«1904 ΑΕ»: Πρόσωπα-έκπληξη στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την Αίγλη Ζαππείου

Την εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της θρυλικής «Αίγλης» στο Ζάππειο ίδρυσαν από κοινού η Γρηγόρης και η Foodcorp Investments, συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Κοπελούζου. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, ενώ στις δευτερεύουσες δραστηριότητές της περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εκμετάλλευσης κινηματογράφου, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, καθώς και υπηρεσίες καφεζαχαροπλαστείου.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «1904 ΑΕ» ανέρχεται στα 1.470.000 ευρώ, εκ των οποίων το 51% (749.700 ευρώ) εισφέρει η Γρηγόρης και το 49% (720.300 ευρώ) η Foodcorp Investments. Όσον αφορά στα πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ της νεοσύστατης εταιρείας, καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γιώργος Φιλιόπουλος, πρώην επικεφαλής του Enterprise Greece, ενώ ως μέλη συμμετέχουν στο ΔΣ ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, συνιδιοκτήτης του γνωστού μπαρ Six D.Ο.G.S. στην Αβραμιώτου, και ο Νίκος Λιάπης.

Ο διαγωνισμός της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων
H Γρηγόρης είναι η εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε προ μηνών η διαχείριση της Αίγλης Ζαππείου για είκοσι χρόνια, μετά από διαγωνισμό τον οποίο «έτρεξε» η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, τον οποίο ήταν η μόνη συμμετέχουσα. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο με καφετέρια, εστιατόριο, κινηματογράφο και αίθουσες εκδηλώσεων που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1904, όμως το 2020 επέστρεψε στα χέρια της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαχείρισή του, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Ήδη μάλιστα από τον περασμένο Μάιο η Γρηγόρης έχει προχωρήσει σε αναγκαίες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Αίγλης, όπως η ασφάλιση των εγκαταστάσεών της.Από την άλλη, η Foodcorp Investments είναι μια εταιρεία που συστήθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2022 (με την αρχική επωνυμία COR FB Investments), ως μονοπρόσωπη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την Corpo Holding, εταιρεία που επίσης είχε συσταθεί μόλις δύο μήνες νωρίτερα από τον Χρήστο Κοπελούζο, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και των δύο αυτών επιχειρήσεων. Η Foodcorp Investments δημοσίευσε τον περασμένο μήνα τις πρώτες της οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες ήταν μηδενικές, καθώς η εταιρεία δεν είχε αναπτύξει δραστηριότητα. Σκοπός της εταιρείας είναι η συμμετοχή σε άλλες εταιρείες σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, είτε με εισφορές είτε με απόκτηση εταιρικών τίτλων, καθώς και η πραγματοποίηση επενδύσεων σε αξιόγραφα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πανευρωπαϊκή η ανάγκη για περισσότερο μετρήσιμη γεωργί

Η ανάγκη για καθιέρωση ιχνηλασιμότητας και μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της γεωργικής παραγωγής παρουσιάστηκε στο Συνέδριο GS1 in Europe Regional Forum 2023 της Αθήνας.Οι μετασχηματισμοί που επέφεραν οι νέες τεχνολογίες της τεχνολογίας και επιτάχυναν οι ειδικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως άλλαξε τη θεώρηση για τις προτεραιότητες στη γεωργία σε ολόκληρη την Ευρώπη.Οι αγροτικές διαδικασίες είναι εξ ορισμού περισσότερο κατακερματισμένες. Η ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία όλων των παραγόντων της αλυσίδας αξίας, από το χωράφι έως το ράφι του λιανεμπορίου, είναι παλιά και πάγια. Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζεται πιο έτοιμη από ποτέ να υποδεχτεί διαδικασίες που θα δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς εμπιστοσύνης.

Πληροφόρηση και γνώση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας
Από τα τελευταία μέρη της αλυσίδας, οι απαιτήσεις για μετρήσιμα δεδομένα και για τη διαφάνεια της επιλογής πρώτων υλών, τόπου καλλιέργειας, κατάσταση χωραφιού, ποικιλίας σπόρων και άλλων λεπτομερειών, πολύ σημαντικών για το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής, έχει αυξηθεί. Αλλά και ως προς τις επενδύσεις στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής, είτε μιλάμε για αγορά εκτάσεων, είτε για καινοτομία, όπως, για παράδειγμα, τα υδροπονικά θερμοκήπια ή το έδαφος ελεγχόμενης περιεκτικότητας σε ιχνοστοιχεία ή καθορισμένης υγρασίας και θερμοκρασίας, οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα.Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη την υποχρεωτικότητα την επαλήθευση κάθε παραγωγικού σημείου ως αυθεντική τοποθεσία σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, ωστόσο, ο Οργανισμός GS1 το παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο, με το πρότυπο GLN (Global Location Number).

Πράγματι, οποιαδήποτε καινοτόμα αγροτική διαδικασία παρουσιάστηκε στην ενότητα της αγροδιατροφής, το περιείχε, ακόμη και αν πρόκειται για δευτερογενή παραγωγή. Για παράδειγμα, η φάρμα De Hoeve στο Βέλγιο εκτρέφει χοίρους και βοοειδή και χρησιμοποιεί ταυτοποίηση με GLN για την ίδια τη φάρμα όπου βρίσκονται τα ζώα, το χώρο προαυλισμού τους, το χώρο φύλαξης της τροφής τους, το χώρο κοπριάς, το χώρο επεξεργασίας της κοπριάς, το χώρο θανάτωσης ζώων, το χώρο τεμαχισμού, το χώρο επεξεργασίας κρέατος, το χώρο φύλαξης πρώτων υλών προς επεξεργασία. Δεν πρόκειται μόνο για έλεγχο της διαδικασίας, αλλά και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, της μείωσης της σπατάλης υλών και αποβλήτων, την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, με μείωση τόσο κόστους, όσο και εργατοωρών. Παράλληλα, ο Όμιλος De Hoeve έχει ιδρύσει δύο ακόμη εταιρείες, μία για έρευνα και εφαρμογή καινοτομιών και μία για πιστοποιήσεις. Χρησιμοποιεί την πλούσια εμπειρία που αποκομίζει από την εφαρμογή της τεχνογνωσίας από την GS1, ώστε να παρέχει αντίστοιχες συμβουλές σε εταιρείες που συνειδητοποιούν ότι τις έχουν ανάγκη.

Η πανευρωπαϊκή κόπωση απόκτησης πιστοποιητικών
Δεν πρόκειται όμως μόνο για ανάγκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβεβαιώσει μέσα στα χρόνια τις προθέσεις της για περισσότερη διαφάνεια και διαύγεια αναφορικά με τα προϊόντα που προκύπτουν από την πρωτογενή παραγωγή: Πέρα από τα ακριβή συστατικά των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, πλέον ζητείται η προέλευσή τους, αλλά και ο χώρος, είτε πρόκειται για καλλιέργεια ή για κοπάδι ζώων, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει σειρά διαδικασιών και απαιτούμενων πιστοποιήσεων. Για να αποκτηθούν οι πιστοποιήσεις, ενδεχομένως να απαιτούνται αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής. Έχει ούτως ή άλλως παρατηρηθεί η «κόπωση ως προς τις απαιτήσεις των διαδικασιών για τις πιστοποιήσεις» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η υιοθέτηση των προτύπων του παγκόσμιου Οργανισμού GS1, που παρέχουν ταυτοποίηση και επιβεβαίωση αξιόπιστων στοιχείων προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή από το στο χωράφι και το σπόρο ή τη γέννηση των ζώου και έως την επιλογή συσκευασίας ή τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν στο επιλεγμένο ράφι τοποθέτησης από τον λιανέμπορο, διευκολύνει καίρια τον ίδιο τον παραγωγό, σε σημείο ώστε να επιζητά τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ο ίδιος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter