τιμοκαταλόγου κατά 30%. Αλλά και πάλι είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιήσει αυτό τον Έλληνα καταναλωτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περισσότερο από το 1/3 του τζίρου των αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε μήνα κατά μέσο όρο προέρχονται από προϊόντα σε προσφορά», σημείωσε στέλεχος του λιανεμπορίου, που μίλησε στο FOODReporter.

Ενίσχυση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας
Σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων ενισχύει τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), ώστε εκείνη να μπορεί να διενεργεί περισσότερους και εντονότερους ελέγχους, αναφορικά με περιστατικά αισχροκέρδειας, που αντιβαίνουν την αγορανομική διάταξη περί σταθερού μέγιστου περιθωρίου κέρδους στο οργανωμένο λιανεμπόριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καφεκοπτεία Λουμίδη: Μείωση περιθωρίου κέρδους το 2022, νοικοκύρεμα το 2023, ανάπτυξη το 2024

Στις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην πρώτη ύλη κατά τη διάρκεια του 2022 αποδίδει η εταιρεία Καφεκοπτεία Λουμίδη το «αρνητικό» αποτέλεσμα του προηγούμενου οικονομικού έτους, όπως το αναφέρει η ίδια.

Παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών του 2022 για την εταιρεία σημείωσε αύξηση κατά 20,1%, ανερχόμενος στο ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι 3,89 εκατ. ευρώ του 2021, η συγκεκριμένη αύξηση θεωρείται εν πολλοίς πληθωριστική. Στην οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι «η ραγδαία αύξηση κόστους του ωμού καφέ, που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022, έδωσε πολύ περιορισμένη δυνατότητα στην εταιρεία να μετακυλήσει αυτές τις αυξήσεις προς τους πελάτες της», ειδικά σε όσους δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά, οπότε, «παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, οδηγήθηκε σε σημαντική μείωση του μεικτού κέρδους από τις πωλήσεις της». Πράγματι, το συνολικό κόστος πωλήσεων του 2022 εκτινάχθηκε στα 3,48 εκατ. ευρώ, έναντι 2,69 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση κατά 29,37%).

Τα περσινά αποτελέσματα EBITDA ήταν κατά €15.139,28 μικρότερα από εκείνα του 2021. Ως καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων, η Καφεκοπτεία Λουμίδη κατέγραψε ζημίες ύψους €101.315,82, έναντι ζημιών €23.435,87 το 2021.

Οι προτεραιότητες για το δωδεκάμηνο του 2023
Το σύνολο του 2023 κύλησε περισσότερο αισιόδοξα απ’ ό,τι περιγράφει η ίδια η εταιρεία στον ισολογισμό της του 2022: Αναφέρεται ότι πρωταρχικός στόχος της διοίκησης παραμένει η μείωση κινδύνου λόγω οικονομικής, ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης κι ακόμη, η Καφεκοπτεία Λουμίδη στοχεύει, όπως αναφέρεται, «σε σημαντική μείωση λειτουργικών δαπανών εντός του τρέχοντος έτους». Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2023 η εταιρεία παρουσίασε, αποκλειστικά στο FOODReporter, το νέο project premium καφέ espresso με το όνομα Legit, ο οποίος αφενός δύναται να λειτουργήσει ως νέο επιπλέον κανάλι πωλήσεων, αφετέρου είχε προέλθει μετά από εκτεταμένες ποιοτικές εργαστηριακές έρευνες από τον Director of Coffee της εταιρείας, Βασίλη Λουμίδη. «Στόχος μας είναι το νέο brand να συνεισφέρει θετικά στο τονάζ χονδρικής της εταιρείας σε διψήφιο ποσοστό και να τοποθετηθεί σταδιακά σε επιλεγμένα premium σημεία Ho.Re.Ca.», είχε τονίσει.

Η εταιρεία διατήρησε ίδιο αριθμό απασχολούμενων και το 2022 (46 άτομα) κι ακόμη, έχει αυξήσει κατά 28,9% το σύνολο του ενεργητικού της, από 1,78 εκατ. ευρώ το 2021 σε 2,29 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά και το δείκτη οικονομικής διάρθωσης κυκλοφορούντος ενεργητικού προς το σύνολο του ενεργητικού, σε 74,48% το 2022, έναντι 68,22% το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Eurimac: Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και δυναμικότητας ισχύος στη βιομηχανική μονάδα

Ξεκίνησε η παραγωγική λειτουργία της τελευταίας επένδυσης της βιομηχανίας ζυμαρικών Eurimac, το επενδυτικό σχέδιο της οποίας είχε ενταχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο. Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία καλύφθηκε κατά 100% με ίδια κεφάλαια της εταιρείας, αφορούσε επέκταση της καθετοποιημένης βιομηχανίας παραγωγής ζυμαρικών με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας για την παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και άλλων αλευρωδών προϊόντων.

Με την παραπάνω επένδυση, η συνολική δυναμικότητα της βιομηχανικής μονάδας της Eurimac ανήλθε σε 10.000 κιλά ζυμαρικών ανά ώρα και 300.000 κιλά σιμιγδαλιού ανά ημέρα. Αντίστοιχα, η συνολική ισχύς ανήλθε σε 4.831 kW, εκ της οποίας τα 489,97 kW αφορούν τα νέα μηχανήματα της επένδυσης (ποσοστό αύξησης δυναμικότητας ισχύος 11,28%). Η κατ’ 100% συμμετοχή της Eurimac ΑΕ στην επένδυση προήλθε από ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών. Στο μεταξύ, το ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης ανέρχεται σε συνολικό ποσό €1.065.520,08 και αφορά φορολογική απαλλαγή, σε ποσοστό 35% επί του οριστικού συνολικού ενισχυόμενου κόστους.

Άλλωστε, με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή προϊστάμενου γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών για τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης, οριστικοποιήθηκε το κόστος της υπό παραγωγική λειτουργία ήδη από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 επένδυσης σε €3.044.343,10, ως συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter