Κύκνος: Ανοίγει τα φτερά του στα plant-based με τα «Just Vegan by Kyknos»

Το επόμενο βήμα της στην αγορά των vegan προϊόντων ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η κονσερβοποιία Κύκνος, με τη σειρά «Just Vegan by Kyknos», για την οποία η ελληνική εταιρεία κατέθεσε στις αρχές του μήνα δήλωση σήματος, η οποία έγινε δεκτή την Πέμπτη 22 Ιουνίου. Στο εν λόγω σήμα, όπως συνηθίζεται για vegan προϊόντα, κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, ενώ το λογότυπο της Κύκνος συνοδεύουν δύο φύλλα, επίσης ένα σύνηθες εικαστικό για προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Αν και δεν είναι σαφές τι είδους προϊόντα θα περιλαμβάνει η νέα σειρά, καθώς το εύρος των προϊόντων τα οποία καλύπτει το συγκεκριμένο σήμα είναι μεγάλο σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, θα θυμίσουμε ότι η Κύκνος έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα στα vegan προϊόντα, λανσάροντας μία Vegan Mayo Sauce χωρίς αυγό στις αρχές του 2023. Το λανσάρισμα εκείνο ήταν πρωτοποριακό για την Κύκνος, καθώς πέρα από τη Vegan Mayo Sauce η εταιρεία είχε λανσάρει ακόμα πέντε κωδικούς από μαγιονέζες και μουστάρδες, μπαίνοντας σε μία νέα κατηγορία τροφίμων. Η δημιουργία της σειράς «Just Vegan by Kyknos» υποδεικνύει ότι η κονσερβοποιία θα συνεχίσει να καινοτομεί, επεκτεινόμενη και σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, αφού τα κύρια προϊόντα της, τα προϊόντα ντομάτας, είναι ούτως ή άλλως ως επί το πλείστον από τη φύση τους κατάλληλα για vegan διατροφή.

Άνοιγμα στα plant-based προϊόντα
Το άνοιγμα της Kyknos στα plant-based προϊόντα έρχεται να ακολουθήσει μια ισχυρή τάση της εποχής, η οποία μοιάζει να κερδίζει έδαφος. Κι αν ο βιγκανισμός, η αποφυγή δηλαδή κάθε τροφής ζωικής προέλευσης, μοιάζει κάπως ακραίος στους περισσότερους, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν μία πιο μετριοπαθή στάση, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την κατανάλωση κρέατος και δοκιμάζοντας υποκατάστατα ζωικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικών – οι λεγόμενοι flexitarians. Τα plant-based προϊόντα απευθύνονται λοιπόν και σε αυτούς, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν και αυτοί που νηστεύουν τακτικά για θρησκευτικούς λόγους, για τους οποίους επίσης τα προϊόντα αυτά αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση.

Ανοδική η τάση στην ελληνική αγορά
Στελέχη της αγοράς των plant-based προϊόντων που μίλησαν στο FOODReporter επιβεβαίωσαν ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών για τέτοια προϊόντα ολοένα ενισχύεται και όλο και περισσότεροι πειραματίζονται με αυτά – και, επειδή η γεύση τους είναι πλέον πολύ βελτιωμένη σε σχέση με αρκετά χρόνια πριν, συχνά υιοθετούν αυτήν τη νέα συνήθεια ως μόνιμο τρόπο ζωής, θεωρώντας πως πρόκειται για προϊόντα που είναι πιο υγιεινά, αλλά και πιο φιλικά στο περιβάλλον. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι, λόγω της διείσδυσης πολλών παικτών στην αγορά, τα plant-based δεν είναι πια niche προϊόντα, αλλά έχουν παρουσία στο ράφι, έχουν δηλαδή μεγαλύτερη «ορατότητα» στο κοινό.

Ειδικά ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, οι νεότερες ηλικίες δείχνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες και αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως τα plant-based προϊόντα δεν είναι απλά μια τάση που κάποια στιγμή θα «ξεφουσκώσει», αλλά ένα ισχυρό ρεύμα που όποιος δεν θα το ακολουθήσει, θα μείνει πίσω.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αποφασίστηκε και επισήμως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3,2 εκατ. ευρώ της Έψα

Αποφασίστηκε με κάθε επισημότητα στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Έψα το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση θα πραγματοποιηθεί με έκδοση νέων μετοχών σε ονομαστική αξία €5,51 ευρώ για κάθε μετοχή. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί κατά 75% από την Αγριά Εμπορική ΑΕ και κατά 25% από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η οποία έχει αποφασιστεί να διατηρήσει το προ συμμετοχής της Αγριά Εμπορικής ΑΕ στη μετοχική σύνθεση ποσοστό της. Πρόκειται λοιπόν για 2,4 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η Αγριά Εμπορική ΑΕ κατ΄αναλογία με τη μετοχική της σύνθεση και για €800.000 ευρώ αντίστοιχα, που θα καταβάλει η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων.

Πάντως, φαίνεται ότι τα σημαντικά για την Έψα δεν ειπώθηκαν στην τελευταία, έκτακτη γενική συνέλευση: Άλλωστε, παρότι έκτακτη, είχε ουσιαστικά το χαρακτήρα της τακτικής, καθώς συζητήθηκε, όπως είχε προσυμφωνηθεί, βάσει πληροφοριών που έλαβε το FOODReporter, μόνο το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία είχαν από νωρίτερα συμφωνήσει όλοι οι μέτοχοι ότι ήταν αναγκαία προκειμένου να εισέλθει το σχήμα Καραμούζη και του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας -μέσω της Αγριά Εμπορικής ΑΕ- και να πιάσει το συμφωνημένο ποσοστό.

Τα σημαντικά θέματα για τη διοίκηση της Έψα είχαν, εξάλλου, διαμειφθεί από τις 9 Ιουνίου 2023, όταν αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, παραιτούμενοι, οι Νίκος Τσαούτος, Αλέξανδρος Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Σεπετάς, με ταυτόχρονη είσοδο σε αυτό των Κωνσταντίνου Καραφωτάκη, Νικόλαου Ζορμπά και Νίκου Καραμούζη, όλοι τους μέλη του SMERC.

Οι τρεις τελευταίοι αποτελούν μέλη και του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Αγριά Εμπορική ΑΕ, μαζί με τους Μιχάλη Τσαούτο και Πένυ Τσαούτου. Οι δύο τελευταίοι είναι απλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αγριά Εμπορική ΑΕ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αγριά Εμπορική ΑΕ, με θητεία έως 6 Ιουνίου 2028, διατελεί ο Κωνσταντίνος Καραφωτάκης, ο οποίος αποτελεί ταυτόχρονα και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Έψα.

Χρέη αντιπροέδρου στην Έψα ασκεί ο Νικόλαος Ζορμπάς, μέλος που επίσης εκπροσωπεί το επενδυτικό ταμείο SMERC και διευθύνουσα σύμβουλος παραμένει η Πένυ Τσαούτου, από το προηγούμενο status quo της εταιρείας.

Άλλωστε, καίριο ρόλο στην επόμενη ημέρα της Έψα διαδραμάτισαν και οι υποχρεώσεις tag along και drag along στις οποίες δεσμεύτηκαν, με τροποποίηση καταστατικού της Αγριά Εμπορική ΑΕ, μετόχου πια της βιομηχανίας αναψυκτικών και χυμών Έψα, οι μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρείας (Μιχάλης Τσαούτος, Πένυ Τσαούτου, Ήβη Μοσκαχλαϊδή) έναντι του SMERC.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Δείκτης ΕΥ: Το 71% των εν Ελλάδι καταναλωτών αγοράζει με κυρίαρχο κριτήριο την τιμή

Οι ελληνικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν ένα ολοένα και περισσότερο κατακερματισμένο καταναλωτικό κοινό.

Στο παραπάνω συμπέρασμα έφθασαν οι μετρήσεις του Δείκτη Μελλοντικού Έλληνα Καταναλωτή για το 2023, από την εταιρεία EY. Το κοινό δεν αντιδρά με ενιαίο τρόπο και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ένας στους τρεις Έλληνες καταναλωτές παραμένει στο κλίμα του Απριλίου 2023, όταν φαινόταν πως ακολουθούσε τη λύση της «συνετής οικογενειακής οικονομικής πολιτικής» για να «τη βγάλει καθαρή». Πρόκειται για ποσοστό που βρίσκεται σε παρόντα χρόνο στο 31% του συνόλου του εν Ελλάδι καταναλωτικού κοινού. Το συγκεκριμένο 31% εστιάζει στην τιμή του προϊόντος και στην προσιτότητα, λαμβάνοντας υπόψη στη σχετική ανελαστικότητα της απόφασης αγοράς το δείκτη διαθεσιμότητας, αν δηλαδή θα μπορέσει εξίσου άνετα να το βρει διαθέσιμο σε επόμενο χρόνο, σε περίπτωση που αναστείλει την αγορά σε παρόντα χρόνο. Γίνεται κατανοητό ότι η συγκεκριμένη καταναλωτική συμπεριφορά δεν συμπεριλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα πρώτης ανάγκης.

Από το υπόλοιπο 69% του ελληνικού καταναλωτικού κοινού, σύμφωνα με τον Δείκτη της ΕΥ και τη συνεπακόλουθη ανάλυση συμπεριφορών κοινού, φαίνεται να προκύπτουν οι συμπεριφορές που θέτουν ως προτεραιότητα τη φροντίδα προς το περιβάλλον. Πρόκειται για το 21% του συνολικού κοινού, το οποίο εκφράζει η συγκεκριμένη προτεραιότητα. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχες έρευνες της ΕΥ το 2020 το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη μονοψήφιο.

Σχεδόν το μισό ελληνικό καταναλωτικό κοινό δηλώνει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα όποτε ψωνίζει
Το 49% του ελληνικού καταναλωτικού κοινού δηλώνει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα τρόφιμα και τα απαραίτητα non-food προϊόντα από το σύνολο της λιανικής αγοράς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των λαϊκών αγορών.

Το 19% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει ακόμη και βασικά κόστη, όπως τρόφιμα πρώτης ανάγκης, έξοδα ενοικίου, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης και έξοδα για θέματα υγείας. Το 12% του ελληνικού καταναλωτικού κοινού παραδέχεται ότι βασίζεται στις πολιτικές βοήθειας μέσω vouchers (market pass) της προηγούμενης κυβέρνησης ώστε να βγάλει πέρα για τα βασικά ψώνια του σούπερ μάρκετ. Το 69% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2023 και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις τιμές των τροφίμων στη λιανική αγορά, το 38% του κοινού πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση των ιδίων και των οικογενειών τους θα χειροτερέψουν το 2024.

Το κριτήριο της τιμής φαίνεται ότι γίνεται το σημαντικότερο για το 71% του ελληνικού καταναλωτικού για το σύνολο των προϊόντικών κατηγοριών της λιανικής αγοράς, είτε αφορά τρόφιμα είτε όχι και η πρωτοκαθεδρία του κριτηρίου τιμής προϊόντος εκτιμάται από το ίδιο ποσοστό ότι θα παραμείνει απαράλλαχτη για τα επόμενα τρία χρόνια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter