Coca-Cola Ελλάς: Νέα πρόεδρος η Bianca Bourbon

Η Bianca Bourbon είναι η νέα πρόεδρος της Coca-Cola Ελλάς στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο εξελέγη κατά τη συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 20 Απριλίου.

Όσον αφορά στον Σταύρο Μουρελάτο, που από τον Οκτώβριο του 2022 είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου του ΔΣ, στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει ως μέλος, όπως και οι Αλέξανδρος Καβάσιλας, Μαρία Γονίδη και Εμμανουήλ Παππάς, που διατηρούν τα πόστα τους, ενώ νέο μέλος του ΔΣ αποτελεί ο Νικόλας Λύτρας, Legal Counsel South Eastern Europe της The Coca-Cola Company.

Το προφίλ της νέας προέδρου της Coca-Cola Ελλάς
Γεννημένη στη Ρουμανία, η Bianca Bourbon άρχισε να συνεργάζεται με την The Coca-Cola Company το 1997, ξεκινώντας από τη γενέτειρά της. Το 2009, μετακόμισε στη Βιέννη, αναλαμβάνοντας ρόλο Franchise Leadership για τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία).

Εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου υπηρέτησε ως γενική διευθύντρια για τη Γερμανία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2019 η μεταπήδησή της στη Σιγκαπούρη, ώστε να αναλάβει τη θέση της Operations Vice President στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού για τον όμιλο. Έχει επίσης υπηρετήσει στο παγκόσμιο Συμβούλιο Γυναικείας Ηγεσίας της Coca-Cola (Coca-Cola Women’s Leadership Council).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καφές: Αυξήθηκαν οι προωθητικές ενέργειες στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Αύξηση των προωθητικών ενεργειών κατά 13,2% κατ’ απόλυτη τιμή και κατά 22,6% σε διάρκεια εμφανίστηκε στον συσκευασμένο καφέ ξηρού φορτίου στα σούπερ μάρκετ, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Τα δεδομένα ανάλυσης αντλούνται από την υπηρεσία Pockee Market Intelligence, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία προσφορών φυλλαδίου, τηλεοπτικών προσφορών και προσφορών εντός καταστημάτων επιλεγμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ [(Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket, Μασούτης, Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας)].

Η διάρκεια των προσφορών της κατηγορίας του συσκευασμένου καφέ παρέμεινε σταθερή μεταξύ τέταρτου τριμήνου του 2022 και πρώτου τριμήνου του 2023. Το 2023 ξεκίνησε με σταδιακή μείωση του μέσου βάθους έκπτωσης, στο 25,1%, το οποίο αποτελεί και το μικρότερο των τελευταίων πέντε τριμήνων. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση της διάρκειας των προωθητικών ενεργειών τον φετινό Μάρτιο, με αύξηση κατά 27% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, το μέσο βάθος έκπτωσης του Μαρτίου (24,6%) ήταν το χαμηλότερο του τελευταίου εξαμήνου, 2,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον περσινό Μάρτιο.

Οι επιμέρους κατηγορίες συσκευασμένου καφέ κατέγραψαν αύξηση και στον αριθμό και στη διάρκεια των προσφορών, αλλά και μείωση του βάθους έκπτωσης.

Κατά μέσο όρο, το 70% των ενεργειών στο συσκευασμένο καφέ αφορούσε προσφορές εντός καταστήματος: 20% αφορούσε προσφορές φυλλαδίου και 10% τηλεοπτικές προσφορές. Σε όρους βάθους έκπτωσης, το υψηλότερο μέσο ποσοστό έκπτωσης αφορά τις τηλεοπτικές προσφορές (33,4%), 7,7% υψηλότερα από τις προσφορές φυλλαδίου (25,7%) και 10,7% υψηλότερα συγκριτικά με τις προσφορές εντός καταστημάτων (22,7%).

Από την αρχή του 2023, υπήρξε σταδιακή μείωση του μέσου βάθους έκπτωσης της κατηγορίας. Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται ότι επηρεάζεται σημαντικά από τις προσφορές εντός καταστημάτων, που αφορούσε και την πλειονότητα των προσφορών στην κατηγορία. Το βάθος των προσφορών αντίστοιχα μειώθηκε σε 21,4%, από 23,6%. Παρατηρήθηκε αύξηση του μέσου βάθους έκπτωσης των τηλεοπτικών προσφορών κατά 3,1%, στο 34,6% και κατά 1,3%, στο 26,3%, στις προσφορές φυλλαδίου, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο.

Ελληνικός καφές
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή αφορά την υποκατηγορία του ελληνικού καφέ, όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 67% σε όρους προωθητικών ενεργειών, με 34 επιπλέον ενέργειες κατ’ απόλυτη τιμή και αύξηση κατά 110,6% ως προς τη διάρκεια. Το μέσο βάθος έκπτωσης μειώθηκε στον ελληνικό καφέ περισσότερο από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Η συγκεκριμένη υποκατηγορία διατήρησε το μικρότερο βάθος έκπτωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το μέσο σταθμισμένο βάθος έκπτωσης βρισκόταν στο 22,6%, 5,3% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2022 (27,9%). H Λουμίδης έτρεξε τις περισσότερες ενέργειες στην υποκατηγορία του ελληνικού καφέ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με ποσοστό 35,6%. Ακολούθησε ο καφές Bravo με 22%. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν οι καφέδες Ελ Γκρέκο και Ουζούνογλου, με 11,8%. Σε όρους βάθους έκπτωσης, η Bravo κατέγραψε το μεγαλύτερο μέσο σταθμισμένο ποσοστό (31%) και ακολούθησαν οι Λουμίδης και Ελ Γκρέκο, με 28%.

Καφές φίλτρου και καφές σε κόκκους
Σημαντική αύξηση σε όρους προσωποποιημένων προωθητικών ενεργειών κατέγραψαν και οι υποκατηγορίες του καφέ σε κόκκους και του καφέ φίλτρου.

Η υποκατηγορία του καφέ φίλτρου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημείωσε αύξηση 35% σε όρους προωθητικών ενεργειών, με 40 επιπλέον ενέργειες κι ακόμη, αύξηση 47.4% αύξηση στη διάρκειά τους. Το μέσο βάθος έκπτωσης μειώθηκε κατά μία μονάδα, από 25,6% σε 24,6%.

Βάσει μάρκας, η Coffeeway κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ενεργειών στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023 (18,1%), αλλά και σε διάρκεια (16.5%), με μέσο βάθος έκπτωσης: 15,2%. Πρόκειται για ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο του ανταγωνισμού, επειδή αφορά κυρίως προσφορές που ενεργοποιήθηκαν εντός καταστήματος. Η Jacobs Douwe Egberts ακολουθεί, με προωθητικές ενέργειες 13,8%, διάρκεια προσφορών 13,9% και μέσο βάθος έκπτωσης 23,2%. Ενεργοποίησε επίσης προσφορές εντός καταστήματος, προσφορές φυλλαδίου και τηλεοπτικές). Σε όρους προωθητικών ενεργειών, ακολούθησαν τα brands Dimello, Starbucks και Buondi. Σχετικά με τα μέσα ενεργοποίησης στην κατηγορία, οι περισσότερες τηλεοπτικές ενέργειες έγιναν από τις Buondi και Jacobs.

Εντονότερη παρουσία σε φυλλάδια προσφορών είχαν οι Starbucks, Dimello και Jacobs.

Στιγμιαίος καφές
Ο στιγμιαίος καφές είχε αύξηση στις προωθητικές ενέργειες, με τρεις παραπάνω. Ισχυρότερη, όμως, ήταν η αύξηση της διάρκειάς τους, κατά 42,1%. Το μέσο βάθος έκπτωσης μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι περισσότερες προσφορές στην υποκατηγορία του στιγμιαίου καφέ υποστηρίζονται με τηλεοπτική προβολή: 50%. Το brand με το μεγαλύτερο μερίδιο προωθητικών ενεργειών ήταν η Nescafé Classic με βάθος έκπτωσης 27,7%. Ακολούθησε η Jacobs Douwe Egberts με 18,7% και βάθος έκπτωσης 22,1%. Οι προσφορές της Jacobs είχαν συνολικά μεγαλύτερη διάρκεια: Το brand κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο διάρκειας της υποκατηγορίας: 25.%.

Αλεσμένος καφές espresso
Στην κατηγορία του αλεσμένου καφέ espresso, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές σε όρους προωθητικών ενεργειών και διάρκειας. Ωστόσο, το μέσο βάθος έκπτωσης ήταν μειωμένο κατά 2,6%, στο 25% από το 27,6%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Lavazza και Costa Coffee κατέγραψαν το υψηλότερο μερίδιο προωθητικών ενεργειών και διάρκειας αυτών, με μέσο βάθος έκπτωσης 26,6% και 24,6% αντίστοιχα. Σε όρους βάθους έκπτωσης στην κατηγορία του αλεσμένου espresso καφέ, τα υψηλότερα ποσοστά έκπτωσης καταγράφηκαν για Dimello και Buondi.

Οι μικρότερες μεταβολές αφορούν τον καφέ σε κάψουλες. Το συνολικό πλάνο της κατηγορίας, σε όρους προωθητικής στρατηγικής, παρέμεινε κοινό με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Έντονη παρουσία σε όρους ενεργειών υπήρξε από την Coffeeway (μερίδιο προωθητικών ενεργειών: 14,8%, μερίδιο διάρκειας: 15,3%. Ακολούθησαν οι Nestlé Starbucks, Lavazza, L’Or και Costa Coffee. Το υψηλότερο μέσο βάθος έκπτωσης του πρώτου τριμήνου του 2023 αφορούσε τη Nestlé Starbucks (27,8%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Λανσάρει νέα γεύση της μάρκας Somersby πριν το καλοκαίρι

«Η εκκίνηση παραγωγής της Carlsberg στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Αφενός διότι αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε να ενεργοποιήσουμε την μάρκα πολύ πιο δυνατά στην αγορά και, μάλιστα, έχουμε δώσει μεγάλη βάση στην επέκταση της γκάμας των προϊόντων με το κουτί 330 ml και αφετέρου γιατί αναβαθμίζουμε το εργοστάσιο μας στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως παραγωγικό, αλλά και ως εξαγωγικό κόμβο, εφόσον μέσα της τοπικής παραγωγής, θα εξυπηρετήσουμε πολλές αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής», ανέφερε η Μαρία Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, στο εορταστικό event για την εκκίνηση της ελληνικής παραγωγής του brand της Carlsberg στη Σίνδο, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2023 στον χώρο εκδηλώσεων Tin Pan Alley.

Στην κορυφή των πωλήσεων τα ciders της εταιρείας το 2022
«Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία βρίσκεται σε ένα καλό “momentum”. Το 2022 ήταν μία πολύ καλή χρονιά, κινηθήκαμε στο +11% και υπήρχε άνοδος στα mixers με +12,5% και στα ciders που ήμασταν σχεδόν στο +25%» απαντάει στο FOODReporter σχετικά με τις πωλήσεις της εταιρείας η Σοφία Μαυραντζούλη, Senior brand manager, Non Beer, Premium+ Beer and 3rd Party brands στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Σχετικά με τις βλέψεις για την φετινή χρονιά, η κυρία Μαυραντζούλη δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη: «Σαφώς πρόκειται για μια χρονιά με δυσκολίες λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και των ανατιμήσεων στα ενεργειακά και τις πρώτες ύλες. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι θα ανταπεξέλθουμε και ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης και για την αγορά και για εμάς, με το μεγαλύτερο στοίχημα να είναι ο τουρισμός».

Νέα λανσαρίσματα και η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ
Σε ερώτηση του FOODReporter για νέα λανσαρίσματα που αναμένεται να δει η ελληνική αγορά από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η Σοφία Μαυραντζούλη απάντησε ότι ο καταναλωτής πρόκειται άμεσα, πριν το καλοκαίρι του 2023, να δοκιμάσει μία νέα γεύση της μάρκας Somersby, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις τρεις ήδη υπάρχουσες γεύσεις της: Apple Cider, Watermelon Cider και Mango and Lime Cider.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας το οποίο τρέχει εδώ και δύο χρόνια στο πλαίσιο του οποίου έγινε και η παραγωγή στη Σίνδο. «Συνεχίζουμε τις χρονιές 2023 και 2024 με επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις, δίνοντας, επίσης, βαρύτητα στη βιωσιμότητα, αλλά και στην εκπαίδευση, την ασφάλεια και την υγιεινή του ανθρώπινου δυναμικού μας και, φυσικά, στις καμπάνιες των μαρκών μας» υπογραμμίζει η κυρία Μαυραντζούλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter