Coca-Cola HBC: Στο… βάθος RTD με βότκα μετά την εξαγορά της Finlandia

Μετά από 17 και πλέον χρόνια που διατηρεί τη διανομή της βότκας Finlandia στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, η Coca-Cola HBC αποφάσισε να την κάνει δική της: ο όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι ήρθε σε συμφωνία με την Brown-Forman Netherlands για την εξαγορά της θυγατρικής της Brown-Forman Finland, στην οποία ανήκει η μάρκα Finlandia, έναντι του ποσού των 220 εκατομμυρίων δολαρίων (201,5 εκατ. ευρώ).

Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω θυγατρικής εταιρείας της Coca-Cola HBC, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. H κίνηση αυτή της Coca-Cola HBC εντάσσεται στο πλαίσιο της 24/7 στρατηγικής της και, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, «θα ενισχύσει τα διαπιστευτήρια των premium αλκοολούχων ποτών της Coca-Cola HBC, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάμειξης με premium και super-premium μη αλκοολούχα RTD προϊόντα, συμβάλλοντας στην κατάκτηση περισσότερων περιπτώσεων κατανάλωσης αλκοόλ και ενισχύοντας συνεργασίες με πελάτες σε στρατηγικά σημαντικά κανάλια όπως το HoReCa».

Το «κλειδί» εδώ φαίνεται πως είναι τα RTD προϊόντα: η Finlandia, που τυγχάνει υψηλής αναγνωρισιμότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, θα μπορούσε να αναμειχθεί σε καινοτόμα προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση με άλλα διάσημα προϊόντα της Coca-Cola HBC, όπως η Coca-Cola ή η Fanta, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον κυρίως των νεότερων σε ηλικία καταναλωτών. Σημειωτέον ότι τα RTD ποτά συνήθως απευθύνονται τόσο στο HoReCa, όσο και στο λιανεμπόριο.

Πλήγμα από το εμπάργκο στη Ρωσία
H Finlandia ξεκίνησε την πορεία της το 1970 και σήμερα αποτελεί ισχυρή μάρκα στην κατηγορία της βότκας κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Οι ετήσιες πωλήσεις της ανέρχονται σε περίπου 2,5-2,7 εκατ. λίτρα ετησίως, ενώ η κορυφαία της επίδοση είχε καταγραφεί το 2018, όταν είχε φτάσει τα 3 εκατ. λίτρα. Πάντως, οι πωλήσεις της επλήγησαν πέρυσι από την απόφαση του ομίλου Brown-Forman να αναστείλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική αγορά ήταν κομβική για τις πωλήσεις της. Μάλιστα, για το λόγο αυτό στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Brown-Forman για το οικονομικό έτος 2022 είχε υπολογιστεί μία απομείωση αξίας της τάξεως των 52 εκατ. δολαρίων.

Η συμφωνία με την Anora
Πριν από είκοσι χρόνια η φινλανδική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Altia πούλησε τη Finlandia στον αμερικανικό όμιλο Brown-Forman, ο οποίος σταδιακά απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της μάρκας. Σημειωτέον ότι η βότκα Finlandia παράγεται και εμφιαλώνεται από τον σκανδιναβικό όμιλο Anora, που προέκυψε το 2021 από τη συγχώνευση της Altia με τη νορβηγική Arcus. Η συμφωνία για την παραγωγή και εμφιάλωση της Finlandia από την Anora ισχύει μέχρι το 2035, ενώ η Anora είναι επίσης και ο διανομέας της βότκας σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Ήδη η Anora γνωστοποίησε ότι η πώληση της Finlandia δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι και η μακροχρόνια συνεργασία της με την Brown-Forman απλώς «μεταβιβάζεται» στην Coca-Cola HBC.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΣΕΒΓΑΠ – Numil Hellas: Η διαμάχη για το «Αυτό Δεν είναι Γ*Λα» και η απάντηση της εταιρείας

Την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) προκάλεσε η διαφημιστική επικοινωνία της Numil Hellas για το ρόφημα βρώμης με την επωνυμία «Alpro Σσσσ…Αυτό Δεν Είναι Γ*Λα». Ο ΣΕΒΓΑΠ προσέφυγε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, καταγγέλλοντας παράβαση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) όσον αφορά στο συγκεκριμένο προϊόν, με την υπόθεση να εκδικάζεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας στις 12 Ιουνίου.

Τι αποφάσισε η επιτροπή
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής, αν και το διαφημιζόμενο προϊόν έχει τη νόμιμη ονομασία «Alpro Ρόφημα βρώμης με προσθήκη ασβεστίου και βιταμίνης D», στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (κύριο οπτικό πεδίο) του διαφημιζόμενου προϊόντος αναγράφεται η φράση «Σσσσ… ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑ», με τρόπο τέτοιο που η λέξη «ΓΑΛΑ» (το πρώτο Α έχει αντικατασταθεί από μία λευκή σταγόνα) εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες, έχει κυρίαρχη θέση επί του συνόλου της όψης αυτής και είναι το στοιχείο με τη μέγιστη επικοινωνιακή βαρύτητα. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από φυσικά καταστήματα σούπερ μάρκετ, αλλά και από επισκόπηση σε online καταστήματα τροφίμων, προέκυψε ότι από την αγορά η φράση «Σσσσ… ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑ» θεωρείται και χρησιμοποιείται ως ονομασία για το εν λόγω προϊόν.

Με βάση τα παραπάνω η επιτροπή κατέληξε στην κρίση ότι η φράση «Σσσσ… ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑ» χρησιμοποιείται από την εταιρεία και από την αγορά, αλλά κυρίως εκλαμβάνεται από τους καταναλωτές, ως η ονομασία του προϊόντος. Περαιτέρω, η επιτροπή έκρινε ότι η χρήση της λέξης «ΓΑΛΑ», όταν περιλαμβάνεται σε φράση που εκλαμβάνεται ως ονομασία του προϊόντος, συσχετίζει άμεσα και αναπόφευκτα το εν λόγω προϊόν με το γάλα και είναι πιθανό να δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ή σύγχυση σε μέρος των καταναλωτών ότι το διαφημιζόμενο προϊόν είναι (ίσως) υποκατάστατο γάλακτος ή/και ότι διαθέτει διατροφικές ιδιότητες ή και άλλες αξίες παρόμοιες με αυτές του γάλακτος.

«Δανείζεται» χαρακτηριστικά από το γάλα
Κατά την κρίση της επιτροπής, με το συσχετισμό που δημιουργείται από την ύπαρξη της λέξης «ΓΑΛΑ» στην εκλαμβανόμενη ονομασία του προϊόντος (ακόμη και με τη διατύπωση «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑ»), το διαφημιζόμενο προϊόν «δανείζεται» χαρακτηριστικά από την πλούσια αξιακά κατηγορία του γάλακτος, τα οποία δεν αντιστοιχούν στα προϊόντα της κατηγορίας των φυτικών ροφημάτων. Για τους λόγους αυτούς, η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι η υπό έλεγχο φράση, με τον τρόπο που εμφανίζεται, μπορεί να προκαλέσει λανθασμένες εντυπώσεις για το διαφημιζόμενο προϊόν και πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

Αναφορικά με την τηλεοπτική επικοινωνία, η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι – κατά τα λοιπά – δεν προσκρούει στις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε, διότι τόσο το λεκτικό όσο και η εικόνα προβάλλουν τις χρήσεις του διαφημιζόμενου προϊόντος χωρίς κατά την κρίση της να εντοπίζονται στοιχεία που μπορεί να δυσφημίσουν το γάλα ή να οδηγήσουν σε παραπλάνηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Numil Hellas έχει προθεσμία τριών μηνών για την τροποποίηση της συσκευασίας του προϊόντος, άρα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Τι απαντά η Numil Hellas
Σε επικοινωνία που είχε το FOODReporter με τη Numil Hellas, η εταιρεία μας απάντησε: «Η εταιρία Numil Hellas ΑΕ, σε συνέχεια της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ελέγχου επικοινωνίας, και τιμώντας την εμπιστοσύνη και προτίμηση των χιλιάδων καταναλωτών της, εξετάζει τις επόμενες ενέργειές της που θα είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις υψηλές αξίες που πρεσβεύει».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αττική – Πίττας: Ανοίγει Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ και βλέπει ανατολική Ασία

Την προσθήκη νέων κωδικών στη φαρέτρα της, αλλά και νέων εξαγωγικών προορισμών για τα προϊόντα της, σχεδιάζει η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεώργιος Πίττας, σε συνέντευξή του στο FOODReporter.

Όσον αφορά στα μελλοντικά πλάνα για την προσθήκη νέων κωδικών στη φαρέτρα της Αττική – Πίττας, ο Γεώργιος Πίττας αναφέρει: «Περάσαμε μία έντονη δεκαετία που πειραματιστήκαμε στο να κυκλοφορήσουμε προϊόντα με την επωνυμία Αττική, αλλά σε άλλες κατηγορίες», ενώ ο ίδιος συμπληρώνει ότι τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία επικεντρώνεται σε μια συνολική αναθεώρηση της παραγωγικής της διαδικασίας και την εσωτερική της βελτίωση.

«Τα νέα προϊόντα ή συσκευασίες είναι πάντα στη σκέψη μας, ενώ την περασμένη χρονιά λανσάραμε την Εκλεκτή Φύση, μία σειρά με πιο “ειδικές” ποικιλίες μελιού». Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι, φέτος η Αττική – Πίττας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ για να ετοιμάσει ένα νέο καινοτόμο προϊόν μελιού. «Είναι και για εμάς στόχος η βιώσιμη παραγωγή, είτε με την συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς για την προστασία της Ελληνικής φύσης, είτε με την έρευνα για βελτιώσεις στην παραγωγική μας διαδικασία και πιθανές αλλαγές στα υλικά συσκευασίας» επισημαίνει ο κ. Πίττας.

Ανοδική η πορεία των πωλήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2023
Όσον αφορά στις πωλήσεις της Αττική – Πίττας για το πρώτο πεντάμηνο του 2023, εκείνες διέγραψαν ανοδική πορεία, αγγίζοντας τα νούμερα του 2021. «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μιας έντονης προσπάθειας πωλήσεων, μια προσπάθεια για καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων και σκευών στο ράφι, με μεγαλύτερη ποικιλία. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε έντονα τόσο με άμεση διαφήμιση, αλλά και με προωθήσεις κι άλλους έμμεσους τρόπους (social, κλπ.)» σχολιάζει στο FOODReporter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση της κατανάλωσης μελιού.

«Η εταιρεία μας διατηρεί τα μερίδιά της σε αυτήν την αύξηση. Το 2022 όμως είχαμε μία πρόσκαιρη όπως αποδεικνύεται πτώση της κατανάλωσης μελιού λόγω της αβεβαιότητας και των οικονομικών εξελίξεων. Ως εταιρεία, βέβαια, στηρίξαμε τους μελισσοκόμους στις ανάγκες τους, αλλά δεν μεταφέραμε την αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης των υλικών συσκευασίας και της ενέργειας στην κατανάλωση» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η εταιρεία απορρόφησε όλο το κόστος των αυξήσεων το 2022.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πίττας σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά η εταιρεία λειτουργεί σε μία «μη καθαρή» αγορά μελιού με έντονες ελληνοποιήσεις, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο για το οποίο ο μελισσοκομικός κλάδος είναι προβληματισμένος.

Στο στόχαστρο η ΝΑ Ασία
«Η Μέση Ανατολή είναι ενδιαφέρουσα αγορά για εμάς, μιας και οι καταναλωτές εκεί γνωρίζουν το προϊόν μέλι και το έχουν στην παράδοσή τους. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην περιοχή αυτή και φαίνεται ότι σιγά σιγά αποδίδει καρπούς» επισημαίνει ο κ. Πίττας. Οι καταναλωτές στις χώρες αυτές γνωρίζουν ότι το ελληνικό μέλι διαφέρει σε χρώμα, γεύση και ρευστότητα από τα μέλια της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής. Είναι μέρος και της δικής τους παράδοσης να προτιμούν ποιότητες μελιού, όπως το ελληνικό, με έντονο χρυσό χρώμα, πυκνόρευστο και πολύ πλούσιο στην γεύση του» αναφέρει στο FOODReporter ο Γεώργιος Πίττας. Πέραν του Λιβάνου, χώρα στην οποία η Αττική – Πίττας εξάγει – με ιδιαίτερη δυσκολία κάποιες φορές στο παρελθόν – από το 1950, η εταιρεία αναπτύσσει συνεργασίες με τις αγορές του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ. «Τώρα, μετά από πολύ μεγάλες και χρονοβόρες διαδικασίες, ανοίγουμε τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Κατάρ. Πιστεύουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσουν αυτές οι μεγάλες αγορές όπου και εκεί θα εξάγουμε πάντα επώνυμα το μέλι μας».

Ο κ. Πίττας αναφέρει στο FOODReporter ότι μέσα στην επόμενη διετία, η Αττική – Πίττας στοχεύει στις αγορές της ΝΑ Ασίας, εκτός από την Νότια Κορέα όπου εδώ και λίγα χρόνια έχει ήδη καλή συνεργασία. «Στην Ανατολική Ασία, θέλουμε να αναπτύξουμε και την Ιαπωνία που είναι μία ιδιαίτερη και δύσκολη αγορά, καθώς είναι διαφορετική από τη δική μας. Δυστυχώς, όταν μιλάμε για την παγκόσμια αγορά, οι απαιτήσεις είναι τεράστιες, τα κονδύλια που πρέπει να δαπανηθούν μεγάλα και πρέπει να δοθούν προτεραιότητες».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter