Η εξαγορά της Έψα: Οι όροι του SMERC για επένδυση – αποεπένδυση από την Αγριά Εμπορική

Συνεχίζεται η δραστηριοποίηση στην εταιρεία Αγριά Εμπορική ΑΕ, ώστε να ολοκληρώσει με τη βέλτιστη ετοιμότητα το fund SMERemediumCap (SMERC) την επένδυσή του στη βολιώτικη εταιρεία Έψα. Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η Αγριά Εμπορική έλαβε απόφαση για εκτεταμένη τροποποίηση του καταστατικού της, με τροποποίηση επτά άρθρων και προσθήκη άλλων 16. Η εταιρεία διαιρεί το μετοχικό κεφάλαιο των €5.213.000, σε 521.300 μετοχές, ονομαστικής αξίας €10,00 η καθεμία. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο μέχρι το τριπλάσιό του, η γενική συνέλευση, με απόφαση απλής απαρτίας και κατά πλειοψηφία, μέχρι το οκταπλάσιο. Το ελάχιστο ποσό για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει οριστεί στις €25.000.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις tag along και drag along
Το επενδυτικό ταμείο SMERC, στην αναφορά του στην επένδυση στην Έψα μέσω της Αγριά Εμπορικής ΑΕ, αναφέρεται σε «άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, αξιοποίηση του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της Έψα και ενίσχυσή του με ικανά και έμπειρα στελέχη». Αναφέρει ότι θα δρομολογήσει αναβάθμιση παραγωγικών δυνατοτήτων και εγκαταστάσεων της Έψα μέσω νέων επενδύσεων, ανάπτυξη νέων δικτύων, προορισμών πωλήσεων και συστηματική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος Έψα. Βάσει καταστατικού, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Αγριά Εμπορική (Μιχάλης Τσαούτος, Πένυ Τσαούτου, Ήβη Μοσκαχλαϊδή) απαγορεύεται να προβούν σε διάθεση μετοχών τους σε τρίτο μέρος, που δεν αποτελεί ήδη μέτοχο, για τουλάχιστον δύο έτη από τη σύσταση.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται έγγραφη συναίνεση των λοιπών μετόχων: Το SMERC διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προτεραιότητας στην αγορά των προσφερόμενων μετοχών. Σε περίπτωση που το SMERC επιθυμεί να προβεί σε διάθεση μετοχών προς τρίτο μέρος, οι τρεις μέτοχοι μειοψηφίας διατηρούν δικαίωμα προσκολλήσεως (tag along). Αν το SMERC αποφασίσει να διαθέσει το σύνολο των μετοχών του σε τρίτο μέρος, διατηρεί το δικαίωμα συμπαρασύρσεως (drag along) έναντι των Μιχάλη Τσαούτου, Πένυς Τσαούτου και Ήβης Μοσκαχλαϊδή: Με τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης Drag Disposal, οι τρεις μέτοχοι μειοψηφίας υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην οποιαδήποτε πιθανή σχεδιαζόμενη μεταβίβαση.

Το διοικητικό συμβούλιο και η συνεργασία PepsiCo Hellas – Έψα
Στο διοικητικό συμβούλιο της Αγριά Εμπορική θα συμμετέχουν υποχρεωτικά τουλάχιστον τρία στελέχη επιλογής του SMERC. Δύο θα προτείνονται από τους τρεις μετόχους μειοψηφίας. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου παραμένει ο Κωνσταντίνος Καραφωτάκης, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος και στην Έψα ΑΕ, μετά την παραίτηση των Νίκου Τσαούτου, Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Κωνσταντίνου Σεπετά, εταιρεία από το διοικητικό συμβούλιο της Έψα. Στη «στρατηγικής σημασίας» επένδυσή του στην Έψα, το SMERC αναφέρεται σε «διεύρυνση της διανομής προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό» και «σε νέα, καινοτόμα προϊόντα», που ανοίγουν δρόμους προς τους σύγχρονους τρόπους διατροφής.

Εκτιμά την ελληνική αγορά αναψυκτικών στα 370 εκατ. ευρώ, με ετήσια μέση ανάπτυξη 5%. Το FOODReporter επικοινώνησε και με την PepsiCo Hellas, με την οποία η Έψα διατηρεί συμφωνία εμφιάλωσης για τις συσκευασίες can της πορτοκαλάδας Ήβη και έλαβε ως απάντηση τη σιγουριά ότι η ισχύουσα συμφωνία θα συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο, Θυμίζουμε ότι είχε ζητηθεί από την Έψα να εμφιαλώνει και τις ελληνικές συσκευασίες can για Pepsi Cola και 7Up, κάτι που η Έψα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει βάσει όγκου. Οι νέες επενδύσεις του SMERC θα εξυπηρετήσουν τέτοιες διευρύνσεις στρατηγικών συνεργασιών ή η προτεραιότητα θα δοθεί στα «νέα καινοτόμα προϊόντα»; Ο νέος επενδυτής στο χώρο των αναψυκτικών ανακατεύει ακόμη περισσότερο την τράπουλα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Α. Αποστολάκος: Πώς τα σκουπίδια μπορούν να φέρουν έσοδα

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγα χρόνια τα σκουπίδια, που σήμερα θεωρούμε άχρηστα, θα μεταφράζονται σε έσοδα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Υπεύθυνο Waste Management» στο πλαίσιο της 1ης διεθνούς έκθεσης κυκλικής οικονομίας ενέργειας-δόμησης, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Δανίας, μίας χώρας που όχι μόνο αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων που παράγει, αλλά εισάγει και απορρίμματα από άλλες χώρες, ώστε να τα αξιοποιήσει και αυτά.

«Το σκουπίδι από μόνο του στο μυαλό μας είναι κάτι χωρίς αξία, και ακόμα και στο σπίτι μας είναι έξοδο. Εγώ έχω τη σιγουριά πλέον ότι τα σκουπίδια σε λίγα χρόνια θα είναι έσοδα», δήλωσε ο κ. Αποστολάκος, τονίζοντας πως πρόκειται για θέμα νοοτροπίας που δεν υπάρχει στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί της οι νέοι. «Προσωπικά το θεωρώ ευθύνη μου να αφήσουμε στην επόμενη γενιά έναν πιο καθαρό πλανήτη και να αλλάξουμε τις συνήθειες που σαφώς αρχίζουν να αλλάζουν, αλλά χρειάζεται εκπαίδευση.

Η κόρη μου που είναι 8 ετών το έχει μάθει στο σχολείο, η δική μας γενιά δεν το έμαθε πουθενά, το αντιμετωπίζει σαν πρόβλημα. Εμείς όμως σαν οργανισμός δεν θεωρούμε το ρόλο μας ανενεργό στη λύση του προβλήματος, είναι ενεργός, θα μας γεμίσει έσοδα, θα βοηθήσει το περιβάλλον και δεν θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά, γιατί να ξέρετε ότι όσο περισσότερο καταστρέφεται το περιβάλλον, θα έχει άμεση επίδραση στις τιμές που θα πληρώνουμε τα προϊόντα και στην έλλειψη των προϊόντων το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Ανακύκλωση ιχθυοκιβωτίων από φελιζόλ
Ως παράδειγμα για το πώς τα σκουπίδια μπορούν να αποφέρουν έσοδα ανέφερε την περίπτωση μίας εταιρείας από το εξωτερικό που εξέφρασε ενδιαφέρον για την ανακύκλωση φθαρμένων ιχθυοκιβωτίων από φελιζόλ. «Εμείς στις ιχθυόσκαλες τα ψάρια τα διακινούμε σε ιχθυοκιβώτια από φελιζόλ. Αυτά αν καταστραφούν και πέσουν στη θάλασσα τα τρώνε τα ψάρια και έχουν τοξίνες. Άρα πρέπει να τα ανακυκλώνουμε. Μέχρι τώρα, επειδή είχαν ζωικά υπόλοιπα, δεν μπορούσαμε να τα ανακυκλώσουμε.

Τώρα ήρθε μια εταιρεία από την Ισπανία και μου είπε “θέλω να μαζεύεις τα παλιά φελιζόλ, να τα κάνεις σκραπ, να τα ανακυκλώνω και να τα βάζω σαν στεγανωτικά ταράτσας”», επεσήμανε. Ως ένα παράδειγμα για την αλλαγή νοοτροπίας που έρχεται σταδιακά στην ελληνική κοινωνία ανέφερε και το γεγονός ότι πλέον οι αλιείς, που στο παρελθόν παρατούσαν στο βυθό της θάλασσας τα δίχτυα τους όταν κόβονταν, πλέον τα μαζεύουν και τα αποθέτουν σε έναν κάδο στην ιχθυόσκαλα.

Κλείνοντας, σχολίασε: «Εμείς σαν χώρα έχουμε ένα χαρακτηριστικό: από το ταμ-ταμ πάμε στο 5G. Από το μηδέν ψηφιακό κράτος φτάσαμε στο απόλυτα ψηφιοποιημένο κράτος που εκσυγχρονίζεται. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το waste management. Το κράτος κάνει τεράστιες μεταβολές που εμείς ως οργανισμοί το βιώνουμε. Αν μπορούσαμε σπίτι μας να καταγράφουμε τι πετάμε και να συνειδητοποιήσουμε την αξία του, θα αλλάξουμε πολύ πιο γρήγορα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η «πρωτόπορα κίνηση» της Όπτιμα ΑΕ και τα οφέλη της

Ως «πρωτοπόρα κίνηση» σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cafetex και ταυτόχρονα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, μιλώντας στο FOODReporter, τη συμπερίληψή του ως μη εκτελεστικό μέλος στην εισαγωγική και εμπορική εταιρεία Όπτιμα ΑΕ, συμφερόντων Στέφανου Παντελιάδη.

«Ήταν πολύ τιμητικό εκ μέρους της Όπτιμα, που με επέλεξε ως ένα από τα στελέχη της αγοράς στα οποία επέδωσε συμβουλευτικό ρόλο μέσω της συμμετοχής μου στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ. Είναι μια κίνηση προς θετική κατεύθυνση, η οποία θα αποφέρει ψύχραιμη και πολυκλαδική ανάλυση, άρα οφέλη για την εταιρεία. Πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό.

Έφτασε η ώρα και στην Ελλάδα να γίνουμε όλοι λίγο πιο δεκτικοί προς τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες, που βοηθούν τη συνολικότερη θεώρηση της αγοράς και έτσι κι αλλιώς, δε αφορούν άμεσο ανταγωνισμό», σημείωσε ο κ. Μπενόπουλος. Στο ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο της Όπτιμα ΑΕ, με ισχύ έως τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2027, πέραν του Γιάννου Μπενόπουλου, συμμετέχουν ακόμα οι Αλέξανδρος Κίκιζας, διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας, Χρήστος Χαρπαντίδης, αντιπρόεδρος της Philip Morris International για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο διευθύνων σύμβουλος της Valvis Holdings, Βασίλης Σταύρου.

Το FOODReporter αποπειράθηκε να επικοινωνήσει και με τον κ. Σταύρου, όμως εκείνος δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter