Market In: Συνέχεια στην ενδοοικογενειακή κόντρα με δύο αγωγές

Ένα ακόμα (διπλό) επεισόδιο «παίζει» στη μακρά ενδοοικογενειακή διαμάχη της οικογένειας Ράμμου, δύο και κάτι χρόνια μετά τον θάνατο του «πατριάρχη» της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Market In, Θωμά Ράμμου. Συγκεκριμένα, η κόρη του Θωμά Ράμμου, Μαργαρίτα, κατέθεσε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δύο αγωγές κατά της διοίκησης της Market In (της οποίας ηγείται η αδελφή της, Ευλαμπία Ράμμου), με τις οποίες ζητά την ακύρωση αποφάσεων που έχει λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων και το διοικητικό της συμβούλιο το φθινόπωρο του 2022.

Η επίμαχη απόφαση
Πιο συγκεκριμένα, με την πρώτη αγωγή της, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 3 Μαρτίου, η Μαργαρίτα Ράμμου ζητά να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2022, με την οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Market in η χορήγηση ειδικής άδειας κατάρτισης δύο συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων κυριότητας της εταιρείας στη Λευκάδα με την «Δουκάτο Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» που είχαν συναφθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2021. Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 2021 και της οποίας ηγείται ο Πέτρος Χαροντάκης, αντιπρόεδρος της Market In που συνδέεται οικογενειακά με την Ευλαμπία και τη Γιαννούλα Ράμμου. H επίμαχη απόφαση αφορά σε δύο ακίνητα της Market In στην Κατούνα, ένα έκτασης 879,33 τ.μ. και ένα έκτασης 914,97 τ.μ., που εκμισθώθηκαν στην «Δουκάτο» για είκοσι χρόνια το καθένα (από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2041), έναντι μηνιαίου μισθώματος 300 ευρώ+ΦΠΑ για το πρώτο και 1.450 ευρώ+ΦΠΑ για το δεύτερο.

Το ξενοδοχείο «Δουκάτο» και η αντίδραση της Μαργαρίτας Ράμμου
Τα δύο ακίνητα ως ενιαίο σύνολο αποτελούν την εγκαταλελειμμένη ξενοδοχειακή μονάδα «Δουκάτο» και, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης, τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν ήταν αξιοποιήσιμα από την εταιρεία, λόγω εκτεταμένων ζημιών και φθορών τους, ενώ το ξενοδοχείο ήταν διάτρητο από παντού, εντελώς ακατάλληλο για χρήση και κινδυνεύει με κατάρρευση. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση, την περίοδο που ζούσε ακόμη και διοικούσε τη Market In ο Θωμάς Ράμμος, είχε κατ’ εντολή του λάβει χώρα μια πρώτη εκτίμηση του κόστους ανακαίνισης και ανακατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς και του χρόνου που θα απαιτείτο κατά προσέγγιση για την αποπεράτωση του έργου.

Το ελάχιστο κόστος είχε τότε (αρχές του 2021) εκτιμηθεί στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ, ενώ οι απαιτούμενες εργασίες θα διαρκούσαν πολλούς μήνες. Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε από τον Θωμά Ράμμο ως απολύτως ασύμφορη η ανακαίνιση – ανακατασκευή του ξενοδοχείου και προκρίθηκε από τον ίδιο η εκμετάλλευσή του μέσω της εκμίσθωσης, έτσι ώστε ο μισθωτής να αναλάβει ο ίδιος το σύνολο του κόστους της ανακαίνισης, όπως και τον επιχειρηματικό κίνδυνο.Να σημειωθεί ότι η Μαργαρίτα Ράμμου είχε αμφισβητήσει το κύρος των συμβάσεων μίσθωσης, επικαλούμενη τη μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την έγκρισή τους, και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το θέμα έφτασε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, όπου και ελήφθη η επίμαχη απόφαση με πλειοψηφία 99,38% (δηλαδή με τη συναίνεση όλων των μετόχων, πλην της Μαργαρίτας Ράμμου που κατέχει το 0,62% των ψήφων).

Η δεύτερη αγωγή
Mε τη δεύτερη αγωγή της, που κατατέθηκε λίγες μέρες αργότερα από την πρώτη, η Μαργαρίτα Ράμμου στρέφεται κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την οποία αποφασίστηκε η αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννη Καλύμνιου, από το νέο μέλος Γιάννη Φερεντίνο και η συνακόλουθη εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της Market In.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ελληνική αλιεία: Μητρώο αγοραστών και 337 επικαιροποιημένες εμπορικές ονομασίες ιχθυηρών

Νόμος του κράτους έγιναν τα συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.Επικαιροποιήθηκε ο κατάλογος ελληνικής ονομασίας ιχθύων, καρκινοειδών, κεφαλόποδων, διθύρων και άλλων υδρόβιων ειδών και πλέον περιλαμβάνει 337 διαφορετικά είδη θαλάσσιων ιχθύων, ταξινομημένα ανάλογα με μέγεθος, μορφολογικά χαρακτηριστικά και καταγωγή, 80 καρκινοειδή, 49 κεφαλόποδα, 62 δίθυρα, 34 ψάρια εσωτερικών υδάτων και άλλα τρία αντίστοιχα καρκινοειδή. Για τις παραπάνω 565 ονομασίες, που συνδυάζονται διαφανώς και σταθερά με τις αντίστοιχες συνώνυμές τους επιστημονικές ονομασίες, παύει κάθε προσωρινή ονομασία και ακυρώνεται η ισχύς κάθε σχετικού εγγράφου.

Οι εμπορικές ρυθμίσεις
Η εμπορική ονομασία σε συγγενικά είδη του ίδιου γένους, αποδόθηκε ξεχωριστά σε κάθε είδος με σύνθετο όνομα που περιλαμβάνει επιθετικό προσδιορισμό. Αντίστοιχα, δηλώνονται ως αγοραστές στο ΟΣΠΑ και όσες εμπορικές επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που αγοράζουν προϊόντα αλιείας. Στους υπόχρεους δήλωσης στο σχετικό μητρώο περιλαμβάνονται και καταστήματα τελικής πώλησης, είτε εκείνη αφορά εστίαση (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες), είτε λιανική αγορά (ιχθυοπωλεία, μπακάλικα), ως αγοραστές των ιχθυηρών.Οι νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), επειδή απαιτούν την υποβολή δεδομένων από τις επιχειρήσεις του τομέα αλιείας.Η ολοκλήρωση των δηλώσεων πώλησης οφείλει υποχρεωτικά να πραγματοποιείται εντός 24 ωρών από την ανάληψη των αλιευμάτων για όσες εταιρείες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €200.000 και εντός 48 ωρών για όσες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών κάτω από €200.000.

Οι απαγορεύσεις στην αλιεία χελιού
Ως προς την αλιεία του χελιού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη στην επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν τα θαλάσσια ύδατα της ελληνικής επικράτειας και εφαρμόζονται για όλα τα στάδια της ζωής του χελιού. Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 31 Μαρτίου 2023 και από 1 Αυγούστου 2023 έως 31 Οκτωβρίου, με παράλληλη ισχύ της σταθερής δωδεκάμηνης απαγόρευσης ερασιτεχνικής αλιείας ευρωπαϊκού χελιού.Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο €586,94 μέχρι και €2.934,70, με αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη και της άδειας αλιείας του σκάφους. Σε περίπτωση υποτροπής εντός διετίας, ο χρόνος αφαίρεσης της άδειας αλιείας του σκάφους, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση και τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται. Διπλασιάζεται επίσης ο χρόνος αφαίρεσης της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη, εφόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου το 60% της ΙΟΝ

Στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΙΟΝ προχώρησε η Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πλέον, η Bespoke SGA Holdings κατέχει το 60% της σοκολατοβιομηχανίας και τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης αυτής.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι μέτοχοι της ΙΟΝ ανέφεραν: «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας και μετά από έναν χρόνο επιτυχούς συνεργασίας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις κοινές αξίες και το επιχειρηματικό ήθος που μας χαρακτηρίζει.

Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια προκειμένου, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις και αξιοποιώντας τη πολυετή εμπειρία των εργαζομένων και των συνεργατών μας, να καταστήσουμε την ΙΟΝ σημαντικό περιφερειακό παίκτη στον κλάδο».Από την πλευρά του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δήλωσε σχετικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για τη συμμέτοχη μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της ΙΟΝ και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είχε ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2022, βάσει της οποίας ο Έλληνας επιχειρηματίας μπήκε στην ΙΟΝ αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter