Το «χαρτί» της προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής ετικέτας παίζουν τα σούπερ μάρκετ

Σημαντική ώθηση στην αύξηση της κερδοφορίας των σούπερ μάρκετ για το 2023 αναμένεται να δώσει το σχετικά μειωμένο λειτουργικό κόστος, μιας και μέσα στο έτος αποκλιμακώθηκε σημαντικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως η τιμή πετρελαίου και καυσίμων έχει πάρει και πάλι την ανιούσα και θα συμπαρασύρει τα κόστη μεταφορικών και εφοδιασμού υποκαταστημάτων. Τα σούπερ μάρκετ φαίνεται πως έχουν βρει ένα βραχίονα στο συνολικό επιχειρησιακό τους πλάνο, γύρω από τον οποίο θα κινηθούν για να κερδίσουν καταναλωτές:

Πρόκειται για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στο σύνολό τους, οι αλυσίδες διευρύνουν το πεδίο στο οποίο τοποθετούν στο ράφι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, πλάι στα επώνυμα. Κατά περιπτώσεις, παρατηρούμε ότι αυξάνουν τα διαφορετικά σήματα ιδιωτικής ετικέτας, ώστε να καλύπτουν περισσότερες κατηγορίες και να έχουν σαφή διαχωρισμό μεταξύ food και non-food προϊόντων. Ο ανταγωνισμός έχει περάσει στην ποικιλία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας: Τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να προσελκύσουν καταναλωτές με εξίσου ποιοτικά προϊόντα, ανταγωνιστικής όμως τιμής.

Όταν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας νοηματοδοτούνται ως επώνυμα στο μυαλό του καταναλωτή
Στέλεχος με μεγάλη πείρα στην αγορά υπογράμμισε στο FOODReporter: «Εξαιτίας των μακροχρόνιων συνεργασιών που διατηρούν τα σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων τους, έχουν κατακτήσει το επίπεδο το κάθε προϊόν ιδιωτικής ετικέτας του κάθε σούπερ μάρκετ να έχει συνδεθεί στο μυαλό του κάθε καταναλωτή με συγκεκριμένο επίπεδο ποιότητας. Όταν αγοράζει ο καταναλωτής κάποιο προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, είναι πιθανό να μην το κάνει μόνο για την τιμή, αλλά επειδή αισθάνεται ασφάλεια για το τι θα αγοράσει. Συν τοις άλλοις, το προϊόν ενδύεται την επιπλέον ασφάλεια της αλυσίδας που το προσφέρει».

Οι κινήσεις των retailers που ήδη βλέπουμε και εκείνες που θα ακολουθήσουν
Στο πλαίσιο της αύξησης του όγκου πωλήσεων και της αύξησης προτίμησης από πλευράς καταναλωτή, έως και ως στρατηγική αύξησης της κερδοφορίας, έχουμε ξεκάθαρα δει αλυσίδες σούπερ μάρκετ να υποστηρίζουν μόνιμα χαμηλές τιμές ή περισσότερα προϊόντα, σε απόλυτη τιμή κωδικών, σε χαμηλή τιμή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη διεύρυνση των υποκατηγοριών τροφίμων, όπου αλυσίδες υποστηρίζουν πλέον ιδιωτική ετικέτα.

Συνεπώς, δεν βρισκόμαστε μακριά από προωθητικές καμπάνιες για την ανάδειξη της αξίας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που αναπτύσσονται κάτω από τις… αγκάλες της κάθε αλυσίδας. Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που βρίσκονται για χρόνια στο ράφι των σούπερ μάρκετ, χάρη στη σταθερή ποιότητα που διαχρονικά εξασφάλισαν, καταλήγουν να λαμβάνουν συμπεριφορά σαν επώνυμα προϊόντα από τον καταναλωτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Βουδούρης – Κώνστας: Στο +15% τζίρος και κερδοφορία το 2022

Αύξηση άνω του 15% σε τζίρο και κερδοφορία πέτυχε το 2022 η βιομηχανία κρεάτων «Κρέατα Αττικής Βουδούρης-Κώνστας», ξεπερνώντας κατά πολύ το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις, κυρίως χάρη στην επέκταση της εταιρείας σε νέες συνεργασίες και των αυξήσεων στον τιμοκατάλογο πωλήσεων ελέω της συνεχούς αύξησης του κόστους αγοράς.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε τα 111,24 εκατ. ευρώ, έναντι 96,17 εκατ. το 2021 (+15,7%), ενώ η αυξημένη τάση των τιμών πώλησης των εμπορευμάτων και η προώθηση νέων προϊόντων έφερε το μεικτό κέρδος στα 17,89 εκατ. ευρώ, 15% πάνω σε σχέση με το 2021 (15,55 εκατ.). Τα κέρδη EBITDA ήταν επίσης αυξημένα κατά 18,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 2,56 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 1,34 εκατ. ευρώ, έναντι 1,15 εκατ. το 2021 (+16,5%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 924.752 ευρώ, έναντι 798.672 ευρώ το 2021 (+15,8%). Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των αποθεμάτων της εταιρείας, από τα 905.687 ευρώ στα 2,37 εκατ. ευρώ, μια αύξηση που η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει στο γεγονός ότι διατηρεί αποθέματα στη προσπάθειά της να επεκταθεί σε νέα κανάλια διανομής , τα οποία απαιτούν άμεση διαθεσιμότητα των αποθεμάτων.

Oι εμπορικές απαιτήσεις της Βουδούρης-Κώνστας μειώθηκαν κατά 5% μέσα σε έναν χρόνο, από τα 21,24 εκατ. ευρώ στα 20,16 εκατ., λόγω της μείωσης της μέσης περιόδου εισπράξεως των απαιτήσεων κατά 15 ημέρες, από τις 84 στις 69 ημέρες. Η έγκαιρη είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων βοήθησε και στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων κατά 26% μέσα σε έναν χρόνο, στα 6,86 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στον δανεισμό, κατά τη διάρκεια της χρήσης 2022 η εταιρεία σύναψε νέες δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, γεγονός που δικαιολογεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής τους σε μακροχρόνια περίοδο. Παράλληλα, συνέχισε την ομαλή αποπληρωμή των υφισταμένων δανείων, με αποτέλεσμα την πλήρη αποπληρωμή των περισσοτέρων.

Επέκταση σε νέες προϊοντικές κατηγορίες
Η Βουδούρης-Κώνστας, εκτός από τις πωλήσεις της στην Ελλάδα, πραγματοποιεί εξαγωγές στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με τις εξαγωγές αυτές να αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό του τζίρου της. Μέχρι πρότινος η εταιρεία δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στο χονδρεμπόριο χύμα ή τυποποιημένων κρεάτων, όμως πλέον έχει αναπτύξει τη δραστηριότητά της και στην παραγωγή κρεάτων σε δισκάκι και κρεατοσκευασμάτων, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην παραγωγή νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων χονδρικής, όσο και λιανικής, με διάθεση μέσα από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το κανάλι της HORECA.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Barista’s Gold: Άνοδος 10% στον όγκο πωλήσεων στο οκτάμηνο του 2023

Στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων μπήκε μέσα στο 2023 το brand Barista’s Gold Νουνού της Friesland Campina, απευθυνόμενο αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Το πρώτο λανσάρισμα ήταν το ρόφημα βρώμης. «Η τάση προσθήκης φυτικών ροφημάτων μέσα στον καφέ είναι κάτι που αρχίζει να διαφαίνεται και στο κανάλι του Ho.Re.Ca.», σύμφωνα με τον Δημήτρη Λυκούδη, Μarketing Μanager του brand. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Λυκούδη, το συγκεκριμένο ποσοστό καταναλωτών φέρεται να έχει αυξηθεί από το 2% στο 5% σε ένα έτος και βαίνει αυξανόμενο.

Πάντως, ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία προϊόντων Barista’s Gold Νουνού σημείωσε αύξηση κατά 10% στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, όπως είπε στο FOODReporter ο κ. Λυκούδης. Η Friesland Campina έχει διατηρήσει σταθερό τον τιμοκατάλογο των συγκεκριμένων επαγγελματικών προϊόντων της μέσα στο έτος. Η τελευταία ανατίμηση είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2022. «Το 2023 απορροφήσαμε τις πληθωριστικές αυξήσεις», πρόσθεσε ο κ. Λυκούδης.

«Η φιλοσοφία μας είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στους συνεργάτες μας να καλύπτουν όλες τις γευστικές ανάγκες των καταναλωτών τους. Η κατηγορία των φυτικών ροφημάτων έχει ήδη ωριμάσει στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τώρα αρχίζει να φαίνεται και η άνοδός της στο κανάλι της Ho.Re.Ca.», συμπλήρωσε.

Το ποσοστό του Cash & Carry στα μερίδια πωλήσεων της επαγγελματικής σειράς προϊόντων και η κουλτούρα του καφέ, όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας καταναλωτής
Το μερίδιο πωλήσεων των επαγγελματικών προϊόντων Barista’s Gold Νουνού της Friesland Campina στα Cash & Carry καταστήματα χονδρικής υπολογίζεται περίπου στο 12,5% του συνολικού τζίρου. Για το κανάλι υποστήριξης σημείων Ho.Re.Ca., η Friesland Campina χρησιμοποιεί κυρίως χονδρεμπόρους και συνεργάτες ανά περιοχές, σε ένα εκτεταμένο δίκτυο.

«Η κουλτούρα του καφέ έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Τα ροφήματα espresso έχουν αναπτυχθεί με συγκλονιστικό ρυθμό ως προς την Out-Of-Home (OOH) κατανάλωση. Περίπου οκτώ με εννέα ροφήματα που πωλούνται στην καφεστίαση είναι espresso-based, με πρώτο τον καφέ espresso και τον cappuccino να έπεται. Υπολογίζουμε ότι περίπου το 45% έως 50% των πωληθέντων ροφημάτων καφέ OOH έχουν την προσθήκη κάποιου είδους γάλακτος», αποκάλυψε ο κ. Λυκούδης, αναφορικά με τις καταναλωτικές προτιμήσεις του ελληνικού κοινού στον καφέ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter