ΕΝΕΙΣΕΤ: Πώς θα ξαναγίνει το Χρηματιστήριο ελκυστικό (και) για τον κλάδο των τροφίμων

Τάσεις… φυγής από το Χρηματιστήριο παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες τροφίμων, καθώς ο κλάδος που άλλοτε ήταν έναν από τους ισχυρότερους στα χρηματιστηριακά ταμπλό, σήμερα εκπροσωπείται από λίγες μόλις εισηγμένες εταιρείες, μετά και τις πρόσφατες σχετικά αποχωρήσεις της Καραμολέγκος και της Νίκας.

Οι λόγοι για αυτήν την «επεισοδιακή» σχέση των τροφίμων με το Χρηματιστήριο είναι σύνθετοι, όμως γεγονός είναι ότι, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, τα κίνητρα για την εισαγωγή εταιρειών στη χρηματαγορά δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να πείσουν τους επιχειρηματίες ότι αξίζει να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται στον κλάδο των τροφίμων. Αυτό επιδιώκει να αλλάξει η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), η οποία κατέθεσε τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν κίνητρα εισαγωγής και παραμονής σε αυτό. Μεταξύ άλλων, η ΕΝΕΙΣΕΤ προτείνει τη θέσπιση συντελεστή υπερέκπτωσης 150% ή 200% δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Προτείνει επίσης τη θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρίες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.

Comply or explain
Ένα άλλο ζήτημα που θέτει η ΕΝΕΙΣΕΤ έχει να κάνει με τη συμμόρφωση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπου οι οριζόντιες ρυθμίσεις αναγκαστικού δικαίου, όπως υποστηρίζει, δεν επιτρέπουν την εκκόλαψη ανταγωνιστικών και σύγχρονων μοντέλων διοίκησης και εισάγουν αδικαιολόγητο κόστος για τις εισηγμένες. Η ΕΝΕΙΣΕΤ αντιπροτείνει το μοντέλο του comply or explain, σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θέτουν έναν κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, από τον οποίο οι επιχειρήσεις έχουν το περιθώριο να αποκλίνουν, εφόσον παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους αποκλίνουν.

Η ΕΝΕΙΣΕΤ εισηγείται επίσης οριζόντιες παρεμβάσεις μείωσης του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρείες, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ ως Growth Market, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς εισηγμένων εταιρειών, αντί της διαγραφής, ενώ αντίστοιχα θα προβλέπεται η οικειοθελής μεταφορά στην ΕΝΑ χωρίς υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού βάρους των μικρομεσαίων εισηγμένων. Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται η καθιέρωση μετοχών πολλαπλών δικαιωμάτων ψήφου, ώστε να αποσυνδέεται η εισαγωγή και η ρευστότητα από την απώλεια ιδιοκτησίας, καθώς και η απλούστευση των υποχρεώσεων εταιρικής διακυβέρνησης για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πρόστιμα ΔΙΕΠΠΥ: «Καμπάνες» 384.750 ευρώ στο πεντάμηνο του 2023

Κοινό μυστικό είναι ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), τα οποία έχει στη διάθεσή του το FOODReporter. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται ως επί το πλείστον σε καταστήματα εστίασης και καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών (συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ), καθώς και σε πρατήρια καυσίμων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μετά από επιτόπιους ελέγχους που διενεργεί η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 384.750 ευρώ στο πεντάμηνο
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023 τα πρόστιμα ΔΙΕΠΠΥ που βεβαιώθηκαν συνολικά έφτασαν τα 384.750 ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 309.750 ευρώ του πρώτου πενταμήνου του 2022, αλλά και τα 305.000 ευρώ του πρώτου πενταμήνου του 2021. Είχε μάλιστα προηγηθεί και ένας «δυνατός» Δεκέμβριος του 2022, όπου τα πρόστιμα είχαν φτάσει τα 100.000 ευρώ, που είναι και το υψηλότερο μηνιαίο ποσό που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο. Το μήνα εκείνο είχαν πραγματοποιηθεί αυξημένοι έλεγχοι λόγω των Χριστουγέννων, ενώ είχαν επιβληθεί και πολλά πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων.

Βέβαια, το ρεκόρ προστίμων παραμένει ακατάρριπτο και ανήκει στον Νοέμβριο του 2021, όταν είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 163.500 ευρώ.

Μικρά τα περισσότερα πρόστιμα
Τα περισσότερα πρόστιμα ΔΙΕΠΠΥ που επιβάλλονται είναι μικρά, της τάξεως των 500-1.000 ευρώ, και συχνά αφορούν, όταν πρόκειται για καταστήματα εστίασης, την επισήμανση κατεψυγμένων προϊόντων στους καταλόγους, και όταν πρόκειται για καταστήματα λιανικής, την ορθή σήμανση στις πινακίδες για προϊόντα κρέατος και αλιείας, καθώς και για το μέλι. Συχνά τα πρόστιμα επιβάλλονται σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά στη λίστα των παραβατών περιλαμβάνονται και μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων.

Και παρότι τα περισσότερα πρόστιμα είναι μικρά, δε λείπουν και τα μεγαλύτερα πρόστιμα: τον Μάιο επιβλήθηκαν συνολικά εννέα πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ το καθένα, τα δύο εκ των οποίων αφορούσαν σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Μελίσσια και Χαϊδάρι. Και στις δύο περιπτώσεις, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν σε ύπαρξη διαφορετικών τιμών πώλησης για το ίδιο προϊόν εντός των καταστημάτων.

Στα 6.000 ευρώ οι μεγαλύτερες «καμπάνες» της χρονιάς
Ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο, της τάξεως των 6.000 ευρώ, είχε επιβληθεί στις 6 Μαρτίου σε κατάστημα άλλης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Πέραμα, όπου είχε διαπιστωθεί η μη ύπαρξη ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου τιμών (price checker ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληροφόρησης). Πρόκειται για το βαρύτερο πρόστιμο ΔΙΕΠΠΥ που έχει βεβαιωθεί φέτος, μαζί με άλλα δύο πρόστιμα αντίστοιχου ύψους που επιβλήθηκαν σε δύο καταστήματα αλυσίδας στα Μεσόγεια, για ύπαρξη διαφορετικών τιμών πώλησης για το ίδιο προϊόν εντός των καταστημάτων και για προβληματική επισήμανση μελιού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Palse: Τοποθετείται στα ράφια της Σκλαβενίτης από την επόμενη εβδομάδα

Την τοποθέτησή των προϊόντων της Palse στα καταστήματα της αλυσίδας Σκλαβενίτη μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναφέρει στο FOODReporter ο Βασίλης Καραλής, συνιδρυτής της Palse. Σημειώνεται ότι η ελληνική start-up εταιρεία Palse, τον Οκτώβριο του 2022, έκανε το πρώτο της βήμα στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τοποθετώντας τα καινοτόμα προϊόντα της – όσπρια σε μορφή σνακ με 100% φυσικά συστατικά– στα ράφια της Θανόπουλος ΑΕ, Κρητικός, Μπαλάσκας, Market In.

Συνεργασία με την αλυσίδα TJX Europe
Επιπρόσθετα, ο Βασίλης Καραλής δηλώνει στο FOODReporter ότι, μέσα στις νέες συμφωνίες που έχει καταφέρει να συνάψει η εταιρεία, εντάσσεται και η συνεργασία της με την αλυσίδα TJX Europe (Tkmaxx brand) για την διανομή των προϊόντων της στα καταστήματά της αλυσίδας ανά την Ευρώπη, ξεκινώντας αρχικά από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας. Επιπλέον, η Palse ξεκινά συνεργασία και με την Global Brand Partners για τη διανομή των προϊόντων της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επενδύσεις σε εξοπλισμό με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας
«Η αύξηση της διανομής μας στην εγχώρια αγορά θα συνεχιστεί δυναμικά με νέες συνεργασίες από τον Σεπτέμβριο, ενώ η εταιρεία μας έχει επενδύσει στην αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού (πλήρως αυτόματη DOY pack Fill & Pack machine) με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητάς μας και την εξυπηρέτηση της ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό» συμπληρώνει ο ίδιος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter