Το ενεργειακό κόστος το κομβικότερο ζήτημα για τα ελληνικά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία

Το ρόλο του θεματοφύλακα των ελληνικών παραδοσιακών αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, του παραδοσιακού πολιτισμικού τους χαρακτήρα και της συνεισφοράς τους στην ελληνική παράδοση συνταγών και γεύσης ιδρύθηκε για να αναλάβει η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Παναγιώτης Μονεμβασιώτης στην ιδρυτική συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕΠΑΖ αριθμεί 23 μέλη που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 300 καταστήματα του κλάδου και εκπροσωπούν παραπάνω από 5.000 εργαζόμενους. Ένας από τους στόχους της ΕΕΠΑΖ είναι «να βοηθήσει την Πολιτεία να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από τη μεγάλη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τον κλάδο να επιτύχει τη βιωσιμότητά του». Σε ερώτηση του FOODReporter, ο κ. Μονεμβασιώτης απάντησε ότι «το ενεργειακό ζήτημα είναι το πιο κομβικό για τον κλάδο». Για τα περισσότερα μέλη της ΕΕΠΑΖ το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε παραπάνω από 100% το 2022, ενώ «ο κλάδος μπορεί να αντέξει 25% έως 30% της επιβληθείσας ανατίμησης». Η ΕΕΠΑΖ ζητά σταθερές συμφωνίες ενεργειακού κόστους με τις εταιρείες, μια εν τοις πράγμασι εξαίρεση από τους κανόνες του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πρωτοφανής ήταν ο ρυθμός αυξήσεων που δέχτηκαν σε πρώτες ύλες κατά το προηγούμενο διάστημα αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες.

Οι επιχειρήσεις τους τις απορρόφησαν κατά μεγάλη πλειοψηφία. Το FOODReporter εισέπραξε την αγωνία των συμμετεχόντων μελών της ΕΕΠΑΖ ότι ενδεχόμενη νέα ανατίμηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Παρότι ο κ. Μονεμβασιώτης διέψευσε την πτώση τζίρου, μέλη της ΕΕΠΑΖ έκαναν λόγο για «μικρότερη μέση απόδειξη» των πελατών τους και για «λιγότερο συχνές επισκέψεις» καταναλωτών στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΠΑΖ
Ιδρυτικά μέλη της ΕΕΠΑΖ είναι οι επιχειρήσεις: Φούρνοι Βενέτη, Τερκενλής, Paul (Madel Food ΕΠΕ), Οικογένεια Στεργίου, Φούρνοι Εστία, Αρτόπολις, Daily Bakery ΑΕ, Σαβοϊδάκης, Φούρνοι Pietris, Κρητικός Φούρνος Γεύσεις ΑΕ, Οικογένεια Σταυράτη, Ηπειρώτικο, Σόβολος, Τα Γιούλια, Γαβριηλίδης, Farine Café – Boulangerie, Ρωξάνη, Φούρνοι Μ. Λεμονής, Μελίρρυτο, Φίλιππος Γαβανάς, Ποντικάκης, D. Stergiou και Φούρνος Σταματάκη. Μετά το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, καθήκοντα πρώτου αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο Παύλος Τερκενλής, δεύτερου αντιπροέδρου ο Παναγιώτης Στεργίου, με γραμματέα τον Παντελή Πασχαλίδη (Paul) και ταμία τον Βαγγέλη Πέλεχα (Ηπειρώτικο).

Δυσβάσταχτο το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού
Ο κ. Μονεμβασιώτης δήλωσε ότι «το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού ενός αρτοζαχαροπλαστείου, από τα περίπου €600.000 που απαιτούσε προ ενεργειακής κρίσης, πλέον απαιτεί περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ» κι ακόμη, ότι «ισούται με την κατασκευή δύο καταστημάτων οργανωμένης ταχυεστίασης (fast food), αλλά και έξι καταστημάτων καφεστίασης». Ανάμεσα στα αιτήματα του κλάδου βρίσκεται και η διαμόρφωση νέου πλαισίου αδειοδότησης των καταστημάτων του κλάδου.

Τα μέλη της ΕΕΠΑΖ έθεσαν ζήτημα «βιωσιμότητας» και «προστασίας των υπό ολοκλήρωση επενδύσεων». Η ΕΕΠΑΖ ζητά ένα «απλό, λειτουργικό πλαίσιο, που θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας» και προτείνει αυτόματη αδειοδότηση από φορείς διττής κατευθύνσεως (υγειονομικού και οικονομικού χαρακτήρα) μέσα σε επτά ημέρες, ή 30 ημέρες για τα διατηρητέα ακίνητα ή εκείνα που ενέχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ζητείται, επίσης, η υιοθέτηση πιστοποιητικού καταλληλότητας ακινήτου, ώστε να μετακυλιστεί στον εκάστοτε ιδιοκτήτη η ευθύνη για τις δηλώσεις χρήσης του κάθε οικήματος.

Ατομικές συμβάσεις, εξαήμερη εργασία, εισαγωγή εργαζομένων
Για τα εργασιακά θέματα, η ΕΕΠΑΖ προτείνει την κατοχύρωση του εξαημέρου -πέραν του 40ώρου- με ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και παράλληλη μείωση μη μισθολογικού κόστους εργασίας για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο. Επιπρόσθετα, πρότεινε τη συντεταγμένη εισαγωγή εργαζομένων από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τη Νότια Αμερική. Τέλος, η ΕΕΠΑΖ ζητά την «καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος και την κατάργηση ατελέσφορων μέτρων όπως το ειδικό τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Plan(e)t Foods: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οδεύει προς τον πενταπλασιασμό του τζίρου της

Έπειτα από την πρόσφατη προσθήκη τριών νέων γεύσεων vegan παγωτού – Holy Bueno, Epic Caramelised Biscuit και Strawberry Cheesecake No Sugar – η Plan(e)t Foods δουλεύει ήδη πέντε κωδικούς της σε χάρτινα κύπελλα των 480ml για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν. «Ανοίγοντας πέρυσι το πρώτο μας φυσικό κατάστημα, έχουμε την ευκαιρία να λαμβάνουμε άμεσα feedback από τον κόσμο. Επομένως δεν χρειάζεται “να μαντέψουμε” ποιες γεύσεις ίσως θα αρέσουν στον κόσμο, μιας και βλέπουμε ποιες είναι best-selling στο παγωτοπωλείο μας, και κινούμαστε ανάλογα. Για παράδειγμα, λανσάραμε την πρώτη μας γεύση χωρίς προσθήκη ζάχαρης στα supermarkets, μια απαίτηση του κόσμου και μια τάση που έχει έρθει για να μείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά στο FOODReporter ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής vegan startup, Γρηγόρης Μπογράκος.

Γρηγόρης Μπογράκος, ιδρυτής, Plan(e)t Foods

Το «συστατικό» που κάνει την Plan(e)t Foods να διαφοροποιείται
Το βασικό «συστατικό» που κάνει την Plan(e)t Foods να διαφοροποιείται στην αγορά είναι το γεγονός ότι, μετά από αμέτρητους πειραματισμούς, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα 100% plant-based παγωτό, το οποίο είναι πανομοιότυπης υφής, γεύσης και εμπειρίας με τα υψηλής ποιότητας κλασικά παγωτά. «Σε αντίθεση με ένα vegan τυρί ή γιαούρτι, το οποίο ακόμη απέχει πολύ από το πρωτότυπο, τα δικά μας παγωτά δεν υποκαθιστούν, αλλά επιδιώκουμε να αντικαταστήσουν τα κλασικά παγωτά. Ακόμη, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό ο οποίος επιβαρύνει με χιλιάδες τόνους CO2 την ατμόσφαιρα, εμείς έχουμε δημιουργήσει το πιο οικολογικό παγωτό, μιας και εκτός από 100% απολαυστικό είναι και carbon negative (δηλαδή με αρνητικό CO2)» προσθέτει ο κ. Μπογράκος.

Επιπλέον, άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα απόδειξη ότι η startup προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, είναι το γεγονός ότι, αν και φέτος τα έξοδα της έχουν ανέβει δραματικά, δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

Είσοδος σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες supermarket
Αυτήν την στιγμή, τα προϊόντα της Plan(e)t Foods είναι διαθέσιμα στις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket στην Ελλάδα (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket, Κρητικός) και σε άλλα σημεία πώλησης (Βιολογικό Χωριό, OK Markets, Θανόπουλος κ.ά.), όπως και στα online channels (E fresh, Pop Market, Wolt Market). «Πέρυσι πενταπλασιάσαμε τον τζίρο μας, ενώ συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα, μιας και οδεύουμε σε έναν ακόμη περαιτέρω πενταπλασιασμό του τζίρου μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά» υπογραμμίζει στο FOODReporter ο Γρηγόρης Μπογράκος.

Ανάπτυξη σε εποχιακά σημεία pop up
Το 2024, η Plan(e)t Foods θα βρεθεί σε ακόμα μία τουλάχιστον μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. «Περισσότερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μετά το καλοκαίρι. Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε δημιουργήσει παγωτά τα οποία έχουμε καταφέρει λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων να αρέσουν μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά μέσα από το φυσικό μας κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο δεχόμαστε πολλούς τουρίστες, έχουμε επαληθεύσει την αγάπη και τον ενθουσιασμό για τα παγωτά μας από επισκέπτες από όλες τις χώρες» συμπληρώνει ο κ. Μπογράκος. Σχετικά με κάποιο άμεσο σχέδιο επέκτασης των φυσικών καταστημάτων Plan(e)t Ice Cream, σύντομα θα ανακοινωθεί η ανάπτυξη της εταιρείας σε σημεία pop up, τα οποία θα είναι εποχικά και όχι μόνιμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τα σχέδια της Retail & More για τα Carrefour: 20 νέα καταστήματα φέτος, private label από Έλληνες παραγωγούς

Το άνοιγμα περίπου είκοσι νέων καταστημάτων Carrefour στην Ελλάδα περιλαμβάνει για φέτος ο σχεδιασμός της Retail & More για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του μητρικού ομίλου AVE.

Επίσης, η Retail & More δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγορών, εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ενώ επιδιώκει και τη δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς.

Ειδικότερα, για το 2023 ο όμιλος AVE εντατικοποιεί το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour, με βάση τον ακόλουθο σχεδιαασμό:

  • Ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022.
  • Άνοιγμα περίπου 20 νέων καταστημάτων με την μέθοδο Franchise με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και την επαρχία.
  • Αξιολόγηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου.
  • Δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς.
  • Αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Retail & More, σήμερα λειτουργούν 22 καταστήματα Carrefour Market και Carrefour Express σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αττική, όπου το πρώτο κατάστημα είχε κάνει την εμφάνισή του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο πλάνο της εταιρείας είναι να αναπτύξει και στη χώρα μας τρεις ακόμα τύπους καταστημάτων: , τα Carrefour Bio, τα οποία προσφέρουν 100% βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, τα SUPECO, τα οποία είναι parking discount stores, και τα Carrefour Flash, πλήρως αυτοματοποιημένα καταστήματα μικρής επιφάνειας εντός αστικών κέντρων, με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη ταμείων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter