Pelopac: Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων με βαρύ πυροβολικό τις εξαγωγές

Χρονιά ισχυρής ανάπτυξης τζίρου ήταν το 2022 για την Pelopac, χάρη στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε χώρες πέραν την ευρωπαϊκής αγοράς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, κατά το περασμένο έτος ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 29,95 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 42,5% σε σχέση με το 2021 (21 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση αυτή του τζίρου προήλθε αποκλειστικά από τις πωλήσεις σε αγορές τρίτων χωρών, που έφτασαν τα 27,72 εκατ. ευρώ, έναντι 18,56 εκατ. το 2021. Αντίθετα, οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά υποχώρησαν στα 869.173 ευρώ, έναντι 1,04 εκατ. το 2021, και οι πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, στα 1,36 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η αύξηση του τζίρου αποδίδεται σε σημαντικές τοποθετήσεις που έκαναν οι υφιστάμενοι πελάτες της Pelopac σε νέες αγορές και αλυσίδες λιανικής, καθώς και στην αύξηση του παραγωγικού δυναμικού μέσω επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν, της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων με νέους πελάτες, της ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και της μεγάλης αποθεματοποίησης των πελατών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς μεταφορές, αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η αύξηση των πωλήσεων δεν ήταν αρκετή για να φέρει και αύξηση κερδοφορίας, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν πέρυσι – είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα έξοδα διάθεσης το 2022 εκτοξεύτηκαν από τα 2,04 εκατ. ευρώ στα 5,33 εκατ.. Έτσι, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας μειώθηκαν στα 1,24 εκατ. ευρώ, έναντι 1,92 εκατ. το 2021, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε κέρδη 963.062 ευρώ, έναντι 1,92 εκατ. το 2021.

Στη διάρκεια του 2022, το τμήμα ανάπτυξης νέων προϊόντων της Pelopac επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη προϊόντων τύπου spreads, antipasti και ιδιαίτερες ελιές, καθώς και στην ανάπτυξη ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Επίσης, συνεχίστηκε η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω του προγράμματος Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αυξημένη διάρκεια ζωής. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, έπειτα από οριζόντια παράταση.

Εξορθολογισμός των αποθεμάτων
Για το 2023, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει πως οι αγορές επανέρχονται σε μια κανονικότητα, χάρη στη μείωση των προβλημάτων στις μεταφορές και του προηγούμενου αυξημένου κόστους σε υλικά και ενέργεια, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς στις διάφορες αγορές να επαναφέρουν τα αποθέματα τους σε φυσιολογικές ποσότητες, εξομαλύνοντας την προηγούμενη κατάσταση. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, οι παραγγελίες που έγιναν για να καλυφθεί η προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση λόγω νέων τοποθετήσεων, ξεπέρασαν σημαντικά τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπερβολικά αποθέματα στην αλυσίδα διανομής. Ο εξορθολογισμός των αποθεμάτων επέφερε μία πτώση πωλήσεων στο α’ εξάμηνο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ο λόγος που θα γίνουν ανατιμήσεις σε τρόφιμα και το Σεπτέμβριο

Σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε τιμές προϊόντων τροφίμων στο ράφι του σούπερ μάρκετ φαίνεται πως οδηγούμαστε μέσα στον Σεπτέμβριο του 2023.

Το νέο κύμα ανατιμήσεων, αν και αναμένεται πιο συγκρατημένο από τα προηγούμενα, φαίνεται ότι είναι υπαρκτό φαινόμενο και η αγορά, τόσο η βιομηχανία όσο και το λιανεμπόριο, το περιμένουν.

Παρότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του όγκου πωλήσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη απώλεια μεριδίων σε επιμέρους κατηγορίες, φαίνεται ότι συγκεκριμένες βιομηχανίες δεν μπορούν να το αποφύγουν.

Η νέα αύξηση των τιμοκαταλόγων φαίνεται πως έχει κυρίως να κάνει με την αύξηση στα χρηματοοικονομικά κόστη, καθώς ήρθε η ώρα της έναρξης της αποπληρωμής των κεφαλαίων που άντλησαν οι επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τις στρατηγικές εξάπλωσης των δραστηριοτήτων τους.

Η αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια έκανε ακόμη πιο «ακριβό» το χρήμα. Οι απώλειες στα περιθώρια κέρδους θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με νέες ανατιμήσεις. Αρκετές προμηθεύτριες εταιρείες είχαν ήδη προκαταβολικά συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους τους, ώστε είναι αδύνατο να τα… σπρώξουν περαιτέρω προς τα κάτω.

Η επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στα επενδυτικά επεκτατικά σχέδια των εταιρειών και τα νέα δεδομένα στη μεταπανδημική περίοδο
Πρόκειται για μια μεταπανδημική στρατηγική που κυριάρχησε στην αγορά των τροφίμων και τώρα φαίνεται να προκαλεί το σπιράλ ανόδου των τιμών: Ουκ ολίγες εταιρείες μπήκαν σε νέες κατηγορίες, δοκίμασαν νέα πράγματα, για να εισπράξουν κέρδη και από άλλες κατηγορίες, να μη χάσουν σε όγκο, αλλά και για να διατηρήσουν σχέσεις σταθερής ισχύος με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τα πολλά προϊόντα διαφορετικών κωδικών, ακόμη και οι μικρές διαφοροποιήσεις με πολλαπλούς κωδικούς στην ίδια διατροφική κατηγορία ήταν μια τακτική για να κρατούν οι εταιρείες το χώρο τους στο ράφι, σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού, πριν έρθει η ενεργειακή κρίση και οι πρώτες ανατιμήσεις.

Στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η συγκεκριμένη στρατηγική είχε γίνει δεκτή είτε με ενθουσιασμό, είτε με αμηχανία από τους λιανέμπορους, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποθαρρύνθηκε. Οι βιομήχανοι συνέχισαν τα μεγαλόπνοα σχέδια επέκτασης με νέους κωδικούς. Όμως τώρα είναι που τα επενδυτικά πακέτα επιβάλλεται να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Στο μεταξύ, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο απορρόφησε μια ενεργειακή, μια εφοδιαστική και μια πληθωριστική κρίση, δεν βρίσκεται τελικά σε θέση να προσφέρει τους τζίρους και τις συνολικές αξίες πωλήσεων που είχε προϋπολογιστεί στα αρχικά επενδυτικά πλάνα επέκτασης δραστηριοτήτων των εταιρειών. Οπότε, μία νέα, ποσοστιαία μικρότερη, αλλά βέβαιη, ανατίμηση των προϊόντων μοιάζει αναπόφευκτη. Όλα αυτά μοιάζουν ως έσχατο μέτρο, πριν συμβεί το μεγάλο… ξεσκαρτάρισμα κωδικών, το οποίο όπως φαίνεται θα επιφέρει η συνολική μείωση όγκων πωλήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πώς η Lidl μπορεί να «κοντράρει» την Aldi και στις ΗΠΑ

Στο μυαλό των περισσότερων Ευρωπαίων καταναλωτών, Aldi και Lidl αποτελούν τους δύο ισχυρούς «πόλους» της αγοράς των discounters. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όμως, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, με την Aldi να έχει θέσει γερές βάσεις στην αμερικανική αγορά, ενώ τη Lidl να προσπαθεί να διεισδύσει τα τελευταία χρόνια, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές των καταναλωτών. Τους λόγους για αυτήν τη διαφορετική πορεία της Aldi και της Lidl στις ΗΠΑ επιχειρεί να εξηγήσει σε εκτενή ανάλυσή της η εταιρεία dunnhumby. Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Aldi διαθέτει παρουσία στις ΗΠΑ από το 1976 και είναι σήμερα η 13η μεγαλύτερη αλυσίδα στη χώρα, με τζίρο 27 δισ. δολαρίων και μερίδιο αγοράς 2,1%, ενώ η Lidl πραγματοποίησε την είσοδό της στην αγορά το 2017 και σήμερα κατέχει μερίδιο 0,3% (περίπου 4,5 δισ. δολάρια).

Είναι όμως ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η dunnhumby, από το 2017 και μετά η ανάπτυξη της Aldi ήταν ταχύτερη από αυτήν της Lidl, ενώ από τα τέλη του 2020 και μετά η Aldi είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14%.

Επιπλέον η Aldi, αποσπά μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού των καταναλωτών για τα ψώνια του σπιτιού, παρότι η Lidl έχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, ενώ φαίνεται να έχει και μεγαλύτερο συναισθηματική δέσιμο με τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Πού «σκοράρει» καλύτερα η Aldi
Γιατί όμως οι καταναλωτές έχουν τόσο ψηλά την Aldi; Σύμφωνα με την dunnhumby, η Aldi «σκοράρει» ψηλά στη συνείδηση των πελατών ως προς τη συνέπεια των τιμών της, τη συμπεριφορά του προσωπικού απέναντι στους πελάτες, την ταχύτητα των ταμείων, την ποικιλία φυσικών και βιολογικών προϊόντων, καθώς και στην αντίληψη ότι η αλυσίδα βοηθά τους αγοραστές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Επίσης, παρότι η Lidl έχει σχεδόν διπλάσιους κωδικούς και μεγαλύτερα καταστήματα από τα Aldi, οι δύο αλυσίδες βρίσκονται πολύ κοντά στη συνείδηση του καταναλωτή ως one-stop shops, ενώ η Aldi υπερτερεί στις θετικές απαντήσεις στο ερώτημα «έχει τη σωστή ποικιλία προϊόντων για μένα» – με άλλα λόγια, η Aldi φαίνεται ότι πετυχαίνει στην ιδέα του «more with less», κάνοντας την αγοραστική εμπειρία να φαίνεται πιο εύκολη και προσωποποιημένη για τους καταναλωτές. Ένα άλλο σημείο υπεροχής της Aldi είναι η ξεκάθαρη εταιρική ταυτότητά της: οι Αμερικάνοι γνωρίζουν τις αξίες και τα πιστεύω της, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει και για τη Lidl, ενδεχομένως λόγω και της σύντομης μέχρι τώρα παρουσίας της στις ΗΠΑ.

Τι μπορεί να κάνει η Lidl;
Όμως η dunnhumby υπογραμμίζει πως η Lidl έχει τα δυνατά της σημεία που μπορούν στο μέλλον να την καταστήσουν σημαντικό παίκτη και στην αμερικανική αγορά.Εν

δεικτικά αναφέρονται ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών με ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα πιστότητας και η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει για τη διείσδυση της εφαρμογής της Lidl για κινητά. «Αν μπορέσουν να αναβαθμίσουν την εξατομίκευση από λίγο κάτω από το μέσο όρο προς τα ανώτερα κλιμάκια -δημιουργώντας πιο στοχευμένες επικοινωνίες, προωθήσεις, προσφορές πιστότητας και ποικιλία για τους αγοραστές- θα έχουν μία πραγματικά μοναδική πρόταση αξίας που θα τους τοποθετήσει ως ηγέτη της αγοράς στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Με λίγη υπομονή από την ηγεσία της καθώς η αγορά πλησιάζει ένα είδος νέας κανονικότητας, και με αυξημένη εστίαση σε ορισμένα σημεία -τη μηχανή εξατομίκευσής της, τις προωθητικές επικοινωνίες της με τους πελάτες για να δημιουργήσει μία σαφή, διαφοροποιημένη και ηχηρή ταυτότητα και την είσοδό της σε περιοχές της Δύσης προτού εδραιωθεί η Aldi- η Lidl θα μπορούσε να έχει ένα μέλλον στις ΗΠΑ εξίσου λαμπρό με την Aldi», επισημαίνεται στην έκθεση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Barilla Hellas: Η Barilla Romania έφερε τον τζίρο στο +41,6%

Η αύξηση του τζίρου του ομίλου Barilla Hellas σε ποσοστό άνω του 40% το 2022 δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τη συρρίκνωση της κερδοφορίας, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν πέρυσι στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Barilla Hellas ανήλθε το 2022 σε 115,54 εκατ. ευρώ, έναντι 81,61 εκατ. ευρώ το 2021, αυξήθηκε δηλαδή κατά 41,57%, μία αύξηση που αποδίδεται κυρίως στην ενοποίηση της θυγατρικής εταιρείας Barilla Romania, η οποία ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό τη διεύρυνση της παρουσίας της μητρικής Barilla Hellas στην Ευρώπη μέσω της χονδρικής πώλησης τροφίμων στη Ρουμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναλύοντας τον κύκλο εργασιών του ομίλου για το 2022, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύχθηκε από τα 63,05 εκατ. ευρώ στα 71,21 εκατ., η εμπορική του δραστηριότητα εκτοξεύθηκε από τα 18,56 εκατ. ευρώ στα 44,33 εκατ. ευρώ, μία αύξηση προερχόμενη εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό (έφτασε το 2022 τα 28,92 εκατ. ευρώ, έναντι 2,11 εκατ. το 2021).

Όμως την ώρα που ο τζίρος του ομίλου αυξανόταν το 2022 κατά 41,57%, το κόστος πωληθέντων εκτοξευόταν κατά 61,51% σε ετήσια βάση (74,84 εκατ. ευρώ, έναντι 46,34 εκατ. το 2021), λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας, συσκευασίας και logistics, καθώς και των υψηλότερων επενδύσεων σε εμπορικούς μοχλούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου να περιοριστούν στα 899.190 ευρώ, έναντι 3,34 εκατ. το 2021, ενώ τα κέρδη του ομίλου μετά από φόρους κατήλθαν σε 502.176 ευρώ, έναντι 2,51 εκατ. το 2021. Μάλιστα, σε επίπεδο εταιρείας το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε οριακές ζημίες 47.013 ευρώ, έναντι κερδών 2,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Αναμένει σταθερό τζίρο και όγκο πωλήσεων το 2023
Τόσο ο όμιλος όσο και η εταιρεία Barilla Hellas συνέχισαν εξάλλου το 2022 το επενδυτικό τους σχέδιο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, πλήρως χρηματοδοτούμενο από ίδια κεφάλαια. Όσον αφορά στην πορεία των brands του ομίλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, το 2022 η μάρκα Barilla κατάφερε να καλλιεργήσει περαιτέρω την premium θέση της στην ελληνική αγορά ζυμαρικών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η ισχυρή ανάπτυξη της σειράς σαλτσών και πέστο Barilla, με αύξηση της διείσδυσης και του μεριδίου στην αγορά αυτή. Αναφορά γίνεται επίσης και στη σχετική ανάπτυξη της επωνυμίας Wasa στην κατηγορία των ξηρών καρπών, με γνώμονα την καινοτομία και την επέκταση της διανομής της.

Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει πως η σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους (πρώτες ύλες, ενέργεια, συσκευασία, logistics) ενδέχεται να συνεχίσει να ασκεί πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και του ομίλου, ενώ με βάση τη διαφαινόμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή στον κύκλο εργασιών και στους όγκους πωλήσεων της Barilla Hellas. Η παραγωγή ζυμαρικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 47 εκατομμύρια κιλά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Select Bakery: 5 νέες θέσεις εργασίας έφερε η επένδυση των 2,1 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε από την εκτελεστική γραμματεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η έναρξη ισχύος της ωφέλειας ως φορολογική απαλλαγή ύψους €741.383,18 για την επιχείρηση Select Bakery. Η εταιρεία «Αρτοποιία Σελέκτ» είχε υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, ως προς το καθεστώς ενισχύσεων της γενικής επιχειρηματικότητας, για συμβατική επένδυση συνολικού οριστικοποιημένου ύψους €2.118.237,66, αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια της επιχείρησης.

Η επένδυση αφορά την επέκταση της δυναμικότητας της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής αρτοσκευασμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, στο δήμο Ωραιοκάστρου. Το έργο έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και το συνολικό του κόστος οριστικοποιήθηκε κατά €15.000 χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικά εγκεκριμένο επιλέξιμο κόστος.

Η σχετική φορολογική απαλλαγή που αποδόθηκε αποτελεί το 35% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους. Η απόδοση εγκρίθηκε αφότου ελέγχθηκε ότι πληρούνται οι όροι για τη διατηρήσης των υπαρχουσών 182 θέσεων εργασίας της επιχείρησης και της δημιουργίας 5 νέων θέσεων, με παράλληλη διατήρηση και του ποσοστού των πτυχιούχων εργαζόμενων στην εταιρεία στο 22,22%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καλάθι του Νοικοκυριού: Τι ισχύει για ξεχωριστά σημεία πώλησης και επώνυμα προϊόντα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το ανανεωμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού», μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για ένα διευρυμένο καλάθι, που πέρα από τις 56 κατηγορίες προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση, θα περιλαμβάνει και το «καλάθι σχολικών προϊόντων», με 11 κατηγορίες σχολικών προϊόντων που θα πρέπει να ενταχθούν για την περίοδο έως και τις 3 Οκτωβρίου.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, με βάση την υπουργική απόφαση, για καταστήματα με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 1.000 τ.μ. ορίζεται ως υποχρεωτική η ύπαρξη ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα του «καλαθιού σχολικών προϊόντων», καθώς και ενός ακόμα ξεχωριστού σημείου πώλησης όπου διατίθενται τα προϊόντα (κατ’ελάχιστον) των εξής κατηγοριών: Ρύζι, ψωμί για τοστ, μακαρόνια Νο6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, φακές (ή φασόλια ή ρεβίθια), γάλα εβαπορέ, χυμός τομάτας διατηρημένος, αυγά, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λευκή ζάχαρη, ελληνικός καφές, στιγμιαίος καφές, απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα, τροφές για σκύλους και τροφές για γάτες. Η υποχρέωση για ξεχωριστό σημείο πώλησης των σχολικών προϊόντων τίθεται σε ισχύ από τις 6 Σεπτεμβρίου, και η υποχρέωση για ξεχωριστό σημείο πώλησης των επιλεγμένων κατηγοριών από το Καλάθι του Νοικοκυριού τίθεται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου. Τονίζεται ότι για όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι δεν τηρούν τις παραπάνω υποχρεώσεις, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Σε ποιες κατηγορίες μπαίνουν υποχρεωτικά και επώνυμα προϊόντα
Επισημαίνεται ότι για τις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Καλάθι του Νοικοκυριού θα πρέπει να εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας (από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία): Ρύζι, μακαρόνια Νο6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, φακές, φασόλια, ρεβίθια, γάλα φρέσκο πλήρες, γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι αγελαδινό χωρίς γεύσεις, γιαούρτι αγελαδινό χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά, χυμός τομάτας διατηρημένος και κατεψυγμένα λαχανικά. Όσον αφορά στη συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων προς το υπουργείο Ανάπτυξης από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, αυτή θα είναι και πάλι εβδομαδιαία και οι κατάλογοι θα πρέπει να αποστέλλονται κάθε Τετάρτη έως τις 9 το πρωί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter