Το ακριβό γάλα στην Ελλάδα και οι χαρτογραφήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χαρτογραφήσεις που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αγορές του γάλακτος, της βρεφικής φόρμουλας, του αγελαδινού γιαουρτιού, της φέτας και του τυριού γκούντα, επιχειρώντας να αναλύσει την κατάσταση του ανταγωνισμού σε αυτές, ενώ σκοπός της διοίκησης της Επιτροπής είναι να προτείνει και την έναρξη νέων χαρτογραφήσεων, κυρίως στον τομέα του κρέατος.

Οι χαρτογραφήσεις αποτελούν ένα σχετικά νέο εργαλείο στη «φαρέτρα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται μεταξύ άλλων συστηματική ανάλυση διαφόρων προϊόντων μέσω της δημιουργίας βάσης δεδομένων με barcodes UPC & EAN-13 για 65.000 προϊόντα και χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης για ταυτοποίηση προϊόντων σε ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επίσης συγκριτικές μελέτες τιμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορα προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα. Όπως αναφέρεται στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής, σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης για την πορεία των τιμών στο γάλα, στο τυρί και στο γιαούρτι.

Από τις ακριβότερες χώρες στο γάλα η Ελλάδα
Ειδικά για τις τιμές λιανικής γάλακτος, από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκύπτει ότι η Ελλάδα ως προς τη μέση τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών (1,12€) είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39€) και τη Σουηδία (1,21€), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Εσθονία (2,39€).
Ως προς την τιμή του φρέσκου πλήρους αγελαδινού γάλακτος, από την κατάταξη προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12€) είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα μετά τις Λιθουανία (1,45€), Φινλανδία (1,35€), Εσθονία (1,30€), Σουηδία (1,23€), Γαλλία (1,2€) και Αυστρία (1,19€), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι επίσης η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά τη Λιθουανία (2,25€).

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Από τον Ιανουάριο του 2023 (Δεκέμβριο του 2022 για κάποιες χώρες) παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών γάλατος. Τα διαθέσιμα δεδομένα (έως και τον Ιούνιο του 2023) δείχνουν πως οι τιμές παραγωγού είτε πλησιάζουν τις αντίστοιχες τιμές Ιουνίου 2022 (Ιταλία, Ουγγαρία) είτε ήδη βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα (Ελλάδα, Ρουμανία, Σουηδία). Θα περίμενε λοιπόν κανείς η μείωση τιμής να μεταφερθεί σταδιακά από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη. Είναι γνωστό από πολλές προηγούμενες μελέτες σε άλλες αγορές, πως τέτοια μεταφορά τιμής δεν παρατηρείται με την ίδια ταχύτητα (οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα αλλά πέφτουν αργά) ούτε στο ίδιο μέγεθος (οι τιμές ανεβαίνουν πολύ αλλά πέφτουν λιγότερο). Ωστόσο η διατήρηση των υψηλών τιμών λιανικής πώλησης μάλλον φαίνεται ότι δεν είναι συμβατές ούτε με το κόστος πρώτων υλών ούτε και με το κόστος ενέργειας (που επίσης έχει μειωθεί μέσα στο 2023)».

Στο ενημερωτικό δελτίο παρουσιάζονται επίσης στοιχεία για τρεις κατηγορίες (ΑΕΠ, Τρόφιμα, και Γάλα/Τυρί/ Αυγά) με βάση τον δείκτη Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Parities), ο οποίος μετατρέπει διαφορετικά νομίσματα σε ένα κοινό νόμισμα και, στη διαδικασία μετατροπής, εξισώνει την αγοραστική τους δύναμη με την εξάλειψη των διαφορών στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών αυτών. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, προκύπτει ότι το 2022, σε όρους ΑΕΠ, όταν ο δείκτης Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης στην ΕΕ ισούται με 1, στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήτοι 0,8, ενώ αντίθετα τόσο για την κατηγορία τρόφιμα όσο και για την κατηγορία Γάλα-Τυρί-Αυγά ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

V-Label Awards: Ποιες ελληνικές εταιρείες διεκδικούν βραβείο κοινού για τα plant-based προϊόντα τους

Ανοιχτή είναι πλέον στο κοινό η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα διεθνή βραβεία International V-Label Awards, που αναγνωρίζουν τα καλύτερα vegan προϊόντα της χρονιάς.

Ο φετινός διαγωνισμός, πέρα από τα βραβεία που θα απονείμει η κριτική επιτροπή, περιλαμβάνει και τα Consumers’ Choice Awards, που αποτελούνται από εννέα κατηγορίες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν αποκλειστικά σε προϊόντα τροφίμων και ποτών. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, επιλέγοντας ένα προϊόν από κάθε κατηγορία, και το προϊόν κάθε κατηγορίας με τις περισσότερες ψήφους στο τέλος της διαδικασίας θα αναδειχθεί νικητήριο.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στον διαγωνισμό υπάρχουν συμμετοχές και από ελληνικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

 • Στην κατηγορία των εναλλακτικών των γαλακτοκομικών προϊόντων συμμετέχει η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη με δύο προϊόντα: τα φυτικά επιδόρπια βρώμης Δωδώνη Plant’d και το vegan εναλλακτικό του λευκού τυριού προϊόν Dodoni Plant’d Greek White
 • Στην κατηγορία των σειρών προϊόντων, δύο συμμετοχές έχει η Μπαρμπα Στάθης, με τη σειρά 360ο Plant Based Meal και με τη σειρά «Επιλέγουμε». Επίσης, μία συμμετοχή έχουν και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία για τη σειρά plant-based ροφημάτων και επιδορπίων Καρπός.
 • Τέλος, στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων συμμετέχει η οικογενειακή επιχείρηση 8:26 Histories για το ομώνυμο ελαιόλαδο που παράγει σε ιδιόκτητους ελαιώνες στην Κεντρική Εύβοια από ποικιλίες Μανάκι και Θρουμπολιά Αιγαίου.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας του κοινού θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν διαδικτυακά την 1η Νοεμβρίου. Επιπλέον, οι νικητές θα παρουσιαστούν στην έκθεση Plant Based World Europe, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 15 και 16 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περσινή διοργάνωση των V-Label Awards υπήρχαν αρκετές ελληνικές συμμετοχές, και μάλιστα η σειρά επιδορπίων βρώμης Plant’d της Δωδώνη, που είναι και φέτος υποψήφια σε άλλη κατηγορία, είχε αναδειχθεί μεταξύ των φιναλίστ στην κατηγορία Best FreeFrom.

Πάνω από 50.000 προϊόντα πιστοποιημένα με το σήμα V-Label
Τα International V-Label Awards αποτελούν τα πρώτα διεθνή βραβεία αφιερωμένα στην αναγνώριση της θετικής επίδρασης, της ποιότητας και της καινοτομίας στον χώρο των plant-based προϊόντων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο ελβετικός φορέας V-Label, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του ομώνυμου εμπορικού σήματος. Με το σήμα V-Label, έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 50.000 προϊόντα και 4.300 παραγωγοί vegan και vegetarian προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πώς γίνεται η αναγνώριση ενός νερού ως φυσικού μεταλλικού

Εγκύκλιο αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώρισης των φυσικών μεταλλικών νερών απέστειλε χθες προς όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με την οποία επικαιροποιείται η σχετική διαδικασία που ακολουθείται.Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η αναγνώριση ενός νερού μιας πηγής ως φυσικού μεταλλικού γίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, που εκδίδεται κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν φάκελο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και όλη τη σχετική αλληλογραφία, στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας, στο έδαφος που βρίσκεται η πηγή υδροληψίας. Ο φάκελος προωθείται, τόσο σε έντυπη, όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, στο υπουργείο Υγείας, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, Τμήμα Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Ως προς τα νερά εγχώριας προέλευσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση φυσικών μεταλλικών νερών είναι:

 • Αίτηση του ενδιαφερόμενου (στην περίπτωση που πρόκειται για εταιρεία, προσκομίζεται επιπλέον αντίγραφο του καταστατικού της). Η αίτηση συνοδεύεται με αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας της πηγής υδροληψίας. Στην αίτηση αναφέρεται η ονομασία της πηγής υδροληψίας, η ζητούμενη εμπορική επωνυμία του νερού, η ονομασία κυκλοφορίας του νερού και τυχόν ενδείξεις όπως «χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα», «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο».
 • Υδρογεωλογική μελέτη της πηγής υδροληψίας του υπό αναγνώριση φυσικού μεταλλικού νερού.
 • Πρόσφατες φυσικές, χημικές και φυσικοχημικές αναλύσεις (μία τουλάχιστον για κάθε εποχή του έτους) για την παροχή της πηγής, τη θερμοκρασία του νερού στην πηγή και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το στερεό υπόλειμμα στους 180 και 260 βαθμούς Κελσίου, την αγωγιμότητα, το pH, τα ανιόντα (βορικά, ανθρακικά, χλωριούχα, όξινα ανθρακικά, φωσφορικά, πυριτικά, θειικά κ.α.), τα κατιόντα (αργίλιο, αμμώνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο κ.α.), τα μη ιονισμένα στοιχεία (ολικός οργανικός άνθρακας, ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα κ.α.), τα ιχνοστοιχεία (σίδηρος, ιώδιο, φθόριο, ψευδάργυρος, χρώμιο, κοβάλτιο, κασσίτερος, άζωτο κ.α.).
  Επιπλέον, χημικές αναλύσεις για αντιμόνιο, αρσενικό, βάριο, βόριο, κάδμιο, χρώμιο, χαλκό, κυανιούχα, μόλυβδο, μαγγάνιο, υδράργυρο, νικέλιο, νιτρικά, νιτρώδη και σελήνιο. Επίσης, ανάλυση των εξής ειδικών παραμέτρων: πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, πτητικές οργανικές ενώσεις, τριαλομεθάνια, παρασιτοκτόνα.
 • Πρόσφατες μικροβιολογικές αναλύσεις (μία τουλάχιστον για κάθε εποχή του έτους), για απουσία κολοβακτηριδίων (E. coli) και ολικών κολοβακτηριοειδών σε 250 ml όγκο νερού, απουσία εντεροκόκκων σε 250 ml όγκο νερού, απουσία σπορογόνων, θειαναγωγικών αναερόβιων μικροβίων σε 50 ml όγκο νερού, απουσία πυοκυανικής ψευδομονάδας σε 250 ml όγκο νερού και καταμέτρηση αποικιών επιζώντων μικροβίων ανά χιλιοστόλιτρο νερού σε 22 βαθμούς Κελσίου για 72 ώρες και σε 37 βαθμούς Κελσίου για 24 ώρες. Οι αναλύσεις για την καταμέτρηση τους θα πρέπει να γίνουν εντός 12 ωρών από τη δειγματοληψία και τα δείγματα νερού να μεταφερθούν υπό συνθήκες ψύξης. Σημειώνεται ότι μία τουλάχιστον δειγματοληψία για χημικές, φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις θα πρέπει να έχει διενεργηθεί με ευθύνη της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η πηγή ή η γεώτρηση.
 • Πιστοποιητικό καταλληλότητας από άποψη ραδιενέργειας το οποίο εκδίδεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
 • Υπόδειγμα ετικέτας με την οποία θα κυκλοφορεί το εμφιαλωμένο νερό στο εμπόριο.
 • Άδεια χρήσης νερού ( για βιομηχανική χρήση – εμφιάλωση).
 • Υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται ότι «το νερό δεν υπόκειται σε επεξεργασία απολύμανσης» και, εάν υπόκειται σε κάποια κατεργασία ή όχι. Σε περίπτωση που υπόκειται να αναφερθεί το είδος της κατεργασίας.
 • Έκθεση υγειονομικής αναγνώρισης της πηγής υδροληψίας του νερού το οποίο προορίζεται για αναγνώριση ως φυσικό μεταλλικό, από την οποία θα διαπιστώνεται αν η πηγή υδροληψίας βρίσκεται σε απόλυτα υγιεινό περιβάλλον και έχει πλήρη τεχνική και υγειονομική προστασία έναντι εστιών και γενικά κινδύνων ρύπανσης και μόλυνσης.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter