Οι δυνατότητες των γραμμωτών κωδικών προϊόντων πηγαίνουν πέρα από αυτό που γνωρίζουμε

Οι πιο καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης των αναγκών των μελών του Οργανισμού GS1 σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζονται στο Συνέδριο GS1 in Europe Regional Forum 2023, το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) και καλύπτεται αποκλειστικά από το FOODReporter της BOUSSIAS Media. Ο Οργανισμός GS1, στο σύνολό του, επιχειρεί στενότερη σύνδεση με τεχνολογίες αιχμής και ταυτόχρονα, στενή παρακολούθηση των αναγκών των συνεργατών των μελών του: Στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, παρουσιάστηκε στα μέλη το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο εκμοντερνισμός του μοναδικού κωδικού προϊόντος GTIN (Global Trade Item Number).

Οι τέσσερις νέες κατηγοριοποιήσεις προϊόντων που προκαλούν την εξέλιξη του GTIN
Οι νέες λειτουργίες που θα παρέχει ο ανανεωμένος κωδικός GTIN αφορούν τέσσερις κατηγορίες προϊόντων: Πρόκειται για τα bundles, δηλαδή πολυσυσκευασίες διαφορετικών μεταξύ τους προϊόντων, της ίδιας εταιρείας ή συνεργασίας εταιρειών, για παράδειγμα σαμπουάν μαλλιών με conditioner, ή κέτσαπ με σάλτσα ντομάτας για μαγειρική. Ακόμη, αφορά τα non-branded προϊόντα, που κυκλοφορούν με τις ιδιωτικές ετιικέτες των retailers, τα non-new προϊόντα, τα οποία είναι προϊόντα που επαναπλασάρονται στην αγορά ακολουθώντας τις προσταγές της κυκλικής οικονομίας και ενδυναμώνοντας το κανάλι επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων και τέλος, τα variations, δηλαδή τα συγγενή ή ταυτόσημα προϊόντα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, στα οποία προστίθεται στον κωδικό GTIN η επιπλέον πληροφορία της κοινής τους διαθεσιμότητας και της κοινής ή χωριστής τους πώλησης: Για παράδειγμα, από μπλούζες με ίδιο σχέδιο, ύφασμα και design, αλλά σε διαφορετικά χρώματα ή διαφορετική επιλογή στο μανίκι, μέχρι μαγιονέζες για διαφορετικά διατροφικά κοινά ή με διαφοροποίηση ως προς τα επιπρόσθετα συστατικά, για διαφορετικά γούστα.

Η κατηγορία των bundled προϊόντων φέρνει στο προσκήνιο, όπως υπογράμμισαν στελέχη του Παγκόσμιου Γραφείου της GS1 (Global Office), της ακριβέστερης απεικόνισης των στοιχείων προωθητικών ενεργειών για τα προϊόντα λιανικής πώλησης. Ωστόσο, η προσθήκη της συγκεκριμένης πληροφορίας μπορεί να γίνει κεντρικά. Δεν είναι διαθέσιμη προς επεξεργασία σε κάθε στάδιο της αλυσίδας μέχρι την τελική πώληση, επειδή επιβάλλεται να ενισχύει την αξιοπιστία της αλυσίδας αξίας προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Ένα ακόμη από τα «κλειδωμένα» χαρακτηριστικά είναι η τιμή μεταπώλησης από στάδιο σε στάδιο, όπου, μπορεί να δημιουργηθεί πλέον η δυνατότητα ιστορικού. «Κλειδωμένη» παραμένει και η περιγραφή του προϊόντος, προς όφελος της διαφάνειας. Η κατάσταση προϊόντος αποτελεί νέα κατηγορία πληροφορίας και δύναται να βοηθήσει τους προμηθευτές ή και τους λιανέμπορους να διαχωρίζουν κοντόληκτους κωδικούς ή κωδικούς που προέρχονται από διαφορετική διαδικασία εφοδιασμού, από διαφορετικό ενδιάμεσο προμηθευτή, άλλη αποθήκη ή ακόμη και από προωθητική ενέργεια που ολοκληρώθηκε. Μια άλλη πιθανή εφαρμογή στο λιανεμπόριο είναι η τοποθέτηση στο ειδικό ράφι προσφορών με προϊόντα που πωλούνται φθηνότερα, επειδή πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους ή επειδή μεταγενέστερα της τοποθέτησής τους στο ράφι παρουσίασαν κάποια ατέλεια.

Ο δυναμικός χαρακτήρας αυτής της πληροφορίας είναι και ο λόγος που παραμένει ανοικτή προς επεξεργασία από τους χρήστες. Οι πληροφορίες μάρκας (brand) είναι «κλειδωμένες», όπως επίσης και οι πληροφορίες κεντρικής αποστολής (shipping terms). Ανοικτή προς επεξεργασία επιλέγεται να είναι η κατηγορία πληροφορίας που έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα, κάτι που δύναται να βοηθήσει προμηθευτές και λιανεμπόρους να ελέγχουν και να επαληθεύουν τα αποθέματά τους μετά από κάθε ολοκληρωμένη πώληση σε επίπεδο απόλυτου αριθμού προϊόντων που έχουν παραλάβει. Η κατά το δοκούν αξιοποίηση των ανοικτών προς επεξεργασία πληροφοριών θα παρέχει την ευκαιρία για διαφοροποίηση στον κάθε χρήστη και ταυτόχρονα, πρωτόγνωρη ακρίβεια δεδομένων.

Για τον μετασχηματισμό και την επικαιροποίηση των μοναδικών κωδικών GTIN προς τις σύγχρονες ανάγκες, ο Οργανισμός GS1 έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αναθεωρήσεις μετά από επτά διαφορετικές διασκέψεις μελών του που έθεσαν παρατηρήσεις και περισσότερα από 170 ξεχωριστά σχόλια για το ζήτημα, μέσα σε μια διαδικασία που πλησιάζει τα δύο έτη και ακόμη παραμένει ανοικτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το «ανερχόμενο αστέρι» των έτοιμων γευμάτων

Ως «ανερχόμενο αστέρι» χαρακτήρισε για την Paliria ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κωστιάνης την κατηγορία των έτοιμων γευμάτων ψυγείου, μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφους. Πρόκειται για μία κατηγορία που επί του παρόντος αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του τζίρου της Paliria, κινούμενη πολύ χαμηλότερα από την παραδοσιακή δραστηριότητα της εταιρείας σε προϊόντα ραφιού, όπως τα ντολμαδάκια και οι γίγαντες. Όμως όλα δείχνουν πως στο μέλλον τα έτοιμα γεύματα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ελληνική επιχείρηση ώστε να επωφεληθεί από μία τάση η οποία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως. Και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Paliria.

Ο ρόλος των τμημάτων R&D
Πράγματι, τα έτοιμα γεύματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, καθώς καλύπτουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη τους για εύκολο και γρήγορο φαγητό. Η ανάγκη αυτή προκύπτει εξαιτίας των συχνά εξοντωτικών ρυθμών της καθημερινής ζωής που απομακρύνουν πολλές οικογένειες από το μοντέλο της νοικοκυράς που μαγειρεύει με τις ώρες για όλη την οικογένεια. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι το πώς τα έτοιμα γεύματα που ετοιμάζονται μέσα σε λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε συμβατικό φούρνο μπορούν να μην υστερούν σε γεύση σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Σε αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D), στα οποία οι ελληνικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο – ειδικά αυτές που είναι προσανατολισμένες προς τις εξαγωγές. Άλλωστε, η ελληνική αγορά ως συνήθως ακολουθεί με κάποια καθυστέρηση τις διεθνείς τάσεις, και στη χώρα μας φαίνεται πως το παραδοσιακό, μαγειρεμένο φαγητό εμφανίζει ακόμα αρκετές αντιστάσεις.

Απεριόριστος χώρος για καινοτομία
Ακριβώς επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο των τάσεων της εποχής, η κατηγορία των έτοιμων γευμάτων αποτελεί και πεδίο δόξης λαμπρό για καινοτόμες και πρωτότυπες ιδέες. Ιδέες που αφορούν τόσο στο περιεχόμενο των γευμάτων (παραδοσιακές ή «πειραγμένες» συνταγές, παραλλαγές light ή χωρίς γλουτένη/λακτόζη, ethnic παραλλαγές, plant-based επιλογές), όσο και στο… περιτύλιγμά τους: microwaveable συσκευασίες που μπαίνουν κατευθείαν στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακυκλώσιμες/βιοδιασπώμενες συσκευασίες ή συσκευασίες από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη. Και ακριβώς επειδή η ζήτηση για αυτού του είδους τα προϊόντα μόνο ανοδικά πρόκειται να κινηθεί τα επόμενα χρόνια, τα έτοιμα γεύματα είναι ήδη το «ανερχόμενο αστέρι» για πολλές εταιρείες τροφίμων – με μικρό ακόμα μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων, το οποίο όμως έχει προοπτικές να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

NielsenIQ: Στο 24,8% το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για το εννεάμηνο 2023

Με βάση τα πιο ανανεωμένα στοιχεία της αγοράς που έχει στη διάθεσή της η NielsenIQ, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (αφορά σε καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) κινήθηκε θετικά σε αξία, στο +9,2%, για το εννεάμηνο του 2023 (στοιχεία YTD έως την 1η Οκτωβρίου 2023), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι όγκοι πωλήσεων FMCG προϊόντων μειώθηκαν κατά 0,8%
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, αυτά παρουσιάζουν παρόμοια αυξητική τάση, στο +9,5%, με την ανάπτυξη αυτή να είναι καθαρά πληθωριστική, καθώς οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν οριακά κατά -0,8%.

Στο σημείο αυτό και σαν ένα γενικότερο σχόλιο από τη NielsenIQ, αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος για την ίδια χρονική περίοδο βρίσκεται στο +3,6%, η αύξηση της μέσης τιμής για τα FMCGs είναι πολλαπλάσια υψηλότερη, στο +10,4%.

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και ποτά επέφερε μεγαλύτερη συγκριτικά μείωση στους όγκους
Αναλύοντας στη συνέχεια τις επιμέρους FMCG υπερκατηγορίες, παρατηρούμε ότι στα Τρόφιμα και Ποτά η αύξηση κατά +10,9% των τιμών επέφερε μια μεγαλύτερη συγκριτικά μείωση στους όγκους, κατά 1,5%, ενώ αντίθετα η πιο μετριοπαθής αύξηση (+4,3%) των τιμών στις κατηγορίες Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση και των πωλούμενων όγκων κατά +4,5%.

Σε αυτό το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζει την αυξητική του πορεία, και από το 24,4%, που ήταν στο τέλος του 2022, έφτασε το 24,8% το εννεάμηνο του 2023, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να πιστεύουν ότι η ποιότητα των προϊόντων αυτών είναι βελτιούμενη ή και εξίσου καλή με τα επώνυμα προϊόντα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2021, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας διέθεταν μερίδιο της τάξεως του 22,4% αποτελώντας το μικρότερο μερίδιο από το 2018 έως σήμερα.

Την ίδια στιγμή, κατασκευαστές και λιανέμποροι προσπαθούν να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί, εντείνοντας περαιτέρω την προωθητική τους ένταση, από 67,9% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 69,1%.

Στόχος των Ελλήνων το καλύτερο δυνατό “deal” στις αγορές τους
Η NielsenIQ αναφέρει επιπρόσθετα ότι η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από αυτή την έντονη προωθητική δραστηριότητα, καθώς 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι ενδέχεται να αλλάξει την επιλογή του όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντος, αλλά ακόμη και σε επίπεδο καταστήματος, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό “deal”.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter