Βαρόμετρο προωθητικών ενεργειών από την Pockee

Στις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς βάσει κύκλου εργασιών και εξαιρουμένης της Lidl, η κατηγορία του συσκευασμένου καφέ κατέγραψε αύξηση 16,6% σε όρους προωθητικών ενεργειών και 26,2% σε διάρκεια προσφορών. Το μέσο ποσοστό έκπτωσης βρέθηκε στο 24,5%, κατά 1,4% χαμηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα δεδομένα ανάλυσης αντλούνται από την υπηρεσία Pockee Market Intelligence, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία προσφορών φυλλαδίου, τηλεοπτικών προσφορών και προσφορών εντός καταστημάτων επιλεγμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ [(Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket, Μασούτης, Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας)].

Τον φετινό Μάρτιο υπήρξε σημαντική αύξηση στη διάρκεια των προωθητικών ενεργειών, κατά 32,4% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, με το μέσο βάθος έκπτωσης (24,1%) να είναι το χαμηλότερο του τελευταίου εξαμήνου, 3,6% χαμηλότερο από εκείνο του Μαρτίου του 2022.

Το μέσο βάθος έκπτωσης στις προσφορές εντός καταστήματος μειώθηκε κατά 2,7%, συγκριτικά με το περσινό πρώτο τρίμηνο. Οι τηλεοπτικές προσφορές μειώθηκαν κατά 1,7%. Οι προσφορές φυλλαδίου αυξήθηκαν κατά 0,8%. Έλαβαν χώρα 70 περισσότερες προσφορές εντός καταστήματος κατ’ απόλυτη τιμή, είχαμε 13 λιγότερες προσφορές σε φυλλάδια και έγιναν και δύο λιγότερα τηλεοπτικά σποτ προσφορών.

Ειδοποιός διαφορά η μείωση των προσφορών φυλλαδίου
Η μεγαλύτερη μείωση αφορούσε τα φυλλάδια προσφορών της ΑΒ Βασιλόπουλος, αύξηση εμφάνισε η Μασούτης. Οι περισσότερες προσφορές στην κατηγορία του συσκευασμένου καφέ, που προβάλλονταν σε φυλλάδια, αφορούσαν τον Γαλαξία, ο οποίος διατηρεί και τη μεγαλύτερη διάρκεια προσφορών φυλλαδίου.

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι πέντε επιλεγμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατέγραψαν αύξηση προωθητικών ενεργειών και διάρκειας. Η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 63,7% και 62% αντίστοιχα, αφορούσε τη Σκλαβενίτης. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και σε όρους ενεργειών και διάρκειας και στα καταστήματα My market, κατά 20% και 30,8% αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις παρακινούνται από την αύξηση του αριθμού και της διάρκειας των αντίστοιχων προωθητικών ενεργειών εντός καταστήματος. Το μεγαλύτερο μερίδιο προσωποποιημένων προωθητικών ενεργειών του πρώτου τριμήνου του 2023, αφορούσε την ΑΒ Βασιλόπουλος. Το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκε στη Σκλαβενίτης (30,4%.) Το μεγαλύτερο μέσο βάθος έκπτωσης καταγράφηκε στη Μασούτης (26,2%).

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για κάψουλες, φίλτρου και αλεσμένο espresso
Σε ό,τι αφορά τον καφέ σε κάψουλες, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών ανήκε στη Σκλαβενίτης, με 27,8%, ακολουθούσαν τα My market, με 23,6% και η ΑΒ Βασιλόπουλος, με 21,3%. Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης είχε η Μασούτης, με 28,1%. Η ΑΒ Βασιλόπουλος ακολουθούσε με 26%.

Ως προς τον καφέ φίλτρου, το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών είχε η Σκλαβενίτης (30,8%) και έπονταν ΑΒ Βασιλόπουλος (28,3%) και My market (20,1%). Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης εμφάνιζαν οι Σκλαβενίτης και My market: 25,4%. Ακολουθούσε η ΑΒ Βασιλόπουλος, με 25,3%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ημερών στον αλεσμένο καφέ espresso ανήκε στα My market (25,5%). Ακολουθούσαν οι Σκλαβενίτης (25,4%) και ΑΒ Βασιλόπουλος (23,3%). Το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό έκπτωσης εμφάνιζαν οι Σκλαβενίτης και My market (25,6%), ακολουθούσαν οι ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης, με μέσο ποσοστό προσφορών 24,7%. Η υποκατηγορία με το υψηλότερο μέσο ποσοστό έκπτωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν εκείνη του καφέ σε κόκκους και ακολουθούσε ο στιγμιαίος καφές, Πρόκειται για δύο κατηγορίες όπου ο Μασούτης είχε μέσα ποσοστά έκπτωσης μεγαλύτερα του 30%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η Σκλαβενίτης είχε κατά μέσο όρο χαμηλότερο βάθος έκπτωσης, σε σύγκριση με ΑΒ Βασιλόπουλος, My market και Μασούτης, ενώ ήταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη διάρκεια προσφορών στην κατηγορία. Η Μασούτης διατηρούσε το μεγαλύτερο βάθος έκπτωσης, αλλά η συχνότητα των προσφορών ήταν σημαντικά μικρότερη.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά επηρεάστηκαν σημαντικά από τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2023: Μέσα στους επόμενους μήνες, το μέσο βάθος έκπτωσης στη Μασούτης εν πολλοίς «προσαρμόστηκε» στις τιμές των αλυσίδων αναφοράς. Το Μάρτιο του 2023 αυξήθηκε και ο αριθμός των προωθητικών ημερών στην κατηγορία του συσκευασμένου καφέ. Τέλος, στην Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) οι προσφορές του πρώτου τριμήνου του 2023 είχαν μικρή συχνότητα και βάθος έκπτωσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αlfa Pastry: Στο +25,6% ο τζίρος του 2022 µε αιχµή του δόρατος τα Μίνι Πιτάκια

Αυξηµένος κατά 25,63% ήταν το 2022 ο κύκλος εργασιών της alfa pastry, συγκριτικά µε το 2021, µε την κοζανίτικη επιχείρηση να αναφέρει στις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις της ότι παραµένει στην πρώτη θέση σε όγκο και αξία πωλήσεων σε σχέση µε τις υπόλοιπες επώνυµες µάρκες στην αγορά του λιανικού εµπορίου, επιδεικνύοντας και µεριδιακή ανάπτυξη. Ειδικότερα, το 2022 ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 55,38 εκατ. ευρώ, έναντι 44,08 εκατ. το 2021, ενώ το µεικτό κέρδος διαµορφώθηκε στα 19,76 εκατ. ευρώ, έναντι 17,38 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 5,82 εκατ. ευρώ, έναντι 5,02 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους έκλεισαν στα 4,58 εκατ. ευρώ, έναντι 4,31 εκατ. το 2021.

Μέσα στο 2022 η alfa pastry προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε κτιριακές προσθήκες κατά 1,3 εκατ. ευρώ και µηχανολογικό εξοπλισµό κατά 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις συνεχίζονται και φέτος, µε την πρόσφατη συµµετοχή της εταιρείας µε 36,49% στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Panini Αρτοποιήµατα.

Όπως σηµειώνει η alfa pastry, η περαιτέρω ανάπτυξη της προϊοντικής κατηγορίας των µίνι πιτών οδήγησε όχι µόνο σε µεριδιακή άνοδο, αλλά και σε ανάπτυξη της συγκεκριµένης υποκατηγορίας, καθώς συνεχίστηκε η ισχυρή απόδοση του επαναλανσαρίσµατος της σειράς Μίνι Πιτάκια, που αποτέλεσε την αιχµή του δόρατος για την εταιρεία και µέσα στο 2022. Επίσης, στο τελευταίο τετράµηνο του 2022 η εταιρεία προχώρησε σε τρία λανσαρίσµατα, ρίχνοντας στην αγορά τα Μίνι Rollitos, τη σειρά Τα Κρουασανάκια Μου (που µάλιστα ξεπέρασαν µε την πορεία τους ακόµα και τους αρχικούς στόχους της εταιρείας, κερδίζοντας πολύ σύντοµα σηµαντικά µερίδια), καθώς και δύο νέους κωδικούς στη σειρά Κιχί.

Όσον αφορά στην κατηγορία HoReCa, η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση µε το 2021 και προβλέπει σταθερά ανοδική πορεία και κατά το 2023.

Οι νέες αγορές που άνοιξε
Σηµαντική αύξηση εντός του 2022 σηµείωσαν και οι εξαγωγές της alfa pastry, µέρος της οποίας οφείλεται και στην εισαγωγή τους σε νέες αγορές. Συγκεκριµένα, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε ποσοστό 36,32%, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε αγορές όπως το Ισραήλ, η Λιθουανία, η Σλοβακία και το Μπαχρέιν.

Αξιοσηµείωτο στοιχείο αποτελεί επίσης το ότι το 2022 η εταιρεία αύξησε το προσωπικό της κατά 25,13%, ενώ το πρώτο τρίµηνο του 2023 συνέχισε να αυξάνει το δυναµικό της, µε µία αύξηση που ανήλθε στο 10,95%.

Οι πυλώνες ανάπτυξης για το 2023
Οι προοπτικές για το 2023 εστιάζονται στις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:

  • Δυναµική υποστήριξη, επένδυση και στρατηγική αντιµετώπιση του καναλιού
    HO.RE.CA
  • Συνέχιση υποστήριξης των υφιστάµενων κατηγοριών.
  • Επέκταση και ενίσχυση της δυναµικής των εξαγωγών.
  • Εφαρµογή νέων επενδυτικών πλάνων σε µηχανολογικό εξοπλισµό, µε στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Motatos: H σουηδική e-απάντηση στο food waste

Την στρατηγική επέκταση της start-up Motatos παρουσίασε στο Shoptalk Europe 2023 που διεξάγεται στη Βαρκελώνη ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Karl Andersson.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 από τον Andersson και κάποια μέλη του φιλικού του περιβάλλοντος που όλοι είχαν εργασιακή εμπειρία στο χώρο του grocery και θεώρησαν ότι η «άλλη όψη» του food waste μπορεί να είναι μια επικερδής επιχειρηματική ιδέα. Έτσι δημιούργησαν μια D2C e-commerce πλατφόρμα μέσω της οποίας πωλούνται τρόφιμα και άλλα είδη παντοπωλείου (FMCG) τα οποία θα κατέληγαν στα σκουπίδια, είτε λόγω κοντινής ημερομηνίας λήξης, είτε κάποιου μικρού ελαττώματος στη συσκευασία, είτε λόγω λάθος εκτίμησης που οδήγησε στην πλεονάζουσα παραγωγή που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά.

Bargain hunters και climate heroes: Το προφίλ των πελατών
Η Motatos βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξι αγορές στην Ευρώπη: Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως εξήγησε ο ιδρυτής της, συνοψίζοντας τη βασική στρατηγική της εταιρείας, «κάνουμε κάτι καλό και το κάνουμε και σε τιμή ευκαιρίας». Βασικό μότο της Motatos είναι το «affordable sustainability». Το βασικό προφίλ πελατών της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Andersson, είναι οι «bargain hunters» από την μια και από την άλλη οι «climate heroes» ενώ καταγράφει αυξανόμενο ποσοστό διείσδυσης και στις οικογένειες, ειδικά στους millennials και GenZ, ομάδες καταναλωτών που «θέλουν ταυτόχρονα να παραδώσουν στα παιδιά τους ένα καλό πλανήτη αλλά και να κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων».

Η συχνότητα επισκέψεων, τα USPs και τα προγράμματα loyalty
O μέσος πελάτης κάνει αγορές από την Motatos περίπου 6 φορές το χρόνο, όπως ανέφερε ο ιδρυτής της. Υπάρχει, ωστόσο, μια μερίδα πελατών που επισκέπτεται καθημερινά σχεδόν την πλατφόρμα. Όπως είπε βασικός πόλος έλξης των πελατών, εκτός των οικονομικών ευκαιριών είναι ότι «πάντα στο κατάστημα θα βρεις ένα καινούριο προϊόν, ακόμη και αν μπαίνεις μια φορά την εβδομάδα» ενώ αξιοποιεί και τις προσφορές με υψηλό ποσοστό έκπτωσης που όμως είναι διαθέσιμες για πολύ περιορισμένο χρονικό περιθώριο. Τέλος, όπως και οι συμβατικές αλυσίδες grocery, η Motatos διαθέτει app για πιο γρήγορες αγορές, πρόγραμμα πιστότητας και επιβράβευσης πελατών και εξατομικευμένες προσφορές ενώ μια φορά το χρόνο η εταιρεία στέλνει στους εγγεγραμμένους πελάτες ένα report για το πώς μέσα από τις αγορές τους από τη Motatos βοήθησαν το περιβάλλον εξοικονομώντας φυσικούς πόρους.

Η ιδιωτική ετικέτα και οι προμηθευτές
Όπως ανέφερε ο κ. Andersson, η Motatos βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τους προμηθευτές της για κάθε νέο που λανσάρει. Πρόσφατα η εταιρεία λάνσαρε και την δική της σειρά private label προϊόντων. Σε ερώτηση ο ιδρυτής της εταιρείας είπε ότι αυτό δεν αποτέλεσε «αγκάθι» στη σχέση με τους προμηθευτές. Όπως ανέφερε η απόφαση να λανσάρει η Motatos προϊοντικές σειρές υπό τη δική της ετικέτα ελήφθη για λόγους διασφάλισης του στοκ διαθέσιμων προϊόντων σε ελεγχόμενες τιμές. «Οι πελάτες μας έπρεπε να μπορούν να στηριχθούν ακόμη περισσότερο πάνω μας για αυτό βγάλαμε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας» όπως ανέφερε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

3αλφα: Το κόστος παραγωγής και η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί

Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης σε καλλιέργειες των μελών της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα στη Λάρισα, από τις 11 έως τις 12 Μαΐου 2023, οι Έλληνες παραγωγοί φέρνουν ξανά στο προσκήνιο της συζήτησης το αυξημένο κόστος παραγωγής ως ένα φλέγον ζήτημα που συνεχίζει να τους απασχολεί έντονα.

Ειδικότερα, η μειωμένη παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής αποτελούν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα σήμερα, τα οποία η εταιρεία προσπαθεί να τα εξομαλύνει, καλύπτοντας ένα μέρος των εξόδων, σύμφωνα με τον Λαρισαίο παραγωγό της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, Χρήστο Σούρλα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Λάρισα καλλιεργείται το ρεβίθι, η φακή, το λαθούρι (φάβα), το μέτριο φασόλι και το σιτάρι, ενώ εκεί βρίσκεται περίπου το 70 – 80% του αριθμού των παραγωγών και στρεμμάτων της εταιρείας.

Ο κ. Σούρλας σημειώνει ότι πρόκειται φέτος για μία αρκετά δύσκολη χρονιά, καθώς οι βροχοπτώσεις και η υγρασία της τρέχουσας περιόδου δυσκολεύουν αρκετά την καλλιέργεια και ανάπτυξη των οσπρίων, φέρνοντας παράλληλα μαζί τους, ασθένειες στις καλλιέργειες, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. «Στις δυσκολίες οι κρατικές υπηρεσίες είναι σχεδόν απούσες, διότι δεν έγινε κάποια κίνηση σε σχέση με το κόστος ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε χωρίς να έχουμε ζημίες. Αν συνεχίσει η εν λόγω κατάσταση, θα σταματήσουν οι καλλιέργειες, οι οποίες είναι και ελλειμματικές για τα δεδομένα της Ελλάδας» σχολιάζει ο ίδιος.

Ρεβίθι: Απαιτητική καλλιέργεια με μεγάλος κόστος
Ο Χρήστος Σουρλάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ρεβίθι είναι ένα προϊόν αρκετά δύσκολο ως προς την καλλιέργειά του καθώς έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και απαιτεί μεγάλο κόστος. «Ευνοείται στην περιοχή μας και για αυτό επιμένουμε στην καλλιέργειά του, καθώς την βοηθάει το μικροκλίμα και τα επικλινές έδαφος». Η κάλυψη κυμαίνεται από 2.000 – 3.000 στρέμματα, η οποία αλλάζει κάθε χρόνο και κρίνεται από τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, καθώς πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Υπογραμμίζεται ότι η εγχώρια παραγωγή δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις οποίες έχει η Ελλάδα σε κατανάλωση, επομένως γίνονται και εισαγωγές από την 3αλφα, η οποία δίνει βάση ταυτόχρονα στην ποιότητα, αλλά και στην επάρκεια.

Συνεχίζεται σταθερά η ανάπτυξη τοποθέτησης προϊόντων 3αλφα στο ράφι του οργανωμένου λιανεμπορίου
«Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε αναπτύξει την τοποθέτηση των προϊόντων μας στον Σκλαβενίτη, όπως και στο My Market. Με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος είχαμε πάντα αυξημένη συνεργασία την οποία, επίσης, θέλουμε να τη διευρύνουμε. Αυτό συμβαίνει ούτως ώστε να απορροφούμε με πιο σταθερό, πιο προβλέψιμο και μεγαλύτερο ρυθμό την παραγωγή την οποία κάθε χρόνο προς το τέλος του καλοκαιριού έχουμε στη διάθεσή μας» αναφέρει ο Τάσος Πετρόπουλος, Sales & Marketing Director στην 3αλφα.

Ιδιωτικό πρωτόκολλο 3αλφα: Δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο γεωργικό προϊόν
Αναφορικά, το 2009 η ομάδα της 3αλφα έστησε το δικό της ιδιωτικό πρωτόκολλο (πριν την Πράσινη Συμφωνία) με στόχο την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, με σεβασμό το περιβάλλον μέσα από τον ορισμό ορθών γεωργικών πρακτικών. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του εν λόγω πρωτοκόλλου προς τον παραγωγό είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο παραγόμενο γεωργικό προϊόν, λόγω της διαφορετικότητας του από τα κοινά – συμβατικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι η 3αλφα με αυτόν τον τρόπο, έχει πετύχει, επίσης, την ιχνηλασιμότητα, ήτοι γνωρίζει από ποιον παραγωγό προέρχεται το κάθε όσπριο, το οποίο και αναγράφεται πάνω στη συσκευασία με σεβασμό προς το πρόσωπο του συνεργάτη. Επίσης, η ιχνηλασιμότητα βοηθάει το προϊόν να ξεχωρίζει στο ράφι του λιανεμπορίου ως ένα ελληνικό προϊόν το οποίο η 3αλφα θεωρεί αρκετά σημαντικό για τον καταναλωτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter