Στο ελληνικό σύστημα εγγυοδοσίας συσκευασιών (Deposit Return Scheme, DRS) αναμένεται να έχουμε 3,6 δισεκατομμύρια συσκευασίες προς επιστροφή, όταν με το καλό εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει 400 εκατ. ευρώ εγγυήσεων σε κυκλοφορία, το 5% του ετήσιου τζίρου του ελληνικού λιανεμπορίου τροφίμων.
Η αρχική επένδυση της ελληνικής βιομηχανίας στο σύστημα θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος τζίρος του φορέα συλλογής εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ, με πάνω από 14.000 σημεία συλλογής συνολικά, τα 4.500 εκ των οποίων θα αφορούν ανταποδοτικά Reverse Vending Machines (RVMs). Η ημερομηνία εφαρμογής του συστήματος τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από τρίμηνη παράταση. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών, Αγγελική Πατρούμπα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Γιάννης Γεωργακέλλος και ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, δρ. Λευτέρης Κιοσές εκτίμησαν στο ECR Hellas 2023 ότι «το πιο ρεαλιστικό σενάριο αφορά εφαρμογή του DRS στα τέλη του 2024». Τοποθετήθηκαν υπέρ «ευρέος και πυκνού δικτύου επιστροφής και συλλογής, άμεσα διαθέσιμο στον καταναλωτή πανελλαδικά, με αποτελεσματικά και εύχρηστα σημεία και απλό σύστημα εξαργύρωσης». Όπως και στη σχετική παρουσίαση του ΣΕΦΥΜΕΝ τον περασμένο Μάρτιο, εκτιμήθηκε ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συστήματος θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο». Την ίδια ώρα, σε οποιαδήποτε σχετικά «πηγαδάκια» οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς επαναλαμβάνουν ότι «ζητούν από την Πολιτεία απλά να τους ακούσει». Αλλά από τον αρμόδιο φορέα, τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση…
Εγγυοδοτικό αντίτιμο, σημεία συλλογής και ενημέρωση κοινού
Το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών στην ελληνική βιομηχανία μιλά για ενιαίο εθνικό σύστημα DRS, ικανό να καλύψει την επιστροφή σε όλη την επικράτεια με την έναρξη εφαρμογής του, βιώσιμο, υγιές και διαφανές. Το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης EPR. Δόθηκε βάση στη μετάβαση του διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ξεκάθαρου πλαισίου. Το εγγυοδοτικό αντίτιμο είναι κάτι που επί του παρόντος δεν συζητείται, αν και το Μάρτιο ο ΣΕΦΥΜΕΝ είχε προτείνει ανοικτά προς την Πολιτεία τη μείωσή του, στα €0,05 για τις συσκευασίες έως 750ml και στα €0,10 για τις συσκευασίες ενός και 1,5 λίτρου.
Η αποδοχή του συστήματος DRS από τους καταναλωτές απαιτεί ενημέρωση κοινού -βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο- παράλληλα με «ευαισθητοποίηση» και «καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης». Όλα αυτά ενώ η ελληνική νησιωτικότητα, το διευρυμένο δίκτυο σημείων Ho.Re.Ca., η τουριστική εποχικότητα και το σύνθετο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο θέτουν μεγαλύτερες προκλήσεις από το μέσο όρο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter