Κρι-Κρι: Βλέπει τζίρο 200 εκατ. ευρώ για φέτος

Αυξημένος κατά 27,7% ήταν το 2022 ο κύκλος εργασιών της Κρι-Κρι, φτάνοντας τα 171,88 εκατ. ευρώ, έναντι 134,60 εκατ. το 2021, ωστόσο οι υψηλές τιμές των υλικών και της ενέργειας οδήγησαν σε σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους, ως αποτέλεσμα εν μέρει και της προσπάθειας της γαλακτοβιομηχανίας για συγκράτηση των τιμών πώλησης και προσφορά ανταγωνιστικών τιμών αγοράς στους κτηνοτρόφους για το φρέσκο γάλα. Έτσι, τα μικτά κέρδη της Κρι-Κρι το 2022 ανήλθαν σε 31,46 εκατ. ευρώ, έναντι 41,17 εκατ. το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 8,86 εκατ. ευρώ, έναντι 20,96 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,83 εκατ. ευρώ, έναντι 16,53 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,18 εκατ. ευρώ, έναντι 13,21 εκατ. το 2021.

Πώς τα πήγε το 2022 σε γιαούρτι και παγωτό
Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις της Κρι-Κρι αυξήθηκαν κατά 29,5% σε αξία και +17,1% σε όγκο το 2022. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +32,7%, ξεπερνώντας τα 72,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 53,8% επί των συνολικών πωλήσεων γαλακτοκομικού). Σημαντική ώθηση υπάρχει από την αγορά της Ιταλίας (αύξηση +37,6%), του Ηνωμένου Βασιλείου (αύξηση +26%), και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της Κρι-Κρι εμφανίζουν πλέον διψήφια αύξηση +26%, ξεπερνώντας τα 62 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο αγοράς των γιαουρτιών Κρι-Κρι διαμορφώνεται σε 17%, αυξημένο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες [στοιχεία IRI σε αξία, Ιαν.-Δεκ. 2022]. Παράλληλα, στην τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύεται έντονα η τάση ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, αποτέλεσμα της στροφής των καταναλωτών σε οικονομικότερα προϊόντα. Από αυτήν έχει προκύψει σημαντικό όφελος για την Κρι-Κρι, μιας και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για την εγχώρια αγορά γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας.

Στον κλάδο του παγωτού, στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις της εταιρείας εμφάνισαν διψήφια αύξηση +14,7%. Σε αυτήν συνετέλεσαν, κυρίως, η επέκταση του δικτύου πωλήσεων και το λανσάρισμα της νέας σειράς premium παγωτών Master Rich, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Το μερίδιο αγοράς των παγωτών Κρι-Κρι αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε όγκο (15,2%) και μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε αξία (15,5%) [στοιχεία NIELSEN, Ιάν.-Δεκ. 2022].

Βλέπει πωλήσεις 200 εκατ. για το 2023
Η διοίκηση της Κρι-Κρι είναι αισιόδοξη για την ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας το 2023, παρά το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον. Στη χρήση 2023, οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, εμφανίζοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Βάσει της εκτίμησης της διοίκησης, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν το 2023 τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας, ανακτώντας το περιθώριο EBIT του έτους 2021, δηλαδή 12,4%.

Σημειώνεται ότι για τη χρήση 2023, αναμένεται να υλοποιηθούν από την Κρι-Κρι επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ περίπου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τόνος στα σούπερ μάρκετ: Ανέβηκε σε τιμή, υποχώρησε σε όγκο η ιδιωτική ετικέτα

Μικρή μείωση στη συνολική αξία πωλήσεων, κατά 0,7%, όλων των προϊόντων τόνου παρατηρήθηκε στο οργανωμένο λιανεμπόριο για το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana.

Η συνολική αξία πωλήσεων τόνου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 πλησίασε τα 14,24 εκατ. ευρώ, έναντι 14,34 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το μεγαλύτερο μερίδιο σε αξία συγκέντρωσε ο branded τόνος σε λάδι, με περισσότερα από 6,8 εκατ. ευρώ, ακολούθησε ο branded τόνος σε νερό με τζίρο 5,2 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα τόνου ιδιωτικής ετικέτας, στα 3,36 εκατ.

ευρώ και τέλος, οι τονοσαλάτες στα 2,23 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκε η αξία πωλήσεων του επώνυμου τόνου σε λάδι
Η συνολική αξία πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα τόνου ξεπέρασε τα 51,59 εκατ. ευρώ για το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,25% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Circana. Κατά 2,93% ανέβηκε ο επώνυμος τόνος σε λάδι, από τα €23.778.419 του 2021 σε 24.474.279 κατά την περσινή χρονιά.

Κατά 3,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε τονοσαλάτες σε αξία, από τα 8,12 εκατ. ευρώ το 2021 στα 8,43 εκατ. ευρώ. Μείωση εμφάνισε ο επώνυμος τόνος σε νερό, κατά 4,49%, εφόσον κυμάνθηκε από τα €19.566.496 το 2021 σε €18.688.736 το 2022, αλλά και τα προϊόντα τόνου ιδιωτικής ετικέτας, από τα 13,77 εκατ. ευρώ το 2021 στα 12 εκατ. ευρώ το 2022.

Μείωση όγκου πωλήσεων κατά 8% εμφάνισε το σύνολο των προϊόντων τόνου στο οργανωμένο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, αλλά η συγκεκριμένη πτώση σε όγκο θεωρείται λελογισμένη, καθώς την ίδια στιγμή στο σύνολο των κατηγοριών τόνου καταγράφηκε μεσοσταθμική αύξηση τιμής κατα 7,9% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής σημειώθηκε στα προϊόντα τόνου ιδιωτικής ετικέτας, κατά 12,2%, τα οποία όμως ξεκινούσαν από πολύ χαμηλότερη απόλυτη τιμή σε ευρώ.

Πλέον, η διαφορά του τόνου σε λάδι ιδιωτικής ετικέτας σε σχέση με τον επώνυμο τόνο σε λάδι βρίσκεται στο 28,4% σε ό,τι αφορά την τιμή, ενώ το 2021 βρισκόταν στο 36,6% και το 2022 στο 30,7%.

Ο παράγοντας μάρκα και ευέλικτη, σύγχρονη συσκευασία
Από άποψη όγκου πωλήσεων, τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν τα προϊόντα τόνου ιδιωτικής ετικέτας, κατά 15,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί είτε δείγμα εμπιστοσύνης απέναντι στις εταιρείες που διαθέτουν επώνυμο τόνο, σε λάδι, σε νερό ή ως τονοσαλάτες προς πώληση, είτε εμπιστοσύνη στις νέες, πιο ευέλικτες, on-the-go, τύπου pocket συσκευασίες που έχουν πρόσφατα,
εδώ και περίπου εννέα μήνες, υιοθετήσει οι μεγαλύτερες επώνυμες εταιρείες του κλάδου και πλέον, οι συσκευασίες αυτές -και η πιο ευέλικτη χρήση τους- έχουν αξιολογηθεί θετικά και έχουν ωριμάσει στο μυαλό του καταναλωτικού κοινού.

Η μείωση όγκου πωλήσεων για τις τονοσαλάτες έφθασε το 9% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ενώ η αύξηση στην τιμή έφτασε το 8,7%, όσο και η αύξηση τιμής σε επώνυμο τόνο σε νερό, που όμως έχασε ακόμη περισσότερο ως προς τον όγκο πωλήσεων: Ποσοστό 9,8%.

Η αύξηση της τιμής του επώνυμου τόνου σε λάδι ήταν η μικρότερη στο σύνολο της κατηγορίας προϊόντων τόνου, αλλά διόλου αμελητέα: 6,9%.

Η μείωση όγκου πωλήσεων στη συγκεκριμένη υποκατηγορία ήταν επίσης η μικρότερη (6,1%) και αυτό δεν μοιάζει να είναι τυχαίο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα επώνυμα τρόφιμα για χάρη των private label οι Έλληνες καταναλωτές

Η καταναλωτική τάση της στροφής στην ιδιωτική ετικέτα αποτελεί γεγονός που καταγράφεται έντονα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού. Όμως η ταση αυτή φαίνεται πως δεν αγγίζει και τόσο τα τρόφιμα, σε σχέση με άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως προκύπτει από τη νέα καταναλωτική έρευνα Future Consumer Index Ελλάδα 2023, που παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum.

Ειδικότερα, ένας στους δύο καταναλωτές (53%) δηλώνει ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις ένας στους δέκα (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων σε τρία χρόνια από σήμερα. Μόνο 16% εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύονται.

Ένας στους δύο καταναλωτές (51%) έχει αλλάξει τις μάρκες που αγοράζει, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ευθυγραμμίζοντας τις αγοραστικές τους συνήθειες με τη διεθνή πρακτική. Η προθυμία αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι ιδιαίτερα έντονη ως προς τα είδη φροντίδας σπιτιού και νοικοκυριού (55%) και κινείται στα ίδια επίπεδα με το παγκόσμιο δείγμα, με εξαίρεση το φρέσκο (35%) και συσκευασμένο (30%) φαγητό, όπου οι Έλληνες εμφανίζονται πιο απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα επώνυμα προϊόντα.

Αναζητούν υγιεινά προϊόντα
Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, τα ζητήματα της υγείας εξακολουθούν να ανησυχούν τους καταναλωτές, αλλά σε μικρότερο βαθμό (61%) από το κόστος διαβίωσης (73%) και τα οικονομικά (64%). Ωστόσο, για πολλές προϊοντικές κατηγορίες, ιδίως τρόφιμα και είδη προσωπικής φροντίδας, το αν ένα προϊόν είναι υγιεινό και κάνει καλό στον καταναλωτή παραμένει το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο αγοράς μετά την τιμή, ενώ ένας στους τέσσερις (26%) αναφέρει ότι θα πλήρωνε περισσότερα για προϊόντα που προωθούν την υγεία και την ευεξία.

Οι πέντε τυπολογίες των Ελλήνων καταναλωτών
Οι ανησυχίες της κοινωνίας αποτυπώνονται με σαφήνεια στις τυπολογίες των καταναλωτών τις οποίες παρακολουθεί η ελληνική, όπως και η παγκόσμια, έρευνα: Ένας στους τρεις καταναλωτές (31%) αποδίδει πρωταρχική σημασία στην τιμή και την προσιτότητα των προϊόντων (Affordability First). Οι καταναλωτές που προτεραιοποιούν το περιβάλλον (Planet First – 21%), αποτελούν φέτος, για πρώτη φορά, τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα, ενώ, αν συνυπολογιστούν και όσοι προβληματίζονται για τον κοινωνικό αντίκτυπο της καταναλωτικής συμπεριφοράς τους (Society First – 10%), τότε, οι δύο αυτές ομάδες συγκεντρώνουν, συνολικά, το ίδιο ποσοστό με την κυρίαρχη τυπολογία. Οι καταναλωτές που αναζητούν, κυρίως, εμπειρίες (Experience First – 20%), αποτελούν ισχυρή μειοψηφία, όπως και αυτοί που εξακολουθούν να ανησυχούν για την υγεία τους (Health First – 18%).

Παγιώνονται οι online αγορές
Από την έρευνα προκύπτει εξάλλου ότι το online έχει παγιωθεί, πλέον, ως βασικό κανάλι αγορών για σημαντικό μερίδιο των καταναλωτών, διαπερνώντας όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση προβληματίζουν, πλέον, μόλις έναν στους πέντε καταναλωτές, από έναν στους δύο το 2021, ενώ βασικό εμπόδιο σήμερα εμφανίζεται το υψηλό κόστος (43%) και, σε μικρότερο βαθμό, η δυσκολία στην αλλαγή προϊόντων. H αυξανόμενη διείσδυση των διαδικτυακών αγορών συνδέεται και με τη γενικότερη πρόθεση των καταναλωτών να τοποθετήσουν, μελλοντικά, το σπίτι τους στο επίκεντρο της καθημερινής τους ζωής, περνώντας περισσότερο χρόνο σε αυτό (29%), μαγειρεύοντας περισσότερο (39%) και διασκεδάζοντας περισσότερο εκεί (28%). Το σπίτι, συνεπώς, τείνει να μετατραπεί σε ένα “hub”, γύρω από το οποίο θα περιστρέφονται όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Ωστόσο, από τις επιμέρους ερωτήσεις για τις online αγορές προκύπτει ότι, ενώ σχεδόν οι μισοί καταναλωτές είναι θετικοί προς αυτές, μία σημαντική μειοψηφία (27%) παραμένει λιγότερο θετική.

Στα σκαριά νέα επένδυση στην Ελλάδα από τον Taizoon Khorakiwala

Στα σκαριά νέα επένδυση στην Ελλάδα από τον Taizoon Khorakiwala
Έτοιμος να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του στην Ελλάδα είναι ο όμιλος Switz Group, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Taizoon Khorakiwala, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Khorakiwala δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, αλλά αρκέστηκε να αναφέρει ότι αυτή αφορά σε άλλον τομέα από αυτούς στους οποίους έχει ήδη επενδύσει η Switz Group στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις της Switz Group περιλαμβάνουν την αλυσίδα Κουλουράδες, την Κρητών Άρτος και την εταιρεία ειδών ζαχαροπλαστικής Σαμούρη.

Αναφορικά με το μοντέλο εξαγορών που ακολουθεί ο όμιλός του, ο κ. Khorakiwala σημείωσε ότι η Switz Group δεν ενδιαφέρεται για μεγάλες εξαγορές, όπως αυτές που συνηθίζουν τα funds, αλλά προτιμά επιχειρήσεις με τζίρο που δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, επενδύοντας όχι μόνο στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και στους ανθρώπους τους, τους οποίους αφήνει στο «τιμόνι» ακόμα και αφού αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Ο επικεφαλής του ομίλου Switz στάθηκε και στις προοπτικές της βιομηχανίας της αρτοποιίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους πιο σημαντικούς παγκοσμίως για τη διατροφή των ανθρώπων, καθώς «όλοι τρώνε ψωμί και παρόμοια προϊόντα» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει πρόθεση να απομακρυνθεί από αυτόν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter