ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Η ένταξη στην ΕΣΕ που δείχνει το δρόμο στους επόμενους

Το έβδομο μέλος της Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) αποτελεί η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕ έκανε αποδεκτή την αίτηση ένταξης της αλυσίδας στην ένωση ως τακτικό μέλος. Υπενθυμίζεται ότι τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΕ ήταν οι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης, Lidl Ελλάς, Metro ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας). Όσο για το ενδεχόμενο μετά την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός να προστεθούν και άλλες αλυσίδες στο δυναμικό της ΕΣΕ, αυτό θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανό, με εταιρείες όπως οι Market In και Bazaar να είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.

Όμως η στόχευση της ΕΣΕ δεν περιορίζεται στις μεγάλες αλυσίδες, αλλά επεκτείνεται και σε μικρότερες, μην αποκλείοντας και μεμονωμένα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, εφόσον το επιθυμούν. «Φιλοδοξία μας είναι γενικά να μπουν και πολύ μικροί, όσο ευρύτερη κάλυψη του κλάδου έχουμε, τόσο το καλύτερο», είχε αναφέρει πρόσφατα ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, φανερώνοντας τις προθέσεις της ένωσης.

Όσο για τα επόμενα βήματα της ΕΣΕ, αυτά αναμένεται να ξεδιπλωθούν σε συνέντευξη Τύπου που αναμένεται ότι θα διοργανώσει η ένωση εντός του Σεπτεμβρίου.

Αντιμέτωπη με πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός
Σημειώνεται ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και σήμερα λειτουργεί 450 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζομένους, μετά και την εξαγορά της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες (ΣΥΝΠΑ). Μία εξαγορά που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2022, όμως τώρα μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όχι για ουσιαστικούς, αλλά για τυπικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, στις 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει σε τμήμα ώστε να εξετάσει το κατά πόσον η υποβολή της γνωστοποίησης της εξαγοράς από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός είχε γίνει εκπρόθεσμα, με την έκθεση του αρμόδιου εισηγητή να είναι υπέρ της επιβολής προστίμου στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Σημειώνεται ότι, εφόσον αποφασιστεί η επιβολή προστίμου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτό θα είναι ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ, όμως μπορεί να φτάσει έως και το 10% του κύκλου εργασιών, καθώς κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπ’όψιν η οικονομική ισχύς των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

The Mart: Πού επένδυσε 110,7 εκατομμύρια ευρώ το 2022

Σε επενδύσεις ύψους 110,7 εκατομμυρίων ευρώ για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις προχώρησε η The Mart το 2022, μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε για την αλυσίδα από ισχυρή αύξηση τζίρου και κερδοφορίας, παρά τις προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, μέσα στο 2022 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά των ακινήτων εννέα καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., τα οποία η εταιρεία μίσθωνε μέχρι την ημερομηνία αγοράς τους, καθώς και δύο ακόμα βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. περίπου, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά. Επίσης, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε ψυκτικές εγκαταστάσεις και εξεδόθησαν οι άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οκτώ καταστήματα, με στόχο τη μείωση της επίπτωσης της αύξησης του κόστους της ενέργειας στα αποτελέσματα, καθώς και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων συνοδεύτηκε και από σημαντική αύξηση του δανεισμού της εταιρείας για τη χρηματοδότησή τους: τα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχονταν στα 80,84 εκατ. ευρώ, από τα 20,99 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου 72,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των ακινήτων των εννέα καταστημάτων, ενώ προέβη επίσης στη σύναψη δύο νέων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 13,9 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Αυξημένος τζίρος και κερδοφορία
Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της The Mart, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 407,14 εκατ. ευρώ, έναντι 342,37 εκατ. το 2021, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν στα 83,28 εκατ. ευρώ, έναντι 70,28 εκατ. το 2021.Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 22,74 εκατ. ευρώ, έναντι 18,87 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 10,82 εκατ. ευρώ, έναντι 6,38 εκατ. το 2021. Όσον αφορά στην καταβολή μερίσματος, για τη χρήση 2022 το διοικητικό συμβούλιο θα εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη μη διανομή μερίσματος.

Πλήρης κάλυψη της αγοράς της Πάρου
Οι εκτιμήσεις της διοίκησης της The Mart για το 2023 αφορούν στη διατήρηση ικανοποιητικής κερδοφορίας, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης και παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας. Για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής, ξεκίνησε η πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου 2023 λειτουργεί το νέο Κέντρο Διανομής της αλυσίδας στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ..

Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατά το 2022 είχε 13 υποκαταστήματα (Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αναψυκτικά: Ποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφάνισαν τις συμφερότερες, τις υψηλότερες, τις συχνότερες και τις διαρκέστερες προσφορές

Δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μεταβολή σε όρους προωθητικών ενεργειών και διάρκειας στην ευρύτερη κατηγορία των αναψυκτικών στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 για το ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Pockee Market Intelligence.

Εστιάζοντας συγκεκριμένα στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My market, Μασούτης και Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), βλέπουμε ότι το μέσο ποσοστό έκπτωσης μειώθηκε κατά 2,1% μονάδες, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία που παρέχει η υπηρεσία Pockee Market Intelligence για το πρώτο πεντάμηνο του 2023, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για το έτος 2022, παρατηρούμε ότι στη συνολική κατηγορία των αναψυκτικών, το μέσο βάθος έκπτωσης στις προσφορές εντός σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 1,4%. Αντίστοιχα, μειώθηκε στις προσφορές φυλλαδίου κατά 2,5% και στις καμπάνιες τηλεοπτικών προσφορών κατά 2%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανεξάρτητων προσωποιημένων προσφορών που «έτρεξαν» σε κάθε επιμέρους Μέσο, παρατηρείται αύξηση σε απόλυτα νούμερα στις προσφορές φυλλαδίου, με 38 περισσότερες ενέργειες, ενώ, ταυτόχρονα, έγιναν τρία λιγότερα τηλεοπτικά σποτ, με συμμετοχή προϊόντων της κατηγορίας.

Κατά μέσο όρο, πέντε έως έξι από τις δέκα ενέργειες που γίνονται στην κατηγορία των αναψυκτικών από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αφορούν προσφορές εντός καταστήματος. Οι τρεις έως και τέσσερις ολοκληρωμένες προσφορές για κάθε δέκα προωθητικές ενέργειες αφορούν προσφορές φυλλαδίου και μία στις δέκα αφορά τηλεοπτικές προσφορές.

Σε όρους βάθους έκπτωσης, το υψηλότερο μέσο ποσοστό έκπτωσης αφορά τις τηλεοπτικές προσφορές (30%), με εκπτώσεις κατά 8,1% υψηλότερες σε σύγκριση με τις προωθητικές ενέργειες που αφορούν προσφορές εντός καταστήματος (21,9%), και 10.2% υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές των προσφορών φυλλαδίου, οι οποίες τελικώς καταλαμβάνουν μερίδιο 19,8%.

Ο ηγετικός ρόλος των Σκλαβενίτης και My market στο σύνολο των προωθητικών ενεργειών
Συγκριτικά με τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, στο χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως και Μάιο του 2023, στην ευρύτερη κατηγορία των αναψυκτικών, τα σούπερ μάρκετ My market και Σκλαβενίτης ήταν οι δύο αλυσίδες που κατέγραψαν αύξηση σε όρους προωθητικών ενεργειών και διάρκειας αυτών, κατά 10,3% και 18,6% αντίστοιχα στα My market και κατά 9,5% και 11,3% αντίστοιχα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Κοιτώντας αποκλειστικά τις προσφορές φυλλαδίου, συνολικά συμμετείχαν 38 περισσότερες ενέργειες στην κατηγορία των αναψυκτικών, σε σύγκριση με τους πρώτους πέντε μήνες του 2022. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τα φυλλάδια προσφορών της αλυσίδας My market, με 28 περισσότερες προωθητικές ενέργειες φυλλαδίου. Επίσης, στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, τα My market απολάμβαναν και το μεγαλύτερο αριθμό ενεργειών, αλλά και τη μεγαλύτερη διάρκεια στο συγκεκριμένο Μέσο προβολής. Μείωση τόσο σε όρους ενεργειών όσο και διάρκειας αυτών, κατέγραψε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Ωστόσο, η ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν η αλυσίδα με το υψηλότερο σταθμισμένο βάθος έκπτωσης στις προσφορές φυλλαδίου (23,3%) και έπειτα, ακολούθησαν τα My market, με 20,5%.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2023, προβλήθηκαν μόλις τρεις λιγότερες τηλεοπτικές προσφορές στην ευρύτερη κατηγορία των αναψυκτικών, με την Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) και τα καταστήματα My market να έχουν τις περισσότερες τηλεοπτικές προσφορές στην κατηγορία. Σημειώνεται ότι η διάρκεια των τηλεοπτικών προσφορών για αναψυκτικά στα καταστήματα Γαλαξίας είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τους υπόλοιπες αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου που εισφέρουν με σχετικά στοιχεία στην υπηρεσία Pockee Market Intelligence. Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές προσφορές της κατηγορίας, η Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) εμφανίζει το υψηλότερο σταθμισμένο βάθος έκπτωσης, με 37% και ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, με 30,2%.

Επίσης, το μεγαλύτερο μερίδιο tailor-made προωθητικών ενεργειών για το διάστημα Ιανουάριος έως Μάιος τους 2023 στις πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναφοράς της Pockee Market Intelligence για τη συνολική κατηγορία των αναψυκτικών, αφορά τα καταστήματα My market. Βέβαια, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκει στην αλυσίδα Σκλαβενίτης, με ποσοστό 29,5%. Το μεγαλύτερο μέσο βάθος έκπτωσης στην κατηγορία, καταγράφεται επίσης στη Σκλαβενίτης με 22,7% και ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, με 22,4%.

Προωθητικές ενέργειες στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανά υποκατηγορία αναψυκτικών
Αναφορικά με τις προωθητικές ενέργειες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ανά υποκατηγορία αναψυκτικών για το πρώτο πεντάμηνο του 2023, στα αναψυκτικά τύπου Cola, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκει στη Σκλαβενίτης με 27,8%. Ακολουθούν τα My market, με 23,6% και η ΑΒ Βασιλόπουλος, με 21,3%. Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης εμφανίζεται στην αλυσίδα Μασούτης, με ποσοστό 28,1%. Η ΑΒ Βασιλόπουλος ακολουθεί με μέσο ποσοστό προσφορών 26%.

Στην υποκατηγορία της λεμονάδας, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκει και πάλι στην αλυσίδα Σκλαβενίτης, με 30,8%. Ακολουθεί ΑΒ Βασιλόπουλος, με 28,3% και έπονται τα My market με 20,1%. Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης μοιράζονται Σκλαβενίτης και My market, καθώς καταλαμβάνουν από 25,4%. Η ΑΒ Βασιλόπουλος ακολουθεί, με μέσο ποσοστό προσφορών 25,3%.

Στην πορτοκαλάδα, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκει στα καταστήματα My market, με 25,5%. Aκολουθεί η Σκλαβενίτης, με 25,4% και στη συνέχεια, η ΑΒ Βασιλόπουλος με 23,3%. Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης έχουν και πάλι οι Σκλαβενίτης και My market με ποσοστό από 25,6%, για κάθε αλυσίδα. Ακολουθούν οι ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης, με μέσο ποσοστό προσφορών 24,7% έκαστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Στη δυναμική υποκατηγορία των Tonic και της σόδας, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκει στα καταστήματα My market, με 25,5%. Ακολουθεί κατά πόδας η Σκλαβενίτης, με 25,4% και έπεται η ΑΒ Βασιλόπουλος, με 23,3%. Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης έχουν οι Σκλαβενίτης και MyMarket με ποσοστό από 25,6% η καθεμία και ακολουθούν ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης, με μέσο ποσοστό προσφορών 24.7% έκαστη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

V-Label: Καταναλωτική στροφή στις παραδοσιακές γεύσεις και τα έτοιμα γεύματα φυτικής προέλευσης

Σύμφωνα με το όγδοο ενημερωτικό δελτίο της V-Label, υπάρχουν διάφορες χρήσιμες τακτικές βάσει των οποίων ενισχύεται περισσότερο η αξία των φυτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, λόγω της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, οι καταναλωτές κάθε ηλικίας και οικονομικού υπόβαθρου αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες για να αντιμετωπίσουν το καθημερινό υψηλό κόστος ζωής, καταβάλλοντας προσπάθειες να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη κι όταν αγοράζουν τα βασικά προϊόντα τροφίμων και ποτών. Επομένως, βάσει των στοιχείων της V-Label, οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιστοί στα επώνυμα προϊόντα φυτικής προέλευσης, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε προϊόντα που συνδυάζουν την καλή ποιότητα με την προσιτή τιμή.

Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές για να ενισχυθεί η καταναλωτική αντίληψη ως προς την αξία των φυτικών brand, είναι η στροφή προς την πώληση προϊόντων τα οποία διευκολύνουν τους καταναλωτές «χρονικά», καθώς οι ίδιοι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να μαγειρέψουν.

Συγκεκριμένα, το 70% των καταναλωτών λέει ότι τρώει πρωινό επτά ημέρες την εβδομάδα και το 72% αναφέρει ότι καταναλώνει μεσημεριανό επτά ημέρες την εβδομάδα.

Οι επωνυμίες και οι έμποροι λιανικής μπορούν να ανταποκριθούν επισημαίνοντας πόσο εύκολα και γρήγορα προετοιμάζονται τα προϊόντα τους, αξιοποιώντας την εν λόγω τακτική στο έπακρο.

Το 80% των καταναλωτών παγκοσμίως αναζητά παραδοσιακές γεύσεις
Κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές συχνά τείνουν να εκδηλώνουν νοσταλγικά συναισθήματα, αναπολώντας το παρελθόν και λαχταρώντας για πιο απλούς χρόνους χωρίς άγχος. Αυτό έχει άμεση επίδραση και στην αγοραστική συμπεριφορά τους, καθώς οι ίδιοι αναζητούν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα.
Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για τις επωνυμίες να μάρκετινγκ τακτικές οι οποίες είναι προσανατολισμένες στις αγαπημένες all time classic γεύσεις του παρελθόντος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη V-Label, το 80% των καταναλωτών παγκοσμίως αναζητά παραδοσιακές γεύσεις.

Η βιώσιμη συσκευασία μετράει
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της V-Label, το 74% των καταναλωτών παγκοσμίως ανησυχεί για το περιβάλλον. Η εν λόγω τάση αντικατοπτρίζεται και στην αγοραστική τους συμπεριφορά, καθώς το 46% αναφέρει ότι θα αφήνει πίσω στο ράφι ένα προϊόν το οποίο θεωρούν ότι δεν έχει βιώσιμη συσκευασία.
Οι καταναλωτές θέλουν συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον και για αυτόν τον λόγο δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί τουλάχιστον μία φορά.
  • Η συσκευασία προέρχεται από ανακυκλώσιμα υλικά.
  • Η συσκευασία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
  • Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κατασκευή της συσκευασίας έχουν περιοριστεί.

Ετικέτες που παρέχουν άμεσα πληροφορίες για ένα προϊόν
Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών θέλει ετικέτες που μπορούν να παρέχουν άμεσα τις πληροφορίες του προϊόντος, κάτι που είναι απολύτως λογικό καθώς οι καταναλωτές τείνουν να χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να επιλέξουν τι θα αγοράσουν.

Οι ετικέτες που εκδίδονται από φορείς πιστοποίησης, όπως η V-Label, δημιουργούν επίσης εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, επιλύοντας το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας που αντιμετωπίζουν συχνά οι καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, το 50% περίπου των παγκόσμιων καταναλωτών λέει ότι εμπιστεύεται τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται από μάρκες στην κατηγορία τροφίμων/ποτών σε σχέση με τη συσκευασία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter