«Ναι» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη σύγκριση τιμών τροφίμων μέσω barcodes

Την ιδέα δημιουργίας και ανάπτυξης πλατφόρμας τύπου blockchain, η οποία να χρησιμοποιείται ως επαληθευτής σύγκρισης ταυτόσημων προϊόντων, ανέπτυξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια του έκτακτου focus session «Empowering digital transformation» του Συνεδρίου GS1 in Europe Regional Forum 2023 που ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου (Divani Caravel) και καλύφθηκε αποκλειστικά από το FOODReporter. Η ιδέα του κ. Παπαστεργίου αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που μαστίζει τη χώρα μας.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αποτελεί «καυτό θέμα των ημερών» και τόνισε: «Γιατί να μην αναπτύξουμε μια πλατφόρμα blockchain με τη βοήθεια των γραμμωτών κωδίκων και της ταυτοποίησης εκείνων των προϊόντων που πωλούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ; Μιλώ για χώρες της ΕΕ, επειδή από άποψη κοινοτικών κανονισμών και ισορροπιών στην οικονομία και τον ανταγωνισμό, μπορούν να αποτελέσουν συγκρίσιμα μεγέθη.

Ίσως αυτό το σύστημα να μας έδινε επιπλέον πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πού η διαφορά τιμής δικαιολογείται και πού όχι και σε ποια προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μια ενδεχόμενη αυξημένη τιμή είναι δίκαιη και πού όχι».

Μετέπειτα, ο πρόεδρος και CEO του Παγκόσμιου Γραφείου του Οργανισμού GS1, Ρενό ντε Μπαρμπουά, παίρνοντας το λόγο, συγκατάνευσε θετικά, σημειώνοντας:

«Πράγματι, η ταυτοποίηση ίδιων προϊόντων είναι μία από τις δυνατότητες που παρέχει στα μέλη του ο Οργανισμός GS1 και είμαστε παρόντες, με τις υπηρεσίες και τα πρότυπά μας, να βοηθήσουμε και εθνικούς θεσμούς».

Ο υπαρκτός προβληματισμός της κυβέρνησης για την επιμονή του πληθωρισμού στα τρόφιμα
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η παραπάνω ιδέα αποτελεί πρόταση που επεξεργάζεται ο ίδιος, παρατηρώντας τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά και για την ώρα, δεν υπάρχει κάποιο σχετικό σχέδιο από πίσω. Ο προβληματισμός του κ. Παπαστεργίου, ωστόσο, δείχνει και την αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου για το υπαρκτό ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων. Άλλωστε, έχει τεθεί και ως θέμα προτεραιότητας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ερώτηση του FOODReporter, ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ζητηθεί η αρωγή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για την εφαρμογή του Συστήματοσς Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών (DRS) που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, «αν και θα έπρεπε να απευθυνθούν σε εμάς», όπως είπε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ARI Foods: Ξεπέρασε τα 50 εκατ. σε τζίρο χάρη στη συνεργασία με τη Lidl

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να κινούνται τα οικονομικά μεγέθη της ARI Foods, μίας εταιρείας παραγωγής antipasti τροφίμων, με βασικές πρώτες ύλες την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, πιπεριές και μια σειρά τυροκομικών προϊόντων, η οποία συνεργάζεται με τη Lidl International, τροφοδοτώντας με προϊόντα τα καταστήματα της εταιρείας σε Ευρώπη και Αμερική.

Αυτή η συνεργασία άλλωστε είναι που, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αναμένεται να φέρει και φέτος αύξηση πωλήσεων, που ήδη το 2022 είχαν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 53,2 εκατομμύρια ευρώ, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών (52,6 εκατομμύρια ευρώ) να κατευθύνεται προς το εξωτερικό και μόνο 617.958 ευρώ να αντιστοιχούν στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ARI Foods.

Σημειωτέον ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στην αγορά το 2022, η εταιρεία κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει αμετάβλητο το EBITDA της στα 3,94 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στο πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγικής της διαδικασίας και των μεθόδων της, με αποτέλεσμα την ορατή συμπίεση του κόστους των προϊόντων της, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 1,35 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,85 εκατομμυρίων το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αναγνώριση τροφίμων για αγορές μέσω metaverse

Τη χρήση του κόσμου του metaverse ως πεδία που θα επιφέρουν περισσότερες ανάγκες για τα μέλη του Οργανισμού GS1 σε παγκόσμιο επίπεδο εξέτασε το Συνέδριο GS1 in Europe Regional Forum 2023 της Αθήνας. Στον Οργανισμό GS1 Germany έχει αναπτυχθεί metaverse εικονικός χώρος, ο οποίος έχει προϋπολογίσει πιθανές ανάγκες για το τρόφιμο, που ίσως προκύψουν στο μέλλον, βάσει των καταναλωτικών συμπεριφορών της Gen-Z.

Εξάλλου, έχει υπολογιστεί ότι περίπου 60 εκατ. νεαροί και νεαρές, ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών βρίσκονται καθημερινά για περισσότερο από τρεις ώρες στον κόσμο του metaverse και ήδη συμμετέχουν σε εικονικά παιχνίδια που αφορούν φαγητό και μαγειρική.

Η ομάδα του GS1 Germany εκτιμά ως πιθανό σύντομα -και μεγαλώνοντας και έχοντας το δικό τους πορτοφόλι, ξέχωρα από τους γονείς τους- να επιθυμούν να παραγγέλνουν φαγητό μέσα από το metaverse. Ο Οργανισμός GS1 Germany δημιούργησε ένα «εικονικό ψυγείο» με τα περισσότερο δημοφιλή τρόφιμα για συνδυασμό γρήγορου γεύματος: Φρούτα, λαχανικά, αυγά, γάλα κ.ά..

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη μιας αντίστοιχης εικονικής, ψηφιακής αναγνώρισης, τυποποίησης, κατηγοριοποίησης, καταχώρισης σε κατάλογο και ιχνηλάτησης του κάθε προϊόντος, που θα παραγγέλνεται ψηφιακά μέσω metaverse, αλλά θα παραδίδεται σε φυσική μορφή, είτε ως μοναδικό προϊόν, είτε ως συνδυασμός προϊόντων σε ολοκληρωμένο γεύμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter