Κορυφώνεται η αύξηση τιμής του ελαιολάδου: Η μειωμένη ισπανική παραγωγή και η ελληνική ευκαιρία

Στα 6,30 ευρώ το κιλό πωλείται το ελαιόλαδο στη Λακωνία, όπως έκανε γνωστό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων. Αναφερόμαστε σε ελαιόλαδο εσοδείας 2022 – 2023, με οξύτητα 0,3. Η τιμή του ελαιολάδου κινείται έντονα ανοδικά τις τελευταίες ημέρες.

Μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου
Η άνοδος οφείλεται στις προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, λόγω της χειμερινής ξηρασίας. Η φετινή παραγωγή της Ισπανίας θα υπερβεί την περσινή καταστροφική χρονιά των 700.000 τόνων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσει τους 1.700.000 τόνους της προπέρσινης χρονιάς.

Η παραγωγή της Ισπανίας, που σταθερά αποτελεί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου ετησίως, εκτιμάται ότι φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 750.000 και 1.000.000 τόνων. Το κατώτερο όριο της εκτίμησης παραγωγής, αν επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό να θέσει ακόμη και ζήτημα επάρκειας ποσοτήτων. Φαίνεται, επίσης, πως λόγω της κλιματικής αλλαγής ακόμη και ο ίδιος όγκος ελιάς μπορεί να δώσει πλέον λιγότερο ελαιόλαδο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότεροι αναλυτές συνηγορούν στο ενδεχόμενο η αγορά του ελαιολάδου να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα όγκου και για την παραγωγή του 2023, αλλά και των επόμενων ετών.

Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος της Ισπανίας αυτόν τον αιώνα και ο δεύτερος πιο ξηρός, Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, ο Μάρτιος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος στη χώρα στον αιώνα και στη συνέχεια, ταυτόχρονα αποδείχθηκε και ο πιο ξηρός που έχει καταγραφεί. Επιπλέον, «ούτε μια σταγόνα βροχής δεν έπεσε σε πάνω από τη μισή χώρα τις πρώτες 17 ημέρες του Απριλίου, με τις βροχοπτώσεις να βρίσκονται συνολικά, κατά 23%, κάτω από το κανονικό από την έναρξη του υδρολογικού έτους, τον Οκτώβριο του 2022», κατέγραφαν οι Financial Times στα τέλη Απριλίου. Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση τιμής του ελαιολάδου είναι και η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς ηλιέλαιου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), στην Ιταλία η μέση τιμή άγγιξε τα 6,27 ευρώ, στην Τυνησία τα 5,33 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία τα 6,22 ευρώ στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου 2023. Η τιμή του ισπανικού παρθένου ελαιόλαδου, με οξύτητα μικρότερη από δύο γραμμές, διαμορφώθηκε στα 5,52 ευρώ το κιλό την προηγούμενη εβδομάδα και με οξύτητα μικρότερη από 3,3 γραμμές, στα 5,36 ευρώ. Η µέση τιµή των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στην Ισπανία είχε προσεγγίσει τα 5,50 ευρώ, σύμφωνα με τους παραγωγούς της Βαλένθια.

Η ελληνική σοδειά, η ευκαιρία, οι προοπτικές σε προώθηση, marketing και τυποποίηση
«Βρισκόμαστε στην εποχή της ανθοφορίας και προχωράμε προς την καρπόδεση στους ελληνικούς ελαιώνες. Αν δεν συμβεί έντονη ξηρασία μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα και συνεχιστεί η βροχόπτωση για κάποιες ημέρες ακόμη, εκτιμούμε ότι οδεύουμε προς μια καλή χρονιά για το ελληνικό ελαιόλαδο», δήλωσε στο FOODReporter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γιώργος Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η ζήτηση παραμένει σταθερή σε παγκόσμιο επίπεδο και τα κενά σε ποσότητες που θα προκύψουν στη ζήτηση για εξαγωγές αναμένεται ομαλά να καλυφθούν από Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισπανικών ΜΜΕ, η ισπανική βιοµηχανία θα χρειαστεί 680.000 τόνους προϊόντος για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση.

«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο να αναπτυχθεί και να προωθηθεί ποιοτικά. Μας λείπει η στοχευμένη οργάνωση και δικτύωση για προώθηση και marketing, ως χώρα, που να αναδείξει τα χαρακτηριστικά υπεροχής του ελληνικού ελαιολάδου. Ενώ η εμφάνιση και η συσκευασία των προϊόντων μας έχει σαφώς βελτιωθεί, έχει αποδειχθεί ότι μας είναι δύσκολο να καταστήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο ως brand name με προστιθέμενη αξία παντού. Χρειαζόμαστε, επίσης, λίγη περισσότερη οργάνωση στην τυποποίηση του ελαιολάδου», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. Πάντως, σημείωσε, ότι «πέρα από την ευκαιρία του Έλληνα παραγωγού να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές, υπάρχει και ο καταναλωτής, ο οποίος, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύσκολα διαθέτει την αγοραστική δύναμη να αγοράσει ελαιόλαδο σε τιμή άνω των 7 ευρώ το κιλό».

«Η ποικιλία ελιάς κορωνέικη φαίνεται ότι αναδεικνύεται σε περισσότερο ανθεκτική. Ίσως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτό που συνέβη δύο συνεχόμενες χρονιές, λιγότερο φέτος, στην Ισπανία ως μια νέα κανονικότητα. Έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο οι ξηρασίες που συνέβησαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης, που στην Ισπανία γίνεται λίγο νωρίτερα μέσα στη χρονιά, δηλαδή στην περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, όταν και αναπτύσσεται ο καρπός», εξήγησε στο FOODReporter o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας παραγωγών Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος.

Ο ασύμμετρος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής και η πρόταση για συνέργειες εξεύρεσης υδάτινων πόρων, ως παραδειγματισμός από το «πάθημα» της Ισπανίας
«Η Ισπανία θα αποτελεί πάντα χώρα – βαρόμετρο για το ελαιόλαδο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αλλάζει τα δεδομένα. Είναι πιθανό να ζήσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις: Στον κατά κανόνα ξερικό ελληνικό ελαιώνα, χρειαζόμαστε εγγειοβελτιωτικά έργα για να μην πάθουμε τα ίδια με τους Ισπανούς, αν αντιμετωπίσουμε ανάλογη κατάσταση. Είναι επιτακτικό να μπει ο Έλληνας παραγωγός στο κομμάτι της επένδυσης για την εξεύρεση υδάτινων πόρων, είτε με φράγματα, είτε με γεωτρήσεις. Η πάγια πρότασή μας είναι να υπάρξουν συνέργειες των παραγωγών με ιδιωτικά κεφάλαια και με όσα κεφάλαια μπορούν να εξασφαλιστούν από τις Περιφέρειες και τους εκάστοτε δήμους. Προτείνουμε ο παραγωγός, συμμετέχοντας στη λύση της άρδευσης, να αποκτά αρδευτικό δικαίωμα, ως αντάλλαγμα του κόστους που καταβάλλει.

Τα προβλήματα ξηρασίας έχουν αναγκάσει την ισπανική κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα μείωσης φόρων για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τα οποία κρίνουν ως «ανεπαρκή» οι ίδιοι οι παραγωγοί. Η Ένωση Νέων Αγροτών της Βαλένθια κρίνει ότι «δεν θα ωφελήσουν σχεδόν καθόλου την οικονομία της υπαίθρου» και ζητά περισσότερα κονδύλια και στήριξη από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας το Υπουργείο Γεωργίας για «λάθη στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση». Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ξηρασίες στη χώρα.

Οι εταιρείες εμπορίας ελαιολάδου της Ιβηρικής χερσονήσου κάνουν λόγο για μια «πρώτη δυσκολία εξασφάλισης ποσοτήτων». Μοιάζει συνεπακόλουθο ότι οι έμποροι στις ελαιοπαραγωγές χώρες τιµολογούν κοντά στις σηµερινές τιµές ποσότητας που θα προκύψει από τη σοδειά του 2023. Η ισπανική αγορά «χτίζει» απόθεμα και λίγο ή πολύ, φαίνεται πως το ίδιο πράττουν και οι ανταγωνίστριες χώρες, ώστε να επωφεληθούν το μέγιστο δυνατό από την υψηλότερη τιμή διάθεσης. Μέρος της ζήτησης (παραγγελίες και συµβόλαια) αναμένεται να µεταφερθεί στην επόµενη χρονιά, αν δεν εξυπηρετηθεί φέτος, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη μια πιθανή διόρθωση στην τιμή κιλού.

Μειωμένα, κατά 22%, φέρονται τελικά να είναι και τα αποθέματα έξτρα παρθένων ελαιολάδων της Ιταλίας, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frantoio, της ένωσης Ιταλών ελαιοτριβέων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η διάσπαση της Alpla Greece και τι θα «κληρονομήσει» η νέα εταιρεία

Τη διάσπασή της δρομολογεί η εταιρεία συσκευασιών Alpla Greece, με την απόσχιση του κλάδου συσκευασίας μη φαρμακευτικων προϊόντων (τροφίμων, αγροχημικών, καλλυντικών, οικιακής χρήσης) και τη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας που θα «κληρονομήσει» το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του εν λόγω κλάδου της Alpla Greece.

Στην εταιρεία που θα συσταθεί θα μεταβιβαστούν μεταξύ άλλων:

  • Οικόπεδο έκτασης 28.274 τ.μ. στο Κορωπί, όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερα βιομηχανικά κτίρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες παραγωγής, αποθήκευσης και λειτουργίες υποστήριξης, καθώς και άλλα μικρότερα κτίρια και προσαρτήματα. Η αγοραία αξία των παραπάνω συνολικά υπολογίζεται, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του κλάδου, στα 18.237.000 ευρώ.
  • Εξειδικευμένος παραγωγικός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμό, του οποίου η εύλογη αξία υπολογίζεται στα 10.978.200 ευρώ.
  • Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση τοποθετημένη στην οροφή ενός εκ των βιομηχανικών κτιρίων, της οποίας η εύλογη αξία υπολογίζεται στα 1.690.000 ευρώ.
  • Λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός, του οποίου η εύλογη αξία υπολογίζεται στα 2.873.785 ευρώ.
  • Λοιπός εξοπλισμός (συστήματα τροφοδοσίας πρώτων υλών και ζυγίσεως, καθώς και επεκτάσεις τους, ράφια αποθήκης, τροχήλατες δεξαμενές και λοιπός συναφής εξοπλισμός), του οποίου η εύλογη αξία υπολογίζεται στα 313.160 ευρώ.
  • Αποθέματα αξίας κοντά στα 5.000.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν κυρίως έτοιμα και ημιτελή προϊόντα, όπως μονοστρωματικές και πολυστρωματιικές φιάλες, μπιτόνια, βάζα, πώματα και σωληνάρια, καθώς και πρώτες ύλες και ανταλλακτικά.
  • Εμπορικές απαιτήσεις αξίας 7.058.567 ευρώ.
  • Χρηματικά διαθέσιμα ποσού 1.821.854 ευρώ.

Συνολικά, η καθαρή θέση του αποσχιζόμενου κλάδου εκτιμάται στα 55.561.187 ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2022).

Η Αργώ που έγινε Alpla Greece
Σημειώνεται ότι η Alpla Greece προέκυψε μετά την εξαγορά της εταιρείας πλαστικών Αργώ από τον αυστριακό όμιλο Alpla το 2018 και κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή και εμπορία άκαμπτων πλαστικών ειδών συσκευασίας.

To δίκτυο πωλήσεών της καλύπτει γεωγραφικά όλη την Ελλάδα και περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο όμιλος Alpla παράγει μεταξύ άλλων υλικά για τρόφιμα, όπως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια PET, μη αποσπώμενα καπάκια, κάψουλες καφέ, και φιάλες για γάλα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Circana: Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών βρίσκουν τα private label εξίσου καλά με τα επώνυμα

Το 38% των συνολικών πωλήσεων αξίας FMCG στην Ευρώπη (229 δισ. ευρώ) αποτελούν πλέον τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση “FMCG Demand Signals” της Circana για την Ευρώπη.

Αναφορικά, καλύπτοντας τις έξι μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία), η έκθεση της Circana αποκαλύπτει ότι ο κλάδος έχει φτάσει σε σημείο όπου οι ιδιωτικές ετικέτες ξεπερνούν τη δημοτικότητα των επώνυμων εμπορικών σημάτων σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες.

Αναλυτικότερα, βάσει έκθεσης, η ισχυρή ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αντανακλάται κυρίως στην Ισπανία (47%) και τη Γερμανία (41%). Τελευταίο έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο (37%), όπου οι αγοραστές συνεχίζουν να αγοράζουν τις επώνυμες μάρκες που εμπιστεύονται.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν πιστοί απέναντι στις ιδιωτικές ετικέτες είναι πλέον ίσο με εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοί στις επώνυμες μάρκες. Συγκεκριμένα, το 60% όλων των καταναλωτών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι οι ιδιωτικές ετικέτες είναι εξίσου καλές με τις επώνυμες μάρκες, σε τομείς όπως η καινοτομία, η ποιότητα, η απόδοση, η βιωσιμότητα και η εικόνα.

Επιπλέον, το 1/4 πίστευε ότι οι ιδιωτικές ετικέτες ήταν καλύτερες από τις επώνυμες μάρκες στις εν λόγω αγορές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 21% των «αναποφάσιστων» καταναλωτών που αγοράζουν και τα δύο, δήλωσαν ότι πλέον θεωρούν τις ιδιωτικές ετικέτες καλύτερες από τις επώνυμες μάρκες. Επισημαίνεται ότι το 66% των καταναλωτών θεωρεί τις ιδιωτικές ετικέτες καινοτόμες, καθιστώντας τες μια τεράστια κινητήρια δύναμη της ζήτησης, σύμφωνα με τη Circana. Στην πραγματικότητα, οι πιστοί των private label αναζητούν μια ισορροπία τιμής (78% αναζητά ενεργά τις χαμηλότερες τιμές) και ποιότητας (72% δίνει προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων) σε κάθε αγοραστικό τους ταξίδι.

Τα αλκοολούχα ποτά και ορισμένα είδη παιδικών τροφών ήταν λιγότερο ευάλωτα στην ανάπτυξη ιδιωτικής ετικέτας
Με τον πληθωρισμό να επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις κατηγορίες τροφίμων, η διείσδυση των ιδιωτικών ετικετών στα φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα ήταν ιδιαίτερα υψηλή, σύμφωνα με τη Circana.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατηγορία των αλκοολούχων ποτών και ορισμένα είδη παιδικών τροφών ήταν λιγότερο ευάλωτα στην ανάπτυξη ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να προτιμούν τις καθιερωμένες επώνυμες μάρκες για τα εν λόγω προϊόντα, με τους εμπόρους της λιανικής να προσπαθούν να εισάγουν καινοτόμα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter