Κάτι κινείται θετικά στον ΕΛΟΜΑΣ: Δύο συν δύο νέα μέλη μέσα στον Ιούνιο;

Προς τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ κινείται το νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Μπροστά στις αυξητικές τάσεις συγκέντρωσης που παρατηρούνται στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, μικρότερες αλυσίδες δείχνουν να αναζητούν καταφύγιο στον ΕΛΟΜΑΣ, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

Μέσα στον Ιούνιο, εγκρίθηκε από την τακτική γενική συνέλευση των μελών του ΕΛΟΜΑΣ η είσοδος δύο ακόμη αλυσίδων ως μελών του οργανισμού: Πρόκειται για την αλυσίδα Κάντζας, η οποία διατηρεί 22 καταστήματα συνολικά, 19 στις Σέρρες και τρία στην Καβάλα και για την αλυσίδα Μυλωνάκης Cash & Carry, από την Κρήτη, η οποία διατηρεί δύο καταστήματα, αμφότερα χονδρικής επαγγελματικής πώλησης, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Το ενδιαφέρον για ένταξη στους κόλπους του ΕΛΟΜΑΣ φαίνεται πως ακολουθεί και η αλυσίδα Αγορά Ναταλί, οικογενειακή επιχείρηση με έδρα και αποθήκες στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και 13 καταστήματα συνολικά, ένα στην πόλη της Νάουσας και δώδεκα εντός Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης: Ευκαρπία, Κάτω Τούμπα, Σταυρούπολη, Εύοσμο, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Βαρδάρη, τρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δύο στην Καλαμαριά και το πιο πρόσφατο, στους Αμπελόκηπους.

Η ένταξή της αναμένεται να συζητηθεί στη νέα γενική συνέλευση των μελών στις 21 Ιουνίου 2023 και πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, να λάβει το «πράσινο φως». Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιδίωξη εισόδου της Αγοράς Ναταλί στον ΕΛΟΜΑΣ, «ώστε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης από τους προμηθευτές σε ό,τι αφορά τις τιμές αγοράς προϊόντων». Έχουμε όμως από παλαιότερα αναφερθεί στα προσκόμματα που τίθενται εντός ΕΛΟΜΑΣ για την υιοθέτηση τέτοιων κοινών πρακτικών από τις αλυσίδες – μέλη σε ανώτατο επίπεδο και υπό κοινή στρατηγική. Αν οι νέες ισορροπίες δυνάμεων γεννήσουν κάτι διαφορετικό, αυτό μένει να φανεί. Ο CEO της Αγορά Ναταλί, Ιωάννης Μπούκας, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει στο FOODReporter τις προθέσεις της αλυσίδας για το μέλλον, δηλώνοντας απέριττα: «Δεν είμαστε μέλος του ΕΛΟΜΑΣ για την ώρα».

Την προσεχή Τετάρτη θα εξεταστεί και το αίτημα του καταστήματος Αραμπατζής Cash & Carry στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ. Το ένα και μοναδικό κατάστημα της Αραμπατζής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης αφορά αποκλειστικά χονδρική. Πληροφορίες του FOODReporter ανέφεραν πως στην αρχή υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από παλαιότερα μέλη, ως προς την είσοδο στον όμιλο των σούπερ μάρκετ που εξυπηρετούν μόνο επαγγελματίες, ως «διαφορετικής φυσιογνωμίας», εκείνες όμως φαίνεται ότι κάμφθηκαν με την είσοδο της αλυσίδας Μυλωνάκης Cash & Carry στους κόλπους του ομίλου, οπότε και η είσοδος της Αραμπατζής Cash & Carry θεωρείται ότι θα επιβεβαιωθεί στην επόμενη γενική συνέλευση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Λιανεμπόριο – Βιομηχανία: Η ισχύς εν τη ενώσει;

«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και αυτά που μας χωρίζουν είναι προσωρινά». Σε αυτήν τη φράση θα έλεγε κανείς ότι συνοψίζεται το «ζουμί» της συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου του ECR Hellas ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE, και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings.

Τη συζήτηση παρακολούθησε το FOODReporter και, αν κάτι αξίζει να παρατηρήσει κανείς, είναι ότι λιανεμπόριο και βιομηχανία, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα δύο κορυφαίων εκπροσώπων των δύο κλάδων, δεν είναι δυνάμεις αντίρροπες, αλλά δυνάμεις που κινούνται γενικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος: «Πολλές φορές δυστυχώς νιώθουμε ότι τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι, και οι λιανέμποροι, και οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς, ότι το μακροπρόθεσμο συμφέρον είναι κοινό. Πολλά θέματα είναι εξαρχής κοινά, όπως το θέμα της ανακύκλωσης, της έλλειψης προσωπικού και πάρα πολλά άλλα κοινά προβλήματα που έχουμε». Από την πλευρά του, ο κ. Παντελιάδης δήλωσε φανατικός οπαδός της συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το κλειδί για αυτήν τη συνεργασία είναι οι δύο πλευρές να δουλεύουν μαζί και να χτίζουν και να διατηρούν αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Πρέπει να μπαίνει η μία πλευρά στα παπούτσια της άλλης και να προσπαθεί να καταλάβει τις ανάγκες της, που δεν είναι πάντα οι ίδιες», σημείωσε.

Το «μεγάλο βάσανο» της έλλειψης εργατικού δυναμικού
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο φαίνεται πως συγκλίνουν λιανεμπόριο και βιομηχανία είναι το «μεγάλο βάσανο» της έλλειψης εργατικού δυναμικού, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παντελιάδης, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όσο βελτιώνεται η οικονομία. Το πρόβλημα αγγίζει και τους δύο κλάδους: ο αριθμός των εργαζομένων στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, με τον κ. Παντελιάδη να προτείνει θεσμικά μέτρα, όπως κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην εργασία, αλλά και οργανωμένη εισροή μεταναστών από το εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης δυναμικού και σχολίασε ότι «έχουμε θέσει την εργασία υπό διωγμόν», δίνοντας το παράδειγμα των αντικινήτρων που υπάρχουν για έναν άνθρωπο που έχει βγει στη σύνταξη και θέλει να συνεχίσει να εργάζεται.

Όμως πήγε και ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι η «όλη η εργασιακή νομοθεσία είναι για να προστατεύσει τον εργαζόμενο από την επιχείρηση, αλλά δε χρειάζεται όλη αυτή η προστασία», κάνοντας αναφορά στους νεαρούς που θέλουν να δουλεύουν περισσότερο την καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά για να χτίσουν ένα γερό κομπόδεμα και τασσόμενος υπέρ της πρόβλεψης για πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι αυτό της προβληματικής φορολογικής νομοθεσίας, αφού όπως σχολίασε υπάρχουν περί τα 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι κάτω από το αφορολόγητο και «βασιλεύει» η φοροδιαφυγή, εξαιτίας της οποίας, όπως είπε, η βιομηχανία επιβαρύνεται με υπέρογκο ΦΠΑ, και άρα πρόκειται για ένα πρόβλημα που αγγίζει την αγορά.

Περισσότερη λογική
Σαν ένα γενικό σχόλιο, θα λέγαμε ότι και το λιανεμπόριο και η βιομηχανία ζητούν περισσότερη λογική: πιο λογική φορολόγηση, με εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος. Πιο λογικό ρυθμιστικό περιβάλλον, που να επιτρέπει στην αγορά να λειτουργεί όπως ξέρει και μπορεί, χωρίς αχρείαστες κρατικές παρεμβάσεις. Πιο λογική εργασιακή νομοθεσία, που να μπορεί να είναι πιο ευέλικτη, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της αγοράς, χωρίς φυσικά να παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τίποτα από αυτά βέβαια δεν είναι αυτονόητο, καθώς η λογική δε βρίσκει πάντα χώρο στα ελληνικά πράγματα, όμως το γεγονός ότι οι δύο μεγάλοι κλάδοι εμφανίζουν μια σύμπλευση σε αυτά τα θέματα, παρά τις όποιες μεμονωμένες διαφωνίες τους, σημαίνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός μοχλός πίεσης που μπορεί να διεκδικήσει αυτά τα αιτήματα με καλές πιθανότητες επιτυχίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΕΛΓΕΚΑ: Αναδιάρθρωση δανεισμού μέχρι το 2029 με καλύτερους όρους

Ανανέωσε επιτυχώς τους όρους του δανεισμού της η ΕΛΓΕΚΑ σε βάθος επταετίας, μέχρι τη λήξη του 2029 με καλύτερο επιτόκιο δανεισμού και ανανεωμένο δοσολόγιο, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση επιχειρηματικών εξελίξεων που εξέδωσε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023.

Μετά την υπογραφή των ενδεικτικών όρων μεταξύ του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ και των τραπεζών (Term Sheets), απομένει μόνο η υπογραφή των τροποποιημένων συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πάρθηκε η απόφαση από το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ να πωληθεί η θυγατρική Global Synergy Buying Group (GSBG AE). Πράγματι, το Δ.Σ. με σχετική απόφασή του στις 12 Ιουνίου 2023 παρέχει την άδεια στην ΕΛΓΕΚΑ να προβεί στη μεταβίβαση των 152.980 μετοχών της GSBG AE που έχει στην κατοχή της προς την Globalterr μονοπρόσωπη ΑΕ, σύμφωνα με το νόμο 4548/2018 και αφότου παρέλθει το αναγκαίο εκ του νόμου δεκαήμερο, έναντι ποσού €2.600.000.

Για την παρούσα συναλλαγή συντάχθηκε έκθεση αξιολόγησης από ορκωτό ελεγκτή λογιστή της εταιρείας Zephyros Partners. Η μεταβίβαση της GSBG AE θα έχει ως συνέπεια την καταγραφή κέρδους, ποσού ύψους 1,07 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους 2022, η GSBG AE αποτελεί το 7,2% του συνολικού τζίρου του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ.

Πώληση μη λειτουργικού ακινήτου
Ταυτόχρονα, το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ εξέδωσε άδεια κατάρτισης οριστικού αγοραπωλητηρίου συμβολαίου με αντικείμενο την πώληση σε συνδεδεμένο μέρος της ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ και βασικού μετόχου της εταιρείας, αγροτεμαχίου συνολικής επιφάνειας 44.622,14 τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις (γραφείων και αποθηκών) επ’ αυτού, σε συνολικό εμβαδό 6.580,63 τ.μ. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Για τη συγκεκριμένη πώληση, έχει οριστεί τίμημα €3.605.000. Το παραπάνω ακίνητο θεωρείται ως «μη λειτουργικό». Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «το εν λόγω ακίνητο εντάσσεται στην κατηγορία των επενδυτικών μη λειτουργικών ακινήτων και ως εκ τούτου, η πώλησή του δεν έχει καμία επίδραση στη λειτουργική δραστηριότητα, όπως και στο αποτέλεσμα του Ομίλου».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter