ΑΠΣΙ Πίνδος: Στα σκαριά νέο εργοστάσιο ζωοτροφών

Την κατασκευή μίας νέας μονάδας παρασκευής ζωοτροφών δυναμικότητας 20 έως 40 τόνων ανά ώρα δρομολογεί ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος (ΑΠΣΙ Πίνδος) στις εγκαταστάσεις του έξω από τα Ιωάννινα, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία Van Aarsen. Όπως γνωστοποίησε η ολλανδική εταιρεία, πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο παρασκευής τροφής για κοτόπουλα, στο οποίο η Van Aarsen θα παράσχει όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, σιλό, χαλύβδινες κατασκευές, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και συστήματα αυτοματοποίησης.

Σε ανάρτησή της στο LinkedIn, η ολλανδική εταιρεία αναφέρει ότι η ανάπτυξη του έργου εξελίσσεται καλά και οι πρώτες εργασίες ενδέχεται να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. «Ευχαριστούμε την Πίνδο για την εμπιστοσύνη της και την ευχάριστη συνεργασία! Ειδικές ευχαριστίες στον πρόεδρο Ανδρέα Δημητρίου, τον γενικό διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα και σε ολόκληρη την τεχνική ομάδα», σημειώνει η Van Aarsen. Σημειώνεται ότι ο ΑΠΣΙ Πίνδος διαθέτει ήδη ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών με οργανωμένο σύστημα διαχείρισης, συντήρησης εξοπλισμού και ποιοτικού ελέγχου στην Πεδινή Ιωαννίνων.

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία και ανά ώρα παράγονται μέχρι 40 τόνοι έτοιμης ζωοτροφής, που διατίθεται άμεσα στους παραγωγούς είτε με ιδιόκτητα σιλοφόρα οχήματα του συνεταιρισμού, είτε ενσακισμένη. Έχει δυναμικότητα 40 τόνων ανά ώρα με δύο γραμμές παραγωγής των 20 τόνων ανά ώρα. Η πρώτη γραμμή παραγωγής κατασκευάστηκε το 2001 και η δεύτερη το 2006. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ετήσια παραγωγή να ξεπερνάει τους 220.000 τόνους.

Επενδυτικό πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ
Η επένδυση του ΑΠΣΙ Πίνδος στο νέο εργοστάσιο ζωοτροφών εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που τρέχει ο ΑΠΣΙ Πίνδος για το διάστημα 2020 – 2024 και έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του συνεταιρισμού που έχουν προκύψει από την ταχύτατη ανάπτυξη των οικονομικών του μεγεθών την τελευταία δεκαπενταετία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών του ΑΠΣΙ Πίνδος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007, όταν ανερχόταν στα 150 εκατομμύρια ευρώ: Το 2011 έφτασε τα 180 εκατ. ευρώ, το 2016 έσπασε το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ, το 2017 έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 έπιασε το ιστορικό ρεκόρ των 286 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ΑΠΣΙ Πίνδος το μερίδιο αγοράς του συνεταιρισμού ανέρχεται στο 37%.
Ο συνεταιρισμός δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τις οικονομικές του καταστάσεις για το 2022, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου διεγράφη από το Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), σε εφαρμογή της πρόσφατης κατάργησης της διάταξης περί προαιρετικής εγγραφής αγροτικών συνεταιρισμών στο ΓΕΜΗ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ευρωπαϊκή έκκληση προς περιορισμό προώθησης προϊόντων υψηλών σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά

Για την ανάγκη νομοθετικού περιορισμού της διαφήμισης και προώθησης σε παιδιά προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά (HFSS) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Οργανισμός Ευρωπαίων Καταναλωτών (The European Consumer Organisation, BEUC).
Σύμφωνα με την έκθεση «From Influence to Responsibility», ο BEUC αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «επιβλαβείς εμπορικές πρακτικές» για προώθηση τέτοιων προϊόντων μέσω των social media και ιδίως, μέσω περιεχομένου που παράγουν influencers, χρησιμοποιώντας σε πολλά video, stories ή reels τα ίδια τα προϊόντα.

Ο BEUC καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «αναδιάρθρωση» της σχετικής νομοθεσίας. Άλλωστε, η Οδηγία που αφορά το marketing προϊόντων τροφίμου (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά) προς παιδιά και εφήβους, δηλαδή άτομα ηλικίας έως 16 ετών, είναι προγραμματισμένο να βρεθεί προς αναθεώρηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ο BEUC τίθεται ξεκάθαρα υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου, ανάλογης με αυτή που ισχύει στη Γαλλία.
Στα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών που διεξήγαγε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο BEUC, άνω του 50% των Ευρωπαίων καταναλωτών παραδέχονται ότι επηρεάζονται ευθέως ως προς την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών που προτείνονται από influencers.

Αντίστοιχη καταναλωτική έρευνα, η οποία έχει τεθεί υπόψη του BEUC και διεξήχθη -με πελάτη τη Rakuten- σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία δείχνει ότι ανάμεσα σε καταναλωτές που δείχνουν engagement σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το 41% παραδέχεται ότι ανακάλυψε νέα προϊόντα ή εξ ολοκλήρου νέα brands μέσα από περιεχόμενο που ανεβάζουν influencers και το 80% έχει αγοράσει έστω και μια φορά προϊόντα μέσα από τα links που περιέχονται στο συνολικό διαφημιστικό περιεχόμενο των influencers.

Προτείνεται νέος ορισμός για το influencer marketing
Ο BEUC προτείνει νέο ορισμό στο influencer marketing ως «την ενέργεια όπου ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο επικοινωνεί μέσω ηλεκτρονικών Μέσων συγκεκριμένο περιεχόμενο που έχει σκοπό να προωθήσει άμεσα ή έμμεσα, αγαθά, υπηρεσίες ή άλλα προς πώληση υποκείμενα με εμπορικό σκοπό σε κοινό με το οποίο το πρόσωπο έχει αναπτύξει σχέσεις και δεσμούς μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης ή όχι και χρησιμοποιώντας επιχειρηματικά μοντέλα εμπορικής υποκριτικής προς οικονομικό όφελος». Η πρόταση του BEUC προβλέπει επίσης διαχωρισμό των σχετικών προτεινόμενων απαγορεύσεων ως προς το μέγεθος κοινού που έχει το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ως προς τη συχνότητα που δημιουργεί περιεχόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί εμπορικό και συχνότητα με την οποία πραγματοποιεί χορηγούμενες διαφημίσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ως προς την υιοθέτηση συγκεκριμένης μάρκας στο προφίλ του προσώπου, σύμφωνα με όρους συμβολαίου ή όχι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter