Οι παράγοντες για την εφικτή εφαρμογή του ελληνικού DRS

Στο ελληνικό σύστημα εγγυοδοσίας συσκευασιών (Deposit Return Scheme, DRS) αναμένεται να έχουμε 3,6 δισεκατομμύρια συσκευασίες προς επιστροφή, όταν με το καλό εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει 400 εκατ. ευρώ εγγυήσεων σε κυκλοφορία, το 5% του ετήσιου τζίρου του ελληνικού λιανεμπορίου τροφίμων.

Η αρχική επένδυση της ελληνικής βιομηχανίας στο σύστημα θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος τζίρος του φορέα συλλογής εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ, με πάνω από 14.000 σημεία συλλογής συνολικά, τα 4.500 εκ των οποίων θα αφορούν ανταποδοτικά Reverse Vending Machines (RVMs). Η ημερομηνία εφαρμογής του συστήματος τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από τρίμηνη παράταση. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών, Αγγελική Πατρούμπα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Γιάννης Γεωργακέλλος και ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, δρ. Λευτέρης Κιοσές εκτίμησαν στο ECR Hellas 2023 ότι «το πιο ρεαλιστικό σενάριο αφορά εφαρμογή του DRS στα τέλη του 2024». Τοποθετήθηκαν υπέρ «ευρέος και πυκνού δικτύου επιστροφής και συλλογής, άμεσα διαθέσιμο στον καταναλωτή πανελλαδικά, με αποτελεσματικά και εύχρηστα σημεία και απλό σύστημα εξαργύρωσης». Όπως και στη σχετική παρουσίαση του ΣΕΦΥΜΕΝ τον περασμένο Μάρτιο, εκτιμήθηκε ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συστήματος θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο». Την ίδια ώρα, σε οποιαδήποτε σχετικά «πηγαδάκια» οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς επαναλαμβάνουν ότι «ζητούν από την Πολιτεία απλά να τους ακούσει». Αλλά από τον αρμόδιο φορέα, τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση…

Εγγυοδοτικό αντίτιμο, σημεία συλλογής και ενημέρωση κοινού
Το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών στην ελληνική βιομηχανία μιλά για ενιαίο εθνικό σύστημα DRS, ικανό να καλύψει την επιστροφή σε όλη την επικράτεια με την έναρξη εφαρμογής του, βιώσιμο, υγιές και διαφανές. Το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης EPR. Δόθηκε βάση στη μετάβαση του διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ξεκάθαρου πλαισίου. Το εγγυοδοτικό αντίτιμο είναι κάτι που επί του παρόντος δεν συζητείται, αν και το Μάρτιο ο ΣΕΦΥΜΕΝ είχε προτείνει ανοικτά προς την Πολιτεία τη μείωσή του, στα €0,05 για τις συσκευασίες έως 750ml και στα €0,10 για τις συσκευασίες ενός και 1,5 λίτρου.

Η αποδοχή του συστήματος DRS από τους καταναλωτές απαιτεί ενημέρωση κοινού -βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο- παράλληλα με «ευαισθητοποίηση» και «καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης». Όλα αυτά ενώ η ελληνική νησιωτικότητα, το διευρυμένο δίκτυο σημείων Ho.Re.Ca., η τουριστική εποχικότητα και το σύνθετο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο θέτουν μεγαλύτερες προκλήσεις από το μέσο όρο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης…


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καινοτομία, υγεία, βιωσιμότητα: Πώς οι έτοιμες σαλάτες κερδίζουν πόντους μεταξύ των καταναλωτών

Το να φτιάξει κανείς μια σαλάτα στο σπίτι του είναι σχετικά απλή υπόθεση, εφόσον έχει στο ψυγείο του όλα τα απαραίτητα υλικά. Είναι όμως και χρονοβόρο, και γι’ αυτόν το λόγο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μία σημαντική ανάπτυξη στην αγορά των έτοιμων σαλατών παγκοσμίως – ο σύγχρονος καταναλωτής δίνει μεγάλη σημασία στην ευκολία και την άνεσή του, και ολοένα και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν σε αυτόν τον «στίβο», έτοιμες να δώσουν τη μάχη τους για να κερδίσουν μερίδια σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με εξαιρετικές προοπτικές. Έτσι, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για έτοιμες σαλάτες, αυξάνεται παράλληλα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διάφορων παικτών.

Πώς μπορεί λοιπόν ένας παίκτης να διαφοροποιηθεί από τους άλλους και να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές;

Καινοτομία
Μία καλή ιδέα είναι η καινοτομία. Οι παραδοσιακές σαλάτες έχουν σίγουρα το κοινό τους, όμως οι έτοιμες σαλάτες μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές κάτι παραπάνω από έναν εύκολο τρόπο να απολαύσουν ένα υγιεινό γεύμα στο σπίτι: μπορούν να τους προσφέρουν πρωτότυπες ιδέες και συνδυασμούς γεύσεων που δεν είχαν σκεφτεί ή που δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο σπίτι τους, με εξωτικά υλικά ή με γευστικές προτάσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Μπορεί τέτοιες γευστικές προτάσεις να ξενίσουν κάποιους, όμως είναι βέβαιο ότι θα κινήσουν το ενδιαφέρον περισσότερων, που θα θελήσουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, ειδικά αν εμπιστεύονται τη μάρκα της έτοιμης σαλάτας και ξέρουν ότι το γεύμα που θα φάνε, όσο ασυνήθιστο κι αν ακούγεται, θα είναι εύγευστο.

Υγιεινή διατροφή
Η κατηγορία της έτοιμης σαλάτας ευνοείται και από το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών παγκοσμίως για πιο υγιεινά γεύματα. Πρόκειται για μία τάση η οποία είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία, όμως στη διάρκειά της γιγαντώθηκε και πλέον δεν αποτελεί απλώς μια τάση, αλλά για μία κινητήρια δύναμη που πυροδοτεί εξελίξεις σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

Οι σαλάτες γενικά θεωρούνται υγιεινά γεύματα και οι άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή τους τις προτιμούν συχνά επειδή ειναι πιο ελαφριές, πιο δροσερές, αλλά και εξίσου χορταστικές με πιο «βαριά» και λιγότερο υγιεινά γεύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά στις προωθητικές τους καμπάνιες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη των προϊόντων τους για την υγεία, παρέχοντας ένα ισχυρό κίνητρο στους καταναλωτές για να τα επιλέξουν. Οι διατροφικοί ισχυρισμοί υγείας αναμένεται ότι και τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας.

Βιωσιμότητα
Μία άλλη τάση της εποχής, που όμως βρίσκεται σε προγενέστερο επίπεδο, είναι αυτή της βιωσιμότητας. Πλέον, οι καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό έχουν κατανοήσει πως τα πράγματα στον πλανήτη δεν πηγαίνουν και τόσο καλά και πως ακόμα και μία μικρή αλλαγή στις συνήθειές τους προς όφελος του περιβάλλοντος μπορεί να συνεισφέρει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι σαλάτες ευνοούνται από αυτήν την τάση, καθώς είναι γεύματα κατ’ εξοχήν «πράσινα» και, στη συνείδηση των καταναλωτών, φιλικά προς το περιβάλλον.

Οι εταιρείες συνηθίζουν (και ορθά) να τονίζουν όχι μόνο το γεγονός αυτό, αλλά και τις δικές τους πρωτοβουλίες για βιώσιμη παραγωγή, μείωση της κατανάλωσης νερού, καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ένα μικρό έστω λιθαράκι στο «τείχος» που καλείται να χτίσει η ανθρωπότητα μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Όπως είπαμε, βέβαια, η τάση αυτή είναι ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν λιγότερο διατεθειμένες να αλλάξουν τις συνήθειές τους που έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες και τα μηνύματα βιωσιμότητας δεν τις αγγίζουν το ίδιο με τις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, οι millennials και οι GenZers δείχνουν μία σαφώς μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και είναι πιο πρόθυμοι να υιοθετήσουν νέες διατροφικές συνήθειες, αν πειστούν ότι αυτές θα κάνουν καλό στον πλανήτη. Επομένως, οι επενδύσεις των εταιρειών στη βιωσιμότητα, ακόμα και αν δεν έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις τους, μεσομακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, καθώς οι νεότεροι σε ηλικία καταναλωτές θα παίρνουν τα «ηνία» των καταναλωτικών τάσεων και η βιωσιμότητα θα αποτελεί όλο και πιο καθοριστικό παράγοντα για τις αγορές τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Θεόνη: Φυσικό μεταλλικό νερό με βρώσιμο χρυσό στη Μέση Ανατολή

Τη special edition γυάλινη συσκευασία φυσικού μεταλλικού νερού, εμπλουτισμένου με βρώσιμο χρυσό, παρουσιάζει η Θεόνη στην έκθεση The Saudi Food Show, η οποία διεξάγεται στο International Convention and Exhibition Center του Ριάντ Σαουδικής Αραβίας από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου 2023. Η γυάλινη συσκευασία φυσικού μεταλλικού νερού με βρώσιμο χρυσό απευθύνεται σε premium σημεία Ho.Re.Ca., με στόχευση το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο Corporate Affairs Director της Θεόνη, Άγγελος Διατσίντος, που βρίσκεται ο ίδιος στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε στο FOODReporter: «Έχουμε ήδη παρουσία στη Μέση Ανατολή: Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Κατάρ, Κουβέιτ. Στόχος μας είναι να τη μεγαλώσουμε, τόσο στο κανάλι Ho.Re.Ca. αλλά και στο retail, σε απευθείας συμφωνίες με σούπερ μάρκετ».

«Για να το επιτύχουμε, στοχεύουμε στην καινοτομία και προωθούμε κατά προτεραιότητα τη χάρτινη συσκευασία (carton pack), η οποία έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη βιωσιμότητα από την κορυφαία εταιρεία συσκευασίας που ειδικεύεται σ’ αυτόν τον τομέα, τη νορβηγική Elopak κι επίσης, τη γυάλινη συσκευασία», συμπλήρωσε ο κ. Διατσίντος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter