Δ. Γρίβας: Με «Evritanian Waters» και «Trinity Premium» η είσοδος στην αγορά του νερού

Στον όμιλο Γρίβα του επιχειρηματία Δημήτρη Γρίβα, του ανθρώπου που δημιούργησε μεταξύ άλλων την αλυσίδα «Κουλουράδες», περνούν τα δικαιώματα εμπορίας επιτραπέζιου νερού, φυσικού μεταλλικού νερού και παρασκευής αναψυκτικών από τη φυσική πηγή «Κεφαλόβρυσο 2» ή «Μεσαίο Κεφαλόβρυσο» ή «Τσίτες» στο Καρπενήσι.

Ο όμιλος Γρίβα ήταν ο μοναδικός επενδυτής που εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πρόσκληση που απηύθυνε ο δήμος Καρπενησίου για την εγκατάσταση εργοστασίων εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού και παρασκευής αναψυκτικών από την πηγή, μία πρόσκληση για την οποία είχατε διαβάσει πρώτοι στο FOODReporter.

Η πρόταση που κατέθεσε ο όμιλος Γρίβα περιελάμβανε μεταξύ άλλων αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης της φυσικής πηγής με την εγκατάσταση εμφιαλωτηρίου, και αφού η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καρπενησίου έκρινε πως η πρόταση ήταν πλήρης και ανταποκρινόταν στους όρους της πρόσκλησης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (16 ψήφοι υπέρ και 1 κατά – μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίρρησή του και στη δημοπράτηση της πηγής) την εκχώρηση του δικαιώματος εμπορίας επιτραπέζιου νερού, φυσικού μεταλλικού νερού και παρασκευής αναψυκτικών στον όμιλο Γρίβα, ορίζοντας το δικαίωμα εμπορίας σε ποσοστό 4 τοις χιλίοις, και 3,25 τοις χιλίοις όταν γίνεται πρόσμιξη του νερού με χυμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης του ομίλου Γρίβα αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα εμπορικά σήματα που έχει κατοχυρώσει ο Δ. Γρίβας
Σημειωτέον ότι στις 21 Ιουλίου ο Δημήτρης Γρίβας κατέθεσε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας δήλωση σήματος με την επωνυμία Trinity Premium Mineral Water, η οποία έγινε αποδεκτή στις 10 Αυγούστου.

Η δήλωση κατάθεσης του εν λόγω σήματος συμπεριελήφθη από τον όμιλο Γρίβα στην πρόταση που κατέθεσε στον δήμο Καρπενησίου για την αξιοποίηση της πηγής, μαζί με τη δήλωση εμπορικού σήματος Evritanian waters Kefalovrisos Mountain Springs, που επίσης είχε καταθέσει ο Δημήτρης Γρίβας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας τον Απρίλιο του 2021, και εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022.

Μάλιστα, μαζί με το εμπορικό σήμα αυτό εγκρίθηκε και το «Evritanian Farms Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα», υποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του Δημήτρη Γρίβα να επεκταθεί περαιτέρω σε παραδοσιακά προϊόντα από το Καρπενήσι και ευρύτερα από την Ευρυτανία – κάτι που δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Ευρυτανία.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να αξιοποιηθεί η πηγή «Κεφαλόβρυσο 2» ή «Μεσαίο Κεφαλόβρυσο» ή «Τσίτες», με το νερό «Βελούχι», όμως η λειτουργία του εργοστασίου που το παρήγαγε σταμάτησε το 2014.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Βοσνία: Το «ελληνικού τύπου τυρί» που κατέβηκε από τα ράφια και ο… διαβόητος δισεκατομμυριούχος

Την απόσυρση από την αγορά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προϊόντος που παραβίαζε την νομοθεσία περί προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων πέτυχε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Σεράγεβο. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ Γεώργιος Τοσούνης με ανάρτησή του στο LinkedIn, το Γραφείο ΟΕΥ στο Σεράγεβο με επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές της χώρας επέστησε την προσοχή για προϊόν λευκού τυριού με την ονομασία “Grcki Tip Sira” (Ελληνικός Τύπος Τυριού), προέλευσης Ρουμανίας, συσκευασίας της Nordex Food (με έδρα την Δανία) και εισαγωγής στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη από την αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Bingo. Με την επιστολή του ζητούσε την απόσυρση από την αγορά της χώρας του συγκεκριμένου προϊόντος, καταγγέλλοντας παραβίαση της νομοθεσίας προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων.

Κατόπιν της επιστολής αυτής, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε έλεγχο στα κεντρικά της αλυσίδας Bingo, όπου διαπίστωσε τη διακίνηση του λευκού τυριού με την ονομασία “Grcki Tip Sira” και υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις «περί επίκλησης του ελληνικού ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντος Φέτα» και «παραπλανητικών ενδείξεων επί της συσκευασίας για την προέλευση» του υπό εξέταση προϊόντος. Ακολούθως, αποφάσισε την ανάκληση όλων των ποσοτήτων τυριού με την ένδειξη “Grcki Tip Sira” από την αγορά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δικαιώνοντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Ο ρόλος του δισεκατομμυριούχου Σέναντ Τζάμπιτς
Ενδιαφέρον έχουν τα όσα σχολίασε για το θέμα αυτό ο Δημήτρης Μάος, πρώην Γραμματέας ΟΕΥ Α’ στο Σεράγεβο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την προστασία των ελληνικών προϊόντων στη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει για πρώτη φορά την τριετία 2014-2017
για την απαλοιφή της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Φέτα» και παρεμφερών παραπλανητικών ονομασιών ή ενδείξεων από τις συσκευασίες λευκών τυριών άλμης που διατίθενται στην αγορά της χώρας.

Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται από τη μεγάλη αλυσίδα λιανικής Bingo του δισεκατομμυριούχου Σέναντ Τζάμπιτς δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι γνωστός από παλιά για την προώθηση στην αλυσίδα λιανικής του ανταγωνιστικών προς τα δικά μας προϊόντων τουρκικής προέλευσης. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λάο, όταν ο ίδιος υπηρετούσε στο Σεράγεβο είχε καταβληθεί προσπάθεια να μπουν στα ράφια της Bingο ποιοτικά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, «αλλά πάντοτε βρίσκαμε μπροστά μας μια ανεξήγητη αρνητική στάση ως προς τα ελληνικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τις οποίες τους έδιναν οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς για “premium quality” προϊόντα μας όπως η Φέτα ΠΟΠ ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ ήταν περίπου οι ίδιες σε σχέση με ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών (και κυρίως της Τουρκίας)».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ζαγορά Πηλίου: Ολική καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή μήλων

Οι εικόνες από τα κατεστραμμένα σπίτια, χωράφια και δρόμους που άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Daniel” στη Ζαγορά Πηλίου, μαρτυρούν μια βιβλική καταστροφή, η οποία συγχρονίστηκε με την πιο ακατάλληλη περίοδο του χρόνου για τους παραγωγούς: Δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή μήλων. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε σε δέκα ημέρες τη συγκομιδή μήλων, δηλαδή το προϊόν από το οποίο ζει σχεδόν το 100% των κατοίκων σε μία ολόκληρη δημοτική ενότητα που το παράγει σε ποσότητα αποκλειστικότητας, περίπου 90 – 95%», αναφέρει στο FOODReporter ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς (Zagorin). Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης, 5 Σεπτεμβρίου 2023, κατέγραψε 645 mm βροχής.

Δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει καταστραφεί όλο το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας, πολλών χιλιομέτρων και διακλαδώσεων. Επιπρόσθετα, έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο πρόσβασης από Βόλο προς Ζαγορά και το οδικό δίκτυο Ζαγοράς – Χορευτού, όπου στα μέσα της διαδρομής βρίσκονται το συσκευαστήριο και οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

«Επομένως, αν κάποιος έστω καταφέρει να μαζέψει την παραγωγή του, δεν μπορεί προς το παρόν να την παραδώσει», υπογραμμίζει ο κ. Πολίτης, εκφράζοντας έντονα την ανησυχία του σχετικά με το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό αυτήν την στιγμή να προσεγγίσουν όλα τα χωράφια ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς. «Επίσης, αυτήν την στιγμή το χωριό παραμένει χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα ψυγεία μας», προσθέτει. «Έχουν χαθεί πάρα πολλά στρέμματα, έχουν ξεριζωθεί δέντρα και, παράλληλα, κάποιες περιοχές έχουν πληγεί από χαλάζι και ανεμοθύελλα. Η κατάσταση είναι τραγική», σχολιάζει ο Αντώνης Πολίτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη χρονική περίοδο που θα μπορούσε να συμβεί μία τόσο ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή.

Έκκληση για άμεση αποκατάσταση ζημιών σε σπίτια, χωράφια και δρόμους
«Εμείς ζητάμε να ξεκινήσει και να ενεργοποιηθεί άμεσα ένας οργανωμένος μηχανισμός αποκατάστασης, φέρνοντας πολλά μηχανήματα έργου τα οποία πρέπει να δουλεύουν ταυτόχρονα, ζώνη – ζώνη κατά υψόμετρο, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε και, παράλληλα, να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο.

Αυτό ζητάμε, πάντα με σεβασμό στους νεκρούς και στον θρήνο των συμπολιτών μας στην υπόλοιπη Θεσσαλία» αναφέρει στο FOODReporter ο κ. Πολίτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter