Synergia Hellenic Fund IV: Επένδυση 6,65 εκατ. Ευρώ στην Pot & Pan ΑΕ

Η Hellenic Capital Partners, ως διαχειρίστρια για λογαριασμό του αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών Synergia Hellenic Fund IV, σύναψε σύμβαση με την ΠΟΤ και ΠΑΝ Foodservice, με αντικείμενο την επένδυση 6,65 εκατ. ευρώ, μέσα από την έκδοση ισόποσου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Το δάνειο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2027, διατηρώντας δυνατότητα παράτασης και ουσιαστικά προαναγγέλλει την επένδυση του private equity μέσω μετοχών που θα λάβει.

Αυτήν τη στιγμή, μέτοχοι στην Pot & Pan ΑΕ είναι οι Ιωάννης Τουτζιαρίδης (66,95%) και Κωνσταντίνος Μπινιάρης (33,05%). Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΟΤ και ΠΑΝ Foodservice ανέρχεται σε €677.375, διαιρεμένο σε 135.475 μετοχές, ονομαστικής αξίας €5,00 η καθεμία.

Η παραπάνω επένδυση εξηγεί την οριστική ακύρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου 2023 και στην οποία είχε αναφερθεί πρόσφατα το FOODReporter.

Η ειδική άδεια για να επικυρωθεί η πολλαπλάσια οικονομική επένδυση του Synergia Hellenic Fund IV στην Pot & Pan ΑΕ μέσω της σύμβασης επένδυσης δόθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τρίτης 20 Ιουνίου 2023.

Προηγουμένως, είχε κριθεί άγονη η σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας λόγω έλλειψης απαρτίας.

Η γενική συνέλευση της ανώνυμης εταιρείας δεσμεύτηκε πλέον για οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη ενέργεια που θα συνοδεύσει τη σύμβαση επένδυσης.

Η φιλοσοφία του επενδυτικού κεφαλαίου συμμετοχών
Το Synergia Hellenic Fund IV, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Σπύρο Παπαδάτο, μαζί με τη Μαρία Σαρρή και τον Chief Information Officer Νικόλα Γκιούρα, αμφότερους ως partners του έργου του private equity, είχε ήδη από το 2018 εκφράσει το σκοπό «επένδυσης σε εδραιωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με δημιουργία προστιθέμενης αξίας» δίχως οριοθετημένη κλαδική στόχευση επενδύσεων, με αντίστοιχο στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων προς επένδυση «άνω των 50 εκατ. ευρώ».

Οι τομείς τροφίμων και αγροδιατροφικού τομέα, τουρισμού, περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας είχαν προταχθεί προς επενδυτική προτεραιότητα.

Η Pot & Pan ΑΕ δεν έχει ακόμη εκδώσει οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2022, αλλά το οικονομικό έτος 2021 η εταιρεία είχε καταγράψει κύκλο εργασιών 12,9 εκατ. ευρώ, με μείωση κατά 50,22% σε σύγκριση με το 2020.

Ακόμη, στη χρήση 2021 σημείωνε μεικτά κέρδη 2,58 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 20,02% επί της αξίας πωλήσεων κι επίσης, ζημίες EBITDA ύψους €711.79,50 και ζημίες μετά φόρων ύψους €1.021.539,12.

Σημειώνεται ότι η Pot & Pan ΑΕ αποτελεί μικρομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Νέα εποχή στις μετρήσεις του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου

Από την 1η Ιουλίου 2023 μετρά σε live χρόνο μέσω συνδεδεμένου συστήματος scanning data πωλήσεων από τις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ Lidl η Circana. Συνεπώς, στα τέλη Ιουλίου η Circana θα είναι σε θέση να στείλει τον πρώτο ολοκληρωμένο μήνα με τα πλήρη στοιχεία της νέας διευρυμένης βάσης του οργανωμένου λιαμεμπορίου, με τη συμπερίληψη της Lidl Ελλάς, κάτι που κάνει ήδη και η NielsenIQ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, οι προμηθευτές σούπερ μάρκετ που αποτελούν πελάτες της Circana έχουν ήδη λάβει ενημέρωση στα τέλη Ιουνίου για τη διεύρυνση της βάσης στοιχείων, με την προσθήκη της Lidl. Η προσθήκη έγινε, άλλωστε, στα πλαίσια κεντρικής συμφωνίας της Schwarz Group με τις εταιρείες μετρήσεων Circana και NielsenIQ και αφορά όλες τις κατηγορίες σούπερ μάρκετ: Ξηρό φορτίο, προϊόντα ψυγείου, κατεψυγμένα, μαναβική, μαζί και με όγκους και συνολική αξία πωλήσεων ιδιωτικής ετικέτας. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και άλλες χώρες, βρίσκονται ανάμεσα στις επιλέξιμες χώρες αυτής της κεντρικής συμφωνίας.

Στο πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των συστημάτων για τη διεύρυνση της βάσης δεδομένων από σούπερ μάρκετ
Η Circana χρησιμοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να πραγματοποιήσει την τεχνική σύγκλιση και διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα της Lidl, ώστε τα δεδομένα που λαμβάνει να αφορούν πραγματικά στοιχεία πωλήσεων από πλειοψηφικό αριθμό καταστημάτων Lidl, ίδιου μεγέθους με τα διαθέσιμα δεδομένα και καταστήματα και των υπόλοιπων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που υπόκεινται στις σχετικές μετρήσεις.

Η παγκόσμια συμφωνία με τις αντίστοιχες διεθνείς διευθύνσεις της Circana και της NielsenIQ εξασφαλίζει ότι και για την Ελλάδα Circana και NielsenIQ θα έχουν πρόσβαση στα ίδια ακριβώς στοιχεία πωλήσεων.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια θέληση και της ίδιας της Lidl και αποτελεί σημείο καμπής στον τομέα των μετρήσεων στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς αλλάζει το σύνολο των σούπερ μάρκετ. Θα έλεγε κανείς ότι η παγκόσμια συμφωνία, συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα, δείχνει ότι η γερμανική αλυσίδα και αντίστοιχα, ο όμιλος Schwarz συμπεριλαμβάνουν τη χώρα μας στις επιχειρησιακές προτεραιότητές τους. Τούτο θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως το δεύτερο βήμα περαιτέρω συνεννόησης της Lidl με την υπόλοιπη ελληνική αγορά οργανωμένου λιανεμπορίου, μετά και την προσχώρηση στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) στα τέλη του φετινού Μαΐου.

Η Circana Ελλάδος έχει ενημερώσει τους πελάτες της ότι θα προχωρήσει σε αναδρομικές εκθέσεις δεδομένων για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά και για τα πλήρη δωδεκάμηνα των ετών 2020, 2021 και 2022 με αναδρομικές εκθέσεις μήνα με μήνα, ώστε να δώσει την πλήρη εικόνα των τελευταίων 3,5 ετών στη διευρυμένη πια βάση δεδομένων πωλήσεων σούπερ μάρκετ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αγορά Ναταλί και Αραμπατζής Cash & Carry μέλη του ΕΛΟΜΑΣ και με τη βούλα

Έπεσαν οι υπογραφές στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΟΜΑΣ στις 6 Ιουλίου 2023 και η Αγορά Ναταλί, με 13 σούπερ μάρκετ σε Ημαθία (Νάουσα) και Θεσσαλονίκη και η Αραμπατζής Cash & Carry, με ένα, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έγιναν και τυπικά μέλη του Ομίλου.

Οι νέες προσθήκες μέσα σε έναν μήνα (Κάντζας, Μυλωνάκης Cash & Carry αρχικά και Αγορά Ναταλί και Αραμπατζής Cash & Carry πιο πρόσφατα) έχουν σκορπίσει αισιοδοξία στον ΕΛΟΜΑΣ για την εκ νέου αύξηση της ισχύος του Ομίλου ως ένα επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έμαθε το FOODReporter, οι προμηθευτές ενημερώθηκαν ήδη την ίδια ημέρα των υπογραφών για την εξυπηρέτηση των αμέσως επόμενων παραγγελιών. «Είναι κάτι το διαφορετικό, αλλάζει η υπόστασή μας. Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς είναι ορατό ότι θα απολαμβάνουμε πλέον αναβαθμισμένες παροχές που θα μειώσουν τα κόστη», δήλωσε στο FOODReporter ο CEO της Αγοράς Ναταλί, Ιωάννης Μπούκας, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ανάπτυξη νέων καταστημάτων εξετάζει η Αγορά Ναταλί
Ο κ. Μπούκας αποκάλυψε ακόμη ότι η Αγορά Ναταλί εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων καταστημάτων στο προσεχές διάστημα, κάτι που έκρινε ως αναμενόμενη εξέλιξη ο ίδιος, δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης των καταστημάτων οργανωμένου λιανεμπορίου όλων των ειδών, σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο της Circana, όσο και της NielsenIQ. Σημείωσε ότι για την ώρα η αλυσίδα θα διατηρήσει το δικό της φυλλάδιο προσφορών. Σταδιακά θα εντάξει σε αυτό ενιαίες προσφορές προϊόντων από τον ΕΛΟΜΑΣ και αντίστοιχα, θα εισέλθει στο φυλλάδιο του Ομίλου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter