3αλφα: Έντονο το ενδιαφέρον για την προσθήκη νέων κωδικών έτοιμων γευμάτων μέσα στο 2024

«Τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα είναι μια κατηγορία η οποία μας απασχολεί και προς τα εκεί κοιτάμε. Μέσα στην επόμενη χρονιά ίσως να έχουμε νέα πράγματα στο κομμάτι των οσπρίων και ρυζιών» αναφέρει στο FOODReporter o Τάσος Πετρόπουλος, Sales & Marketing Director της 3αλφα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης σε καλλιέργειες των μελών της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα στη Λάρισα, από τις 11 έως τις 12 Μαΐου 2023. Σημειώνεται ότι η 3αλφα διαθέτει τέσσερα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα: ρεβύθια χονδρά, φακές ψιλές, φασόλια μαυρομάτικα και φασόλια κόκκινα.

Σημαντική αύξηση μεριδίων στα όσπρια και το ρύζι το πρώτο τετράμηνο 2023
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο το πρώτο τετράμηνο του 2023 για τις πωλήσεις της εταιρείας ήταν αρκετά θετικό. «Ακόμη θεωρούμε ότι έχει αλλάξει αρκετά το τοπίο στην αγορά και δεν μιλάμε σε επίπεδο ετών, που ίσως να μιλούσαμε παλαιότερα. Ωστόσο, για εμάς το τοπίο πριν από ένα χρόνο δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα.

Αυξήσαμε σημαντικά τα μερίδιά μας σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα» ο ίδιος επισημαίνει στο FOODReporter, συμπληρώνοντας ότι το πρώτο τετράμηνο του 2023 κύλησε θετικά για τα όσπρια και σταθερά για τα ρύζια. Ειδικότερα, η 3αλφα κατέχει ένα μερίδιο 30% περίπου στα όσπρια και 10% περίπου στο ρύζι: «Είδαμε ότι αυξήσαμε κατά 1 με 1,5 μονάδα το μερίδιο μας στα όσπρια, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και στο ρύζι παραμείναμε σταθεροί, σε σχέση πάντα με το προηγούμενο τρίμηνο και εξάμηνο» αναφέρει ο Τάσος Πετρόπουλος.
«Εμείς, ως εταιρεία, ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να ενισχύσουμε την παρουσία μας μέσω των προϊόντων μας στην ελληνική αγορά, αλλά και στις ξένες όσο το δυνατόν γίνεται» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος. Επιπλέον, ο ίδιος προσθέτει ότι η 3αλφα επιδιώκει να αποτελέσει ένα κανάλι μόνιμο και σταθερό στην αγορά, και όσο το δυνατόν αυξανόμενο, ώστε να υπάρχει ευχέρεια διοχέτευσης των προϊόντων των παραγωγών της εταιρείας.

Τάσος Πετρόπουλος, Sales & Marketing Director, 3αλφα

4 με 5 μονάδες πάνω τα private label
Όσον αφορά στις καταναλωτικές τάσεις των Ελλήνων, ο Τάσος Πετρόπουλος υπογραμμίζει ότι η υγιεινή διατροφή και, επομένως, η εντονότερη στροφή προς την κατανάλωση οσπρίων, παράλληλα με τα έτοιμα γεύματα, ενισχύθηκαν αρκετά ως τάσεις και έχουν πλέον εδραιωθεί.

Σχετικά με την καταναλωτική στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο ίδιος σχολιάζει ότι έχει παγιωθεί η άνοδος τους, καθώς μεριδιακά βρίσκονται 4 με 5 μονάδες άνω συγκριτικά με πέρσι, αντανακλώντας την έντονη επιρροή του πληθωρισμού και τις ανησυχίες του καταναλωτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΦΑΓΕ: Ανατιμήσεις και μείωση της τιμής του γάλακτος εκτόξευσαν την κερδοφορία στο τρίμηνο

Αυξημένες κατά 6,8% ή κατά 9,4 εκατ. δολάρια ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις του ομίλου ΦΑΓΕ, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας τα 147,5 εκατ. δολάρια, μία αύξηση που αποδίδεται στην άνοδο της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 15,5% σε ετήσια βάση, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,9%. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε αξία αυξήθηκαν στις ΗΠΑ (+9,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (+6,7%) και στην Ιταλία (+2,1%), όμως στην Ελλάδα σημείωσαν μικρή πτώση 0,5%. Την ίδια στιγμή, ο όγκος πωλήσεων ήταν μειωμένος σε όλες τις αγορές, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Ελλάδα (-15,8%), και να ακολουθούν η Ιταλία (-14,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-3,6%) και οι ΗΠΑ (-3,3%). Σημειωτέον ότι πλέον το 88,1% των πωλήσεων του ομίλου ΦΑΓΕ σε αξία πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος (α’ τρίμηνο 2022: 87,2%).

Τετραπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη
Στο α’ τρίμηνο 2023 η ΦΑΓΕ παρουσίασε μεικτό κέρδος 64,1 εκατ. δολαρίων, έναντι 41,3 εκατ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο 2022, χάρη στη μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα (κατά 36,8%) και στις ΗΠΑ (κατά 15,3%). Πέτυχε επίσης υπερδιπλάσια λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022, φτάνοντας τα 29,2 εκατ. δολάρια (από 12,5 εκατ.), ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20,8 εκατ. δολάρια, έναντι 5,4 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, Τα κέρδη EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 37,9 εκατ. δολάρια (α’ τρίμηνο 2022: 19,6 εκατ.).

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες
Στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της ΦΑΓΕ, η διοίκηση αναφέρεται ακόμα στους σημαντικότερους κινδύνους και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η γαλακτοβιομηχανία, που είναι οι εξής:

  • Η έκθεση της ΦΑΓΕ σε επιθετικό ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.
  • Η έκθεση της ΦΑΓΕ σε διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ιδιαίτερα σε σχέση με το ευρώ και τη στερλίνα.
  • Οι διακυμάνσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το κόστος παραγωγής του ομίλου.
  • Η εν εξελίξει οικονομική κρίση, που θα μπορούσε να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες για τα προϊόντα του ομίλου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που μπορεί να επηρεάσει τα κόστη του ομίλου, κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο και στα αποτελέσματα του ομίλου.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μπορεί τελικά η τεχνολογία να βοηθήσει το grocery;

Καμία τεχνολογία, όσο εξελιγμένη και αν είναι δεν μπορεί να φανεί ωφέλιμη στην αγορά του grocery αν τόσο οι λιανέμποροι όσο και οι προμηθευτές δεν θέσουν σαφή ζητούμενα και στόχους από τη χρήση αυτής, αν δεν ξέρουν τι ψάχνουν, ποια είναι η γνώση που θέλουν να αποκτήσουν την εκάστοτε φάση.

Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί το συμπέρασμα του πάνελ διαλόγου που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Shoptalk Europe 2023, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη από τις 9 έως τις 11 Μαΐου και στο οποίο συμμετείχαν οι Bruno Mourão, Head of IT Transformation and IT Strategy & Experimentation της Sonae MC, Oli Baggaley, Program Director Group Mechanization της Ahold Delhaize και Ozenc Okyay, Digital Commerce Director Ice Cream της Unilever. Σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση όλων αυτών των εργαλείων είναι το scalability σε όλα τα επίπεδα.

Ο ψηφιακός κόσμος πιο πρόσφορος για πειραματισμός
Όπως ανέφεραν οι συνομιλητές είναι πολύ πιο εύκολο για τις εταιρείες (εμπόρους και βιομηχανία προμηθευτών) να «πειραματιστούν» με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, στον ψηφιακό κόσμο, και να δοκιμάσουν πιλοτικά εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας αφού παρέχει μεγάλο όγκο πληροφορίας αλλά και με χαμηλή περιπλοκότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ahold Delhaize. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορα και σε μεγάλο όγκο data και insights για τις καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις και πώς αυτές συνδέονται με δημογραφικά δεδομένα όπως η ηλικία, η χώρα καταγωγής και διαμονής, η κουλτούρα κ.ό.κ. διευκολύνοντας την προσαρμογή της στρατηγικής των εταιρειών σε διαφορετικές αγορές. Και εδώ όμως το ζητούμενο είναι να τεθούν τα σωστά ερωτήματα ως προς το ποια είναι τα δεδομένα που αναζητά κάθε φορά η εταιρεία σε σχέση με το τι επιδιώκει να μάθει.

Το Metaverse και το grocery
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα «καθαρό case study» για το πώς μπορεί το grocery να μεταβεί στην ψηφιακή επικράτεια του Metaverse, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Director of Mechanization της Ahold. Εξάλλου λόγω της φύσης των προϊόντων που προσφέρει, και έτι περισσότερο τα προϊόντα τροφίμων, είναι αδύνατον να ψηφιοποιηθεί πλήρως η εμπειρία του καταναλωτή όπως εξήγησε η Ozenc Okyay αναφέροντας το παράδειγμα του παγωτού Magnum στο Metaverse. Η μεγαλύτερη αξία του Metaverse για την αγορά του grocery φαίνεται πως είναι – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- η δημιουργία communities καταναλωτών στον ψηφιακό κόσμο, που συσπειρώνονται γύρω από ένα brand ή και ένα προϊόν.

Τι μαθαίνουν οι… μηχανές
Μια από τις τεχνολογίες που θα έχει μείζονα σημασία για το grocery είναι το λεγόμενο machine learning αφού, σύμφωνα με τους συνομιλητές, μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες ώστε οι εταιρείες να προσφέρουν εξατομικευμένη εμπειρία στους καταναλωτές βάσει των αγοραστικών τους συνηθειών, όπως πρόβλεψη περιστάσεων κατανάλωσης συγκεκριμένων προϊόντων, εξατομικευμένα κουπόνια, προωθητικές και προσφορές, προτάσεις για αγορές βάσει του shopping list των καταναλωτών. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η Unilever που αξιοποιώντας, στην αγορά της Τουρκίας, τις μετεωρολογικές προβλέψεις δημιουργεί ανάλογες προωθητικές για τα προϊόντα της, με πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με την κ. Okyay.

ΑΙ: Προβλέπει αλλά χάνει το «γιατί»
Η αχίλλειος πτέρνα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι ότι ενώ μπορεί να κάνει προβλέψεις βάσει δεδομένων δεν μπορεί να προσφέρει καμία γνώση αιτιότητας, το γιατί δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν αυτό που επιλέγουν. «Αν πας στο ΑΙ χάνεις το causality» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bruno Mourão της Sonae MC.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter