Puratos Hellas: Στο +12,7% ο τζίρος, στο +18,9% το κόστος πωλήσεων το 2022

Αυξημένες πωλήσεις, αλλά και αυξημένο κόστος πωλήσεων έφερε το 2022 στην Puratos Hellas, προκαλώντας μικρή μείωση της καθαρής της κερδοφορίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2022 παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 12,67% περίπου, φτάνοντας τα 31,96 εκατομμύρια ευρώ (2021: 28,37 εκατ.) και ταυτόχρονη αύξηση του κόστους πωλήσεων της τάξεως του 18,90%, στα 21,30 εκατ. ευρώ (2021: 17,92 εκατ.). Έτσι, το μικτό κέρδος από τις εμπορικές δραστηριότητες της Puratos Hellas, πλέον λοιπών συνήθων εσόδων εκμεταλλεύσεως, ανήλθε συνολικά σε 10,71 εκατ. ευρώ, έναντι 10, 55 εκατ. το 2021. Σημειωτέον ότι το μικτό κέρδος εκμετάλλευσης αντιστοιχεί σε ποσοστό 33,34% επί των πωλήσεων, παρατηρείται δηλαδή μείωση 3,49% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση που αυτό ήταν 36,84%.

Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας το 2022 διαμορφώθηκαν στα 2,64 εκατ. ευρώ, έναντι 2,70 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 2,04 εκατ. ευρώ, έναντι 2,08 εκατ. το 2021.

Αισιοδοξία για το 2023
Αναφορικά με την εικόνα της οικονομικής θέσης της εταιρείας, η διοίκηση της Puratos Hellas τη χαρακτηρίζει καλή, με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής αγοράς με την υπάρχουσα οικονομική κρίση, κρίνοντας ως σημαντική τη διατήρηση υψηλής συγκριτικά κερδοφορίας.

Ωστόσο, επισημαίνει πως δεν είναι εύκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2023 με δεδομένη την οικονομική και επισιτιστική κρίση, καθώς και τη συνέχιση της πανδημίας του Covid-19. Όμως εκφράζει αισιοδοξία ότι, χάρη στη φήμη και την πελατεία που έχει αποκτήσει η εταιρεία στην μακρόχρονη παρουσία της στην ελληνική αγορά, η κρίση θα επηρεάσει συγκριτικά λιγότερο από άλλες εταιρείες την Puratos Ελλάς και δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, με την επιφύλαξη πάντα των ιδιαίτερων συνθήκων του 2023 που αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.

«Με τα μέχρι τώρα προϋπολογιστικά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψιν την πανδημία και την επισιτιστική κρίση η πεποίθηση της Εταιρείας είναι ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 θα είναι επίσης ικανοποιητικά και θα συνεχιστεί η καλή πορεία της Εταιρείας, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στην άριστη ποιότητα των προϊόντων της, καθώς και στις προσπάθειες του προσωπικού της. Ωστόσο οι συνθήκες της αγοράς έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα και αναμένεται να διαφοροποιηθούν έτι περαιτέρω λόγω της επισιτιστικής κρίσης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ρεκόρ εξαγωγών για το κυπριακό χαλλούμι το 2022

Ρεκόρ εξαγωγών καταγράφηκε το 2022 για το κυπριακό χαλλούμι, το οποίο άγγιξε συνολική αξία εξαγωγών των 284,5 εκατ. ευρώ. Ως ιδιαίτερα ωφέλιμη για την κυπριακή οικονομία αναδεικνύεται η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για νέο ρεκόρ ως προς την αξία του κυπριακού τυριού, ξεπερνώντας εκείνο του 2020, που μέχρι πρότινος αποτελούσε την καλύτερη χρονιά για τις εξαγωγές χαλλουμιού όλων των εποχών. Το 2022 εμφάνισε αυξημένη αξία εξαγωγών κατά 7% κι ακόμη, κατά 8%, συγκριτικά με τις εξαγωγές του 2021. Διαχρονικά, το χαλλούμι συγκαταλέγεται στα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, καταλαμβάνοντας ποσοστό περίπου 17% επί του συνόλου των εξαγωγών.

Αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού από την υιοθέτηση της ονομασίας ΠΟΠ και έπειτα
Αναλυτικά, οι εξαγωγές χαλλουμιού έφθασαν τα 23,4 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή λίγο πριν την επιβολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εξαγωγές έφθασαν τα 16,5 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, δηλαδή έναν μήνα μετά την έναρξη υιοθέτησης της ονομασίας ΠΟΠ, οι εξαγωγές έφθασαν τα 16,1 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο ανέβηκαν στα 21,8 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2022 αντίστοιχα διαμορφώθηκαν περίπου στα 19,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό παρουσιάζουν σταθερά ανοδική τάση. Τον Ιανουάριο του 2022 οι εξαγωγές χαλλουμιού είχαν ανέλθει σε 16,91 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο το 2023 σε 22,66 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 34%.

Οι τιμές του χαλλουμιού έχουν αυξηθεί μετά τη συμμόρφωση των παραγωγών στις προδιαγραφές, που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός: Το κόστος για χαλλούμι ΠΟΠ έχει αυξηθεί γύρω στα €2,00 το κιλό. Στην αγορά της Κύπρου, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει χαλλούμι έναντι €7,50 το κιλό έως και €18,00 το κιλό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος κινείται από €13,59 το κιλό έως €16,26 το κιλό. Παρά την αύξηση της τιμής, οι πωλήσεις χαλλουμιού δεν έχουν επηρεαστεί: Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, υποστήριζε: «Το χαλλούμι παραμένει ένα ελκυστικό προϊόν, έχει φανατικούς υποστηρικτές και η ζήτησή του παραμένει σταθερή. Την ίδια ώρα, κερδίζει μερίδιο και το μη ΠΟΠ χαλλούμι, το οποίο, λόγω χαμηλότερης τιμής, έχει προσελκύσει ζωηρό καταναλωτικό ενδιαφέρον».

Οι πωλήσεις χαλλουμιού στα κυπριακά αεροδρόμια
Στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, η τιμή πώλησης του χαλλουμιού κυμαίνεται περί τα €20,00 το κιλό, φθάνοντας μέχρι και τα €30,00 το κιλό για συγκεκριμένο brand. Το υψηλότερο κόστος του χαλλουμιού στα αεροδρόμια είναι πιθανό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και να μην καταλήξει τελικά στο καλάθι του ταξιδιώτη.

Στα αφορολόγητα καταστήματα (duty free) των αεροδρομίων, πωλείται αιγινό χαλλούμι, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των premium προϊόντων, έναντι €30,00 το κιλό, σε συσκευασία ενισχυμένης κατασκευής, που το διατηρεί με ασφάλεια μέχρι να φτάσει ο ταξιδιώτης στον προορισμό του. Τρεις εταιρείες έχουν καταφέρει να βάλουν το προϊόν στα ψυγεία των κυπριακών αεροδρομίων. Πρόκειται για την Κρίστης Χαραλαμπίδης, τη Χαλλούμι Μαρούλλα και τη γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα, η οποία προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο. Οι πωλήσεις του εντός των αεροδρομίων αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον των επιβατών και εκφράζεται εκτίμηση ότι το χαλλούμι θα καταγράψει καλύτερες επιδόσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύντομα, στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας, το χαλλούμι θα προσφέρεται και ψημένο στα σημεία πώλησής του, ώστε να καταστεί εμπορικά ελκυστικότερο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Έξαρχος: Επένδυση 4 εκατ. ευρώ για αύξηση παραγωγής φέτας και επέκταση στο λευκό τυρί

Επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η εταιρεία τυροκομικών Έξαρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, μία από τις νέες δραστηριότητες στις οποίες σκοπεύει να μπει η εταιρεία είναι η παραγωγή λευκού τυριού:

Η Έξαρχος θα δοκιμάσει παραγωγή 7.000 τόνων λευκού τυριού το επόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Στο επόμενο χρονικό διάστημα και αν και εφόσον κριθεί από τους μετόχους επιτυχημένη η ζήτηση και η διάθεσή του, υπάρχει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη παραγωγή ακόμη και να διπλασιαστεί μέσα στην τριετία.

Οι νέες γραμμές παραγωγής που ετοιμάζει η εταιρεία το επιτρέπουν. Η Έξαρχος σκοπεύει να κάνει χρήση της αυξημένης παραγωγικής δυναμικότητας, την οποία, άλλωστε, σχεδίασε να ικανοποιήσει ως ανάγκη μέσα από το τελευταίο επενδυτικό της σχέδιο.

Στη γενική συνέλευση της Έξαρχος το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης υπαγωγής του σχετικού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας από την Ελασσόνα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων». Ο ακριβής συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου φθάνει τα €4.090.000.

Το επενδυτικό σχέδιο της Έξαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το FOODReporter, περιλαμβάνει νέες γραμμές παραγωγής και για τα υφιστάμενα προϊόντα τυριού της εταιρείας. Η παραγωγή λευκού τυριού και φέτας από τις νέες γραμμές αναμένεται να φθάσει τους 70 τόνους την ημέρα με μονή βάρδια. Η Έξαρχος σκοπεύει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη βάση στην παραγωγή της φέτας. Επιπλέον, η εταιρεία ετοιμάζει και τρεις νέες γραμμές συσκευασίας, μέσα στις οποίες θα συσκευάζεται και το νέο προϊόν του λευκού τυριού.
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής χρηματοδότησης, βάσει των προαπαιτουμένων του προγράμματος του Υπουργείου, η Έξαρχος έχει προγραμματίσει να κάνει χρήση ποσού από τον λογαριασμό κέρδη εις νέο της τελευταίας οικονομικής χρήσης.

Η Έξαρχος είχε μέχρι σήμερα ως κύριες δραστηριότητες την παραγωγή φέτας, αιγοπρόβειου τυριού με χαμηλά λιπαρά, κατσικίσιου τυριού κι επίσης, παρασκευάζει κεφαλοτύρι, κασέρι, ανθότυρο, μυζήθρα και βούτυρο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter