ΑΒΕΚ Βεκράκος: Επένδυση 15 εκατ. ευρώ σε νέο εργοστάσιο για τον προσωποποιημένο καφέ Qualita Unica

Επένδυση 15 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η ΑΒΕΚ Βεκράκος σε έκταση που αγόρασε στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης, ώστε να φιλοξενήσει το ερευνητικό και το παραγωγικό κομμάτι του δικού της καφεκοπτείου, με ονομασία του σχετικού project ως Qualita Unica.

Στη νέα ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων θα χτιστεί νέο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., απέναντι από τις μεγάλες κεντρικές αποθήκες της Μασούτης. Την κατασκευή αναλαμβάνει από την αρχή έως το τέλος η Proestakis Development Projects τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία, με έδρα τους Αμπελόκηπους Αττικής. Για την ωρίμανση της επένδυσης συντάχθηκε επενδυτικό σχέδιο, όμως δεν κατάφερε ακόμη να ενταχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου του 2016 και έτσι, η εταιρεία εκπόνησε νέο σχέδιο ώστε να λάβει ευνοϊκές ρυθμίσεις επιλέξιμων δαπανών μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί στο μισό εκτιμώμενο χρόνο, από τα δώδεκα έτη στα έξι.

Αύξηση ζήτησης, παραγόμενων όγκων και συνεπακόλουθα, παραγωγικής δυναμικότητας
Στο νέο εργοστάσιο θα τοποθετηθούν σύγχρονες καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής, έργο που ανέλαβε η κορυφαία γερμανική εταιρεία σε μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας καφέ, Probat. Ταυτόχρονα, θα μεταστεγαστεί εκεί η μία γραμμή παραγωγής που έχει δημιουργήσει για λογαριασμό του project Qualita Unica της ΑΒΕΚ Βεκράκος η ελληνική Coffee Tours Σακαντάρης. Οι νέες γραμμές παραγωγής θα εξασφαλίζουν τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα. Εξάλλου, η μεταστέγαση γίνεται επειδή οι παραγγελίες καφέ Qualita Unica παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, κοντά στο 15% στο πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Η ΑΒΕΚ Βεκράκος έκλεισε με πωλήσεις 1.800 τόνων ιταλικού έτοιμου εισαγόμενου καβουρδισμένου καφέ Hausbrandt και 470 τόνων καφέ Qualita Unica που καβουρδίζεται στην Ελλάδα, όταν το 2017, πρώτο ολόκληρο δωδεκάμηνο του συγκεκριμένου project είχε ξεκινήσει με 50. Σύμφωνα με τον Managing Director της εταιρείας που διαχειρίζεται και το project Qualita Unica, το 2023 αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 2.000 τόνους πωλήσεων καφέ Hausbrandt και μεταξύ 700 και 800 τόνων καφέ Qualita Unica. Επειδή η υπάρχουσα εγκατάσταση, κατασκευής 2016, κόστους 2,5 εκατ. ευρώ σε εμβαδόν 970 τ.μ., έχει συνολική παραγωγική δυναμικότητα 1.500 τόνων στο 100% της χρήσης της, κάτι που σπάνια φθάνει να καλυφθεί σε καφεκοπτεία, η ΑΒΕΚ Βεκράκος προνοεί με τη δημιουργία του νέου εργοστασίου, το οποίο πάντως έχει καθυστερήσει παραπάνω από χρόνο. Η νέα κατασκευάστρια εταιρεία έχει δώσει εκτίμηση ολοκλήρωσης της εγκατάστασης «με το κλειδί στο χέρι» οκτώ μήνες μετά την εκκίνηση των έργων. Για την ώρα, η υπάρχουσα ζήτηση καταλαμβάνει περίπου το 70% της παραγωγικής δυναμικότητας και εκτιμάται ότι το 2024 θα ξεπεράσει το 80%.

Το νέο εργοστάσιο θα περιλαμβάνει μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αναλαμβάνει την αυτόματη διαχείριση των κόκκων του πράσινου καφέ που θα ψήνει η ΑΒΕΚ Βεκράκος. Ειδικά για το project Qualita Unica, η εταιρεία συσκευάζει φουσκώνοντας τη σακούλα αφότου εκείνη έχει γεμιστεί με καφέ, σε δομή χρήσης αζώτου, μέσα από μηχανήματα της Παντελίδης Βιομηχανική Ζύγιση και Αυτοματισμοί.

Η ανάγκη του προσωποποιημένου καφέ, οι 22 διαφορετικές ποικιλίες και οι 14 παρεχόμενες συνταγές Qualita Unica
«Η ανάγκη προέκυψε από αρκετά σημεία λιανικής πώλησης καφέ, που ήθελαν να διαφοροποιηθούν ως προς την ποιότητα, τα χαρμάνια και τις συνταγές του καφέ που παρείχαν στους καταναλωτές. Διεκδικήσαμε να κερδίσουμε ένα καινούριο κομμάτι από την πίτα», δήλωσε ο κ. Αρνάκης.

Πράγματι, η ΑΒΕΚ Βεκράκος αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πελάτη της Hausbrandt, καλύπτοντας άνω του 28% των συνολικών ετήσιων πωλήσεών της για φέτος: 2.000 τόνους από τους περίπου 7.100 τόνους που θα πουλήσει η μητρική εταιρεία μέχρι το τέλος του 2023.

Ο καφές Qualita Unica παρασκευάζεται από 22 διαφορετικές ποικιλίες καφέ, οι οποίες καβουρδίζονται μονοποικιλιακά και έπειτα εκχυλίζονται βάσει συνταγής, με διαφορετικές ποσοστώσεις, από τρεις ποικιλίες και άνω σε 14 διαφορετικές συνταγές. Ο αριθμός των συνταγών στοχεύεται να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Οι συνταγές δημιουργούνται έπειτα από σχεδιασμό και ερευνητική διαδικασία που προέκυψε γύρω από τη χημεία του καφέ και από την ανάγνωση των διαφορετικών προφίλ ψησίματος. Η ΑΒΕΚ Βεκράκος παρέχει συσκευασίες λευκής ετικέτας για όποιον συνεργάτη το επιθυμεί και το επόμενό της βήμα είναι να δημιουργήσει τον δικό της branded χαρακτηριστικό καφέ, βάσει τριών συγκεκριμένων συνταγών που δεν μοιράζεται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σκλαβενίτης: Πράσινο φως για φωτοβολταϊκό πάρκο 800kW στα Ιωάννινα

Την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του φωτοβολταϊκού πάρκου που σχεδιάζει να δημιουργήσει στα Ιωάννινα η Σκλαβενίτης ενέκρινε με απόφασή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, επιβάλλοντας πρόσθετους όρους για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Είχαν προηγηθεί σχετικές θετικές εισηγήσεις μεταξύ άλλων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Σκλαβενίτης θα κατασκευαστεί στη θέση «Στενό Γενιτσάρι Γυαλί» (Λεωφόρος Σ. Νιάρχου 52 – 1ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Δωδώνης), της δημοτικής κοινότητας Ανατολής του δήμου Ιωαννιτών, και θα είναι συνολικής δυναμικότητας 799,70 kW.

Θα αποτελείται από 1.454 φωτοβολταϊκά πλαίσια της Jinko Solar, ονομαστικής μέγιστης ισχύος 550 W το καθένα, με βάσεις στήριξης αλουμινίου ειδικά σχεδιασμένες για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ενώ προβλέπονται επίσης γείωση που θα συνδεθεί στην υπάρχουσα γείωση του κτιρίου, καλωδίωση για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος με τον υπάρχοντα στο κτήριο μετασχηματιστή, οκτώ μετατροπείς Huawei για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και χωματουργικές εργασίες. Για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου προβλέπονται πρόσθετοι όροι διασφάλισης της ακεραιότητας της περιοχής Natura των Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, απαιτείται:

  • Να αποφεύγονται οι εργασίες κατασκευής του έργου σε ευαίσθητες περιόδους για τα πουλιά και τα αμφίβια.
  • Οι τεχνικές παρεμβάσεις για την κατασκευή του έργου να είναι οι απολύτως απαραίτητες έτσι ώστε να μην προκληθούν αλλοιώσεις στο ανάγλυφο του εδάφους και στη βλάστηση.
  • Να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι φυτοφράκτες, οι θάμνοι και τα ψηλά δέντρα με το ριζικό τους σύστημα να προστατεύεται κατά την κατασκευή και να διατηρείται η ποώδης βλάστηση σε ύψος τουλάχιστον 40 cm.
  • Σε ό,τι αφορά στην περίφραξη, να ενσωματωθούν πρακτικές φιλικές προς την άγρια πανίδα όπως η δημιουργία φυτικού φράχτη με ίδια ή λοιπά αυτόχθονα είδη χλωρίδας της περιοχής.
  • Για τη θεμελίωση των βάσεων των πάνελ να μη γίνει χρήση σκυροδέματος.

Επένδυση στην αυτοπαραγωγή ενέργειας.
Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση της Σκλαβενίτης στο net metering, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής που θα επιτρέψει στην εταιρεία να καλύπτει με ίδια μέσα μέρος των ενεργειακών της αναγκών, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Drink Pink 2023: Στροφή των καταναλωτών στο λιγότερο σκουρόχρωμο ροζέ και τα celebrity rosé wines

Με την ηχηρή παρουσία σχεδόν 200 ελληνικών και ξένων ροζέ κρασιών τα οποία συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν ως οινική τάση σε όλο τον κόσμο, διεξήχθη το Drink Pink 2023, την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Φάρος, υπό τη διοργάνωση της Vinetum Wine Communications.

«Υπάρχουν ροζέ κρασιά τα οποία κάνουν το ντεμπούτο τους σήμερα στο Drink Pink και, φέτος, έχουμε ηχηρές παρουσίες από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται το ροζέ κρασί της τραγουδίστριας Kylie Minogue, με εισαγωγική εταιρεία τη ΓΕΝΚΑ Εμπορική ΑE» αναφέρει στο FOODReporter ο Αργύρης Καλλιανιώτης, wine consultant και δημοσιογράφος οίνου στην εταιρεία Vinetum Wine Communications. Αναλυτικότερα, το Drink Pink 2023 παρουσιάζει σε επαγγελματίες και λάτρεις του ροζέ οίνου 155 ελληνικά κρασιά τα οποία είτε είναι πρωτοεμφανιζόμενα, είτε είναι ήδη καθιερωμένα στην αγορά.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία τους διότι δείχνουν την αυξητική καταναλωτική τάση στο ροζέ. Το Drink Pink ξεκίνησε να πραγματοποιείται πριν από μία δεκαετία, με στόχο να βοηθήσουμε την αναγνωσιμότητα του ροζέ οίνου γιατί διαβλέπαμε την εν λόγω τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη να «φουντώνει» στο εξωτερικό» υπογραμμίζει ο κ. Καλλιανιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ροζέ κρασί χαρακτηρίζεται για την πολυπλοκότητα του καθώς θυμίζει αρκετά στοιχεία του κόκκινου, ενώ παράλληλα μοιάζει αρκετά και με το λευκό κρασί.

Γιατί προτιμάται ολοένα και περισσότερο το ροζέ κρασί από το λευκό και το κόκκινο
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοένα αυξανόμενη τάση της κατανάλωσης του ροζέ οίνου οφείλεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, στο γεγονός ότι έχει η παραγωγή του έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παραγωγοί ανακαλύπτουν και κυκλοφορούν καινούργιες γεύσεις. «Το ροζέ είναι ο οίνος που συνάδει με την εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ενώ παράλληλα, παίζει μεγάλο ρόλο η αισθητική και το χρώμα του. Επίσης, είναι αρκετά «εύκολο» στο ταίριασμά του με διάφορα φαγητά» επισημαίνει στο FOODReporter ο Αργύρης Καλλιανιώτης.

Όσον αφορά στις καταναλωτικές τάσεις οι οποίες παρατηρούνται συγκεκριμένα στην κατηγορία των ροζέ κρασιών, φαίνεται ότι τα celebrity rosé wines ξεχωρίζουν στην αγορά. «Πέραν αυτού, η κύρια τάση της κατηγορίας είναι το λιγότερο σκουρόχρωμο ροζέ, το οποίο έχει τις ρίζες του στην ιστορική Προβηγκία της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Η εν λόγω απόχρωση και γεύση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά προκύπτει από τις συγκεκριμένες ποικιλίες μέσα από λιγότερη εκχύλιση» αναφέρει ο κ. Καλλιανιώτης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία τάση η οποία επιδιώκεται πλέον και από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter