Metro AEBE: Οι αριθμοί του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος των 24 εκατ. ευρώ

Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε χθες η Metro ΑΕΒΕ, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και πλήθους επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.
Πρόκειται για το πρώην κέντρο διανομής της Lidl στην περιοχή της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, το οποίο η Metro απέκτησε το 2016, σε μία στρατηγική επένδυση στο πλαίσιο της εξαγοράς του δικτύου της Βερόπουλος.

To 2018 η διοίκηση της εταιρείας έλαβε την απόφαση για την επέκταση των εγκαταστάσεων, προκειμένου να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των καταστημάτων Metro και My market. Το έργο δημοπρατήθηκε και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν εντός του 2022, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του νέου κτιρίου.

Συνολικά, το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος της Metro εκτείνεται σε 45.000 τετραγωνικά μέτρα και καλύπτει γεωγραφικά τα 120 καταστήματα της εταιρείας στη βόρεια, δυτική και κεντρική Ελλάδα. Το σύνολο της επένδυσης έφτασε τα 24 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα καταστήματα δεν κατάλαβαν τίποτα»
Η επέκταση του υφιστάμενου κέντρου διανομής δεν ήταν ασφαλώς απλή υπόθεση: η Metro αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η αποξήλωση των ψυκτικών θαλάμων της υφιστάμενης εγκατάστασης, η μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου σε ενιαία αποθήκη ξηρού φορτίου, η οικοδόμηση του νέου κτιρίου στη βάση ενός παλιού, κατεστραμμένου κτιρίου, η συνένωση του υφιστάμενου και του νέου κτιρίου, καθώς και η έλλειψη υλικών και συνεργείων και η αναστολή μεταφορών λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Όμως η σημαντικότερη πρόκληση, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας της Metro AEBE, Λευτέρης Ζησιμάτος, ήταν το γεγονός ότι το κέντρο διανομής έπρεπε να λειτουργεί αδιαλείπτως ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες, κάτι το οποίο επετεύχθη, αφού όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, «τα καταστήματα δεν κατάλαβαν τίποτα».

Εξοικονόμηση ενέργειας με υβριδικό σύστημα ψύξης και φωτισμό LED
Κατά τη δημιουργία του αναβαθμισμένου κέντρου διανομής, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς και στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Μεταξύ άλλων, μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα ψύξης, το οποίο χρησιμοποιεί ως ψυκτικά μέσα αμμωνία, μίγμα νερού-γλυκόλης και διοξείδιο του άνθρακα, και προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 9,38%, ενώ αποτρέπει την έκλυση περίπου 187 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Επίσης, στο πάτωμα του θαλάμου της κατάψυξης τοποθετήθηκε σύστημα ανακυκλοφορίας ζεστής γλυκόλης, για τη θέρμανση της οποίας δεν απαιτείται χρήση ηλεκτρικών αντιστάσεων, που καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας, αλλά αξιοποιείται η διαθέσιμη θερμότητα της ψυκτικής εγκατάστασης. Επιπλέον, ως προς τον φωτισμό, έχουν τοποθετηθεί φωτιστικά LED τελευταίας τεχνολογίας που προσφέρουν μείωση 73,2% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τον φωτισμό και 13,18% μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η λειτουργία του εξωτερικού φωτισμού είναι αυτόματη, ρυθμισμένη στην ημερολογιακή ανατολή και δύση του ήλιου.
Τέλος, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει ισχύ 2,47MW και εκτιμάται ότι θα παράγει 3,3GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος της Metro AΕΒΕ σε αριθμούς
Κόστος επένδυσης: 24.000.000 ευρώ
Συνολική έκταση: 45.000 τ.μ.
Ψυχόμενοι χώροι: > 16.000 τ.μ.
Δυναμική υποστήριξης 120 καταστημάτων
76 ράμπες παραλαβών & αποστολών
18.500 κωδικοί
23.500 θέσεις αποθήκευσης
860 δρομολόγια / μήνα
1.500.000 κιβώτια / μήνα
6.000 παραστατικά / μήνα


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter