Ήπειρος: Βλέπει ανάπτυξη και το 2023 με ώθηση από τις εξαγωγές

Ισχυρή ανάπτυξη άνω του +30% κατέγραψε το 2022 ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας Ήπειρος, συγκριτικά με το 2021, όμως η προ φόρων κερδοφορία της συρρικνώθηκε σχεδόν στο μισό, σε μία χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Ήπειρος, το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα 87,38 εκατ. ευρώ, έναντι 66,12 εκατ. το 2021 (+32,14%), ενώ και τα μικτά κέρδη κινήθηκαν ανοδικά, ανερχόμενα στα 7,60 εκατ. ευρώ, έναντι 6,96 εκατ. το 2021 (+9,21%). Αντίθετα, τα κέρδη προ φόρων ήταν μειωμένα κατά 44,72% και διαμορφώθηκαν στα 1,75 εκατ. ευρώ, έναντι 3,17 εκατ. το 2021, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους έκλεισε στα 1,71 εκατ. ευρώ, έναντι 2,55 εκατ. το 2021.

Αναμένει ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το «μείγμα» πωλήσεων της γαλακτοβιομηχανίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Περίπου τα τρία τέταρτα των πωλήσεων της Ήπειρος διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, κάτι που δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν πέρυσι αύξηση και στις τρεις προσδιοριζόμενες γεωγραφικές περιοχές: στην ελληνική αγορά (από τα 50,78 εκατ. ευρώ του 2021 στα 64,18 εκατ. το 2022), στην ευρωπαϊκή αγορά (από τα 11,26 εκατ. στα 17,99 εκατ.) και στις αγορές τρίτων χωρών (από τα 4,09 εκατ. στα 5,21 εκατ.).

Όμως καθώς η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών παρουσιάζει σημάδια κάμψης, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που, αν και επιβραδύνονται, παραμένουν ισχυρές για τα ελληνικά νοικοκυριά, η Ήπειρος στρέφει όλο και περισσότερο το βλέμμα της στο εξωτερικό: όπως αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για τη χρήση 2022, φέτος αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων της εταιρείας στο εξωτερικό, «με δυνατότητα οι πωλήσεις αυτές να καλύψουν πιθανή μικρότερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά».Γενικά πάντως, η διοίκηση της Ήπειρος εκτιμά πως η πορεία της εταιρείας αναμένεται να είναι κερδοφόρα και κατά την τρέχουσα περίοδο, ποντάροντας στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και στη στρατηγική που ακολουθεί, που έχουν θέσει τις βάσεις ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς των τυροκομικών προϊόντων και να αναπτύσσεται συνεχώς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΙΟΝ: Τι κρατά από το 2022, τι θεμέλια έχει θέσει για το μέλλον

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την απόκτηση του ελέγχου της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ από την Bespoke Holdings, συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΙΟΝ για το 2022 δίνει μια εικόνα για το τι ήταν αυτό που είδε ο επιχειρηματίας στην ελληνική εταιρεία που τον ώθησε να επενδύσει σε αυτήν.

Σταθερός ο τζίρος σε επίπεδο ομίλου, παρά τη μείωση των εξαγωγών
Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της ΙΟΝ για το 2022; Ότι παρά τις προκλήσεις μίας χρονιάς που κατά γενική ομολογία εξελίχθηκε απρόβλεπτα και με πολλές δυσκολίες, η ιστορική σοκολατοβιομηχανία κατάφερε να κρατήσει τα οικονομικά της μεγέθη: σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις του 2022 υποχώρησαν ελαφρώς, στα 121,03 εκατ. ευρώ (2021: 121,69 εκατ.), ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,19 εκατ.

ευρώ, ανερχόμενος σε 117,88 εκατ. ευρώ, έναντι 116,69 εκατ. (+1,02%) κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κι αυτό χάρη στην αύξηση κατά 3,57% των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά (από τα 102,96 εκατ. ευρώ στα 106,64 εκατ. ευρώ), που υπερκάλυψε την πτώση των εξαγωγών κατά 18,13% (από τα 13,73 εκατ. στα 11,24 εκατ.). Γεγονός που δείχνει ότι η ΙΟΝ παραμένει κυρίαρχο brand στην ελληνική αγορά της σοκολάτας και δεν επηρεάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις. Άλλωστε, η «στροφή» των καταναλωτών προς προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για εξοικονόμηση χρημάτων είναι κάτι το οποίο δε φαίνεται να αγγίζει ιδιαίτερα τον κλάδο της σοκολάτας, όπου οι καταναλωτές παραμένουν συνήθως «πιστοί» στις αγαπημένες τους μάρκες.

Το κέρδος από την πώληση της θυγατρικής Interion στη Βουλγαρία
Όμως πέρα από τον τζίρο, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στην κερδοφορία της ΙΟΝ για το 2022: σε επίπεδο εταιρείας, η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε οριακά, φτάνοντας τα 7,56 εκατ. ευρώ (2021: 7,33 εκατ.). ενώ σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε από τα 10,04 εκατ. ευρώ στα 7,43 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους πωλήσεων (από τα 73,75 εκατ. ευρώ στα 80,77 εκατ.). Δηλαδή παρά τα αυξημένα κόστη σε μία «τρελή» χρονιά, τουλάχιστον σε επίπεδο εταιρείας η κερδοφορία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2021. Και σε αυτό βοήθησε και η πώληση των μετοχών που κατείχε η ION στη θυγατρική της Interion στη Βουλγαρία, από την οποία η ελληνική εταιρεία αποκόμισε κέρδος 5.395.883,31 ευρώ.

Επενδύσεις και καινοτομίες με το βλέμμα στο μέλλον
Όμως σημαντικό στοιχείο για την ΙΟΝ είναι ότι έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τη συνέχιση της ανάπτυξής της στο μέλλον. Το 2022 η εταιρεία συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα, πραγματοποιώντας επενδύσεις ύψους 3,44 εκατ. ευρώ, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας ώστε να εξασφαλίσει σταθερή ανταγωνιστική παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν, καθώς, όπως σημειώνει η διοίκηση της ΙΟΝ, «ο εκσυγχρονισμός απαιτεί προσαρμογή σε πρότυπα οργάνωσης και παραγωγής τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές».

Παράλληλα, η ΙΟΝ παρακολουθεί τις τάσεις που ενισχύονται στις διεθνείς αγορές και σε μικρότερο βαθμό (ακόμα) στην Ελλάδα, με σημαντικότερη την αυξημένη ζήτηση για πιο υγιεινά προϊόντα, και ενισχύει αντίστοιχα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με προϊόντα που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει light εκδοχές δημοφιλών προϊόντων της με στέβια, αλλά και vegan εκδοχές της ΙΟΝ αμυγδάλου και της ΙΟΝ φουντουκιού, ενώ μεταξύ των πιο πρόσφατων λανσαρισμάτων της είναι και η σειρά από μπάρες πρωτεΐνης ION Protein, που επίσης καλύπτουν την αυξημένη καταναλωτική ανάγκη για πρόσληψη πρωτεΐνης. Πρόκειται για καινοτόμα λανσαρίσματα που θα έλεγε κανείς ότι απευθύνονται λιγότερο στον σημερινό καταναλωτή και περισσότερο στον καταναλωτή του αύριο – ή ακόμα καλύτερα, στον σημερινό καταναλωτή, ώστε να «εκπαιδευθεί» και να εξελιχθεί στον καταναλωτή του αύριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μέλοξ: Πατέντα μοριακής γαστρονομίας ανεβάζει επίπεδο την υψηλή ελληνική εστίαση

Την προσπάθεια επέκτασης των γαστρονομικών επιλογών της ελληνικής εστίασης αναλαμβάνει το έργο Μέλοξ, που αναφέρεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών τροφίμων, ελαιολάδου και όξεος.Σύμφωνα με τον Στέλιο Δρυ, διευθύνοντα σύμβουλο της Food Standard, το έργο που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στοχεύει στο να πατεντάρει λύσεις υψηλής γαστρονομίας με διαφορετικές υφές και καινοτόμους γαστρονομικούς συνδυασμούς με προέλευση από την ελληνική αγροδιατροφή. «Τα προϊόντα Μέλοξ μπορούν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα την ελληνική γαστρονομία, επειδή οι σεφ θα λαμβάνουν ήδη έτοιμους premium συνδυασμούς τροφών σε υφές που δεν είναι mainstream και άρα, θα είναι πιο εύκολο να εξελίξουν τα πιάτα που θα σερβίρουν στην ελληνική Ho.Re.Ca.», εξήγησε ο κ. Δρυς.

Καινοτόμα προϊόντα, ως προσθήκη στις διατροφικές και μαγειρικές επιλογές, φέρνουν επιπρόσθετη αξία
Η σειρά προϊόντων περιλαμβάνει: Άμμο ελαιολάδου με αιθέριο έλαιο μανταρινιού, άμμο ελαιολάδου με αιθέριο έλαιο ρίγανης, αφρό ελαιολάδου με αιθέριο έλαιο λεμονιού, τζελ ξυδιού με αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, σκόνη ξυδιού με αιθέριο έλαιο λεμονιού, τζελ ελαιολάδου με μαϊντανό. Πρόκειται για προϊόντα μοριακής γαστρονομίας, που περιλαμβάνουν ενσωμάτωση αρωματικών συστατικών, τριών διαφορετικών τρόπων για το ελαιόλαδο και δύο για το ξύδι. Μία από τις συνεπικουρικές προκλήσεις ήταν η αξιοποίηση των συστατικών των αιθέριων ελαίων από την ελληνική αγροδιατροφή σε τρόφιμο που θα απολάμβανε, βάσει παρασκευής, προστιθέμενη αξία, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Σέρκο Χαρουτουνιάν.

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα αποτελεί υπεργολάβο του προγράμματος.Στόχος των παρασκευών Μέλοξ είναι το πατεντάρισμά τους στην ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος, το οποίο μετρά ήδη δύο χρόνια ερευνών. Η πρώτη απεύθυνση εκτιμάται ότι αφορά τον τουρισμό, οι απαιτήσεις του οποίου ως προς την εστίαση κρίνονται ως αυξημένες κατά μέσο όρο. «Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό προϊόν, η εξαγωγή του μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον τετραπλασιασμό της τιμής στην καινούρια αλυσίδα αξίας», συμπλήρωσε ο κ. Δρυς. «Για να αποκτήσουν επιπλέον αξία τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, πρέπει να μπουν και στο τραπέζι», πρόσθεσε ο κ. Χαρουτουνιάν.

Στόχος είναι και η ενδυνάμωση της προϊοντικής γκάμας ελαιολάδου και ξυδιού.Η ολοκλήρωση των ερευνών γίνεται από το εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τις προκλήσεις της φυσικής και χημικής «μεταμόρφωσης» της πρώτης ύλης και της εύρεσης κατάλληλων προσθέτων. Η οργανοληπτική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε ως προς την όψη, την οσμή και τη γεύση από 15 εκπαιδευμένους γευσιγνώστες στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο οργανοληπτικών δοκιμών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter