Coffee Island: Βιώσιμη ανάπτυξη με αύξηση τζίρου της μητρικής και για το 2023

Στα 155 εκατ. ευρώ έκλεισε για το 2022 ο συστημικός κύκλος εργασιών για όλα τα καταστήματα Coffee Island, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν τη μητρική Σαπλάι Γιούνικ ΑΕ και τα υπόλοιπα τα 487 καταστήματα (432 στην Ελλάδα και 55 στο εξωτερικό) που έχει αναπτύξει το brand.

Η Coffee Island επεκτείνει τη συμβολαιακή γεωργία, την οποία ακολουθεί από το 2011. Εκείνη της εξασφαλίζει δεσμεύσεις για ποσότητες προϊόντων από τρία έως πέντε χρόνια.

Σε μια πολύ απαιτητική χρονιά για τον καφέ, η Coffee Island κατάφερε το 2022 να έχει περίπου την ίδια αξία πωλήσεων με το 2021, παρότι κινήθηκε δίχως ανατιμήσεις βασικού τιμοκαταλόγου στο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο.

«Απορροφήσαμε το 100% των συνολικά 3.427 ανατιμήσεων που μας έγιναν το 2022 στον καφέ και κατά 80%, μαζί με τα τρόφιμα. Είχαμε προχωρήσει σε μικρή ανατίμηση αξίας προϊόντων κατά 3% στις 17 Νοεμβρίου 2021 και μία ακόμη, πριν το ορθόδοξο Πάσχα του 2023, η οποία ανέβασε την ποσοστιαία ανατίμηση τριετίας στο 7% περίπου», επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Οι πολλαπλοί προμηθευτές, η διασπορά των εντός Ελλάδων καφεκοπτείων και η ανάπτυξη σε οργανωμένο λιανεμπόριο και εξωτερικό
Για το 2023, η Σαπλάι Γιούνικ ΑΕ υπολογίζει ότι θα φτάσει τα 36 εκατ. ευρώ αξίας πωλήσεων, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 2,86% συγκριτικά με το 2022. Η Coffee Island συνεργάζεται συνολικά με 817 ελληνικές προμηθεύτριες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων start-ups διατροφικών προϊόντων. Πρόσφατη μεγάλη συνεργασία αποτελεί εκείνη με την Ioniki σφολιάτα, η οποία φέρεται να διευρύνεται διαρκώς ως προς το σύνολο καταστημάτων του δικτύου. Γύρω από το εγχείρημα της Coffee Island συντηρούνται 4.000 οικογένειες.

Σημαντικός πυλώνας για την Coffee Island είναι η σημαντική διασπορά της σε 102 διαφορετικές πόλεις, με 235 καταστήματα στην ελληνική περιφέρεια, 55% του συνόλου. Με 43 καταστήματα στην Κύπρο, τρία στην Αίγυπτο, δύο σε Λονδίνο και Ντουμπάι και από ένα σε Βουκουρέστι, Ιβερντόν, Τορόντο, η εταιρεία προσπαθεί να επεκταθεί στο εξωτερικό με μεθόδους στρατηγικών συνεργασιών (joint ventures), franchising και master franchising.

Αναμένεται ένα ακόμη κατάστημα στο Λονδίνο κι επίσης, ένα καινούριο εγχείρημα στην Αίγυπτο.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους του 2023 είναι η αύξηση του μεριδίου πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο στο 7% του τζίρου της Σαπλάι Γιούνικ ΑΕ. Αυτό στοχεύεται να επιτευχθεί μέσω εισόδου των οικιακών συσκευασιών καφέ λιανικής σε περισσότερα σημεία πώλησης στην οργανωμένη λιανική και διεύρυνση παρουσίας στις συνεργαζόμενες αλυσίδες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πώς επιδρά η τεχνολογική καινoτομία στην ελληνική αγροδιατροφή

Πάνω από 100 πρωτοβουλίες νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups) επάνω στον τομέα της αγροδιατροφικής παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από την Ελλάδα.

Το παραπάνω τόνισε η περιφερειακή διευθύντρια του ΕΙΤ Food Νότιας Ευρώπης, Eλβίρα Ντομίνγκο, το οποίο αποτελεί βραχίονα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τρόφιμα, στην έκθεση τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Beyond 2023 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Οι συνολικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες start-ups ή clusters (συμπράξεις) ξεπερνούν τις 1.500 στην πενταετία, για όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων.

Η ημερίδα υπό την αιγίδα του ΕΙΤ Food Νότιας Ευρώπης αφορούσε στο μέλλον της αγροδιατροφής.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνεργαστεί με το ΕΙΤ Food στην Ελλάδα
Αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon για την έρευνα και την καινοτομία, συνολικού προϋπολογισμού 80 δισ. ευρώ, το ΕΙΤ Food έχει διαθέσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε απευθείας επενδύσεις. Οι start-ups που υποστηρίζει έχουν προσελκύσει επενδύσεις πάνω από 407 εκατ. ευρώ. Εταίροι του EIT Food στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων η βιομηχανία τροφίμων Παπαδοπούλου, η start-up CoffeEco, η οποία συλλέγει τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ espresso και τους μετατρέπει σε υψηλής αξίας καλλυντικά προϊόντα και η εταιρεία Τerra Robotics, που ειδικεύεται σε λύσεις ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης για την «πράσινη» γεωργία.

Το Smart Agro Hub έχει αναπτύξει το αναλυτικό εργαλείο Life Cycle Assessment (LCA, Ανάλυση Κύκλου Ζωής) για την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, ποτών και αγροτικών προϊόντων, εντοπίζοντας ρυπογόνα στάδια και σημεία βελτίωσης.

Η Έλενα Κούκουνα, στέλεχος του Smart Agro Hub και σύμβουλος βιωσιμότητας σε επιχειρήσεις τροφίμων, σημείωσε ότι τα ολιστικά επιχειρηματικά συστήματα όπως το LCA δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα, αλλά αξιοποιούνται ήδη από πολυεθνικές επιχειρήσεις τροφίμων, όπως η Unilever και η Friesland Campina, για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντός των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη μελέτη Κύκλου Ζωής Προϊόντος έγινε το 1969 για λογαριασμό της Coca-Cola Company, με στόχο τη μείωση του κόστους από την πηγή έως τη συσκευασία.

«Ως το 2030 θα είναι πλέον υποχρεωτική για όλες τις βιομηχανίες τροφίμων η Αξιολόγηση Βιωσιμότητας (Sustainability Reporting), στο πλαίσιο της στρατηγικής “Farm to Fork” (από το χωράφι στο πηρούνι) της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ρόδιος Γαμβρός, υπεύθυνος για το Industry 4.0 «Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων πρέπει να καταλάβει ότι υιοθετώντας αυτά τα εργαλεία θα ωφεληθεί στο μέλλον, θα κάνει πιο ανθεκτικές τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κρέατα Ελλάδος: Νέα εταιρεία από τον Αναστάσιο Κυριακίδη

Στην ίδρυση νέας εταιρείας, με την ονομασία Κρέατα Ελλάδος, προχώρησε ο Αναστάσιος Κυριακίδης, μέλος του ΔΣ της Τεμέτερον ΑΕ, από τη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας.

Η Τεμέτερον ΑΕ αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και προώθηση προϊόντων κρέατος και παραγώγων αυτών. Η εταιρεία είχε καταγράψει καθαρές ζημίες μετά φόρων ύψους €101.141,97 στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Η εταιρεία με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 2,69 εκατ. ευρώ για το 2021 κατέγραφε τρίτη ζημιογόνα χρονιά στις τέσσερις τελευταίες, όμως κατά το οικονομικό έτος 2021 διέθετε αφορολόγητα αποθεματικά ύψους €705.453.

Η Κρέατα Ελλάδος Μονοπρόσωπη ΙΚΕ έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία και συντήρηση κρέατος βοοειδών, χοιροειδών, αιγοπροβατοειδών, αλόγων και άλλων ιπποειδών (νωπό ή διατηρημένο) μαζί με το χονδρικό εμπόριο επεξεργασμένου κρέατος αλλά και ζώντων ζώων (πουλερικών), δημητριακών και ζωοτροφών για εκτροφή.

Η νέα εταιρεία διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο €5.000 και ο Αναστάσιος Κυριακίδης, διαθέτει πλέον, μετά την ίδρυση από την Υπηρεσία Μίας Στάσης, 5.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας €1,00 το καθένα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter