Σκλαβενίτης: Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Α/S Αγορά και προχωρά σε ΑΜΚ 1 εκατ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «A/S Αγορά» προχωρά η Σκλαβενίτης, μετά την πρόσφατη κίνησή της για εξαγορά της εταιρείας από τη Λάρισα. Ειδικότερα, με απόφαση που ελήφθη στις 17 Μαΐου, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της A/S Αγορά κατά το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ με καταβολή μετρητών και την έκδοση 1.000.000 νέων εταιρικών μεριδίων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ το καθένα. Έτσι, το κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώνεται σε 1.050.000 ευρώ.

Μοναδικός εταίρος πλέον η Σκλαβενίτης
Σημειώνεται ότι την απόφαση έλαβε η Σκλαβενίτης ως μοναδική εταίρος πλέον της A/S Aγορά. Η μεταβίβαση του 100% της λαρισινής αλυσίδας από τους πρώην εταίρους Χαράλαμπο Παπακωνσταντίνου, Θεοπούλα Μπότα και Μαρία Μπλέκα στη Σκλαβενίτης οριστικοποιήθηκε με την τροποποίηση του καταστατικού της που αποφασίστηκε στις 5 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νέο καταστατικό είναι η αλλαγή της επωνυμίας της σε «Σανιδάς – Παπακωνσταντίνου Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Εταιρεία» (με την προσθήκη του όρου «μονοπρόσωπη», καθώς πλέον μοναδικός της εταίρος είναι η Σκλαβενίτης), αλλά και η αλλαγή της έδρας της εταιρείας, που πλέον εδρεύει στο Περιστέρι.

Εξάλλου, από τις 9 Μαΐου καθήκοντα διαχειριστών της A/S Αγορά έχουν αναλάβει ο Επαμεινώνδας Αλεξόπουλος, μέλος του ΔΣ της Σκλαβενίτης, και ο Γιώργος Νίκας, οικονομικός διευθυντής του ομίλου Σκλαβενίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της A/S Αγορά αποτελεί την τρίτη επεκτατική κίνηση της Σκλαβενίτης σε τοπική αγορά μέσα σε έναν χρόνο, μετά την εξαγορά καταστημάτων της SEP Markets στα Ιωάννινα και της Γέγος στα Μεσόγεια.

Η αλυσίδα διαθέτει σήμερα εννέα υποκαταστήματα, εκ των οποίων τα έξι στη Λάρισα, και με την εξαγορά της η Σκλαβενίτης ενισχύει το αποτύπωμά της στον θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο τζίρος της το 2021 είχε διαμορφωθεί οριακά κάτω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ, όμως τα αποτελέσματά της ήταν ζημιογόνα, τόσο προ φόρων και τόκων (-99.247 ευρώ), όσο και μετά (-140.641 ευρώ), έναντι κερδών το 2020, χρονιά κατά την οποία είχε ευνοηθεί, όπως και συνολικά ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, από τον αντίκτυπο της πανδημίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τερκενλής: Έκλεισε το κατάστημα Κύπρου, παραμένει το κωδικολόγιο

Στην ακύρωση της συμφωνίας της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Τερκενλής με τον πρώην αποκλειστικό συνεργάτη της στην Κύπρο, ο οποίος είχε λάβει γραπτώς το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το brand και τα χρώματα της Τερκενλής, οφείλεται η παύση λειτουργίας του καταστήματος στη Λευκωσία.

Όπως πληροφορήθηκε το FOODReporter, η εταιρεία-συνεργάτης της Τερκενλής, η οποία εξακολουθεί να μισθώνει το ακίνητο όπου υπήρχε το κατάστημα με το όνομα της αλυσίδας, προοριζόταν ως master franchisee για την Τερκενλής στο νησί της Αφροδίτης. Το αρχικό, φιλόδοξο σχέδιο της εταιρικής σύμπραξης περιλάμβανε τη δημιουργία άλλων τεσσάρων καταστημάτων στην Κύπρο σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές πόλεις ακόμα, ως franchise καταστήματα, με την επίβλεψη της εταιρείας που άνοιξε το κατάστημα στη Λευκωσία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, που είχε ξεκινήσει ως συμφωνία αποκλειστικής διανομής των προϊόντων Τερκενλής στην Κύπρο, ακυρώθηκε. Τα σχέδια για περαιτέρω διείσδυση στην κυπριακή αγορά μέσω του πυλώνα branded καταστημάτων φαίνεται πως έχουν εγκαταλειφθεί.

Η αποκλειστικότητα που εγκαταλείφθηκε και ο artisanal χαρακτήρας
«Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με τον άνθρωπο που ενδιαφέρθηκε πρώτος να ανοίξει franchise κατάστημα της αλυσίδας μας στην Κύπρο και με πολύ καλή διάθεση, είχαμε οικοδομήσει σχέδιο για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Παραμένει και σήμερα να είναι πωλητής μας, όπως, άλλωστε, ξεκίνησε. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα προϊόντα Τερκενλής θα συνεχίσουν να πωλούνται στην Κύπρο. Υπάρχουν στα καταστήματα του συγκεκριμένου συνεργάτη και φυσικά, στο κυπριακό Ho.Re.Ca., ιδίως στο κομμάτι του πρωινού των κυπριακών ξενοδοχείων», δήλωσε στο FOODReporter ο διευθύνων σύμβουλος της Τερκενλής, Παύλος Τερκενλής.

Όσο για το λόγο που σταμάτησε το σχέδιο και η συγκεκριμένη συνεργασία, παρότι παραμένει ενεργή, αποχαρακτηρίστηκε από αποκλειστική. Πληροφορίες του FOODReporter ανέφεραν ότι η εταιρεία – συνεργάτης της Τερκενλής είναι, ούτως ή άλλως, εισαγωγέας τροφίμων στην Κύπρο, με μεγάλο και πολυποίκιλο portfolio.

Το τελευταίο διάστημα είχε ασχοληθεί πολύ πιο ενεργά με το εμπόριο πρώτων υλών, που άλλες είχαν σχέση με τη ζαχαροπλαστική και άλλες όχι.

Η αποκλειστικότητα της συνεργασίας δεν έπαιζε τον επικεντρωμένο ρόλο που θα ωθούσε σε πλήρη επιτυχία το εγχείρημα και θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές. «Είναι δύσκολο σε κάτι τόσο ποιοτικό και χειροποίητο να εντάξουμε οικονομίες κλίμακος για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη μέσα από ποσότητα και διείσδυση σε άλλες περιοχές», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τερκενλής.

«Δεν επιθυμούμε να χάσουμε τον artisanal χαρακτήρα των παρασκευασμάτων μας: Είναι μέρος της ταυτότητας της Τερκενλής, γι’ αυτό μας επιλέγει το κοινό. Με υψηλό κόστος παρασκευής, είναι δύσκολο να έρθει κάποιος και να ανταγωνιστεί στην ποιότητα και στο χειροποίητο, σε σημεία όπου είμαστε ήδη δυνατοί και αναγνωρίσιμοι. Οπότε, επικεντρωνόμαστε στο να κρατήσουμε την ποιότητα. Το ότι δεν κάνουμε νέα ανοίγματα δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε την ανάπτυξη», σημείωσε ο Παύλος Τερκενλής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Efood: Πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα από προμήθειες και υπηρεσίες προώθησης το 2022

Σημαντικά αυξημένος ήταν το 2022 ο κύκλος εργασιών της Online Delivery (efood), φτάνοντας στα 135,6 εκατ. ευρώ, έναντι 112,8 εκατ. ευρώ το 2021.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αποδίδεται στην άνοδο των παραγγελιών μέσω της πλατφόρμας efood, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από προμήθειες (11 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2021 – από τα 77,2 εκατ. ευρώ στα 88,2 εκατ.).

Επιπλέον, ο τζίρος της εταιρείας ενισχύθηκε και από τη χρήση των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, όπως premium placement, προτεινόμενα πιάτα και άλλες (7,6 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2021 – από τα 24,4 εκατ. ευρώ στα 32 εκατ.). Αυξημένα ήταν και τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών σε συνδεδεμένες οντότητες (3,8 εκατ. ευρώ, από 1,6 εκατ. το 2021), όπως και τα έσοδα από λοιπές υπηρεσίες (11,6 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. το 2021).

Τα κέρδη EBITDA του 2022 ανήλθαν σε 36,8 εκατ. ευρώ, έναντι 28,9 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη έκλεισαν στα 31,9 εκατ. ευρώ, έναντι 23,2 εκατ. το 2021.

Σημειωτέον ότι για τη χρήση 2022 προτάθηκε η διανομή μερισμάτων συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της περασμένης χρονιάς.

Νέα εγχειρήματα FinTech σχεδιάζει ο όμιλος Delivery Hero
Όπως σημειώνεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Online Delivery για το 2022, τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε τη λειτουργία της η συνδεδεμένη με την εταιρεία Delivery Hero Payments για την αποδοχή, εκκαθάριση και εκτέλεση πράξεων πληρωμών που αφορούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές για την εξόφληση παραγγελιών προϊόντων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος Delivery Hero υιοθέτησε πλήρως τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών και παράλληλα σχεδιάζει νέα εγχειρήματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) για το ίδρυμα πληρωμών του ομίλου.

Ανεπηρέαστη από την ενεργειακή κρίση
Η εταιρεία επισημαίνει ακόμα ότι η κατάσταση στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, αλλά και της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά την εταιρεία, λαμβανομένης υπ’ όψιν της εξέλιξης των οικονομικών της μεγεθών έως σήμερα.
Ωστόσο, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς σε συνεργασία με τον όμιλο Delivery Hero. Επιπλέον, μετά την κρίση της πανδημίας, η εταιρεία έχει περάσει σε μία νέα φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας όσον αφορά στην προστασία της υγείας του προσωπικού της, με ενημερωμένες διαδικασίες και μηχανισμούς αντιμετώπισης κινδύνων, και επομένως με αυξημένη δυνατότητα αντίδρασης σε νέα κρίση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter