Circana: Στο 9,5% η μεσοσταθμική αύξηση τιμής προϊόντων FMCG στο πρώτο πεντάμηνο του 2023

Αύξηση 9,3% κατέγραψε η συνολική αξία τροφίμων και ποτών στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση Μαΐου 2023 της Circana.

Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη αύξηση αξίας πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς ήταν 7,7%. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έτρεξε με 11,4%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,8% το Μάιο, ενώ η Circana στο Market View Μαΐου καταγράφει αύξηση πληθωριστικών πιέσεων κατά 4,7% στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο.

Συνολικότερα, στα προϊόντα ταχείας κατανάλωσης (FMCGs) η Circana είδε αύξηση αξίας πωλήσεων κατά 12,4%, μεγαλύτερη από το 11,6% του Απριλίου και σημαντική, όσο επιβραδύνονται οι αυξητικές τάσεις ως προς τον πληθωρισμό τροφίμων. Πράγματι, η αύξηση της τιμής των FMCGs στο φετινό πρώτο πεντάμηνο έφθασε το 9,5%, ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με το 10%, στο οποίο είχε διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μεταξύ του συνόλου των ταχέως διακινούμενων αγαθών (FMCGs), τα τρόφιμα, γραμμωτού κώδικα και επί ζυγίω προϊόντων εν συνόλω, καταλαμβάνουν το 81,5% της συνολικής αξίας πωλήσεων, έναντι 81,7% που καταλάμβαναν έως το φετινό Μάρτιο. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, τα συσκευασμένα τρόφιμα γραμμωτού κώδικα αύξησαν αξία πωλήσεων κατά 9,1%, έναντι οριακής μείωσης κατά 0,1% στο πρώτο πεντάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 9,8% ως προς την αξία πωλήσεών τους έλαβαν τα επί ζυγίω προϊόντα έναντι 8,8% στο φετινό πρώτο τρίμηνο. Ένας από τους υπαρκτούς λόγους που οδήγησαν στην περαιτέρω αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα ήταν το Πάσχα του φετινού Απριλίου.

Αύξηση ανά τεμάχιο και αύξηση αξίας ανά ξεχωριστή κατηγορία τροφίμων
Η πώληση τεμαχίων FMCG προϊόντων αυξήθηκε κατά 4,1% τον Μάιο 2023, δηλαδή για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά το 2,2% του Απριλίου, που είχε ακολουθήσει τη βουτιά -κατά 5,4%- του Μαρτίου. Ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες ταχέως διακινούμενων αγαθών, την πρωτιά στην αύξηση τεμαχίων είχαν τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς (Health and Beauty), κατά 2,6%, τα προϊόντα καθαριότητας και νοικοκυριού (Household FMCGs) παρουσίασαν μείωση συνολικών πωλούμενων τεμαχίων κατά 0,7% και οριακή αύξηση, κατά μόλις 0,1%, για τα προϊόντα FMCG που αφορούν τρόφιμο.

Μία από τις πλέον αξιοσημείωτες αυξήσεις ως προς την αξία πωλήσεων στις ξεχωριστές κατηγορίες τροφίμων, σύμφωνα με το Market View της Circana, αφορά τα σνακ, τα οποία αυξήθηκαν κατά 13,9% στο πεντάμηνο έναντι 10,4% στο τρίμηνο. Στην ίδια λογική, τα κατεψυγμένα τρόφιμα εμφάνισαν άνοδο αξίας πωλήσεων κατά 8,2% στο πεντάμηνο του 2023, έναντι 6,3% στο τρίμηνο και τα μαγειρικά συμπληρώματα άνοδο κατά 6,6% έως το τέλος Μαΐου, έναντι μόλις 2,9% του πρώτου τριμήνου του 2023. Τη μεγαλύτερη επιβράδυνση ανόδου αξίας πωλήσεων εμφανίζουν τα αλκοολούχα ποτά στο πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, κατά 4,4%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Στην Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας Θανόπουλος, ΟΚ και ΙΕΛΚΑ

Τρία ακόμα συνδεδεμένα μέλη εντάχθηκαν στην Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας. Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης έκανε αποδεκτή την αίτηση ένταξης των αλυσίδων Ο.Κ! Anytime Markets και Θανόπουλος, ενώ αίτηση για ένταξη στην ΕΣΕ, ως συνδεδεμένο μέλος, έκανε και το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), η οποία έγινε επίσης δεκτή από το ΔΣ της ΕΣΕ.

«Η Ένωσή μας μεγαλώνει σταδιακά και γίνεται όλο και πιο συμπεριληπτική έχοντας πλέον μέλη από διαφορετικές τυπολογίες αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ευχαριστούμε τα νέα μας μέλη για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και δεσμευόμαστε να εκπροσωπούμε όλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε όλα τα καίρια ζητήματα που προκύπτουν», δήλωσε ο Απόστολος Πεταλάς, Γενικός Διευθυντής της ΕΣΕ.

Σημειώνεται ότι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας ήταν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης, Lidl Ελλάς, Metro ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας). Το έβδομο μέλος της Ένωσης έγινε στα τέλη Ιουνίου η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Όσο για τα επόμενα βήματα της ΕΣΕ, αυτά αναμένεται να ξεδιπλωθούν σε συνέντευξη Τύπου εντός του Σεπτεμβρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ProDrinks: Αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή για το Ξινό Νερό Φλώρινας

Την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Ξινό Νερό Φλώρινας σε όλη την Ελλάδα αναλαμβάνει με άμεση ισχύ η εταιρεία ProDrinks, μετά από μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της Ξινό Νερό Μονομετοχική Α.Ε. ΟΤΑ στις 3 Ιουλίου, ενώ νωρίτερα φέτος είχε οριστεί τριμελής επιτροπή για τη διερεύνηση και τον καθορισμό των όρων για την υλοποίηση εμπορικής συμφωνίας αποκλειστικής διανομής.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης η εταιρεία απευθύνθηκε σε δικηγορική εταιρεία, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει για τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης εμπορίας και αποκλειστικής διανομής.

Η δικηγορική εταιρεία αποφάνθηκε ότι η Ξινό Νερό έχει το δικαίωμα να αναθέσει απευθείας τη διανομή των προϊόντων της σε φορέα ελεύθερης επιλογής της, κι έτσι η εταιρεία, κατόπιν σχετικής πρότασης από την ProDrinks, προχώρησε στη σύναψη σύμβασης μαζί της.

Τι προβλέπει η σύμβαση
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης, οι δύο πλευρές συνεργάζονται αδιαλείπτως επί εννέα συναπτά έτη στη διάθεση σε πανελλαδική κλίμακα του προϊόντος Ξινό Νερό σε όλες τις διαθέσιμες και διατιθέμενες εμφιαλώσεις, «έχοντας σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στους διακινούμενους όγκους, δοθέντος ότι σε ετήσια βάση επιτυγχάνεται διψήφιος ρυθμός ανάπτυξη».

Πλέον, οι δύο πλευρές προχωρούν σε συμφωνία για την αποκλειστική διανομή, πώληση και προώθηση των προϊόντων Ξινό Νερό σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η αποκλειστική διανομή περιλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων από την ProDrinks τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική και μέσω όλων των διαθέσιμων δικτύων πώλησης στον τελικό καταναλωτή (εθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, υπεραγορές, κλειστές αγορές, εκπτωτικές αλυσίδες κλπ).

Ειδικά ως προς το Δήμο Αμύνταιου Φλώρινας, η Ξινό Νερό θα μπορεί να διαθέτει εκ παραλλήλου τα προϊόντα της στην τοπική αγορά, υπό τον όρο ότι τα προϊόντα δεν θα μεταπωλούνται στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Σημειώνεται ότι η σύμβαση καλύπτει και τυχόν νέα προϊόντα παραγωγής, εμφιάλωσης και εν γένει εμπορίας της εταιρείας.

Το προφίλ της ProDrinks
H ProDrinks, με έδρα τον Ασπρόπυργο, ιδρύθηκε το 2007 από τους Λουκά και Σπύρο Σπυρόπουλο, με κύριο αντικείμενο τη διανομή αλκοολούχων ποτών, χυμών, αναψυκτικών και νερών. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σουηδική μάρκα Kopparberg (από το 2014) και την ισπανική Felix Solis (από το 2015), ενώ το 2017 έκανε άνοιγμα στα hard spirits, εντάσσοντας στο portfolio της τα προϊόντα του αγγλικού οίκου Ramsbury. Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκουν επίσης το ιταλικό νερό San Benedetto, οι ιταλικοί οίκοι αφρωδών οίνων Montelliana και Tosti, καθώς και οι χυμοί και τα φρουτοποτά Viva.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις, το 2021 η ProDrinks παρουσίασε πωλήσεις ύψους 4.763.836,78 ευρώ, αυξημένες κατά 65,8% σε σχέση με το 2020, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 331.865,92 ευρώ, έναντι ζημιών 631.866,84 ευρώ το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter